sâmbătă, iulie 21, 2012

A sosit tigaia Fissler urmeaza si clatitele


In perioada 9-19 iulie 2012 am participat la Clatidiada bloggerilor culinari si am primit cadou o tigaie de calitate, marca Fissler. Multumesc mult sponsorilor. Urmeaza zilele urmatoare sa testam tigaia cu....ati ghicit: clatite.
joi, iulie 19, 2012

Premiul meu la Festivalul Blogurilor Gustoase editia 2012 - un frumos Toaster Braun

Cu foarte mare intarziere, vreau sa arat prietenilor premiul pe care l-am primit in urma participarii la Festivalul Blogurilor Gustoase editia 2012 la categoria Aperitive: un Toaster Braun minunat. Aceasta postare a fost programata automat la timpul ei, insa s-a ratacit, nu-mi dau seama din ce motive. Vreau inca o data sa multumesc site-ului Gustos.ro, sponsorilor din partea carora vine premiul si dragilor mei prieteni care m-au sustinut votandu-ma.
luni, iulie 16, 2012

Chiftelute din carne de porc cu menta


Eu sunt fascinata de gustul mentei, menta cu frunza creata imi place mai mult. In ultima vreme experimentez tot felul de retete in care pot adauga menta. Vreau sa va fac cunoascuta reteta mea de chiftelute cu menta.
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente: 200 g carne tocata de porc, 1 ou, 1 felie de paine fara coaja, 1 lingura faina alba de grau, 3-4 catei de usturoi, 3 crengute de patrunjel verde, sare, piper macinat, 1 lingurita boia dulce, 8-10 frunze de menta, ulei pt prajit chiftelutele.
Mod de preparare: inmuiati felia de paine in apa rece, o scurgeti, o puneti untr-un vas, adaugati carnea tocata, piper, sare dupa gust, boiaua, usturoiul razuit pe razatoarea cu gauri mici sau zdrobit cu presa de usturoi, patrunjelul si menta taiate marunt, oul si faina. Amestecati bine toate ingredientele pana obtineti o compozitie omogena, din care formati chiftelute de marimea dorita, pe care le frigeti in ulei pe ambele parti, la foc potrivit, sa nu se arda. Sunt foarte gustoase cu un sos de iaurt si menta racoritor.


joi, iulie 12, 2012

Salata de vinete cu iaurt si patrunjel verde


Pentru ca mai am in congelator vinete si ar trebui sa fac loc celor din anul acesta, pentru ca afara e o caldura sufocanta si nu vreau sa coc vinete, am scos o punga din congelator, am lasat-o sa se dezghete si am facut o salata minunata de vinete, insa fara maioneza. Am vrut de data aceasta ceva usor racoritor. Va propun sa incercati reteta mea, cu siguranta o sa va placa si veti dori sa mai preparati aceasta salata de vinete, toata vara.
Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente: 500 g vinte coapte, 1 iaurt mic (150 g), 3 catei de usturoi, 50 ml ulei, patrunjel verde (eu am folosit fix o legatura), sare dupa gust, zeama de la 1/2 lamaie.
Mod de preparare: puneti vinetele intr-un vas, adaugi putin iaurt, amestecati, adaugati putin ulei si amestecati iar, procedati ca si la maioneza, pana incorporati tot iaurtul si uleiul, adaugati usturoiul zdrobit cu presa, patrunjelul tocat marunt, zeama de lamaie, potriviti gustul de sare, omogenizati bine salata si serviti cu rosii , ardei gras, ardei iute, dupa pofta inimii, dar musai cu pita proaspata.
luni, iulie 09, 2012

Clatidiada bloggerilor culinari



 "Drive test" cu tigaile de clatite marca Fissler.Siteul www.gatestesanatos.ro prin campania organizata numai pentru bloggeri culinari in perioada 9-19 iulie 2012, va invita sa testati tigaile de marca germana Fissler.
Primii 70 de inscrisi  la aceasta campanie, vor primi gratuit cate o tigaie marca Fissler.

