miercuri, septembrie 22, 2010

Zacusca de vinete si gogosari copti



Timp de preparare: 4 ore (fara a socoti coptul vinetelor si al gogosarilor).
Ingrediente:10 kg vinete, 6 kg de gogosari, 1,5 kg ceapa, 700 ml ulei, 1 l bulion, sare, piper boabe, foi de dafin.
Mod de preparare: de ani de zile eu coc vinetele si gogosarii inainte cu mult de a prepara zacusca. Imi place mult sa prepar zacusca cu gogosari copti, este mai gustoasa. Cu o seara inainte de preparare, scot din congelator gogosarii si vinetele. Tot acum spal borcanele si le sterilizez in cuptorul preincalzit vreme de 20-30 minute.
Pasul urmator: se curata ceapa, se spala se da prin masina de carne, sau se razuieste pe razatoarea cu gauri mari daca rezista ochii la piscaturile ei. O alta varianta este sa zdrobiti ceapa cu blenderul, asa cum am procedat eu anul acesta. Intro oala, puneti uleiul la incins, adaugati ceapa si paziti mereu oala sa nu ardeti ceapa. Fierbeti ceapa in ulei, la foc mic,  cu rabdare cam 1 ora. Acum e momentul sa adaugati gogosarii dati prin masina sau zdrobiti cu blenderul, fierbeti ingredientele inca 1 ora, adaugati bulionul si vinetele, potriviti de sare, puneti piperul si dafinul. Continuati fierberea inca 1 ora, fara sa va pierdeti rabdarea si cu gandul la zacusca, amestecand des sa nu se arda. Acum, dupa cea de-a treia ora de rabdare, zarzavatul trebuie sa fie fiert in intregime, stingem focul si turnam zacusca in borcane. Ceva timp pierdeti si aici, aveti nevoie de alte 30 minute de rabdare. Eu am folosit borcane cu capace, nu sunt prea scumpe si prezinta siguranta pt conserve, acestea nu scad, chiar daca aveti o camara mai calda asa cum e la mine. Daca ati ajuns in aceasta faza, nu mai aveti nevoie decat de alte 30 minute de rabdare( ultimele la aceasta reteta), doar pt a aseza borcanele cu zacusca in tava aragazului peste o carpa, puneti in tava cateva cani de apa calda pt ca borcanele sunt calde, apoi dati tava la cupor pt  o jumatate de ora de rabdare. Daca acestea s-au scurs, sunteti o invingatoare! V-ati ales cu vreo 20-23 de borcane de zacusca pt iarna si ati scapat pana anul viitor, daca va calcati promisiunea si totusi faceti din nou zacusca.








sâmbătă, septembrie 18, 2010

Rosii umplute cu vinete albe cu maioneza

 Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente: rosii, cateva linguri de vinete coapte cu maioneza, patrunjel verde.
Pt a umple rosiile am folosit vinete cu coaja alba coapte, preparate cu maioneza.
Mod de preparare: rosiile spalate se taie in jumatati, se scoate miezul cu o lingurita, apoi cu un cornet umplem jumatatile de rosii cu vinete. Puteti folosi la fel de bine o punga de plasic, in care puneti vinetele, taiati punga la varf si prin presare umpleti jumatatile de rosii. Eu am avut de aceasta data rosii din gradina, crescute de noi, cu o forma interesanta de para.


Salata de ardei gras si gogosar

Timp de preparare:
30 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
Ggogosari, ardei grasi, sare, otet, ulei, apa.

