miercuri, martie 09, 2011

Ciupeci Pleurotus in blid de mamaliga

Eu ador ciupercile, in special Pleurotus, care sunt carnoase si in perioda de post sunt hranitoare, prin continutul mare in proteine si amino-acizi, motiv pentru care au fost denumite “carnea padurii”. Este foarte important sa stim ca ele pot fi consumate si de diabetici prin aportul scazut de zaharuri. S-a demonstrat ca ciupercile au proprietati anticancerigene, antivirale, imunostimulatoare, ajuta la scaderea colesterolului, sunt o sursa naturala de vanadiu (cu rol in procesele de crestere si reproducere, reducerea glicemiei si formatiunilor tumorale). Deci o sumedenie de calitati care ne indeamna sa le consumam cat mai des. Sa nu uitam ca faraonii le considerau plante nemuritoare iar chinezii considera ca ciupercile intaresc nu numai organismul ci si sufletul, asadar va propun sa gatiti dupa reteta mea: ,,Ciuperci Pleurotus in blid de mamaliga,,. 

Timp de preparare: 20 minute
Ingrediente: 1/2 kg ciuperci Pleurotus, 50-60 ml ulei, 2 lingurite boia rosie, 1 ceapa alba mica, sare, 1 lingurita vegeta, 1-2 lingurite condiment pt carne de porc, 2-3 crengute patrunjel verde, cateva crengute marar verde, 2 catei usturoi, 1 lingura faina alba.
Pt mamaliga: faina de porumb grisata, sare, apa.
Mod de preparare: intro cratita punem uleiul la incins, adaugam ceapa taita marunt, calim usor ceapa, adaugam 2 lingurite boia rosie, amestecam, lasam 1 minut dupa care adaugam cupercile spalate si taiate bucati. Imi place sa folosesc ciuperci pleurotus pt ca nu se arunca nimic din ele, nu trebuiesc curatate de pielita, doar putin taiat din piciorus. Adaugam apa,  nu prea multa pt ca mai lasa si ciupercile, punem vegeta si condimentul pt carnea de porc (acesta contine rozmarin, boia, praf de chimion, asa l-am cumparat in acest amestec), fierbem mancarea cam 15 minute, potrivim de sare si dregem cu o lingura de faina amestecata cu putina apa rece (diresatura sa iasa de consistenta unei smantani nu foarte groase). Stingem focul si adaugam usturoiul taiat marunt, verdeata de patrunjel si marar tocate. Intre timp, pregatim o mamaliga vartoasa, din care adaugam intre doua vase unse cu ulei, tasam ca sa ii dam forma unui ,,blid,,(in Ardeal blid inseamna farfurie pt cei care nu stiu). Dupa vreo 2-3 minute scoatem mamaliga din forme, apoi in blidul de mamaliga format punem mancare de ciuperci, care se potriveste de minune cu castraveti murati.  Este o reteta de post, hranitoare si gustoasa.

Cam asa realizati ,,blidul,, de mamaliga.
Taiti marginile ce depasesc formele, intoarceti cu gura in jos si scoateti mai inatai forma mare.

Puneti si piper proaspat macinat pt aroma.
S-a potrivit foarte bine cu castraveti murati.

luni, martie 07, 2011

Cateva retete aparute in publicatia Retete de buzunar


In ultima perioada, cateva din retetele mele le-ati putut citi in publicatia ,,Retete de buzunar,, Acest lucru m-a bucurat desigur, vreau sa multumesc celor care au avut incredere in mine, mi-au ales retetele si le-au publicat, dar mai ales celor care mi le-au citit si poate au gasit o sursa de inspiratie in pregatirea bucatelor ce le pun zilnic pe masa celor dragi din familile dumnealor.


sâmbătă, martie 05, 2011

Iahnie de fasole boabe- albe

Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente: 1 litra de fasole autentica de la tarani (cam 600 g), 3 catei de usturoi, 1 cana de bulion, 2 linguri de faina alba, 50 ml ulei, verdeata tocata marunt (patrunjel verde si marar verde), cateva bobite de piper, 2 frunze de dafin.
Mod de preparare: fasolea curatata de impuritati, spalata se pune la fiert in apa rece. Cand fierbe fasolea si apa se coloreaza in galben, aruncati apa, clatiti fasolea cu apa rece pana ce apa este curata,  puneti fasolea iar la fiert cu apa rece. Se fierbe la foc normal, intre timp adaugam piperul boabe si foile de dafin. Cand fasolea e fiarta si e doar acoperita de apa, facem focul mic. Separat intro tigaie pregatim un rantas din ulei incins la care adaugam faina (lucram la foc mic), lasam la rumenit apoi stingem cu o cana de bulion, amestecam sa nu ramana cocoloase si turnam rantasul peste fasolea fiarta,  potrivim de sare, clocotim iahnia 1-3 minute sa se lege rantasul si sa ingroase iahnia. Stingem focul, adaugam usturoiul zdrobit in presa.
Se serveste cu slanina fripta, carnati si verdeata presarata deasupra, cu mamaliga si muratura de varza din butoi, ori zeama de varza(cum am avut noi) sau castraveti murati.
Sfat: puteti pregati acest fel de mancare pt zilele de post dar atunci fara slanina sau carnati.