miercuri, aprilie 13, 2016

Ciorba de urzici si leurda


Urzici si leurda! Ce bunatate de ciorba poti face din aceasta combinatie! Mai gasiti pe piata aceste plante miraculoase daca doriti sa incercati reteta mea.
Aveti nevoie de: 6 gramajoare de urzici si 2 gramajoare de leurda, ulei slanina sau untura, 2 oua, 5 catei de usturoi, 350 ml lapte, sare si otet dupa gust, o legatura de leustean verde.
Mod de preparare: urzicile si leurda se spala bine in cateva ape. Intr o oala de 3 litri incingeti 1oo ml ulei, (puteti inlocui uleiul cu bucatele de slanina sau untura), adaugati urzicile si leurda taiata fasii, le caliti pana scad, amestecand mereu in oala. Adaugati apa fierbinte cam 2 litri si jumatate, fierbeti verdeturile. Se vor fierbe relativ repede, pt ca le ati calit. Potriviti gustul ciorbei de sare si otet, adaugati albusurile de la cele 2 oua, cand acestea s au coagulat puteti inchide focul. Usturoiul zdrobit cu presa de usturoi sau taiat marunt se adauga la ciorba. Peste cele 2 galbenusuri frecate cu putina apa rece adaugati laptele tot rece (folositi un bol incapator) amesctecati bine de tot si usor putin cate putin adaugati peste ciorba din oala, amestecati sa nu se coaguleze, apoi presarati leusteanul taiat marunt. Buna de tot cu adaos de smantana si mamaliguta calda!

luni, aprilie 11, 2016

Ciorba de fasole pastai de post



Ciorbica aceasta este post, insa daca aveti membri ai familiei care nu postesc, puteti adauga la consum smantana direct in farfurie sa fie mai consistenta.
Aveti nevoie de: o punga fasole galbena congelata ( aproximativ 500 grame), 1 ceapa, 2 morcovi, 2 radacini patrunjel, o jumatate de telina de marimea unui mar, 200 ml bulion, sare, putin otet, 100 ml ulei, 1 lingura faina alba, patrunjel si leustean verde.
Mod de preparare: intr o oala de 4 litri puneti la fiert 3 litri de apa. Cand apa fierbe adaugati ceapa curatata spalata taiata marunt, morcovii, patrunjelul radacina, telina curatate, spalate, taiate cubulete, rondele..... Cand zarzavatul este aproape fiert adaugati pastaile de fasole.Cand scade apa, completati pana la 3 litri. Daca mancarea a fiert, potriviti gustul de sare. Intr o tigaie puneti uleiul la incins, adaugati faina alba si preparati un rantas auriu, pe care il stingeti cu bulion si aveti grija sa nu se formeze cocoloase, care strica aspectul mancarii. Turnati aceasta compozitie peste ciorba din oala, amestecati si lasati la fiert cam 5 minute sa se ingroase putin. Daca doriti ciorba mai acra puteti adauga putin otet. Dupa ce stingeti focul adaugati verdeata tocata marunt. Mie imi place mult de tot ciorba aceasta cu mamaliga.



joi, aprilie 07, 2016

Sos de perisoare din carne de vita




Pentru perisoare aveti nevoie de: 300 grame carne tocata de vita, 2 linguri de orez, 1 ou, 1 lingura gris, sare, piper macinat.
Pentru sos: 1 ceapa alba de marimea unui ou, 150 ml ulei, 200 ml bulion, 2 linguri mari de faina alba, 1 foaie dafin, sare, o mana de leurda spalata si taiata marunt.
Mod de preparare: puneti la fiert 1 litru de apa cu putina sare. Pana fierbe apa, preparati perisoarele amestecand bine carnea, oul, orezul spalat si scurs de apa, 1 lingura de gris, putina sare si piper macinat. Din compozitia rezultata formati perisoare pe care le puneti la fiert in apa cu sare.
In timp de perisoarele fierb, intr un vas emailat puneti la incins uleiul, adaugati ceapa, caliti pana la aspect sticlos, adaugati faina, rumeniti usor, apoi stingeti cu bulion. Amestecati si fierbeti pana se ingroasa si se obtine un sos matasos la care adaugati 1 frunza de dafin, sare. Cand perisoarele sunt fierte se scot cu o paleta (sau scurgeti apa in care au fiert) si le adaugati in sos, clocoti putin mancarea  stingeti focul si adaugati leurda taiata marunt. In cazul in care sosul este prea gros, puteti sa l subtiati cu apa.