Mod de preparare: Toamna, cand nu mai vreau sa coc ardei si vreau o salata buna, prepar aceasta salata care se pastreaza la frigider 1-2 saptamani. Nu necesita o cantitate standard, pregatiti salata din cantitatea pe care o aveti la indemana sau in functie de nr membrilor din familie.
Ardeii si gogosarii spalati, se curata de samburi, se taie fasii sau bucati, se pun la fiert in apa clocotita cu sare(aveti grija sa fie acoperiti de apa, dar apa sa nu depaseasca cu mult stratul de legume) si se fierb cam 5-7 minute, amestecand usor, sa fie cuprinsa intreaga cantitate de ardei si gogosari. Inainte de expirarea timpului de fierbere, adaugati otet dupa gust, potriviti de sare daca mai este nevoie, dupa ce stingeti focul adaugati putin ulei. Fierbeti legumele al dente, lasati la racit, le asezati in borcan si  pastrati la frigider. Se consuma ca salata langa preparate cu carne(fripturi, tocanite, snitele, salam), cas, papara, slanina....


miercuri, septembrie 15, 2010

Castraveti dulci acrisori pentru iarna


Timp de preparare:
45 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
Castraveti, sare, ardei iute, cimbru, marar tare, apa, otet, zahar, hrean.
Sfat: castravetii puteti sa-i taiati bucati daca sunt mai mari( eu i-am cules mai tarziu de cum trebuia), de aceea i-am taiat bucati, dar au incheput si mai bine in borcan.

Mod de preparare: Castravetii sanatosi, se spala, se taie bucati, se aseaza in borcane, se mai adauga in borcan cimbru, marar, hrean curatat desigur, ardei iute. Masuram apa necesara pt toate muraturile astfel: peste castravetii dintrun borcan turnam apa, apoi o golim intrun vas(o oala), socotim cata apa avem in total in toate borcanele, apoi la 1 litru si jumatate de apa adaugam: 300 ml otet, 75 g zahar, 75 g sare neiodata. Punem apa la fiert impreuna cu aceste ingrediente, lasam sa fiarba 5-10 minute, apoi se toarna peste castravetii din borcane. Lasam sa se raceasca, legam borcanele si le asezam in camara. E foarte bine daca aveti capace cu filet, muratura nu va scadea deloc, chiar daca aveti o camara uscata.

marți, septembrie 14, 2010

Ciolomada (muratura asortata)


Timp de preparare:
24 ore (complexitate medie)

Ingrediente:
castraveti, gogosari, ardei, varza, gogonele, conopida (optioanal-eu nu am pus conopida ca nu ne place si gogonele nu am avut), marar, cimbru, foi de dafin, hrean, boabe de piper, otet, zahar, sare neiodata, salicilat,

Mod de preparare: Curatam gogosarii si ardeii de samburi, ii spalam, ii taiem bucatele, adaugam castravetii spalati, taiati bucatele, varza taiata bucatele mici, presaram piper boabe, adaugam cam 2 radacini de hrean potrivite(curatate, spalate si taiate bucati), apoi se adauga pt fiecare kg de leguma 100 ml otet, 100 g zahar, 1 lingura sare neiodata, ½ lingurita salicilat. Se amesteca totul bine, se lasa sa stea 24 h, dupa care se pune muratura in borcane, se toarna si zeama rezultata, se leaga sau se capacesc borcanele si se aseaza in camara.
Puteti sa pregatiti aceasta muratura din cate kg de legume aveti la indemana. Trebuie insa sa respectati cantitatile de sare, zahar, salicilat, raportate la cantitatea de legume pe care doriti sa o conservati. Eu am avut 1 kg castraveti, 1 kg gogosari, 1 kg ardei, 1 kg varza. A rezultat 1 borcan de 3 litri si un borcanel de 800 g.
Daca doriti o salata rapida, pe care nu o pastrati pt iarna, nu puneti salicilat.



luni, septembrie 13, 2010

Compot pt iarna din prune brune



Timp de preparare:
1 ora (complexitate medie)

Ingrediente:
2 kg prune brune, zahar(4 linguri la borcanul de 800 g), apa, vanilie, cuisoare macinate.

