joi, septembrie 08, 2011

Lupu leaganul copilariei mele


Mereu imi vin in minte vacantele frumoase, petrecute la bunicii dinspre mama. Bunica mea draga, nu mai este, insa imaginea ei o pastrez vie mereu in mintea si sufletul meu. Mama Sofia, era o taranca frumoasa, inalta, cu ochii albastri ca cerul. Mi-era asa draga, ma bucuram mereu cand venea la noi, ma cuibaream in poala ei si nu ma mai dadeam jos, numai cand ma certa mama, insa bunica o dojenea cu glasul ei bland: las-o Maria! Bunicul meu, mosu Valere, a plecat devreme pe cealalta lume, pe cand aveam eu vreo 7-8 ani, insa bunica a trait pana la 84 de ani.
Bunicii mei locuiau intrun satuc frumos, Lupu este numele, cu aer nepoluat, cu multi locuitori, aproape de orasul Blaj (micuta Roma, asa cum l-a numit Eminescu), la confluenta celor 2 Tarnave. Sunt proaspete in mintea mea, vizitele la casa bunicilor, desi ei nu mai sunt de peste 30 de ani... Satucul bunicilor este situat in Podisul Secaselor si apartine de comuna Cergau.
Acum as vrea sa ma mandresc facandu-va cunoscut faptul ca in pamantul satului Lupu, s-a descoperit un foarte important tezaur dacic, de argint, din timpul razboaielor daco-romane. Tot un motiv de mandrie este si faptul ca bunicul meu, mosu Valere, era ruda cu poetul ardelean Aron Cotrus, care insa a trait o vreme in Spania, la Madrid si s-a stins pe pamant strain in America. In satul Lupu, exista o statuie ridicata in amintirea lui Aron Cotrus si din cate am aflat, acesta este comemorat in fiecare an in luna ianuarie.


Doamne, cat imi era de draga casuta bunicilor varuita in neriu (albastru) cu pridvor, cu odaia dinentre(adica cea dinainte, de la strada) cu geamurile adapostite de obloanele verzi din lemn, o alta odaie, unde iarna gateau. De-a lungul casei era pridvorul cu multi stalpi. In casa tavanul era podit cu lemn, peste care din loc in loc erau niste grinzi mari tot din lemn, pe care bunica tinea agatate in cuie, ulcele din pamant, iar pe pereti avea agatate blide cu desene interesante, unele cu motive nationale, dar si cu alte desene, spre ex unul era pictat cu un cocos. In ulcele bunica ascundea zaharul cotcas (adica cel cubic), si voia sa ma rasplateasca uneori cand mancam tot, pt ca eram o mare mofturoasa. Insa spre dezamagirea dansei, mie nu prea imi pasa de zaharul ei ca imi placeau mai tare bomboanele de la oras. Langa casa era conia (bucataria de vara), care era ceva improvizat, acoperit , din lemn, unde aveau cuptorul de paine, in care mama Sofie, facea pita proaspata si crescuta, lichie cu varza, cu ceapa si prune, unde toamna usca prune pt iarna. Prunele uscate in cuptor, erau tare bune iarna, cand ne trimitea si noua, la oras, iar mama facea zama de prune. Uneori luam din camara prune pe care nu le mai spalam, le mancam asa pline de cenusa din cuptor.
In fundul curtii statea mandru un par cu miezul rosu, cu pere mici si gustoase. Mai sus, era poiata, sopru si vizavi de sopru exista o constructie din lemn, unde bunicii pastrau lazile cu faina. In fata acestui adapost, era coserul cu cucuruz. Langa poarta, imi amintesc fantana cu ciutura si troaca mare din care se adapau vitele cand se intorceau din ciurda.
Dupa poiata si sopru, incepea o livada frumoasa de pomi in care majoritatea erau pruni si meri. Cam acesta era decorul in care eu imi petreceam vacantele de vara. Prunele din livada erau din cele bistritene si clichine.
Casa bunicilor statea intre casa lui nana Marie a lui Gustin si Nana Marie a lui Dumitru. Noi eram copii lu' Maria lui Isaila lu' Valere, dupa numele bunicului.
Ma opresc aici cu povestea, sa nu va plictisesc, voi continua cat de curand cu un nou episod.
sâmbătă, august 20, 2011

Tocanita de ceapa cu ardei copt, un deliciu!


