miercuri, iunie 15, 2011

Prajitura Noire



Prajitura Noire, este o aparitie placuta pe multe bloguri culinare romanesti. Peste tot, prajitura este apetisanta, culinaresele destoinice. Reteta, eu am vazut-o prima data pe Bucataras, postata de doamna Licuta Marin, careia ii multumesc ca ne-a facut-o cunoscuta. Este un desert fin, delicios, care se prepara destul de repede. Eu am facut usoare modificari, adaugand in compozitie zahar vanilat si menta uscata. De ce menta? Ador combinatia ciocolata + menta, este racoritoare, aromata. Sa va spun reteta:
Timp de preparare: aprox 40 de minute.
Ingrediente: 150 gr unt, 160 gr biscuiti de cacao, 200 gr ciocolata amaruie, 2 linguri coniac, 250 frisca nebatuta(30-35% grasime), 15 gr gelatina, 1 lingurita menta uscata, 2 vanilii.
Pentru ornat: 50 gr ciocolata amaruie, 50 ml lapte, 1/2 ciocolata tot amaruie razuita.
Mod de preparare: topiti 75 gr unt la temperatura mica. Zdrobiti biscuitii intrun robot de bucatarie. Amestecati cu untul. Tapetati o tava de chec cu folie de plastic si adaugati amestecul de biscuiti, apasand cu dosul unei linguri. Raciti compozitia la frigider.
Topiti 200 gr ciocolata amaruie intr-un castron deasupra unui vas cu apa care fierbe, raciti usor apoi adaugati coniacul, frisca nebatuta, 2 vanilii si 1 lingurita menta uscata sfaramata bine.  Va rezulta o compozitie lichida in care veti adauga 75 gr unt, apoi omogenizati cu mixerul.(Eu nu am gasit frisca la magazinul de unde ma aprovizionez si am folosit frisca pt cafea. Parca ar fi trebuit sa mai adaug putin zahar, desi am omis acest amanunt, frisca folosita de mine fiind neindulcita. Dupa parerea mea ar fi fost suficient 1 lingura de zahar pudra. Daca aveti frisca vegetala, aceea este dulce si nu mai e necesar adaos de zahar).
Puneti gelatina la inmuiat in 150 ml apa si dupa 10-15 minute o puneti pe foc la baie de abur pana se topeste bine, dar fara sa fiarba apoi o adaugati in compozitia de ciocolata.
Compozitia nou rezultata o puneti in tava peste biscuiti si o lasati la frigider pana a doua zi cand o rasturnati pe un platou, scoateti usor folia si o ornati cu sos de ciocalata(topiti 50 g ciocolata+ 50 ml lapte, tot pe baie de aburi) si deasupra presarati ciocolata razuita.


Asezati compozitia de biscuiti +unt intro tava de chec tapetata cu folie.
Turnati amestecul peste compozitia de biscuiti +unt, dati la rece.
Indepartati folia si intoarceti prajitura pe un platou.
Decorati cu sos de ciocolata si ciocolata razuita.

 


luni, iunie 13, 2011

Zama de salata, loboda rosie, fasole si paparaie


Bunica mea, mama Sofia, bunica dinspre mama, care-mi era tare draga, gatea aceasta ciorba primavara,  insa fara fasole. In copilarie imi placea sa o mananc pt culoarea pe care i-o dadea loboda rosie. Imi place gustul lobodei si primavara-vara, o folosesc des la ciorbe si salate, alaturi de alte ingrediente. Cine vrea sa stie reteta de zama, o poate citi in randurile urmatoare:
Timp de preparare: 30 minute.
Ingrediente: 1 capatana de salata verde, frunze de ceapa verde, 1 mana buna de loboda rosie, 2 oua si putin ulei pt paparada ( adica ompleta de pe Taranva Mica), 1 cutie fasole rosie, sare, otet de mere, 1 legatura marar verde si leustean verde, 2 sau 3 catei de usturoi.
Mod de preparare: intro oala de 3 litri calim 1 mana de frunze de ceapa, stingem cu 2 litri de apa. Cand fierbe apa, adaugam salata spalata si paparada din 2 oua pregatita separat intro tigaie. Fierbem  ciorba vreo 10 minute, adaugam loboda rosie spalata, lasam la fiert cam 5 minute pt ca loboda fierbe repede, adaugam conserva de fasole rosie. Potrivim gustul ciorbei cu sare si otet dupa bunul plac, lasam ciorba sa clocoteasca 1 minut apoi stingem focul. Adaugam usturoiul zdrobit si verdeata tocata marunt. Se poate servi cu mamaliga, cine doreste poate adauga in farfurie smantana. E foarte buna cu un ardei iute.