luni, iulie 02, 2012

Frigarui din piept de pui si legume cu sos de iaurt si menta


Intr-una din aceste zile toride de vara, la pranz am gatit frigarui din piept de pui cu legume, alaturi de un sos racoritor de iaurt cu menta. In aproximativ 2o de minute eram deja la masa.
Timp de preparare: aprox. 20 minute.
Ingrediente pt frigarui: 1 piept de pui, 3-4 rosii mai mici, 1 ardei gras, cateva cepe verzi mici, cateva bete pt frigarui.
Pentru uns frigaruile: 50 ml ulei de masline, piper macinat, sare, zeama de la o lamaie mica, 4-5 frunze de menta. Amestecati toate ingredientele cu un mixer vertical, apoi ungeti frigaruile.
Pentru sosul de iaurt cu menta: 1 iaurt mic(150 g), 1 lingura ulei de masline, sare, piper macinat, zeama de la 1/2 lamaie mica, 2 catei de usturoi, 5-6 frunze de menta.
Mod de preparare: pieptul de pui spalat si scurs de apa, se taie cubulete, rosiile se taie in jumatati, ceapa se curata, se spala (folositi doar bulbul), ardeiul curatat de seminte si spalat se taie cubulete. Insirati toate aceste ingrediente pe bete de frigarui, le ungeti si le frigeti intr-o tigaie grill pana se rumenesc. In acest interval de timp preparati sosul. Intr-un vas mic, amestecati toate ingredientele cu ajutorul unui mixer vertical, pana se zdrobesc frunzele de menta si usturoiul si obtineti sosul. Serviti frigaruile cu sosul racoritor.


duminică, iunie 24, 2012

Strugurei sau coacaze rosii pentru deserturi


In gradina, printre alte bunatati avem o tufa de strugurei rosii. In alte parti ale tarii strugureii au denumirea de coacaze. In fiecare an fac fel de fel de bunatati din aceste minunate daruri ale naturii. Aproape in fiecare an prepar dulceata cu strugurei in diferite combinatii. Una din preferatele mele este Dulceata de strugurei, rabarbura si visine, o minunatie pt un dejun de rasfat. Anul acesta, tufa de strugurei nu a fost prea generoasa, in iarna a inghetat, iar roadele au fost putine, fata de anii trecuti, asa ca am mancat pe saturate si am congelat strugurei pt deserturile de peste an. Sa va spun cum am procedat ca sa obtin fructe frumos congelate. Dupa ce am spalat strugureii cu apa rece, i-am lasat la scurs pe un prosop de hartie cateva ore pana s-au uscat, apoi i-am asezat pe o tavita, intr-un singur strat, peste acel strat am asezat un servet de hartie, am intins frumos alt strat de fructe, dupa care am impachetat tavita cu cele 2 straturi de fructe intr-o folie de plastic si am pus fructele in congelator pana in urmatoarea zi. Fructele congelate, le-am asezat intr-o cutie de plastic cu capac (eu am avut o cutie de inghetata)  si am pus din nou fructele in congelator pana la prima ocazie cand voi decora un desert.


joi, iunie 21, 2012

Dulceata de rubarba (rabarbura) cu nuci si menta


Rabarbura este o planta ce se gaseste mai des in Ardeal, din care gospodinele prepara compot sau dulceata. Rubarba, rabarbura sau reventul este cunoscuta pentru calitatile sale nutritive, fiind bogata in vitaminele A, B, C, minerale: fier, calciu, potasiu, seleniu si fosfor, are un gust acrisor, racoritor in stare naturala. Vreau sa va fac cunoscuta reteta mea de dulceata din rabarbar apreciata de familia mea. In zona in care locuiesc eu, denumirea populara a plantei este rabarbar.
Timp de preparare: aproximativ 1 ora.
Ingrediente: 1 kg tulpini de rabarbar, 500 g zahar, 100 ml apa, 150 g miez de nuca rupt mai mare, 2 frunze uscate de menta, 2 vanilii. Daca nu aveti menta, puteti renunta, nu e obligatoriu, insa, menta da o aroma deosebita dulcetii.
Mod de preparare: tijele de rabarbar se spala, se curata de pielita, se taie in cubulete de 1,5 cm. si se lasa deoparte intrun vas. Intr-o cratita se pune 100 ml apa, se adauga zaharul si se fierbe un sirop la foc domol. Cand siropul se ingroasa si devine de consistenta dorita, se adauga cubuletele de rabarbar si nucile zdrobite, cele 2 vanilii si menta sfaramitata intre degete. Se fierbe dulceata la foc domol pana se inmoaie rubarba, dupa care se toarna in borcane cu capac filetat, bine spalate si sterilizate in cuptor. Borcanele cu dulceata se pun la dunst uscat invelite intr-o paturica pana se racesc, dupa care se pot depozita in camara. Este o dulceata delicioasa, apreciata mai mult peste granitele tarii, in Germania si in Anglia se stie, printul Charles o prefera.