Mod de preparare: Prunele se spala se aseaza in borcane de 800 g. Ca sa stim cu aproximatie cata apa folosim pt un borcan de compot, procedam asa: turnam apa intrun borcan cu prune, golim apa intro cratita si masuram cantitatea respectiva. Pt fiecare borcan de compot folosim 4 linguri de zahar. Punem toata cantitatea de apa si zahar la foc, adaugam un varf de cutit cu cuisoare macinate, cateva vanilii (3-4 plicuri), amestecam pana la topirea completa a zaharului (nu fierbem siropul, doar il incalzim putin), apoi strecuram siropul in fiecare borcan peste prune. Capsam borcanele, apoi le asezam intro tava in care punem apa si le dam la cuptorul incins cam 30 minute, stingem focul si lasam borcanele sa se raceasca, apoi le asezam in camara.


duminică, septembrie 12, 2010

Legume si fructe in culori neobisnuite

E foarte interesant, sa intalnesti legume sau fructe nu prea des intalnite pe pietele noastre. Ma gandeam ca e la fel de interesant si pt altii care nu au avut ocazia sa pipaie aceste bunatati, doar sa le vada.



Zilele trecute am fost surprinsa sa gasesc vinete cu coaja alba, tare frumoase.  Curiozitatea a fost mare, sa gatesc cu acest soi de vinete, gustul insa mi s-a parut acelasi pt vinete cu coaja alba ca si pt cele cu coaja bruna. A mai aparut vanata mov, pe care nu am gasit-o in piata, care mi s-a parut o alta curiozitate, am vazut-o doar in pozele de pe internet.
Vanata mov.

Cartofi mov.
Conopida  mov sau portocalie.
Banane rosii.
Porumb rosu.

Ardei gras galben si mov.
Fasole mov.
Ceapa alba, alaturi de cepa galbena si rosie.
Ceapa alba, am testat-o este dulce si mai putin piscacioasa. Daca le gasiti la tarabe sa nu le ocoloiti, macar din curiozitate sa le cumparati, sa le testati.






vineri, septembrie 10, 2010

Salata cu maioneza din vinete cu coaja alba


    Aceasta salata aperitiv, voiam de mult sa o incerc cu acest soi de vinete. De multa vreme aveam curiozitatea de a incerca gustul vinetelor cu coaja alba. Dupa ce sunt coapte si curatate de coaja, nu se mai deosebesc de surorile lor cu coaja inchisa la culoare. Mie mi se par la fel la gust, deosebirea pe care eu am remarcat-o este ca cele albe au parca samburii mai mici si sunt mai carnoase, au mai multa pulpa. Mie mi-au placut, am sa mai cumpar.
     Timp de preparare: 1 ora
     Ingrediente: 2 kg de vinete cu coaja alba, 1 galbenus de ou crud, 150 ml ulei, 1 ceapa alba, sare.
     Mod de preparare: vinetele se coc pe aragaz, se curata de coaja, se lasa putin la scurs, se toaca marunt. Punem vinetele intrun vas de plastic, adaugam galbenusul de ou crud si cu mixerul mixam bine, adaugam din cand in cand ulei, pana obtinem o pasta cremoasa. De multa vreme, cand vreau sa gatesc vinete cu maioneza, nu mai prepar separat maioneza ci peste vinete adaug galbenusul de ou, apoi mixez  totul impreuna, pana la terminarea uleiului. Potrivim de sare, razuim ceapa pe razatoarea cu gauri mici, amestecam bine toata compozitia. Servim vinetele intinse pe paine, caldute sau reci, cu rosii si patrunjel verde.