Inca o reteta simpla, gustoasa, hranitoare, pe care bunica dinspre mama, de pe valea Tarnavei Mari,  o gatea, dar pe care am inceput sa o apreciez, mai tarziu, in cele 4 posturile din timpul anului.
Timp de preparare: 30 minute.
Ingrediente: 150 ml ulei, 6 cepe rosii sau albe, 4 rosii, 5 ardei copti (sunt buni, chiar foarte buni, ardeii copti din congelator), sare, piper, 1 legatura patrunjel verde.
Mod de preparare: curatam ceapa, o spalam, o taiem pestisori. Intro craticioara punem uleiul la incins, adaugam ceapa, calim pana devine sticloasa, adaugam rosiile, apoi ardeiul copt, lasam sa fiarba cam 20 minute la foc domol, saram, piperam, stingem focul. La servire presaram verdeata tocata marunt. Se potriveste de minune cu mamaliguta calda.

luni, august 15, 2011

Pasta de corcoduse albe



Inca mai e vremea corcoduselor si poate cei ce au cate-un corcodus prin curte, gasesc binevenita aceasta reteta, careia nu am stiut ce denumire sa-i dau. Ma gandeam ca daca produsul finit este de consistenta mierii sa-i zic pasta de corcoduse. Pentru cine doreste, iata reteta:
Timp de preparare: aproximativ 1 ora.
Ingrediente: 2 kg corcoduse si cam tot atata zahar- adica 2 kg, 50 ml apa, 4 plicuri de zahar vanilat.
Mod de preparare: peste fructele spalate si scurse de apa, adaugam 50 ml apa apoi le punem la fiert la foc mic, amestecand mereu. Fructele fierb relativ repede, cam in 10-15 minute, iar coaja si pulpa se desprinde de sambure. Dupa ce se racoresc putin, trecem fructele printro sita pt a le separa de samburi. Pasta obtinuta se blenduieste si se pune la fiert intrun vas incapator, se fierbe cam 30 minute, adaugam zaharul si vanilia, mai fierbem inca 20 minute(nu uitati sa amestecati mereu in oala), apoi turnam pasta obtinuta in borcane cu capac, bine spalate si sterilizate in cuptor. Borcanele cu pasta se pun la dunst uscat pana ziua urmatoare cand se depoziteaza in camara pt iarna. Pasta se poate aromatiza cu vanilie, asa cum am procedat eu, sau cu scortisoara macinata. Este foarte gustoasa pe paine unsa cu unt pt dejun, sau la clatite. Mentionez ca nu am adaugat conservant.
Fierbem corcodusele.
Printro sita, separam pasta de samburi.
Dupa ce blenduim pasta, o fierbem 30 minute, adaugam zaharul si mai fierbem 20 minute.

luni, august 08, 2011

Impresii si imagini de la cea de-a treia intalnire a gustoaselor la Alba Iulia 2011

 Ufffffff, cam greu de descris cat a fost de minunat sa petrecem impreuna (eu si Nelu) cu gustoasele si gustosii gustoaselor, ziua de 6 august, adica a doua zi din agenda intalnirii.
Regret ca buna mea prietena Angela nu ne-a insotit, parca presimteam ca nu ne va onora cu prezenta, insa alte probleme importante au impiedicat-o sa ne fie alaturi.
Deci: sambata diminata, ora 8,30 dupa ce am lasat toate grijile casei (adica mamicuta batrana, batrana, bolnava de Alzhaimer) pe maini bune, vecinei Ani, am urcat in invechita noastra Dacia, dar care a mers parca mancand jaratec, am ajuns in batrana si totusi tanara Alba-Iulia, sa ne intalnim cu prietenii gustosi. Emotiile au fost asa mari, incat eu ca un copil nerabdator, nu am dormit aproape de loc vineri noaptea, apoi m-a necajit o nemernica durere de coloana, care m-a insotit tot timpul pana azi, cand cu doftoricelile medicului de familie ma declar multumita ca durerea a mai cedat.
Prietenele mele au fost cazate la Steaua Nordului, o pensiune cocheta iar musafirii s-au declarat multumiti de conditiile existente.
In apropiere de Alba, am luat legatura cu Anena, sufletul intalnirii noastre, sa ne spuna unde sa ne intalnim. Anena cu Menuca, alaturi de sotii lor, Adrian si Sandu, sunt niste gazde perfecte, oameni prietenosi, care de fiecare data au pus suflet ca toata familia gustoasa sa petreaca frumos si sa plece cu amintiri dintre cele mai placute.
Primii prieteni cu care ne-am imbratisat, au fost Sidy si Valy, apoi au aparut tot cate unul, pana ne-am strans cu totii. Prezenti la aceasta frumoasa intalnire au fost gazdele: Anena-Adrian, Menuca-Sandu, alaturi de: Sidy-Valy, Gabi-Mone, Daniela-Ion, Medi-cu nepoata Roxana, Alina, Delia-Fernando si Mihai fiul lor, fam. Ivan Cristina -Stefan, fratele Anenei, Victor cu Diana si fiica lor. Cam acestia au fost cei prezenti. Am reusit sa gust si eu o placinta cu varza de-a Menucai, tare dor mi-a fost sa mananc macar una.
Noi am vizitat din nou cetatea, ne-am minunat de lucrarile de renovare, care inca sunt in desfasurare, apoi spre orele 14,30 am pornit spre casa. Imi pare rau ca nu am putut ramane pana la sfarsitul zilei, sa ne distram  alaturi de prietenii nostri.
Frumoasa fantana.
Gustosii gustoaselor antrenati in discutii.