miercuri, mai 30, 2012

Ciorba de peste


Am cumparat din supermarket un somon Alaska congelat, de aproape 3 kg. Acasa l-am transat, astfel ca o parte din el a sfarsit in tigaie, capul si coada le-am folosit la ciorba, dar fiind foarte mare, bucata ce a mai ramas am pus-o mai departe la congelat. Magazinul e foarte aproape de casa, iar pestele nu s-a dezghetat, de aceea am indraznit sa pastram in congelator ceea ce a mai ramas.
Timp de preparare: 1 ora
Ingrediente: carne de peste (am folosit cap si coada de somon Alaska), 2 morcovi, 1 ceapa mica, 1 cartof, 1 lingura orez, otet, frunze verzi de patrunjel, leustean si marar, sare, smantana, 1 galbenus de ou, felii de lamaie, optioanal usturoi.
Mod de preparare: morcovii si ceapa, se curata, se spala, se taie cubulete, sau cum doriti, se pun la fiert in 2 l apa. Dupa 15 minute de fiert, adaugati orezul spalat, cartoful curatat, spalat si taiat cubulete, continuati fierberea. Intre timp, separat in putina apa fierbeti carnea de peste, nu dureaza mult, cam 10 minute. Cand carnea de peste este fiarta, luati vasul deoparte, scoateti carnea si eliminati oasele. Zeama rezultata se strecoara in oala cu zarzavatul deja fiert, unde adaugati si bucatile de peste. Acriti ciorba cu otet, potriviti gustul de sare, clocotiti ciorba 1 minut, dupa care stingeti focul. Dregeti mancarea cu galbenusul de ou frecat cu 1-2 linguri de smantana. Deasupra presarati verdeata tocata marunt. Serviti cu felii de lamaie.


joi, mai 24, 2012

Spanac scazut


Va intrebati ce cauta o reteta banala ca aceasta pe blog, cand peste tot intalnesti retete de chef, retete sofisticate cu fel de fel de condimente si ingrediente de care pana in urma cu 10 ani, nu prea le-ai intalnit in gastronomia noastra. Ei bine, reteta nu este una de chef, sau fite, sau pt Popeye, e o reteta ardeleneasca, simpla, hranitoare si as zice sanatoasa, pt cei ce apreciaza calitatile spanacului, o reteta rapida in acelasi timp si numai buna pt un pranz.
Timp de preparare: cam 30 minute.
Ingrediente: 1/2 kg spanac, 80-100 ml ulei de floarea-soarelui, 1 lingura faina de grau, 5 catei de usturoi, 1 cana de lapte (aproximativ 250 ml), sare dupa gust.
Mod de preparare: spanacul se spala bine in cateva ape, apoi se pune la fiert in apa clocotita cu sare, timp de 8-10 minute. Dupa fierbere se strecoara si se toaca marunt pe un carpator. Intro cratita incingem uleiul, adaugam faina si amestecam pana se rumeneste frumos. Lucrati la foc mic. Cand faina s-a rumenit, adaugati spanacul tocat si imediat laptele rece, amestecand sa nu se faca cocoloase. Fierbeti la foc mic, pana ce mancarea se ingroasa. Potriviti gustul de sare. Daca vi se pare prea consistenta mancarea,  adaugati lapte in plus si mai fierbeti putin. Serviti cu oua ochiuri, snitele, carnaciori afumati, gratare, dupa preferinta. Va garantez ca este un pranz energizant, tinand cont de calitatile spanacului.


duminică, mai 20, 2012

Clasament la Festivalul Blogurilor Gustoase 2012!


Cei ce-mi viziteaza blogul, stiu poate ca am participat la Festivalul Blogurilor Gustoase 2012, gazduit de site-ul Gustos.ro, cu cateva retete la 2 categorii: Aperitive si Supe si Ciorbe. Spre bucuria mea, fanii, prietenii, rudele, adica, toti cei care m-au sustinut cu votul lor, m-au ajutat la clasarea pe primul loc la festival, la categoria Aperitive. Multumesc tuturor pentru sustinere.



