duminică, ianuarie 30, 2011

Maine, 31 ianuarie-ultima zi de vot la prima etapa a concursului de pe Gustos!

Maine, 31 ianuarie 2011 ora 23,59, se incheie prima etapa de votare la concursul organizat de saitul Gustos.ro
Cine vrea sa imi voteze retetele o poate face deci pana maine, la ora 23,59

Daca vrei sa ma votezi si nu sti, gasesti explicatii AICI
marți, ianuarie 11, 2011

Interviul meu pe Gustos.ro, la Parada Blogurilor 2011

Portalul gastronomic Gustos.ro, revine la inceput de an nou 2011, cu Festivalul Blogurilor Gustoase, editia a-III-a. Am avut fericita ocazie de a fi invitata de echipa gustos sa particip la Parada Blogurilor, alaturi de alte saituri din blogosfera culinara romaneasca si sa acord un interviu. Cei ce vor sa-l lectureze o pot face in randurile urmatoare:
Cum ai inceput sa ai un blog gastronomic?
Multumesc pentru invitatia de a participa la Parada Blogurilor Gustoase, pt mine este o onoare, mai cu seama ca datorez aparitia blogului meu in blogosfera culinara romaneasca saitului Gustos.ro. Dar sa raspund la intrebare: la sfarsitul anului 2009, pe saitul Gustos, se lansa ,,Festivalul Blogurilor Gustoase,, editia a-II-a, la care te puteai inscrie doar daca aveai un blog culinar. Pentru ca voiam sa ma inscriu insa nu aveam blog, am creat "Dulcesarat ". Vreau sa va felicit pentru cea de-a III-a editie a Festivalului Blogurilor Gustoase.
Ai vreun bucatar favorit?
Jamie Oliver, Martha Stewart, Xabier Gutierrez, Ana Olson.
De unde te inspiri in arta culinara: carti de bucate, reviste, emisiuni, bloguri, site-uri?
Gatesc in general dupa retetele mamei, specifice zonei Ardealului in care m-am nascut si imi traiesc viata alaturi de familia mea, insa surse de inspiratie imi sunt desigur cartile de bucate pe care le am, reviste dar si bucatariile virtuale.
Care a fost cel mai mare dezastru culinar pe care l-ai avut?
Nu prea am avut esecuri, prin clasa a cincea, a sasea, intro perioada cand mama a avut probleme de sanatate si a fost in spital, tata m-a pus sa fac un pilaf de orez. Inca nu eram atrasa de gatit pe aceea vreme si am pus orezul la fiert fara sa il curat de impuritati(in acea perioada toata lumea folosea un singur tip de orez). Cand a intrat tata in bucatarie nu m-a certat, dar ca sa invat minte, a zis ca vom manca orezul asa cum l-am pus la fiert, nespalat, necuratat. Parca vad si acum, cum pluteau cojile de orez pe deasupra apei. In general daca nu sunt sigura pe reteta nu incerc. La prajituri spre exemplu, nu incerc reteta daca nu am dimensiunile tavii. Acest detaliu mi se pare important.
Daca ai avea un restaurant, ce profil ar avea, care ar fi specialitatea bucatarului si unde ai vrea sa se afle din punct de vedere geografic?
Un restaurant, cu siguranta as vrea sa fie in Ardealul pe care eu il iubesc asa mult, pe valea Tarnavei Mici, stilul sa fie traditional ardelenesc, iar specialitatea bucatarului sa fie ciorba cu afumatura si tarhon.
Care au fost cele mai pretentioase retete gatite de tine vreodata?
Nu ma pot lauda cu retete sofisticate, in general imi plac retetele traditionale si simple.
Ce retete ai recomanda utilizatorilor incepatori de pe blogul tau? (simple si de efect).
Incepatorilor as recomanda retete usoare, simple cum ar fi:  Tocanita de ceapa sau Ficatei de pasare.
Care este reteta ta preferata si/sau care este cea pe care o gatesti cel mai des?
Imi place tare mult Ciorba de salata cu leustean, pe care o gatesc ori de cate ori vrem ceva usor, dupa sarbatori, dupa preparatele grele cu multe calorii.
Ai vreo reteta mostenita din familie, o reteta a copilariei tale?