duminică, august 29, 2010

Pulpa de porc cu legume si orez natur



Timp de preparare: 1 ora 30 minute
Ingrediente: 800 g pulpa de porc, ½ kg rosii bine coapte, 2 cepe, 2 gogosari (eu am avut verde, dar puteti folosi orice fel de gogosar), piper, sare, 2 catei de usturoi, patrunjel verde.
Pt garnitura: 200 g orez, apa, sare.
Mod de preparare: carnea spalata, se portioneaza, se pune intrun cratit, se toarna 100 ml apa, se fierbe la foc domol. Cand scade apa, sa adauga rosiile curatate de coaja si taiate bucati (pt a fi decojite, rosiile se oparesc in apa clocotita, se scot rapid apoi  se decojesc), ceapa taiata pestisori si gogosarii curatati de samburi si taiati bucati, usturoiul taiat marunt. Potrivim mancarea de sare si piper. Fierbem mancarea la foc domol sub capac pana ce carnea este preparata si scade consistent sucul lasat de rosii, obtinandu-se un sos.  Intre timp preparam orezul: cantitatea de orez se pune la fiert in apa cu sare, se fierbe la foc mic sub capac, aprox 20 minute. Dupa ce orezul s-a fiert, se clateste cu apa rece, se pune in diferite forme unse cu ulei care se rastoarna pe farfurie, apoi se adauga carne si legume, se presara deasupra patrunjel verde. Se serveste cu salata de castraveti prospeti, salata de sfecla rosie, sau castraveti murati. 
Se obtin cam 4 portii.

luni, august 23, 2010

Prima intalnire de la Alba-Iulia (2009)


          Totul a inceput de aici, cu cuvintele Anenei: ,, Am deschis topic oficial pentru acest eveniment.
Deci, gustoaselor si nu numai, mi-ar face placere sa participe si administratia acestui forum, eu va invit la Alba Iulia. Datele cele mai probabile,1 August sau 8 August. Hotariti voi care dintre date. Daca aveti alte propuneri pentru locatie, adica alt oras, sau alta data, eu sunt pentru, totul este sa ne intalnim.
Iar lista incepe cu mine si cu Sidy si ramine deschisa.
1.Anena
2.Sidy
     A urmat apoi o strigare din partea lui Sidy: ,,Haideti sa vedem care , cind poate si sa facem o medie. Eu zic 1 August, iar lista arata asa:
1.Anena
2. Sidy
3.Angela
4.Daniela
5.Mariana
6.Alina
7.Menuca(am vb acum cu ea si incearca sa vina, desi are ceva probleme in familie)
8.Gabriela(carusel).
Fetelor, puteti veni cu sotii sau cu cine vreti voi,, preciza Sidy.
     Eu nu eram sigura daca pot participa la aceasta prima intalnire a gustoaselor. Ceea ce ma retinea era mama, care e bolnava, dependenta de mine si care nu avea cu cine sa ramana, insa sotul meu(desi e foarte greu sa ramai o zi cu mama)s-a indemnat sa ma inscriu si mi-a promis ca el se va ocupa de mama cat eu voi fi plecata, era vb doar de o zi. La imboldul lui Sidy: ,,BURDULEASO !!!!!!!!!!!! Sa nu cumva sa indraznesti sa nu vii !!!,, si la gandul ca mama nu va sta singura, am hotarat sa merg si eu la intalnire, cu Angela, desigur.