marți, mai 15, 2012

Ciuperci cu maioneza






Timp de preparare: 25- 30 minute.
Ingrediente: 700 g ciuperci champignon, 1 legatura patrunjel verde, 1 ceapa alba, cateva frunze de ceapa verde pt decor.
Pentru maioneza: 1 ou intreg, 300 ml ulei, 2 lingurite mustar, 2 lingurite otet sau 1 lingura zeama de lamaie, 1 praf de sare. Eu am folosit la maioneza otet.
Mod de preparare: ciupercile se spala si se pun la fiert in apa clocotita cu putina sare pt 10 sau 15 minute. Dupa ce s-au fiert se scurg de apa, se lasa sa se raceasca, se taie bucatele mici, se pun deoparte pana se prepara maioneza. La prepararea maionezei, folositi metoda rapida. Intrun vas de plastic inalt, puneti 300 ml ulei, spargeti 1 ou, adaugati 2 lingurite de mustar, sare dupa gust, 2 lingurite de otet si mixati cu ajutorul mixerului vertical. Aveti grija sa cuprindeti oul in cupa pasatorului. Mixati cam 2 minute si maioneza e gata.
Adaugati ciupercile taiate peste maioneaza,  razuiti ceapa pe razatoarea cu gauri mici, apoi puneti si patrunjelul taiat marunt, potriviti de sare daca mai e nevoie. Aperitivul e gata de servit, pe felii de paine sau franzeluta bagheta, decorat cu cateva frunzulite de ceapa verde maruntite.
Dupa fierbere, scurgeti ciupercile de apa, le lasati sa se raceasca.
Adaugati ciupercile taiate peste maioneza, puneti ceapa razuita, patrunjelul, amestecati.



luni, aprilie 30, 2012

A inceput votarea la Festivalul Blogurilor Gustoase, editia a-IV-a 2012

Dragi vizitatori ai blogului Dulcesarat, m-am inscris la Festivalul Blogurilor Gustoase, organizat in fiecare an de siteul Gusos.ro, care in acest an 2012 a ajuns la editia a-IV-a. Cei ce admira retetele mele, ma pot sustine cu votul lor si trebuie sa nu uite ca votand au posibilitatea sa castige carti de bucate.
Asadar, intre 30 aprilie si 13 mai 2012 (23:59) puteti vota retete preferate de la bloguri culinare pe care le urmariti inscrise la una sau doua din cele 6 categorii ale Festivalului Blogurilor Gustoase - editia a IV-a. Eu m-am inscris la 2 categorii:
Linkul de pe care ma puteti vota la ambele categorii il gasiti AICI
Un votant poate da un singur vot pentru o categorie, asa ca stresul nu e prea mare, votati o singura data si gata.
Cei care voteaza intra automat in tragerea la sorti pentru unul dintre cele 10 premii constand in super carti de bucate, perfecte pentru orice pasionat de gatit si nu numai. Pot vota doar membrii comunitatii Gustos.ro
Cine vrea sa ma sustina o poate face fara ezitare, accesand Aperitive si Supe si Ciorbe.
Astept votul vostru daca va plac retetele inscrise in concurs. Multumesc tuturor.
sâmbătă, aprilie 21, 2012

Ciorba de miel

Cred ca aproape tot crestinul roman, de Sfintele Pasti, pune pe masa si ciorba de miel. Mie, sincer nu-mi place carnea de miel, insa pt ceilalti membrii din familie la aceasta Sfanta Sarbatore gatesc preparate traditionale, printre care si ciorba de miel.
Timp de preparare: aprox. 1 ora si 20 minute.
Ingrediente: carne de miel-gat, 2 morcovi, 1 ceapa mica, 1 radacina patrunjel, 1/2 telina, 4-5 catei de usturoi, 2 galbenusuri, patrunjel verde, leustean verde, 2 lingurite condimente pt miel, 1/2 ardei gras rosu, 2 cartofi mici, 1 lingura de orez, otet sau sare de lamaie, sare, 2 l apa.
Mod de preparare: gatul de miel, bine spalat se pune la fiert intro oala cu apa rece, se spumeaza cand fierbe, daca este cazul. Dupa spumare, adaugati ceapa, morcovii, patrunjelul, telina, taiate cubulete. Fierbeti legumele vreo 30-40 minute, adaugati ardeiul, cartofii, taiati cubulete, orezul curatat de impuritati si spalat. Continuati fierberea pana sunt gata cartofii si orezul. Adaugati condimentele pt miel (2 lingurite), sarati dupa gustul dv.  Acriti ciorba cu otet sau sare de lamaie (1 sau 2 lingurite de sare de lamaie se dizolva intro cescuta cu apa calda, folositi doar cat e necesar si acreala e pe gustul dv), lasati ciorba sa clocoteasca 1 minut, stingeti focul si adaugati usturoiul zdrobit cu presa, dregeti ciorba cu cele 2 galbenusuri (galbenusurile se bat putin, se amesteca cu 2 linguri apa rece, apoi cu un polonic se ia ciorba fierbinte, se adauga peste galbenusuri, se amesteca sa nu se faca cocoloase si se goleste inapoi in oala cu ciorba). Se presara patrunjel si leustean verde tocat marunt, se decoreaza cu marar verde. Ciorba se serveste fierbinte cu smantana si  ardei iute proaspat.
joi, aprilie 19, 2012

