3 nov. 2009

Zacusca de vinete







Timp de preparare:
8 ore (complexitate ridicata)

Ingrediente:

10 kg vinete, 5 kg gogosari, 1 l ulei, 2 kg ceapa, 1 kg bulion, sare, piper boabe, 2 frunze dafin.
Este foarte mult de lucru, avand in vedere ca se coc si se curata vinetele si gogosarul, apoi si pt curatatul si macinatul cepei trebuie timp si rabdare. Dar pt cine adora gustul acestui preparat, merita tot efortul.

Mod de preparare:

Vinetele se coc, se curata, se lasa la scurs, se toaca marunt, se pun deoparte.
Gogosarii se coc, se curata de pielita, se dau prin masina de carne, se pun deoparte.
Ceapa, se curata, se da prin masina de carne, se pune la calit intro oala mare cu 1 litru de ulei la foc mic. Se fierbe in ulei pana se inmoaie (cam 2 ore), se adauga gogosarul si vinetele coapte si tocate. Amestecam des in zacusca sa nu se prinda de oala, adaugam bulionul, piperul, frunzele de dafin. Fierbem zacusca de acum incolo inca 1 ora, dupa care se pune in borcane cu capac, bine spalate si sterilizate in cuptor. Tinem borcanele in paturi, la dunst uscat pana se racesc. Pt siguranta, se pot dunstuli in cuptor. Eu procedez asa: pun borcanele intro tava de prajitura mai inalta, pun apa in tava si intruduc tava cu borcanele in cuptor la foc potrivit, pana fierbe apa din tava. De acum, reduc focul mic si las la cuptor 30 minute. Se inchide focul si se lasa zacusca in cuptor pana se raceste, dupa care se scot borcanele se sterg frumos si se pun la pastrat in camara.
Din aceste cantitati, au rezultat 25 de borcane cu zacusca.

4 comentarii:

mariana scarlat spunea...

O bună gospodină pune şi conserve pentru iarnă.
Foarte bună reţeta de zacuscă!
Felicitări!

maria elena spunea...

Multumesc mult de aprecieri, Mari.

Anonim spunea...

scuze, dar cred ca-i o greseala.ceapa se caleste 2 ore ??????????????????????

maria elena spunea...

Draga anonim, nu este nicio greseala, pt ca zacusca este o conserva care rezista perioada indelungata, timpul de calire al cepei este 2 ore.