luni, iunie 06, 2011

Socata



Este vremea socatelor. Cine nu-si aminteste de bautaura bunicii: socata? Saptamanile acestea, cu zilele calduroase, m-am gandit ca este binevenit un pahar cu aceasta bautura racoritoare din flori de soc. In drumurile noastre am gasit soc, am cules mai mult, am pus si la congelat sa bem socata cat o fi vara de lunga. Se stie ca socul este un bun detoxifiant, este bun in raceli, guta, boli de piele. Sa va spun reteta mea de socata:
Timp de preparare: 4-5 zile, pana cand bautura devine usor piscacioasa, acidulata.
Ingrediente: 1 mana de flori de soc (sa zicem 8-10 flori, 2 lamai, 1 kg de zahar, 2 sau 3 vanilii, 8-9 litri apa. Daca doriti ca bautura sa fie buna, atunci trebuie sa alegeti apa buna, eu am folosit apa plata in loc de apa de la robinet.
Mod de preparare: florile de soc se pun 5 minute in apa rece sa iasa insectele daca exista, apoi se spala, se pun intrun borcan mare cu capacitate de 10 litri, daca nu aveti folositi 2 borcane de cate 5 litri, sau.....folositi peturi de apa plata de 5 litri, insa in acest caz nu lasati petul in bataia soarelui, deoarece plasticul devine toxic, tineti petul in bucatarie, unde este suficient de cald. Adaugati zeama de la cele 2 lamai, iar coaja o taiati bucati, mai adugati vanilia, apoi completati cu 8 sau 9 litri de apa. Amestecati continutul borcanului cu o lingura mare de lemn cel putin o data pe zi si tineti borcanul la soare vreme de 4 sau 5 zile, pana cand bautura din borcan devine usor acidulata si socata este gata. Se strecoara si se pune in sticle pe care le pastrati la frigider.


Flori de soc.
Borcanul se lasa la soare.

sâmbătă, iunie 04, 2011

Tort cu frisca si capsuni imbracati in ciocolata


Acest tortulet l-am facut pt nepotelul nostru dragalas ,,Raducu de Burdulea,, care tocmai a implinit 3 anisori si adora sa i se cante La multi ani iar el sa sufle in lumanari. Tortul se pregateste destul de repede, cel mai mult dureaza preparatul blatului. Odata ce blatul este gata, umplutura se face rapid. Iata reteta:
Timp de preparare: aproximativ 1 ora.
Ingrediente pentru blat: 4 oua, 4 linguri de zahar, 1 praf copt, 4 linguri de faina, 2 linguri de cacao.
Pentru crema: 1 plic crema de ciocolata dr. Oetker la rece + 250 ml lapte rece + 2 linguri zahar pudra, 300 ml frisca lichida vegetala + 3 pliculete vanilie.
Pentru ornat: 500 g capsuni din care pastram 15-20 capsuni pt ornat, iar restul se pun peste crema de ciocolata, 1/2 de ciocolata cu lapte.
Sirop pt insiropat blatul: se face un sirop din 200 ml apa + 3 linguri zahar + 1 plic vanilie.
Mod de preparare: incepem cu prepararea blatului. Batem cele 4 albusuri spuma, adaugam praful de copt, continuam sa batem spuma inca 1 minut, adaugam zaharul in ploaie si batem spuma pana la topirea zaharului, adaugam galbenusurile, amestecam usor, adaugam faina cernuta. Incorporam faina in compozitia de spuma, se adauga cacaoa, se amesteca usor, punem compozitia obtinuta intro forma rotunda de tort unsa si tapetata cu faina, sau hartie de copt. Coacem blatul in cuptorul preincalzit, timp de 25-30 minute, testam cu scobitoarea (cand blatul este copt, nu se lipeste de scobitoare). Lasam blatul in forma vreo 3 minute, apoi il scoatem din forma si il lasam sa se receasca. Taiem blatul in 2 parti pe orizontala, il insiropam, ungem prima bucata cu crema de ciocolata (praful de crema de ciocolata se amesteca cu 250 ml lapte rece si 2  linguri zahar pudra si se mixeaza timp de 3 minute pana obtinem o crema spumoasa). Peste crema asezam capsuni taiati in jumatate si acoperim cu cealata jumatate de blat insiropat, apoi imbracam tortul cu frisca ( batem cu mixerul cantitatea de frisca + 3 vanilii pana obtinem o compozitie consistenta).
Ornarea: intro craticioara mica, rupem ciocolata bucati, o topim pe foc mic cu 1 sau 2 linguri de apa, lasam sa dea in cateva clocote, luam vasul de pe foc. Dupa 1 minut glazuram cu ciocolata topita capsunii spalati si zvantati, ii asazam pe o hartie de copt, pana procedam la fel cu toti capunii, apoi ornam tortul. Din ciocolata topita ramasa, trasam la intamplare suvite de ciocolata, dupa care asezam capsunii.