Oua rosii vopsite natural


Mama vopsea ouale intotdeauna in mod natural, prin metoda bunicii, adica folosind foi de ceapa uscate si sfecla rosie. Erau asa frumoase, iar vopseaua nu se lua pe maini. Daca vreti vreodata sa vopsiti oua in mod natural, trebuie doar sa strangeti foi de cepa, sau sa le procurati de la tarabe. Eu am avut foi de ceapa galbena si rosie. Am zis foi de ceapa galbena, pt ca sunt si foi albe de ceapa, acelea nu sunt bune. Deci, cu 2 maini bune de foi de ceapa rosie si galbena, cu 3 sfecle rosii, m-am apucat de treaba. Intro cratita larga si inalta, am pus foile de ceapa, am adaugat sfecla rosie bine spalata si taiata bucatele, am pus apa, am adaugat ouale, insa nu oricum, le-am impodobit cu frunze de trifoi si alte buruieni, le-am invelit strans in ciorap de nylon (strampi), am legat la fel de strans cu ata. Am pus ouale la fiert in apa rece, am avut grija sa fie acoperite cu apa, am mai adaugat vreo 4 linguri de otet si am fiert ouale cam 25 minute, poate si mai mult (am uitat de ele), la foc potrivit,  pana am obtinut culoarea dorita. Am scos ouale pe un servet de hartie. Asa fierbinti, am taiat cu o foarfeca ciorapul acolo unde a fost legat cu ata, am curatat frunza de trifoi. Atentie, ouale trebuiesc desfacute din ciorap repede, pana nu se usuca frunza de decor, pt ca numai asa puteti dezlipi frunza. Dupa ce am desfacut toate ouale, dupa ce acestea s-au uscat le-am dat luciu cu o bucatica de slanina. Puteti sa le dati luciu si cu o bucata de servetel inmuiat in ulei. Am vopsit 15 ousoare si am fost tare multumita. Ouale au fost de casa, au fost asa gustoase ca cele pe care le vopsea mama si bunica. Incercati sa le vopsiti natural si precis nu veti mai dori sa folositi chimicale.



miercuri, aprilie 18, 2012

Pate de ficat de pasare


Timp de preparare: aprox. 25 minute
Ingrediente: 1 kg ficatei de pasare, 3 cepe albe, 150 g unt, 4 lingurite piper macinat, sare, cimbru uscat, 5 catei de usturoi.
Mod de preparare: ficateii se verifica sa nu aiba fiere, care ar putea da gust amar, neplacut, pateului. Ficatelul se spala, se lasa la scurs intro sita. Intro cratita punem untul la topit, se aduga ceapa taiata pestisori, usturoiul maruntit, se calesc pana devin sticloase, se adauga ficatul, se lasa la foc potrivit 10 minute, amestecand din cand in cand, se pipereaza, se adauga cimbrul uscat. Dupa ce adugam condimentele, mai lasam cratita pe foc 1 minut, stingem focul, potrivim de sare, lasam sa se racoreasca cateva minute. Cu mixerul vertical, mixam compozitia si obtinem o pasta fina de pate. Eu l-am pus in cutii de margarina si l-am pastrat la frigider, dar l-am terminat intro saptamana. Noua ne place cu ceapa sau cu rosii, e delicios!


