marți, octombrie 05, 2010

Dulceata de strugurei, piersici si nectarine





Timp de preparare: 45 minute
Ingrediente: 1 kg strugurei(eu i-am pastrat la congelator pana acum sa pot face diferite combinatii), ½ kg nectarine, ½ kg piersici, 2 plicuri gel fix: 3x1, 700-800 g zahar. Din aceasta cantitate de fructe au rezultat 6 borcane mici de dulceata.
Mod de preparare: Intotdeauna incep cu spalatul si sterilizatul borcanelor in cuptor. Intre timp, pregatesc fructele. Piersicile, nectarinele spalate, se curata de samburi, se taie bucati, se amesteca cu strugureii, apoi adaugam zaharul impreuna cu gel fix, amestecam bine totul, punem fructele la fiert asa cum sunt indicatiile de pe plicul cu gel fix. Cand fructele incep sa fiarba, tinem la foc 3 minute, apoi stingem focul si turnam dulceata in borcane cu capac filetat, le intorcem cu capul in jos 5 minute, apoi punem borcanele la dunst uscat, acoperite cu o patura pana ziua urmatoare cand se aseaza in camara.

Pregatim ingredientele.




Taiem bucati piersicile si nectarinele.
Amestecam fructele cu gel fix.
Fierbem dulceata.
Umplem borcanele si le intoarcem cu capacul in jos.
Este delicioasa cu wafe....
....dar si pe felii de paine proaspata.


Pt cei care nu stiu, acestia sunt strugureii sau coacazele rosii (ribes rubrum)








joi, septembrie 30, 2010

Gomboti cu prune 1




Timp de preparare: 1 h si 45 minute.
Ingrediente: pentru aluat:1 kg cartofi rosii, 250-300 g faina, alba, 2 oua, 1 lingura ulei, un praf de sare.
Pentru umplutura: 1 kg de prune, 2 linguri zahar, 2 lingurite scortisoara macinata.
Pentru aspectul final: 100 g unt, 300 g pesmet, 6-7 linguri zahar, 3 vanilii.
Mod de preparare: se curata, se spala cartofii, se taie in 4 si se pun la fiert in apa cu sare.
In timp ce fierb cartofii, pregatiti prunele. Se spala si se scot samburii din prune, insa aveti grija sa nu desfaceti prunele de tot. Umpleti fiecare pruna cu cate o lingurita mica de zahar amestecat cu praf de scortisoara, le asezati cu grija pe o farfurie, le lasati deoparte.
Dupa ce se fierb cartofii se lasa putin sa se raceasca, se zdrobesc asa ca pt. pireu, se adauga ouale, faina, praful de sare, se amesteca bine pana se obtine un aluat potrivit. La inceput adaugati doar 250 g faina, apoi daca mai este necesar puneti si restul putin cate putin. Aluatul se imparte in 2 bucati, formati 2 suluri, din care taiati bucati de grosimea unui deget, apoi formati discuri, sau cerculete, pe care asezati cate o pruna umpluta cu zahar si scortisoara, impachetati pruna in aluat formand gombotul, il stringeti usor asa ca pe un bulgare de zapada, sa se lipeasca aluatul de pruna, dar cu grija sa nu iasa pruna, apoi  asezati gombotii formati intrun vas. Permanent mainile sa fie pudrate cu faina. Cand ati format deja 8 gomboti, ii puneti la fiert in apa clocotita cu sare. Lasati sa fiarba la foc potrivit, pana se ridica la suprafata. Gombotii fierti, se scot din apa, se tavalesc printrun amestec de pesmet, unt, zahar si vanilie. Acest amestec se pregateste asa: intro tigaie, puneti untul la topit (puteti folosi ca grasime si ulei, iar in loc de pesmet, puteti inlocui cu gris), adaugati pesmetul, zaharul si vaniliile. Eu am facut si cu pesmet, dar si cu gris, pt ca asa a fost ,,comanda,,. Se pot consuma calzi, sau reci.  Au iesit 33 de gomboti.
 
 


Taiem rondele de grosimea unui deget, imbracam fiecare pruna in aluat.

 
 



marți, septembrie 28, 2010

Clatite cu cas si cascaval

 
Timp de preparare: 40 minute
Ingrediente: 3 cutii mici de danone natural (420 g), 2 oua, 300 g faina, 1 praf de sare, 500 ml apa minerala, 1 lingura ulei, ulei pt prajit, cas sau cascaval pentru umplutura.
Mod de preparare: cernem faina intrun vas, facem o adancitura in mijlocul fainei, unde adaugam ouale amestecate cu iaurtul. Omogenizam bine, subtiem aluatul cu apa minerala, adaugam 1 lingura de ulei, un praf de sare, oamogenizam din nou pana obtinem un aluat fin de clatite. Lasam la frigider 30 de minute, apoi coacem clatite pe care le umplem cu cas de oaie razuit, sau cascaval razuit. Eu le-am umplut o parte cu cas, o parte cu cascaval. Deasupra razuim cascaval, putem servi si cu chetchup iute langa un pahar de vin sau bere.