Taiem blatul in jumatate pe orizontala.
Peste crema punem bucati de capsuni.
Asezam cealalta jumatate de blat insiropata.
Glazuram capsunii si ii asezam pe o hartie de copt.
Din ciocolata topita ramasa facem suvite la intamplare.




duminică, mai 29, 2011

Piept de curcan umplut


De multa vreme doream sa gatesc o reteta din carne de curcan. Zilele trecute, s-a deschis in oras un magazin de carne unde am gasit piept de curcan, din care am pregatit Piept de curcan umplut.
Timp de preparare: 1 h si 40 minute.
Ingrediente: piept de curcan (bucata pe care am cumparat-o cantarea cam 800 g si era 1/2 dintrun piept), 250 g telemea de oaie, 1 mana ceapa verde, 1 legatura, patrunjel verde, 1 legatura marar verde, 3 catei de usturoi, 4 oua, 2 linguri pesmet, piper, sare, 1 lingurita menta ( eu am avut doar uscata), 2 linguri ardei gras colorat, boia dulce pt pudrat rulada, putin ulei pt uns pieptul rulat.
Mod de preparare: se incepe cu pregatirea umpluturii. Se taie toata verdeata marunt (ceapa, patrunjelul, mararul) si se pun intrun castron, adaugam usturoiul taiat bucati mici, ardeiul gras taiat cubulete, razuim telemeaua pe razatoarea cu gauri mari si o adaugam peste verdeata, adaugam cele 4 oua, pesmetul, piper dupa gust, menta uscata si amestecam totul foarte bine, dupa care punem castronul la rece. Vreau sa mentionez faptul ca in umplutura nu mai e nevoie de sare, fiindca telemeaua este deja sarata. Pieptul de curcan se niveleaza in grosime, se bate cu ciocanul pt carne, se sareaza si se pipereaza. Peste bucata de piept se intinde compozitia de umplutura, se ruleaza pieptul de curcan sub forma unei rulade din carne, se pudreaza cu boia, apoi se impacheteaza in hartie de copt unsa, iar peste hartia de copt eu am adaugat o folie de aluminiu si am sucit folia la capete. Puteti impacheta de la inceput in folie de aluminiu, insa eu nu am vrut sa pun folia direct pe carne. Se aseaza pieptul astfel impachetat intro tava termorezistenta, se pune putina apa in tava si dam tava la cuptorul preincalzit timp de vreo 50-60 minute. Desfaceti hartia si folia cu vreo 5-10 minute inainte de a stinge focul, lasand pieptul de curcan sa se rumeneasca. Dupa ce s-a rumenit, se lasa sa se raceasca, apoi se taie felii si se aseaza pe platou. Eu am folosit pt decorarea platoului frunze de loboda rosie. Acest fel de mancare a  fost foarte gustos, apreciat de meseni, iar menta uscata a raspandit o aroma discreta, care s-a impacat foarte bine cu branza telemea si verdeturile din umplutura.
Cu aceasta reteta particip la concursul Bloggospodina, organizat de doamna Laura Laurentiu, pe saitul dumeaei Retete ca la mama, aceasta fiind cea de-a doua reteta.


vineri, mai 27, 2011

Altfel de parjoale



Zilele trecute am pregatit o reteta pt concursul Bloggospodina, mi-au ramas ingrediente si le-am transformat in ,,altfel de parjoale,,
Timp de preparare: 30 minute.
Ingrediente: vreo 300 g carne tocata, 1 lingurita boia dulce, sare, piper, 1 ou, 1 lingura patrunjel verde tocat fin, mazare, porumb(cate 1 lingura din fiecare).
Pt prajit: 1 ou mai mare, faina, pesmet, ulei.
Mod de preparare: intrun castron amestecam carnea tocata, usuroiul maruntit, patrunjelul, mazarea, porumbul, oul, boiaua, sare si piper dupa gust. Din compozitia obtinuta, modelam parjoale, eu le-am dat forma dreptunghiulara, le tavalim prin faina, ou batut, apoi prin pesmet, dupa care le prajim pe ambele parti in ulei incins.

