vineri, iulie 09, 2010

Ciorba de fasole galbena


 

Timp de preparare: 50 minute
Ingrediente: 1 kg fasole galbena, 6-7 morcovi, 2 cepe mici, 2 catei usturoi, ½ l bulion, 2 linguri faina, 50 ml ulei, 200 ml lapte, 3-4 crengute leustean verde, 1 legatura patrunjel verde, piper macinat, vegeta, sare, otet.
Mod de preparare: intro oala de 3 litri punem apa la fiert. Cand fierbe apa, adaugam ceapa (curatata, spalata, taiata marunt), morcovii ( curatati, spalati, taiati bucatele mici), fasolea (curatata, spalata, taiata sau rupta bucati mici). Cand toate sunt fierte, se adauga bulionul, vegeta, piper macinat si lasam la clocot incet. Separat, intro tigaie in uleiul incins, punem faina si rumenim usor, stingem cu lapte rece si amestecam energic sa nu se faca cocoloase, apoi turnam rantasul peste ciorba sa mai dea cateva clocote, potrivim de sare, eu am adaugat si putin otet, imi place acrisoara. Se stinge focul si se presara verdeata tocata marunt.


miercuri, iulie 07, 2010

Dulceata de visine cu gel fix




Timp de preparare: 2 h
Ingrediente: 2 kg visine, 1 kg si 800 g zahar, 2 plicuri gelfix 1:1 (acesta l-am avut in camara), 3 vanilii. Am scos samburii cu presa de usturoi, astfel: asezi visina cu partea de care se prinde codita in sus si strangi manerele presei.
Mod de preparare: visinele spalate, curatate de codite si de samburi, se pun intro oala, se adauga cele 2 plicuri de gel fix amestecate cu 4 linguri de zahar, cand incepe sa fiarba tragem oala deoparte, adaugam restul de zahar, vaniliile pt aroma. Fierbem inca 1 -2 minute din momentul in care incepe sa fiarba dulceata. Se ia de pe foc si se toarna in borcane cu capac filetat, pastram borcanele la dunst uscat (acoperite bine cu o patura) pana a doua zi cand s-au racit si le asezam in camara. Am obtinut 8 borcanele.

Spalam fructele.
Scoatem samburii cu presa de usturoi.
Fara samburi.
Amestecam fructele cu gel fix.
Fierbem dulceata.
Punem dulceata in borcane.
Pofta buna!




Salata cu rosii, cas si mac

 Timp de preparare:
10 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
2 rosii, 1 fir ceapa verde, 75 g cas proaspat de oi, 2 lingurite mac, 1/2 mar acrisor si zemos, 1 lingura ulei masline, 1 lingurita otet de mere, un praf zahar, un praf sare.

Mod de preparare: Taiem rosiile bucatele, casul cubulete, marul curatat si ceapa f subtiri, asezam totul intro farfurie sau bol, adaugam uleiul, sarea, zaharul, otetul, amestecam totul bine si cu grija, presaram 2 lingurite de mac, servim imediat. Ingredientele corespund pt 2 portii.
marți, iulie 06, 2010

Ciorba de loboda rosie si spanac



Timp de preparare:
30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 mana buna de loboda, 2 maini de spanac, 1 morcov, 2-3 fire de cepa verde, 2-3 fire usturoi verde, ½ cescuta de orez (2 linguri), 2 cartofi, 1 legatura leustean verde, 1 lingura ulei de floarea soarelui, sare, otet.

Mod de preparare: Intro oala punem la fiert 3 l apa. Cand apa fierbe, adaugam morcovul si cartoful taiate cubulete, orezul, ceapa si usturouil taiate marunt. Cand orezul este fiert, adaugam loboda si spanacul, spalate si taiate fasii. Lasam sa fiarba 4-5 minute, potrivim de sare, inacrim cu putin otet, stingem focul, adaugam 1 lingura ulei de floarea soarelui, presaram leusteanul taiat marunt. Putem servi cu smantana, mai putem presara leustean si in farfurie.




luni, iulie 05, 2010

Ciorba taraneasca cu carne de porc


1 ora si 30 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
½ kg carne de porc, 4 morcovi, 2-3 fire ceapa verde, 2-3 fire usturoi verde, 1 legatura patrunjel verde, cateva fire de telina verde, 1-2 fire marar verde, 1 cescuta pt cafea cu orez, 200 g mazare bonduelle congelata(1/2 de punga), 2 cartofi, ½ de varza mai mica, 4 rosii cherry(eu am avut de gradina insa congelate), sare, 1 ou, 2 linguri de smantana.

Mod de preparare: Intro oala punem carnea la fiert in 3 litri apa. Cand este aproape fiarta, adaugam morcovii taiati cubulete, orezul spalat, ceapa si usturoiul taiate marunt, cartofii curatati, spalati, taiati cubulete, rosioarele oparite(ca sa le putem decoji). Cand zarzavatul este fiert, potrivim de sare, stingem focul. Dregem ciorba cu galbenusul de ou amestecat bine cu smantana si cu putina ciorba din oala, apoi desertam diresatura in oala, presaram verdeata tocata marunt. Cine doreste poate adauga si albusul separat in oala de ciorba(acesta se coaguleaza daca se aduga imediat dupa ce stingem focul). Se serveste ciorba cu ardei iute.