sâmbătă, iulie 03, 2010

Pui la rotisor


Timp de preparare:
1 ora si 10 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 pui(al meu a cantarit 1 kg si vreo 300 g. vegeta, piper macinat, boia.

Mod de preparare: Se curata bine de cotoare, se spala, se condimenteaza cu: vegeta, piper, boia, se aseaza in protapul rotisorului si se da la ,,incins,, la cuptorul preincalzit. Se tine la cuptor cam 1 ora. Din cand in cand se intoarce, sa se friga pe ambele parti, ba chiar l-am mai intepat cate-un pic cu furculita ca prea se dadea mare si a inceput sa se umfle pielea pe el. Acesta a fost testul pt rotisorul aragazului nou, a fost trecut cu brio, numai ca nu am pozat puiul in farfurie pe langa garnitura. L-am servit cu mujdei de usturoi amestecat cu iaurt, cartofi pai si salata verde.

Frunze de vita de vie congelate

Mie imi plac tare mult sarmalutele in foi de vita de vie, de aceea in fiecare an congelez frunzulite pt sarmale, se pastreaza foarte bine in acest mod.
Timp de preparare:
20 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
90 frunze de vita de vie, apa, pungi plastic.

Mod de preparare: Frunzele se spala si se oparesc in apa clocotita cam 1-2 minute, se scot la scurs intro sita, se lasa la racit, apoi se pun in pungi de plastic si se congeleaza. Eu pun cam 30 de frunzisoare intro punga, fiecate adapteaza la nevoile familiei. Se folosesc la sarmalute.
miercuri, iunie 30, 2010

Tort ,,Mamaruta neagra cu buline galbene,,


Acest tortulet a fost unul de incercare. Precizez din capul locului ca nu am cantarit ingredientele, dar nu poti da gres in niciun fel, totul se poate drege. Este un desert delicios si nu solicita utilizarea aragazului, decat pt prepararea gelatinei, se poate face in zilele calduroase de vara.

Timp de preparare: 30 minute 

Ingrediente: biscuiti petit beurre, o bucatica unt topit, sirop pt insiropat biscuitii(apa+zahar+vanilie+esenta rom), 1 lingura cacao, ½ plic gelatina  rosie, bombonele pt buline, nuca de cocos colorata.

 

Mod de preparare: Se zdrobesc biscuitii, se inmoaie cu siropul si untul topit, adaugam cacao(daca ati obtinut o compozitie prea uscata mai adaugati sirop si putin unt, in cazul in care compozitia obtinuta este prea moale, dregeti prin adaugare de cativa biscuiti zbrobiti). Dam compozitiei forma unei mamarute, o asezam pe farfurie sau pe ce ati hotarat sa asezati tortuletul si lasam la rece pana preparam gelatina rosie, asa cum scrie pe pliculet. Turnam gelatina pe mamaruta, aplicam bulinute galbene, ochisori din margelute comestibile, iar in jurul ei presaram nuca de cocos colorata.