Sidy, parca suntem la conferinta de presa.
Anena sufletul intalnirii si eu.
Cu Alina si Anena.
Nelu si Sandu.
Omul de fier, modelul dupa care a fost creat, alturi de Nelu.
Eu, omul de fier, Alina.

 



Spre cetate, Alina si Menuca se racoresc cu inghetata.

Diana, Gabi, Delia
La intrarea in cetate.
Ceremonialul din cetate.
Eu si Medi.
Venind spre Tarnaveni, am intalnit o casa veche, care m-a dus cu gandul la copilarie, amintindu-mi  de casa bunicii dinspre mama, cu pridvor spre curte, cu 2 geamuri cu obloane la strada si varuita cu albastru (nieriu), pe valea Tarnavei, dincoace de Blaj.

  Regret ca Mariana Scarlat gustoasa din Bucuresti, din motive de sanatate nu a ajuns la intalnire, desi si-a dorit cu ardoare. La fel prietenele noastre gustoase: Nico Sandulache si Silvia Varodi din Bucuresti, Doina si Nicu Varga din Timisoara, Mariana Bondoc din Galati, anul acesta au absentat din motive bine intemeiate, insa la anul nu admitem absente, ce ziceti???????
Desigur, de acum incolo, ne vom hrani cu frumoasele amintiri si imagini legate de intalnirile gustosilor de la Alba-Iulia, si asteptam cu nerabdare cea de-a patra intalnire, care va fi in 2012!
sâmbătă, august 06, 2011

Intalnirea gustoaselor de la Alba-Iulia, 2011


Asa cum am facut cunoscut in postarea anterioara, cea de-a treia intalnire a gustoaselor la Alba-Iulia, din 2011, a fost stabilita in 5, 6, 7 august. Am reusit sa ajungem doar azi, din motive bine intemeiate si sunt tare bucuroasa ca mi-am revazut prietenele forumiste. Am multe de povestit si voi reveni zilele urmatoare cu o noua postare si multe poooooooooze.


miercuri, august 03, 2011

In 5, 6, 7 august 2011, va avea loc a treia intalnire a gustoaselor




S-a stabilit ca anul acesta, adica 2011, intalnirea forumistelor gustoase sa se desfasoare intre 5-7 august.
Dupa o lunga perioada de framantari, ba mergem, ba nu mergem, din motive intemeiate si bine stiute de prietenele mele gustoase, am hotarat sa participam, noi reprezentantii familiei Burdulea, adica eu si sotul meu, Nelu, macar pt o zi, la mult asteptata si ravnita, de acum traditionala noastra intalnire. Asa cum am zis, sponsorul meu (a se citi sotul meu Nelu), a fost tare incantat de intalnirea anterioara si a hotarat ca musai sa fim prezenti si la cea de-a treia intalnire. Tare greu am convins-o sa ne insoteasca, pe prietena noastra Angela (sper sa nu se razgandeasca, ce zici Angela????)

Dar sa vedeti ultima decizie,
Anena scrie:
 Fetelor, cazarea este rezolvata, sase camere super faine, cu tot confortul, cu aer conditionat si cu mic dejun inclus.Doua camere sunt rezervate de joi, pt Gabi si Delia. Daca veniti de joi, o vom sarbatori pe mama impreuna , pt ca este ziua ei de nastere.
Gabi, vine si Cristina tot de joi? te rog sa vb cu ea, eu nu am nici un numar de telefon de la ea.
Sidonia, am inteles ca voi stati tot la Hotelul Garnizoana.Daca va razginditi, va pot rezerva si voua o camera la pensiune.
Lenuta si Angele vin doar pentru o zi, iar Menuca este gazda... :D
Va astept pe toate dragele mele...de abia astept sa fim impreuna.
Danielo, sa nu uiti slanina. :lol: :lol: :lol: :lol:
A.M.R o saptamina  Nu mai fac nici un program, eu va spun ce variante de distractie avem si hotarim pe loc.Ce ziceti?
Iata si o lista a participantilor: 

