duminică, iunie 06, 2010

Rulada din piept de pui cu branza telemea

Timp de preparare: 1 ora si 20 minute (complexitate medie).
Ingrediente: 1 piept de pui mare, 200 g telemea de oi, 2 oua, 1 legatura ceapa verde, 1 leg. usturoi verde, 1 leg. marar verde, 1 leg. patrunjel verde, sare, piper, putin ulei pt uns folia si rulada.
Mod de preparare: Pieptul de pui spalat, tamponat cu un servet absorbant se taie felii, se bate cu ciocanul de carne, se pipereaza, se sareaza doar pe partea exterioara(in interior se pune umplutura de telemea care este deja sarata), se pune deoparte. Tocam verdeturile marunt, razuim telemeaua, le asezam intrun castron, adaugam ouale batute, piper, amestecam totul foarte bine. Pe o folie de aluminiu unsa cu ulei se aseaza feliile de piept petrecute putin una peste alta, asezam umplutura de branza cu verdeata si rulam carnea peste umplutura. Se unge rulada cu ulei, se impacheteaza in folie si se da la copt in cuptorul preincalzit timp de 50 minute (cu aproximatie) la foc potrivit. Cu 10 minute inainte de a fi gata, se desface folia sa se rumeneasca putin rulada. Se scoate pe un carpator sa se raceasca, se taie felii si se aseaza pe o farfurie, se decoreaza dupa imaginatie.
Sfat: este bine sa asezati de la inceput bucatile de piept pe folia unsa de aluminiu si sa rulati acolo carnea. Este mai greu sa o mutati pe folie dupa ce ati rulat-o.

miercuri, iunie 02, 2010

Prajitura cu rubarba

                                                                                 Timp de preparare: 40 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: Ingrediente pentru blat : 4 oua, 4 linguri zahar, 2 linguri de apa, 4 linguri cu varf de faina, un praf de sare, 1/2 praf de copt, rabarbura.
Pt spuma: 2 albusuri, 160 g zahar.
Pt ornat: 2 sau 3 tije de rabarbura(rubarba), 6-7 capsuni, 2 linguri zahar, 2 lingurite sirop de menta, 2 vanilii.
Mod de preparare: Se bat albusurile spuma tare cu un praf de sare, adaugam praful de copt si mai batem 1 minut. Din zahar si apa se face un sirop fierbinte care se pune peste albusuri batand in continuare. Se adauga galbenusurile dupa care se pune faina, amestecand usor pt omogenizare. Se toarna compozitia intro tava tapetata cu hartie pentru copt (dimensiunea tavii:34x24 cm). Rubarba curatata de pielite si taiata in bucati mici amestecata cu putin zahar si gris, se adauga la blat, se introduce blatul in cuptorul incalzit si se coace la foc potrivit 25-30 de minute. Albusurile batute spuma tare impreuna cu 160 g de zahar, se intind pe blat dupa ce acesta a stat la cuptor 25-30 minute. Intoduceti tava din nou in cuptor, faceti focul foarte mic si mai lasati prajitura pana ce spuma de albus s-a rumenit (uscat). Dupa ce s-a rumenit spuma, lasati prajitura sa se raceasca in tava apoi o portionati, inmuinad cutitul in apa de cate ori taiati sa nu crape spuma. Pt ornat se prepara un sos din 2-3 tije de rubarba, 2 linguri de zahar, 2 vanilii, 6-7 capsuni, 2 lingurite sirop de menta, se pune la fiert 2-3 minute, cand se raceste se mixeaza cu blenderul. Cu acest sos decoram prajitura, iar restul se serveste langa. M-am inspirat la prepararea sosului din reteta d-nei Silvia Varodi, careia ii multumesc.
duminică, mai 23, 2010

Tocanita de miel

Timp de preparare: 1 ora si 20 minute (complexitate medie)  

Ingrediente: 800 g carne de miel(coaste), 1 ceapa uscata(de asta toamna), 1 legatura ceapa verde, 1 legatura patrunjel verde, 50 ml ulei de palmier(nu folosesc de prea multa vreme acest ulei, dar sunt foarte multumita; desigur se poate folosi si ulei obisnuit), 2 lingurite boia, piper, sare, crengute de marar pt decor.

Mod de preparare: Eu obisnuiesc sa oparesc carnea inainte de preparare. Deci: am curatat carnea provenita de la blandul animal de pielite, am oparit-o. Intrun cratit am pus uleiul la incins, am adaugat ceapa curatata, spalata, taiata marunt(cea uscata), rondele mici(cea verde), am calit-o usor, am adaugat boiaua, carnea, am prajit usor carnea apoi am adaugat apa si am lasat tocanita sa fiarba la foc domol cam 1 ora. Am potrivit de sare, piper, am dres-o(ingrosat-o) cu 1 lingura da faina alba amestecata cu putina apa rece. Am turnat dresatura peste tocanita, am lasat sa dea cateva clocote, am adaugat 2 catei de usturoi zdrobiti, am stins focul si am presarat verdeata. Se opreste verdeata si se presara si in farfurie, cine adora gustul patrunjelului. Am decorat cu crengute de marar verde. Se serveste cu mamaliguta calda si salata de verdeturi(salata verde, ceapa, rosii), sau muratura.