Cum ai inceput sa ai un blog gastronomic?
Multumesc pentru invitatia de a participa la Parada Blogurilor
Gustoase, pt mine este o onoare, mai cu seama ca datorez aparitia
blogului meu in blogosfera culinara romaneasca saitului Gustos.ro. Dar
sa raspund la intrebare: la sfarsitul anului 2009, pe saitul Gustos, se
lansa ,,Festivalul Blogurilor Gustoase,, editia a-II-a, la care te
puteai inscrie doar daca aveai un blog culinar. Pentru ca voiam sa ma
inscriu insa nu aveam blog, am creat "Dulcesarat ". Vreau sa va felicit
pentru cea de-a III-a editie a Festivalului Blogurilor Gustoase.
Ai vreun bucatar favorit?
Jamie Oliver, Martha Stewart, Xabier Gutierrez, Ana Olson.
De unde te inspiri in arta culinara: carti de bucate, reviste, emisiuni, bloguri, site-uri?
Gatesc in general dupa retetele mamei, specifice zonei Ardealului in
care m-am nascut si imi traiesc viata alaturi de familia mea, insa surse
de inspiratie imi sunt desigur cartile de bucate pe care le am, reviste
dar si bucatariile virtuale.
Care a fost cel mai mare dezastru culinar pe care l-ai avut?
Nu prea am avut esecuri, prin clasa a cincea, a sasea, intro perioada
cand mama a avut probleme de sanatate si a fost in spital, tata m-a pus
sa fac un pilaf de orez. Inca nu eram atrasa de gatit pe aceea vreme si
am pus orezul la fiert fara sa il curat de impuritati(in acea perioada
toata lumea folosea un singur tip de orez). Cand a intrat tata in
bucatarie nu m-a certat, dar ca sa invat minte, a zis ca vom manca
orezul asa cum l-am pus la fiert, nespalat, necuratat. Parca vad si
acum, cum pluteau cojile de orez pe deasupra apei. In general daca nu
sunt sigura pe reteta nu incerc. La prajituri spre exemplu, nu incerc
reteta daca nu am dimensiunile tavii. Acest detaliu mi se pare
important.
Daca ai avea un restaurant, ce profil ar avea, care ar fi
specialitatea bucatarului si unde ai vrea sa se afle din punct de vedere
geografic?
Un restaurant, cu siguranta as vrea sa fie in Ardealul pe care eu il
iubesc asa mult, pe valea Tarnavei Mici, stilul sa fie traditional
ardelenesc, iar specialitatea bucatarului sa fie ciorba cu afumatura si
tarhon.
Care au fost cele mai pretentioase retete gatite de tine vreodata?
Nu ma pot lauda cu retete sofisticate, in general imi plac retetele traditionale si simple.
Ce retete ai recomanda utilizatorilor incepatori de pe blogul tau? (simple si de efect).
Incepatorilor as recomanda retete usoare, simple cum ar fi:
Tocanita de ceapa sau
Ficatei de pasare.
Care este reteta ta preferata si/sau care este cea pe care o gatesti cel mai des?
Imi place tare mult
Ciorba de salata cu leustean, pe care o gatesc ori de cate ori vrem ceva usor, dupa sarbatori, dupa preparatele grele cu multe calorii.
Ai vreo reteta mostenita din familie, o reteta a copilariei tale?
O reteta mostenita, da: o reteta pe care o facea bunica mea, se numeste
,,Zama de intins,, nu o am postata pe blog, este o tocanita din carne
si carnati afumati de porc, dreasa cu faina si bulion, care se mananca
cu mamaliga, dar pe care niciodata n-am s-o pot prepara precum bunica.
Se numeste ,,zama,, dar e o tocanita cu un sos mai subtire, de unde si
denumirea.
Ce meniu si ce pregatiri ai recomanda pentru o masa cu prietenii?
Pentru o masa cu prietenii recomand aperitive, care se pregatesc
inainte, sa pot sta si eu la taclale, fara sa ma implic prea mult pe
moment.
Daca ai vrea sa salvezi in capsula timpului cele mai tari cinci retete, care ar fi acelea?
Ce as salva in capsula timpului, desigur:
Sarmale,
Rulouri din piept de pui cu cascaval,
Ciorba de salata,
Fasolea frecata,
Piftii.
Daca ai putea sa alegi o tara in care sa te nasti din nou, pe care ai alege-o din punct de vedere culinar?
As alege tot Romania, nu m-as desparti de Romania nici intrun fel.
Care sunt restaurantele tale preferate? (tipuri de restaurante, eventual niste recomandari concrete).
Sincera sa fiu, nu prea frecventez restaurantul, desi sunt la o varsta
inaintata, aproape de pragul pensionarii, nu ma pot lauda ca am calcat
pragul acestora.
Cat de mult experimentezi in bucatarie? Respecti retetele cu strictete?
In bucatarie experimentez de cate ori gasesc o reteta ispititoare, pe
care vreau sa o si testez. In general sunt atenta la ingredientele de
baza, dar mereu adaug altele noi, sau renunt la cate unul care nu e
agreat de membrii familiei mele.
Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit pentru mancarea pe care ai gatit-o?
Cel mai frumos compliment, nu trebuie sa fie verbal, ma bucur atunci
cand mi se cere sa suplimentez un fel de mancare sau cand farfuria
ramane aproape curata.
Alimentatia sanatoasa este o chestiune tot mai importanta
pentru zilele noastre, suntem inconjurati de alimente nesanatoase. Ce
sfaturi, recomandari le dati tinerelor mamici pentru a-si hrani sanatos
copiii?
Ar fi foarte bine sa aleaga cu multa atentie ceea ce vor sa puna pe
masa pruncilor lor, sa gateasca in casa inclusiv deserturile, sa-i
fereasca de sucurile colorate si de mancarea gen fast-food.
Ai bloggeri culinari preferati? Care sunt acestia?
Da, imi plac toate cele 5 Laure:
Laurentiu,
Adamache,
Sava,
Leckereien,
Dachman,
Retetele lui Radu Popovici,
Adi Hadean,
Bucatar Maniac,
Cu Medi in bucatarie,
Cu Sidy in bucatarie,
In bucatarie cu tata,
Mama lui Alex,
Super Nico,
Boabe de cafea, lista e foarte lunga, fiecare cu particularitatile sale.