O reteta mostenita, da: o reteta pe care o facea bunica mea, se numeste ,,Zama de intins,, nu o am postata pe blog, este o tocanita din carne si carnati afumati de porc, dreasa cu faina si bulion, care se mananca cu mamaliga, dar pe care niciodata n-am s-o pot prepara precum bunica. Se numeste ,,zama,, dar e o tocanita cu un sos mai subtire, de unde si denumirea.
Ce meniu si ce pregatiri ai recomanda pentru o masa cu prietenii?
Pentru o masa cu prietenii recomand aperitive, care se pregatesc inainte, sa pot sta si eu la taclale, fara sa ma implic prea mult pe moment.
Daca ai vrea sa salvezi in capsula timpului cele mai tari cinci retete, care ar fi acelea? 
Ce as salva in capsula timpului, desigur: Sarmale, Rulouri din piept de pui cu cascaval, Ciorba de salata, Fasolea frecata, Piftii.
Daca ai putea sa alegi o tara in care sa te nasti din nou, pe care ai alege-o din punct de vedere culinar?
As alege tot Romania, nu m-as desparti de Romania nici intrun fel.
Care sunt restaurantele tale preferate? (tipuri de restaurante, eventual niste recomandari concrete).
Sincera sa fiu, nu prea frecventez restaurantul, desi sunt la o varsta inaintata, aproape de pragul pensionarii, nu ma pot lauda ca am calcat pragul acestora.
Cat de mult experimentezi in bucatarie? Respecti retetele cu strictete?
In bucatarie experimentez de cate ori gasesc o reteta ispititoare, pe care vreau sa o si testez. In general sunt atenta la ingredientele de baza, dar mereu adaug altele noi, sau renunt la cate unul care nu e agreat de membrii familiei mele.
Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit pentru mancarea pe care ai gatit-o?
Cel mai frumos compliment, nu trebuie sa fie verbal, ma bucur atunci cand mi se cere sa suplimentez un fel de mancare sau cand farfuria ramane aproape curata.
Alimentatia sanatoasa este o chestiune tot mai importanta pentru zilele noastre, suntem inconjurati de alimente nesanatoase. Ce sfaturi, recomandari le dati tinerelor mamici pentru a-si hrani sanatos copiii?
Ar fi foarte bine sa aleaga cu multa atentie ceea ce vor sa puna pe masa pruncilor lor, sa gateasca in casa inclusiv deserturile, sa-i fereasca de sucurile colorate si de mancarea gen fast-food.
Ai bloggeri culinari preferati? Care sunt acestia?
Da, imi plac toate cele 5 Laure: Laurentiu, Adamache, Sava, Leckereien, Dachman, Retetele lui Radu Popovici, Adi Hadean, Bucatar Maniac, Cu Medi in bucatarie, Cu Sidy in bucatarie, In bucatarie cu tata, Mama lui Alex, Super Nico, Boabe de cafea, lista e foarte lunga, fiecare cu particularitatile sale.



duminică, ianuarie 09, 2011

Sos de hrean

Acest sos cald, se potriveste foarte bine cu carne afumata. Eu l-am preparat pt o friptura la tava din pulpa de porc afumata, insa l-am mancat si cu cremvusti afumati de porc si pasare.
Timp de preparare: 15 minute.
Ingrediente: 30 g faina alba, 50 ml ulei (sau 30 g unt), 1/2 l lapte, 100 ml smantana, zeama de lamaie(eu an folosit zeama de la 1/2 lamaie mare, 2 linguri de hrean razuit(sau 1 radacina hrean), sare.
Mod de preparare: intro craticioara punem grasimea la incins, adaugam faina, calim usor pana la culoare aurie, stingem cu laptele rece, amestecam sa nu se faca cocoloase, la foc mic. Dupa ce s-a ingrosat sosul, stingem focul, dregem cu smantana subtiata cu 1-2 linguri de apa rece, adaugam zeama de lamaie si potrivim de sare. Amestecam totul bine si doar inainte de servire se adauga hreanul razuit pe razuitoarea cu gauri mici. Nu adaugati hreanul decat in momentul servirii, fara sa mai fierbeti sosul, altfel hreanul va da un gust amar sosului.
Pregatim ingredientele.