     In toata aceasta perioada, ne intalneam pe forum si ne faceam planuri. Vesela si simpatica Menuca, avea deja un program pt noi si ii propunea Anenei (ele fiind gazdele noastre, amfitrioane neintrecute si nu exagerez cand spun asta): ,,Anena mergem cu fetele pe malul Muresului sau pe raul Sebes si doooormmmiiimmm de numa, am uitat si eu vin.,,
Alina era de acord:,, ar fi super !!! Am sta toata noaptea la un pahar de vorba langa un foc de tabara, pe malul raului !!!
Nu suna rau !!!
Numai sa ne facem rost de corturi !!!,, Ideea a fost sustinuta si de Mary, pe care noi o dezmierdam Mariuca:
,,Wauuuuuuuuu ar fi superrrrrrrrrrr........... si mie imi suride idea. Armeana (aceasta este tot Menuca) ma bucur ca vii si tu. Abia astept.,,
Mai erau 12 zile pana la Intalnireeeeeee!
A.M.R.= 12 !!! asa cum anunta Sidy, care a lucrat in armata, obisnuita cu termenii militari! 
     La lista s-a adaugat si Daniela de la Cluj, care zice tare hotarata: ,,oricum , asa cum am mai povestit, eu in august am musafiri dar ii las acasa cu Ion(adica sotul Danielei) o zi si voi veni dimineata cu autocarul si seara ma intorc la Cluj, uite asa pot sa stau o zi intreaga cu voi si impac pe toata lumea, mai ales pe mine, un lucru e cert, am invoire doar pentru o zi si il platesc foarte bine pe sotul meu pentru ziua asta.,, 
     Asa cum arata lista finala si asa cum bine precizeaza Mariuca (....Draga Alina din cate am facut eu socoteala suntem 11),, pt intalnirea de la Alba s-au inscris 11 gustoase. Iata o ciorna a  listei  finale:
1.Anena - gazda
2. Menuca. - gazda
3.Sidy - cazare vineri si simbata
4.Carmen - cazare vineri si simbata
5.Alina - cazare vineri si simbata
6.Mariana - - cazare vineri si simbata
7.Silvia. - cazare vineri si simbata
8.Angela - vine si pleaca simbata
9.Lenuta. - vine si pleaca simbata
10.Iuliana.- cazare vineri si simbata
11.Daniela - vine si pleaca simbata
     Etuziasmul era mare, tot Mariuca scrie: nu mai am rabdare sa va strang in brate !!!
Sidy, in gluma, dar emotionata la gandul intalnirii ii spune Anenei: Am uitat sa te intreb...cu fanfara ai rezolvat??? Flori, covor rosu , etc...am inteles ca sunt gata !!!  
Anena, asa cum am spus, amfitrioana perfecta si foarte implicata in actiunea intalnirii de la Alba, mai are de facut un anunt, care suna cam asa: 
IMPORTANT!!!!
AVETI TOATE NUMARUL MEU DE MOBIL. IN MOMENTUL IN CARE VA APROPIATI DE ALBA, VA ROG MULT, SUNATI-MA SI EU VIN SI VA IAU DE LA GARA, DE LA AUTOGARA DE PE DRUM. SUNT PREGATITA, CU MASINA SA VIN SA VA DUC LA LOCUL DE CAZARE, CA SA NU MAI TRAGETI DE BAGAJE DE PE NU STIU UNDE VA LASA AUTOBUZUL SAU TREENUL. VA ROG, ESTE PLACEREA MEA SA FAC ASTA. OK?