Din ingrediente, pregatim compozitia de parjoale.
Dam parjoalele prin faina.
Tavalim parjoalele prin ou apoi prin pesmet.....
...le prajim pe ambele parti.
Sectiune

miercuri, mai 25, 2011

Guacamole



Zilele acestea am gatit Guacamole, o reteta usoara, rapida si gustoasa. Ingredientul de baza pt guacamole este fructul de avocado. Am ales avocado copt, acesta trebuie sa fie moale cand e copt.  Fructul de avocado este bogat in vitamine.  Reteta simpla se prepara din avocado, zeama de lamaie, sare si piper, insa fiecare adauga ingrediente dupa bunul plac. De aceasta data am preparat guacamole cu gust picant. Iata reteta:
Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente: 2 bucati avocado coapte, 2 linguri smantana sau iaurt, un ardei iute(eu am folosit uscat, asta aveam la indemana), 5 catei de usturoi, zeama de lamaie dupa gust, sare, piper, rosii curatate de samburi si taiate cubulete.
Mod de preparare: se taie fiecare fruct in jumatate, se scoate samburele, apoi se trage coaja destul de usor daca este copt.
Taiem fructele curatate, cubulete, la punem in vasul pt blender, adaugam usturoiul taiat marunt,  smantana, piper, sare, zeama de lamaie si zdrobim totul cu blenderul, pana obtinem o compozitie omogena si usor spumoasa. Separat, curatam 2-3 rosii de seminte apoi le taiem cubulete. Servim guacamole pe felii de paine prajita, impreuna cu rosiile cubulete.

Avocado, usturoi, ardei iute uscat
Peste smantana adaugam avocado, usturoi, piper, sare, zeama de lamaie, apoi blenduim

Rosiile curatate de seminte se taie cubulete.




Serviti guacamole pe felii de paine prajita si cubulete de rosii.

luni, mai 23, 2011

Cotlet umplut cu garnitura de fasole verde, ciuperci si porumb


Cine nu a vizitat vreodata saitul Laurei Laurentiu, o doamna destoinica  in ale gatitului, dar si o indragita interpreta de muzica populara banateana cu o voce minunata.
Reteta ,,Cotlet de porc umplut cu garnitura de fasole verde, ciuperci si porumb,, pe care vreau sa v-o prezint astazi este inspirata dupa reteta  dumneaei ,,Cotlet de porc umplut la cuptor,,
Folosind stilul meu de prezentare a retetelor sa trecem la treaba:
Timp de preparare: aproximativ 2 ore.
Ingrediente:
1 bucata de cotlet ( eu am ales o bucata de vreo 800 grame, avand in vedere nr redus de membri din familie, respectiv 3, insa cantitatea o alegeti in functie de necesitati)
200 grame carne tocata din care am preparat o compozitie de carnat, impreuna cu 3 catei de usturoi, 2  lingurite boia rosie, piper, sare, dupa gust. Aici insa am facut o mica schimbare, am vrut o pata de culoare si am adaugat putina mazare congelata si porumb din conserva, cate 1 lingura din fiecare
3 morcovi
2 mere(reteta din care m-am inspirat avea 1 mar, iar eu am adaugat unul in plus)
1 ceapa
1 telina mica(sau o bucatica de vreo 50 grame dintro telina mare)
100 ml vin alb
sare si piper
Garnitura: aici am facut iar o schimbare si am preparat o garnitura din fasole verde, ciuperci si porumb, din aceeasi dorinta de a da o pata de culoare preparatului. Am folosit:
1 borcan de fasole verde din provizile mele depozitate la camara
300 g ciuperci champignion
2 linguri de porumb din conserva
1 felie de unt (cam vreo 30 grame)
sare si piper
Modul de preparare: am inceput cu prepararea compozitiei pt carnat. Intrun castronas amestecam foarte bine carnea tocata, usturioul zdribit cu presa, piper, boia si sare dupa gust, framantam vreo 2-3 minutele, adaugam mazarea si porumbul, amestecam cu grija sa nu zdrobim boabele. Aici vreau sa fac o mica paranteza, sa va spun de unde mi-a venit ideea de a adauga bobite de mazare si porumb in compozitia de carne pt carnat. Am mancat un fel de salam uscat originar din Franta, care avea in compozitie un soi de boabe de alune si de aici mi se trage inspiratia, boabele aratau bine in feliile de salam. Sa revin la subiect: lasam compozitia deoparte si ne ocupam de cotlet: curatam cotletul de pielita, apoi cu un cutit ascutit, taiem cu grija un ,,buzunar fara fund, sau spart,,. Tot acum cu un cutit subtire si ascutit, intepam cotletul in 3 locuri, de-a lungul, de la cap la cap, in asa fel incat sa cream 3 spatii, in care infigem bastonase de morcov, curatat si spalat.
Umplem buzunarul cu compozitia de carne pt carnat pregatita ca mai sus si sper ca Laura sa nu se supere pe mine pt modificarile aplicate, dar asa am simtit eu pe moment sa pregatesc umplutura. Condimentam cotletul si il asezam intrun vas termoizolant pt cuptor, peste un pat de legume format din morcovii ramasi, ceapa, mere, telina (toate curatate, spalate si taiate bucati). Adaugam 100 ml vin alb si completam cu apa pana la jumatatea vasului, acoperim vasul cu folie de aluminiu si dam friptura la cuptorul preincins la 200 grade pt 1 ora, dupa care intoarcem cotletul pe cealalta parte, acoperim iar cu folie si mai lasam  vasul la cuptor pt inca 45 minute, dupa care, luam folia si lasam friptura la rumenit cateva minute. Dupa ce s-a rumenit  fripturica, am mutat-o in alt vas, pastrand-o calda, iar legumele din vas le-am transformat cu ajutorul blenderului intrun sos gustos si acrisor, caruia nu a trebuit sa-i mai adug nimic.
Pentru garnitura: intro tigaie teflonata am pus untul la topit, am adaugat ciuprcutele spalate si taiate bucatele, le-am sotat vreo 3 minute, am adaugat fasolea verde, porumbul, am sarat si piperat garnitura si cam atat.
Taiati cotletul felii si il serviti alaturi de garnitura si sos.
Aceasta reteta este prima din cele 2 retete, cu care doresc sa particip la concursul Bloggospodina, de pe saitul retetecalamama

