luni, februarie 15, 2010

Tort ,,inimioara cu fructe,,

Timp de preparare: 1 ora  
Blat: 3 oua, 3 linguri zahar, 3 linguri faina, 1 plic vanilie dr Oetker, 1/2 plic de praf de copt.  
Crema: 2 oua, 1 lingura faina, 150 g zahar, 250 ml lapte, 250 ml frisca El Maestro, 2 vanilii, 15 g gelatina+putin lapte, visine, un compot de ananas.
Pt ornat: compot de ananas, struguri, portocale(sau ce fructe doriti) Incepem cu gelatina pe care o punem la inmuiat in 100 ml lapte cam 30 minute.
Pregatim un blat: 3 albusuri batute spuma cu 3 linguri de zahar la care adaugam praful de copt si vanilia, adaugam cele 3 galbenuse, omogenizam usor, adaugam faina, amestecam usor pana la incorporarea acesteia. Turnam compozitia obtinuta in forma unsa si captusita cu hartie de copt. Am asezat forma intro tava de copt si am copt blatul in cuptorul dinainte incins. Tinem blatul in cuptor cam 15-20 minute(incercam cu scobitoarea sa nu se lipeasca de aceasta). Blatul copt il lasam deoparte si intre timp preparam crema.  
Crema: Galbenusurile se mixeaza cu zaharul, vaniliile, faina, laptele si se fierbe la foc mic amestecand continuu. Cand se ia de pe foc se adauga gelatina. Albusurile batute spuma se adauga si ele la compozitie si se pune la racit. La crema racita se adauga frisca batuta bine. La frisca am mai adaugat 2 linguri zahar pudra.
Pt asamblarea tortului, procedam astfel: se umezeste o bucata destul de mare de folie alimentara si se pune in forma de tort. Pe fundul formei se aseaza fructele (scurse bine de zeama), se pune crema, in care am adaugat visine si bucati de ananas, apoi deasupra am asezat blatul pe care l-am insiropat cu zeama din compot. Am acoperit blatul cu folie, am asezat o greutate peste blat si l-am tinut la rece cel putin 6 ore, dupa care am rasturnat tortul pe o tava, am scos folia si e gata de servit.
Tortul se prepara cam in 60 minute, cu cele 6 ore de stat la rece timpul total ajunge la 7 ore.
miercuri, februarie 10, 2010

Pizza fara aluat

 
Din ciclul retetelor economice face parte aceasta reteta de pizza fara aluat....cu paine. Cantitatile pt umplutura nu sunt standard.  
Timp de preparare: 40 minute.
Ingrediente: felii de paine (eu am avut nevoie de 8 felii-depinde de marimea painii si a tavii in care ati hotarat sa pregatiti pizza), 1 piept de pui, salam, sunca din piept de pui, 1 ceapa, ardei gras, cascaval razuit, zacusca, sare, piper, oregano, putin ulei, masline, gogosar murat, 3 oua, chetchup iute, lapte.
Mod de preparare: mai intai, pregatim umplutura pt pizza. Intro tigaie cu putin ulei, punem la calit ceapa taiata marunt, adaugam pieptul de pui taiat bucati mici, mezelurile si ardeii taiate cubulete. Calim la foc mic pana se frige pieptul de pui, adaugam o canita de zacusca(e optional), adaugam sare, piper, oregano. Cand umplutura este gata, intro tava unsa si tapetata cu faina, asezam feliile de paine indreptate la capete si inmuiate in lapte, cu partea inmuiata deasupra. Peste feliile de paine, asezam umplutura, o nivelam frumos, repartizam uniform cascaval razuit (pe razatoarea cu gauri mici), iar deasupra turnam ouale batute bine, ornam pizza si o dam la cuptorul incins dinainte, coacem cam 15-20 minute. Dupa coacere se portioneaza si se serveste cu chetchup iute.
vineri, februarie 05, 2010

Premiu drag mie si de mare ajutor, premiu de la gustos.ro

In vara anului 2009 am participat la concursul ,,Bucatarul stie tot,, pe http://www.gustos.ro unde am avut marea bucurie sa fiu rasplatita cu un premiu de mare ajutor, foarte drag mie: un mixer Vortex Super Twist, de care sunt foarte multumita, un real ajutor in bucatarie. Este ,,ucenicul meu,, ma scuteste de framantat, sau de batut spuma. Multumesc organizatorilor si sponsorilor. Despre el este vorba...
miercuri, februarie 03, 2010

Clatite cu gem si sos de ciocolata

Timp de preparare:
1 ora si 20 minute.
Ingrediente pt aluat:
400 g faina, 3 oua, 1 vanilie, sare, 1/2 apa minerala, coaja rasa de la o lamaie.
Ingrediente pt umplutura:
gem de caise, gem de strugurei cu capsuni.
Pt sosul de ciocolata:
2 cuburi mari de ciocolata menaj, 100 g zahar, 4 linguri lapte.
Mod de preparare:
Faina cernuta se amesteca cu apa, zaharul vanilat, coaja de lamaie, putina sare, avem grija sa nu se faca cocoloase. Adaugam ouale batute si omogenizam totul bine cu mixerul. Daca vi se pare aluatul prea gros puteti subtia cu putina apa, dupa care se amesteca din nou. Lasam aluatul la rece 30 minute, apoi coacem clatitele pe plita, in tigaie unsa cu putin ulei. Eu am folosit 2 tigai cu diametrul de 24 cm pt a scurta timpul de coacere. Dupa coacere ungem fiecare clatita pe jumatate cu gem si o impaturam.