Era deja ultima zi si Sidy scrie:

Alba Iulia....sosim !!!! 
Menuca era si ea gazda: ,,VA ASTEPTAM CU DRAG SA SOSITI!,,
     De acum forumul era gol, doar urarile Doinei, rasunau cu ecou (Doinita asa cum stim avea problemele lui Nicu de sanatate si nu si-a anuntat participarea): ,,distractie placuta. Abia astept sa ne povestiti si sa vedem pozele.
Felicitari pentru initiativa. Felicitari organizatoarelor. Distractie placuta tuturor,,.
     Eu nici anul trecut nu am fost decat o zi, dar impresiile au fost puternice, au fost momente frumoase si emotionante. A fost nemaipomenit si inimaginabil sa ai ocazia  sa te vezi cu persoane pe care nu le-ai vazut decat in poze si sa ai impresia ca ai petrecut ani buni impreuna. te-ai intristat sau te-ai bucurat alaturi de ele, ai ras la toate glumele lor si asta doar pe forum fara sa fi avut ocazia sa discuti tete-a tete sau sa-ti strangi prieteneste mana.


Savurand delicioasele placinte ale Menucai.
Tocmai imi cumparam un bilet pt intrarea in cetate.
Vesela Iuliana, folkistul Vali Serban si Silvia.
Jos: Alina, Silvia, sus: Carmen, Sidy, Mariana B, Angela, Iuliana, eu. 
Aceeasi tonica Iuliana, Sidy, in compania lui Vali Serban.
Mari B, hangita din cetate si eu.

Desigur, a fost foarte frumos, intalnirea a fost deosebita asa cum v-am spus, gustoasele au petrecut 3 zile, insa eu am doar aceste poze, biletul meu de voie a fost valabil numai o zi!     Le  multumim si le purtam deosebit respect si prietenie, gazdelor noastre Anena si Menuca si familiilor lor.
     Pentru ca a fost foarte frumos,  aceasta  intalnire trebuia sa continue.
     Urmarea: 2011!!!!!!!!!
























duminică, august 22, 2010

Paine prajita cu ou si branza de oaie



Timp de preparare: 15 minute
Ingrediente: felii de paine mai veche de o zi, oua, o bucata de branza de oaie, sare, ulei.
Pentru aceasta reteta, cantitatile folosite sunt in functie de numarul membrilor din familie. Eu am folosit 3 oua si in functie de acestea feliile de paine. 
Mod de preparare: ouale se sparg, se sareaza, se bat bine cu furculita. Feliile de paine se inmoaie in ouale batute, se prajesc in ulei incins pe o parte, se intorc pe cealalta parte si imediat se presara branza razuita pe razatoarea cu gauri mici. Se lasa feliile la prajit pana se inmoaie branza, se scot pe servetel absorbant, apoi se aseaza pe farfurie sau platou. Se orneaza cu felii prajite de salam, se servesc calde cu rosii.
duminică, august 15, 2010

Cu drag si cu emotii a doua intalnire a ,,gustoaselor,, la Alba-Iulia, 2010!