anena scrie:
1.Anena 2 pers
2.Sidy 2 pers.
3.Menuca 2 pers
4.Daniela 2 pers
5.Medi 2 pers
6.Alina 2 sau 3 pers :?: :?:
7.Gabi 2 pers
8.Cristina 2 pers
9.Lenuta 2 pers
10.Angela 1pers
11.Mari 1 pers
 Sa inteleg ca pina la urma vom fi doar 20 ??? :roll: :( zice Sidy.
Anena zice:
 Nu, vom fi doar 19, dar vom face cit 100. :lol:   Acum doi ani am fost 11 si ne-am simtit intr-un mare fel. Eu cred ca si daca am fii doar doua familii si tot ne-am simtii minunat. Zic bine? De abia astept sa te vad surioara mai mare...
 Mari S. zice:
 Am ajuns la concluzia ca nu-i bine sa-ti doresti prea mult ceva, ca nu se indeplineste. Asa am patit si cu casa la tara, pe care o planuiam cu ginerele meu si cu intalnirea de anul asta, pe care o visez din ianuarie.Dar imi scot eu parleala intr-un fel sau altul!.....Sa nu uitati sa trimiteti poze!...........
Poate nu stiti ca Mari a noastra a avut o problema de sanatate in urma careia a avut nevoie de o interventie chirurgicala, a scapat cu bine, am fost cu sufletul la gura, alaturi de ea, insa Mari este o luptatoare si se recupereaza bine, iar la anul nu acceptam nicio absenta. 
Prietenele noastre dragi Nico si Silvi0ara, sunt motivate anul acesta, insa sa fie sigure ca la anul NU ACCEPTAM ABSENTE. 
Anena, sufletul acestor intalniri, ajutata de Menuca si sotii lor: Adrian si Sandu, vor fi amfitrionii intalnirii noastre.  

Iata ultimele detalii puse la punct de Anena:
Gata, totul este pregatit, am intrat in linie dreapta. Va astept cu mare drag si nerabdare. Aveti toti numarul meu de mobil, sunati-ma de pe drum, vreau sa stiu cind veniti, pt ca este o problema la una din intrarile in oras. Se lucreaza la pasarela si sunt niste cozi interminabile. Eu va astept undeva, unde o sa stabilim de comun acord ca sa va conduc si sa va scutesc de statul la coada. :lol:  De abia astept sa ne imbratisam. Sidyyyyy, Adrian este pregatit sa iti cinte :lol: :lol: :lol: Fetelor: Delia, Gabi, Medi, Alina, Daniela, Sidonia, Lenuta, Angela, Cristina, bunul Dumnezeu sa va calauzeasca drumul si sa ne vedm sanatosi ....SA INCEAPA DISTRACTIAAAAAAAAAAA 
Stimati cititori, fiti pe faza, urmeaza ,,A treia intalnire a gustoaselor de la Alba,,
luni, iulie 25, 2011

Ciorba de perisoare cu tarhon


Timp de preparare: 50 minute
Ingrediente: 400 g carne tocata de porc, 3 linguri de orez, 2 linguri de gris, 2 oua, 3 morcovi, 1 ceapa, 1 radacina patrunjel, 1 cartof mare, 1 lingura tarhon proaspat sau in otet, 1 legatura patrunjel verde, 1 leg leustean, 2-3 rosii, 2 catei de usturoi, otet de mere cu miere, sare.
Mod de preparare: intro oala punem la fiert 3 litri de apa. Cand fierbe apa adaugam ceapa, morcovii si radacina de patrunjel, cartoful,  rosiile, curatate, spalate ( taiate cubulete, rondele, cum va place) si lasati sa fiarba 10-15 minute, timp in care pregatiti compozitia de perisoare. Pt compozitia de perisoare procedam astfel: intrun castron, amestecam carnea tocata cu orezul (curatat de impuritati spalat si scurs de apa), grisul, ouale si putina sare. Framantam bine compozitia, apoi cu mainile umezite in apa, formam perisoare, pe care le adaugam in oala in care fierbe zarzavatul. Fierbem ciorba la foc potrivit timp de 20-25 minute, pana fierbe orezul din perisoare, potrivim gustul ciorbei de sare, inacrim cu otet de mere dupa pofta inimii, adaugam usturoiul zdrobit, mai lasam ciorba in clocot 1 minut apoi stingem focul. Deasupra ciorbei presaram tarhonul, patrunjelul si leusteanul tocate. Daca doriti adaugati smantana si serviti cu ardei iute.