miercuri, octombrie 21, 2015

Muraturi asortate

 Ultimele in toamna aceasta, sunt muraturile asortate.
Aveti nevoie de: varza, castraveti, gogosari, conopida, gogonele, morcovi, ardei gras(chiar puteti folosi toate culorile de ardei gras), Pikant Fix Iute. Cu un plic de pikant fix iute, puteti conserva cam 6 sau 7 borcane de circa 700 grame, insa puteti conserva legume si in borcane mai mari. Am mai spus si la alte retete, solutia cu pikant fix iute se calculeaza la volumul borcanului pe care il aveti la dispozitie nu la cantitatea de zarzavat pe care o aveti.
Mod de preparare: Legumele se spala, se taie bucati dupa placul inimii, se aseaza in borcane tot dupa placul inimii (amestecate sau in straturi), pregatiti solutia pt muraturi cu pikant fix iute respectand indicatiile de pe plic, turnati fierbinte solutia peste zarzavatul din borcanele curate, sigilati borcanele cu capace filetate sau celofan (atentie, puneti borcanele pe o tava de prajitura sau o suprafata metalica sa nu plesneasca). Dupa racire asezati in camara. Simplu, nu?



vineri, octombrie 16, 2015

Ciorba de varza cu perisoare


O potrivire de nota 10 intre varza si carnea de porc proaspata sau afumata, se stie nu de ieri de azi, de aceea mi-a venit ideea acestei gustoase ciorbe.
Timp de preparare: 1 ora si 30 minute.
Aveti nevoie de: o varza, 2 sau 3 morcovi, patrunjel radacina si frunze, 1 ceapa potrivita ca marime (de marimea unui ou) marar, cimbru, 150 sau 100 ml bulion, sare, putin otet.
Pentru perisoare: 1/2 kg carne tocata de porc, 2 linguri de orez fara impuritati si spalat, 2 oua intregi, 1 lingura gris, putina sare, 1 lingurita piper macinat.
Mod de preparare: puneti la fiert intr-o oala 3 litri si jumatate de apa. Cand fierbe apa, adaugati ceapa morcovii, patrunjelul, toate curatate, spalate, taiate cubulete. In timp ce fierbe zarzavatul, preparati perisoarele din ingredientele pt perisoare (amestecati bine toate ingredientele pt perisoare, apoi cu mainile usor umezite luati putina compozitie si formati perisoare). Puneti perisoarele la fiert in oala cu zarzavat, fierbeti putin sa se prinda perisoarele(cam 5 minute) si adaugati varza taiata patratele sau cum doriti. Adaugati sare dupa gust, o crenguta de marar si 1 lingurita cimbru uscat. Fierbeti ciorba la foc potrivit. Cand perisoarele sunt fierte adaugati bulionul, gustati ciorba si daca va place mai acra adaugati putin otet. Mai clocotiti ciorba 2 minute, stingeti focul si presarati in oala putin patrunjel verde tocat. Daca doriti puteti consuma cu smantana, adaugand direct in farfurie.


vineri, octombrie 09, 2015

Gogonele

Reteta simpla si buna! La reteta cu Pikant Fix, nu conteaza cate gogonele aveti, atat cat conteaza solutia cu pikant fix care se calculeaza pt volumul borcanului.
Ca sa aveti in camara aceasta conserva, procedati astfel: gogonelele sanatoase si spalate se aseaza in borcane spalate si sterilizate cu capac filetat. Daca doriti puneti in borcan bucati de hrean curatat, foi de dafin. La 1,750 l apa, se adauga 300 ml otet alimentar de 9 grade si 150 grame zahar (eu  am folosit doar 100 grame zahar), 1 plic de Pikant Iute Fix, se fierbe 3-5 minute din momentul inceperii fierberii, apoi solutia se toarna peste legumele din borcan. Se fileteaza capacul si gata gogonelele.