     In 13-14-15 august, mare sarbatoare mare, pt forumistele de pe ,,Gustos.ro,,  A avut loc a doua intalnire de la Alba-Iulia.
     Offffff, e tare greu cand nu ai talent de povestitor! In aceste zile s-a desfasurat un eveniment de mare importanta pt cele ce se intalnesc zilnic, virtual pe saitul ,,Gustos.ro,,  prieteniile incepute aici, au devenit realitate, consolidandu-se prin aceasta intalnire din orasul cu atata incarcatura istorica, prima editie fiind in 2009. Nu pot sa nu multumesc gazdei, simpatica si dragalasa Mariana-Anena si sotului ei d-nul Adi! Am avut fericita si placuta ocazie sa intalnesc persoane cu care conversez zilnic si pe care datorita acestei intalniri le-am cunoscut, persoane absolut simpatice alaturi de care am petrecut o zi de neuitat. Nu pot sa nu amintesc numele lui Sidy, moderatorea topicului ,,La o cafea pt toata ziua,, care a venit insotita de sotul ei d-nul Vali. M-a bucurat si m-a emotionat deopotriva intalnirea cu Medi si sotul ei d-nul George, Martagabriela cu sotul dumneaei, veniti tocmai din Sudan, pe care noi l-am dezmierdat ,,Mandela,, care ni s-a adresat intro moldovenesca din Bacau, simpatica si sufletista Menuca alaturi de colegul de camera (asa cum glumeste ea), la fel de simpatic (Menuca multam de placintele cu branza si varza pe lespede, ca tine nu le face nimeni in Romania!), Delia cu sotul si baiatul ei cuminte Mihai, scumpa de Mari Scarlat (prezente noi la aceasta a doua editie), Alina, Silvioara(dragi mie pe care le-am intalnit si in 2009), Doina si Nicu pe care m-am bucurat sa ii cunosc si sa ii intalnesc, Nicoleta Sandulache(draga mie, cu o experienta culinara interesanta traita anul acesta in Costa Rica), desigur nu pot sa ii uit pe buna mea prietena Angela si sponsorul acestei intalniri pt mine (scumpul meu sot).
     Dupa o emotinanta si palpitanta intamplare, Dacia noastra veche de la apusa epoca ceausista, care s-a incapatanat sa intre in Sancel( o comuna de pe valea Tarnavei), dar care amenintata cu ciocanul de catre sotul meu, spre amuzamentul meu si al Angelei (sincera mea prietena), care a vrut sa fie partasa alaturi de noi la cea de-a doua intalnire a ,,gustoaselor,, s-a speriat si la indemnul primarului de aici, amicul sotului meu,  care ne-a asigurat ca daca nu mai oprim pana la Alba, vom ajunge cu siguranta la destinatie, cetatea Marii Uniri, dar si a Marii Intalniri a Gustoaselor. S-a ales aceasta locatie pt ca e situata undeva la jumatatea drumului, participantele veneau majotitatea din capitala, dar si din Timisoara si Oradea.
     Am avut ocazia sa vedem  in Cetatea medievală din Alba Iulia  ceremonialul de schimbare a gărzii Cetăţii. Din câte ştim, acest ceremonial de schimbare a gărzilor este unic în România, şi reprezintă un câştig al Cetăţii Alba Carolina, o opţiune senină şi conştientă, provenită din dorinţa administraţiei locale de a plasa Alba Iulia în elita oraşelor turistice din România şi din Europa. Ceremonialul schimbării gărzii se desfăşoară în fiecare zi, la ora 12.00, pe un traseu bine stabilit.
     50 de soldaţi, îmbrăcaţi în uniforme ale armatei austriece medievale, compusă dintrun corp de artilerie, unul de infanterie şi un altul de cavalerie, participă la acest spectaculos eveniment de schimbare a gărzii Cetăţii din Alba Iulia. Corpul de artilerie este format din garda „Traseului celor Trei Fortificaţii”, care funcţionează deja de aproape doi ani, dar noutatea o reprezintă corpul de cavalerie şi cel de infanterie. Pentru cavalerie au fost cumpăraţi, din Olanda, şase cai, negri, cu coamă şi coadă lungă, cai frizieni, care sunt consideraţi o rasă cu sânge cald, extrem de agili şi docili. Soldaţii sunt îmbrăcaţi în uniforma habsburgică a primei jumătăţi a secolului al XVIII-lea, atunci când a fost construită fortificaţia din Alba Iulia.  La Poarta a III-a a Cetăţii a fost construită şi o replică a podului mobil existent în epoca medievală, care se ridică şi se coboară, în funcţie de evenimentele ce au loc în Cetate. Cetatea din Alba Iulia a fost ridicată între anii 1714 şi 1738, după un plan al arhitectului italian Giovanni Morando Visconti.
      La acest eveniment am participat cu aceeasi emotie si bucurie ca si anul trecut. Va invit sa fiti alaturi de noi si sa traiti aceleasi clipe memorabile!

Urmarea: 2011!!!!!!


vineri, august 06, 2010

Prajitura cu caise vedeta verii!

-->

O prajitura cu un gust acrisor, numai buna pt cei ce prefera acest gust.
Timp de preparare: 50 minute
Ingrediente: 100 g unt, 3 oua, 200 zahar, 200 g iaurt natural danone, 300 g faina, 1 plic praf de copt, 2 plicuri vanilie, 250 g caise curatate de samburi si taiate bucati.
Mod de praparare: freci spuma untul cu zaharul + vaniliile, adaugi treptat ouale, iaurtul, faina cernuta+praful de copt. Torni compozitia obtinuta in tava tapetata cu hartie de copt (24x21,5 dimensiunea tavii, dar se poate folosi o tava cu dimensiuni apropiate de aceste dimensiuni), asezi deasupra fructele trecute prin faina, dai tava cu compozitia la cuptor pt  25-30 minute la foc mijlociu in cuptorul preincalzit. Cand prajitura este coapta, o scoti din cuptor, o lasi la racit, o asezi pe un platou, o pudrezi cu zahar pudra amestecat cu vanilie.