Preparam sosul de ciocolata: intro canita topim zaharul cu 2 linguri de lapte la foc mic. In alata canita sau ibric topim cuburile de ciocolata cu alte 2 linguri de lapte, apoi luam jos de pe foc si amestecam cu topitura de lapte si zahar. Sosul obtinut, dupa o usoara racire, l-am pus intro punguta de nylon pe care am intepat-o cu o scobitoare si am ornat placintelele. Au rezultat 14 placintele.

Mazare scazuta


Timp de preparare:
20 minute
Ingrediente:
2 cutii mazare bonduelle, 1 ceapa mica, 2 linguri faina, 1 cescuta ulei(100 ml), bulion(200 ml), sare, piper, putin lapte(50 ml), patrunjel verde.
Mod de preparare:
intro craticioara, punem uleiul la incins, calim usor ceapa razuita pe razatoarea cu gauri mici. Adaugam faina, rumenim usor, apoi, punem in craticioara continutul celor 2 cutii de mazare, amestecam continuu la foc mic. Cand incepe sa se ingroase turnam bulionul,  lasam sa fiarba la foc domol amestecand mereu sa nu se arda, potrivim de sare si piper. Subtiem sosul cu lapte daca este nevoie si mai fierbem 1-2 minte. Dupa ce stingem focul presaram verdeata tocata marunt.
duminică, ianuarie 24, 2010

Minirulouri cu capsuni, rapide








Uneori in criza de timp, mai folosesc acest tip de minirulouri cu capsuni, congelate, cumparate de la magazin de tip ,,Profi,, care nu necesita decat coacere si sunt destul de gustoase.
Timp de preparare: 50 minute.
Ingrediente:1 tavita de minirulouri congelate cu capsuni, de la Profi, 1 pliculet zahar vanilat dr oetker, 2 linguri zahar pudra.
Mod de preparare: Se lasa rulourile cam 15-20 minute sa se decongeleze, se aseaza in tava pe hartie de copt si se coc apoi in cuptorul preincalzit la 190 grade cam 20-25 minute. Se scot din cuptor, se pudreaza cu zahar vanilat amestecat cu zahar pudra, se aseaza pe farfurie. Este un desert foarte rapid, bun, se poate servi si langa cafea.
joi, ianuarie 21, 2010

Supa cu ,,amestec de vara,, si ciuperci






30 minute
Ingrediente: 1 punga ,,amestec de vara,, congelat din supermarket(conopida, mazare, fasole verde, morcovi), 1 ceapa, 5 ciuperci mari champignon, ardei gras congelat, sare, ienibahar, 50 ml ulei, 2,5 litri apa, patrunjel si leustean verde.
Mod de preparare: Punem la fiert intro oala 2,5 litri apa. Cand fierbe, adaugam continutul unei pungi cu ,,amestec de vara,, lasam sa fiarba. Intre timp, separat, intro tigaie punem uleiul la incins, adaugam ciupercile curatate, spalate, taiate bucatele, ceapa taiata marunt si o cescuta pt cafea cu ardei gras taiat cubulete(eu am avut in congelator, provizii de iarna), calim totul cam 5 minute, amestecand continuu, apoi adaugam in oala cu amestecul si lasam sa fiarba 10-15 minute. Potrivim de sare, adaugam putin ienibahar(nu e obligatoriu), stingem focul si adaugam verdeata tocata marunt. Este o supica gustoasa, rapida si de post.
luni, ianuarie 11, 2010

Prajitura din cozonac, readaptata

Timp de preparare: 30 minute.
Ingrediente: Pt ca se tot vorbeste de criza, normal ca nimic nu se risipeste, totul se valorifica. Pt aceasta prajitura, am folosit cozonac cu nuca de casa, care a ramas si caruia i-am dat o noua utilizare alaturi de alte ingrediente pe care le-am avut la indemana prin camara si frigider. Pt ca la inceput mi-am propus sa fac o savarina, dar pt ca nu am gasit prin casa frisca, desi eu stiam ca mai am, am trasformat rapid reteta. Avem nevoie de: cozonac(bucata mea a fost taiata in 4 parti), 250 ml sirop, 1 plic crema de cacao la rece, 1 vanilie, 150 ml lapte rece, fulgi de ciocolata pt ornat. Pt sirop: 2 linguri zahar, 2 bomboane menta, 2 bomboane vanilie, apa.
Mod de preparare: Am taiat bucata de cozonac dupa a mea dorinta, dar nu mult mai mare decat o prajitura obisniuta, am insiropat bine bucatile cu un sirop astfel preparat: am topit 1 lingura de zahar, am caramelizat usor, am stins cu 1 cana de apa(cam 250 ml), am adaugat 2 bomboane de menta si 2 de lapte pt arome si am fiert incet pana la topirea acestora. Am last siropul sa se racesca. Intre timp am preparat crema: intrun vas se pun 150 ml lapte rece, se adauga praful de crema, se omogenizeza usor, apoi se bate cu mixerul 3 minute. Se insiropeaza bine cozonacul cu siropul care deja s-a racit, apoi imbracam cozonacul cu crema si ornam dupa imaginatie.