luni, iunie 28, 2010

Tort Mamaruta




       Acest tortulet, l-am pregatit pt nepotelul nostru, Raducu.
Timp de preparare: 1 ora 30 minute
Ingrediente: blatul: 5 oua, 5 linguri de zahar, 5 linguri faina cernuta, ½ praf de copt, 1 vanilie, 2 lingurite de cacao cernuta, un praf de sare.
Sirop pt insiropat: 200 ml apa, 3 linguri zahar, 1 esenta rom.  
Crema: 1 plic budinca de cacao, 400 ml lapte, 4-5 linguri zahar, 2 vanilii, 100 g unt.  
Decor: glazura de ciocolata- 2 cuburi mari ciocolata menaj, 4 linguri de apa, 2 bucatele margarina de marimea nucilor.
Decor aripi: 400 ml frisca lichida, colorant alimentar rosu, 1 pliculet intarirtor frisca, 3 vanilii.  
Decor ochi, buline aripi: bombonele rosii si maro, iar imprejurul mamarutei nuca de cocos colorata.
Mod de preparare:  
Pasul 1: este bine sa se inceapa cu preparatul budincii sa se racerasca pana se coace blatul. Amestecam praful de budinca cu 100 ml lapte rece, amestecam bine sa nu se faca cocoloase. Restul de lapte(300 ml) se pune la fiert cu zaharul si vanilia, cand fierbe adaugam praful de budinca dizolvat, fierbem la foc incet, amestecand continuu sa nu se prinda. Cand budinca s-a ingrosat foarte bine, stingem focul si lasam la racit. Tot acum preparam si siropul, sa aibe timp sa se raceasca: Fierbem apa cu zaharul pana se topeste zaharul, luam de pe foc, adaugam esenta de rom, lasam sa se raceasca.
Pasul 2: preparam blatul. Separam albusurile de galbenusuri. Intrun bol batem spuma tare albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul amestecat cu praful de copr si vanilia, continuam baterea pana la topirea cristalele de zahar, adaugam galbenusurile si la urma faina, omogenizam bine. Scoateti din compozitia de blat 3 linguri compozitie si le amestecati cu 2 lingurite de cacao. Asezam compozitia de blat intro tava rotunda, unsa si tapetata deja, adaugam si compozitia cu cacao in centru, cu o furculita miscam blatul cu cacao in toate directiile, sa obtinem un blat marmorat(nu e obligatoriu, se poate face blatul si simplu). Dam tava la copt, intrun cuptor preincalzit deja. Lasam la copt 20-25 minute, asta depinde de cuptor, la mine cam acesta e timpul de coacere. Scoatem blatul, dupa racire ii dam forma unui ou, decupand putin din el, apoi il taiem in 2 bucati.  
Pasul 3: amestecam budinca racita cu untul si e gata crema.
Pasul 4: asezam blatul pe platou, insiropam blatul, il umplem la mijloc cu creama.  
Pasul 5: preparam glazura de ciocolata din cele 2 cuburi mari de ciocolata, apa, margarina si imbracam imediat tortul cu aceasta glazura.  
Pasul 6: batem frisca cu vanilia, intaritorul si colorantul, apoi o asezam pe tort acolo unde ar trebui sa fie aripile. Suntem atenti ca partea din care am taiat putin din blat, sa fie capul mamarutei, acesta ramane doar glazurat cu ciocolata. Avem grija la repartizarea stratului de frisca sa nu punem in zona capului si sa lasam un spatiu intre cele 2 aripi. Punem ochisori din bombonele si bulinute pe aripi, iar in jurul mamarutei presarati nuca de cocos colorata.
duminică, iunie 27, 2010

Fasole frecata


Timp de preparare: 2 ore si 30 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 400 g fasole alba cu boabe mari, 2 morcovi, 3 cepe, 6 linguri ulei de floarea soarelui, 1 sau 2 lingurite boia dulce, sare, 2-3 crengute de patrunjel verde, 1 sau 2 catei usturoi, un praf de cimbru(cine doreste).
Mod de preparare: Fasolea spalata, se pune la fiert cu apa rece. Eu obisnuiesc dupa ce incepe fasolea sa fiarba si iasa apa galbena, sa scurg aceasta apa si sa pun din nou la fiert fasolea cu apa rece.(Procedez asa si atunci nu sunt probleme cu stomacul). Acum adaug morcovii taiati rondele, o ceapa, patrunjelul verde, cateii de usturoi. Dupa ce fasolea a fiert bine, scurg apa intrun vas si folosesc robotul pt a mixa totul(fasolea + morcovii+patrunjelul, chiar si ceapa si usturoiul). Potrivesc de sare. Daca e prea consistent, mai adaug putina apa din vas, pana obtin consistenta dorita, apoi pun praful de cimbru. Pregatesc apoi prajeala, (este o reteta din Ardeal) astfel: restul de ceapa taiata solzisori se prajeste in ulei sa devina crocanta, stingem focul si adaugam imediat o lingurita sau doua de boia dulce pt culoare. Aceasta prajeala se aduga deasupra peste fasolea frecata. Cand nu postiti prajiti slanina sau carnati afumati.