miercuri, august 04, 2010

Castraveti murati la soare




Timp de preparare: 30 minute. Aceasta muratura are nevoie de 3-4 zile pt a se acri, perioada in care se tine la soare.
Ingrediente: castraveti, cimbru, marar, ardei iute, usturoi. La un litru de apa se folosim 50 g sare neiodata.
Mod de preparare: castravetii spalati, se aseaza in borcane, dasupra se adauga cimbru, marar, ardei iute taiat. Umplem borcanul cu apa rece, golim apa intr-o oala, cantarim cantitatea de apa si stabilim raportul apa/sare. La fiecare litru  de apa adaugam 50 g sare neiodata. Amestecam bine in apa pana se dizolva sarea,  turnam apa peste castraveti in borcan. In fiecare seara, se intoarce moarea: golim apa de pe castraveti intr-o oala, apoi o turnam inapoi in borcan. Dupa 3 zile, gustam castravetii, daca s-au acrit pe  placul dumneavoastra ( in cazul in care considerati ca mai trebuie lasati la soare, prelungiti procesul cu o zi), ii scoateti din borcan ii puneti intr-un vas de plastic, ii acoperiti cu folie si ii pastrati la frigider pana ii consumati. Se pot pastra la frigider cam 1-2 saptamani. 



marți, august 03, 2010

Tocanita de ceapa



Aceasta tocanita de ceapa o facea bunica de cateva ori pe an. Prima data cand scotea recolta de ceapa, apoi in timpul posturilor de peste an. 
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente: 5-6 cepe, 2-3 rosii, 1 ardei gras mic, sare, piper, patrunjel verde, 150 ml ulei.
Mod de preparare: ceapa se curata, se spala, se taie pestisori. Intro cratita punem uleiul la incins, adaugam ceapa, rosiile taiate felii subtiri, ardeiul taiat bucatele (se curata de samburi). Se fierbe tocana la foc mic, se potriveste de sare si piper, cand ceapa s-a inmuiat se stinge focul, se presara verdeata. Se serveste cu mamaliga si salata de sfecla rosie, sau castraveti murati la soare.


duminică, august 01, 2010

Sos de rosii (cu bulion)


Timp de preparare: 15 minute
Ingrediente: 4 linguri ulei, 2 linguri faina, bulion, 1 frunza dafin, 1 lingurita piper macinat, sare, zahar (optional).
Mod de preparare: intro cratita, punem uleiul la incins, adaugam faina, rumenim usor, apoi stingem cu bulion de casa, amestecam sa nu se formeze cocoloase, adaugam frunza de dafin, piper macinat, lasam sa fiarba 1-2 minute.  Sosul trebuie sa aiba consistenta unei smantani curgatoare. Se potriveste de sare. Se serveste cu chiftele, cu pireu de cartofi si snitele, merge foarte bine si langa carne afumata.



Go to ImageShack® to Create your own Slideshow

Salata de sfecla rosie



Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente: 5 sau 6 bucati sfecla, 2 lingurite chimen, sare, otet, 3 linguri hrean razuit.
Mod de preparare: spalam sfecla si o punem la fiert cu apa rece. Fierbem aproximativ 1 ora si 30 minute, scurgem apa, lasam sfecla sa se raceasca putin, se curata de coaja, se rade pe razatoarea cu gauri mari. Punem sfecla razuita intrun bol de sticla, adaugam hreanul, chimenul, amestecam bine, potrivim gustul de sare si otet. Salata astfel preparata se pune in borcan si se poate pastra cam 1-2 saptamani in frigider. Se serveste alaturi de preparate din carne afumata (costite, carnati), tocanite din carne de porc, pasare, vita.


Go to ImageShack® to Create your own Slideshow