Ingredientele
Taiem un buzunar in cotlet cu un cutit ascutit.
Cotletul umplut si condimentat.
Cotletul umplut intrun vas termorezistent pe un pat de legume.

Dupa procesul din cuptor.
Sosul gustos din legumele blenduite.

luni, mai 09, 2011

Tort cu capsuni


Acest tort l-am facut zilele trecute, de ziua mea. Nu prea sunt specialista in torturi, insa pot spune ca a fost un tort racoros si aromat.  
Timp de preparare: 2 ore 
Ingrediente
Blatul: 5 oua, 150 g zahar, cateva picaturi de extract de migdale, 125 g faina alba, 2 linguri rase de faina de porumb, 30 g unt topit 
Pentru sirop: 4 linguri zahar, 6 linguri apa, 2 vanilii 
Pentru umplutura: dulceata de visine, 2 linguri zahar pudra, 200 ml frisca lichida La Dorna 
Pentru decor: 2 plicuri praf de frisca, 300 ml lapte, 3-4 napolitane cu crema de lamaie zdrobite sau fulgi de cereale, 300 g capsuni, zahar pudra pentru cernut peste capsuni.
Preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius. Bateti ouale, zaharul si extractul de migdale, pana cand compozitia se ingroasa.
Mod de preparare:
Cerneti ambele tipuri de faina peste compozitie, apoi amestecati usor.
Adaugati untul topit la marginea compozitiei. Amestecati foarte putin.
Puneti compozitia de blat in forma rotunda tapetata cu hartie de copt. Coaceti blatul in centrul cuptorului pentru 20-25 de minute. Scoateti blatul lasati-l sa se raceasca in tava pentru 10 minute, apoi puneti-l pe un platou pentru a se raci complet. Taiati blatul in 2.
 Pentru sirop: Turnati 6 linguri de apa intr-o craticioara, apoi adaugati zaharul, vanilia. Incalziti la foc mic pana cand zaharul se dizolva. Aduceti la fierbere si lasati un minut apoi indepartati de pe foc. Lasati siropul sa se raceasca pentru 10 minute. Folosind o pensula, insiropati suprafata blaturilor si lasati sa se aseze.
Pentru umplutura: Ungeti prima bucata de blat cu dulceata de visine. Bateti frisca impreuna cu zaharul pudra pana se intareste, apoi adaugati-o peste dulceata de visine. Asezati al doilea blat pe care il decorati cu frisca si capsuni pudrati cu zahar.
Pentru decor: bateti praful de frisca impreuna cu laptele pana se intareste, apoi intindeti-o peste intreaga suprafata a tortului. Presarati napolitanele sfaramate sau fulgii de cereale pe marginile tortului.
 Aranjati capsunii deasupra si presarati zahar pudra inainte de a servi.