joi, martie 15, 2012

Tocanita de ceapa cu pasta de gogosari in blid de mamaliga


In perioadele de post, in criza de timp, sau orice altfel de criza, una din mancarurile salvatoare este Tocanita de ceapa in diferite variante. Ori ca gatesc acest fel de mancare cu rosii si il numesc simplu Tocanita de ceapa, sau cu mai multe ingrediente sub numele de Tocanita de ceapa cu ardei copt, tot gustos este. Pentru azi va propun o reteta la fel de simpla in care principalul ingredient este, dupa cum sugereaza titlul postarii, tot ceapa. Reteta de azi se numeste: Tocanita de ceapa cu gogosari in blid de mamaliga. Ingredientul care ii confera mancarii un gust deosebit, este pasta de gogosari.
Toacana de ceapa, este o reteta traditionala ardeleneasca, in varianta ei clasica. Intotdeauna se mananca cu mamaliguta calda si muratura dupa preferinta.
Iata reteta:
Timp de preparare: 20 minute
Ingrediente: 7-8 cepe albe, 150-200 ml ulei floarea soarelui, 4 linguri pasta de gogosari, sare, piper macinat, patrunjel verde.
Mode de preparare: cepele se curata, se spala, se taie pestisori, se adauga la uleiul incins, se calesc la foc moale 5 minute, adaugam pasta de gogosari, continuam calirea alte 5 minute. La servire, presaram piper proaspat macinat si patrunjel verde tocat. Asa cum am specificat, se servesc intotdeauna cu mamaliguta calda.


marți, martie 13, 2012

Mancare de orez cu sfecla rosie


Saptamana trecuta, la unul dintre pranzuri am avut Mancare de orez cu sfecla rosie
Ingrediente: 1 cana de orez, 1 sfecla rosie coapta sau fiarta, 50 ml ulei, 1 ceapa alba, sare, piper, apa, cascaval razuit.
Mod de preparare: incepeti cu sfecla, pe care o fierbeti sau o coaceti in cuptor. Eu am ales varianta-fiert:  sfecla curatata de coaja, spalata, taiata cubulete mici, o fierbeti in apa cu sare timp de 30 minute. Scurgeti de apa, o dati deoparte.
Intro cratita, puneti uleiul la incins, adaugati ceapa taiata marunt, caliti pana devine sticloasa, adaugati orezul spalat si scurs de apa, adaugati cubuletele de sfecla, acoperiti cu apa si fierbeti mancarea la foc mic, adaugati sare, putina zeama de lamaie. Daca scade apa mai adaugati, insa in momentul in care orezul s-a fiert, mancarea sa aiba consistenta unui pilaf. Se serveste fierbinte, cu cascaval razuit deasupra, piper macinat proaspat si patrunjel verde tocat marunt. Cum la noi ceafa de porc e la rang de cinste, mancarea de orez cu sfecla rosie a stat mandra langa o felie de ceafa fripta la tigaie.
Este o mancare satioasa, nu trebuie acompaniata de niciun fel de salata, pentru ca aceasta reteta aduna garnitura si salata pe aceeasi farfurie. Zeama de lamaie se potriveste tare bine cu dulcele sfeclei pe care o transforma  in salata, sfecla coloreaza imbietor orezul si ii intregeste aroma.
Va dau o sugestie: daca postiti, puteti gati acest fel de mancare, insa fara sa presarati cascaval si sa uitati de ceafa de porc.
marți, martie 06, 2012

Prajitura rapida cu crema caramel


Uneori timpul este limitat, asteptati musafiri si aveti nevoie de un desert? Cu un pachet de foi pentru prajitura si un plic de budinca cu gust de caramel, v-ati scos. Nu stati prea mult pe ganduri, treceti la treaba si veti obtine un desert delicios in 30 de minute. Va recomand reteta mea de Prajitura rapida cu crema caramel. Sa va vand un pont: puteti folosi orice fel de budinca, eu asta am avut-o la rezerve. Si inca o precizare, sau al doilea pont: e foarte bine sa o pregatiti cu o zi inainte, veti scapa de stresul desertului, iar foile vor avea timp sa se inmoaie.
Timp de preparare: 30 minute.
Ingrediente: 1 pachet de foi de prajitura din comert, 1 plic budinca cu gust de caramel, 1 vanilie, 4-5 linguri de zahar, 400 ml lapte(am folosit doar 400 ml lapte sa obtin o budinca mai consistenta), 80 g unt.
Pentru glazura: 1 ciocolata amaruie de 100 g.
Pentru decor: 4 cubulete ciocolata amaruie si 4 cubulete ciocolata alba. Puteti decora cu fulgi de ciocolata din comert.
Mod de preparare: intrun bol dizolvati praful de budinca cu 200 ml lapte rece. Cealalta cantitate de 200 ml lapte o puneti la fiert cu zaharul si vanilia.  Cand fierbe, adaugati compozitia obtinuta din praful de budinca si lapte rece. Lucrati la foc mic, amestecand continuu, sa obtineti o budinca fina, fara cocoloase. Lasati budinca sa se raceasca, apoi o amestecati cu untul moale, la tempertura camerei. Cu crema obtinuta, ungeti foile, apoi glazurati prajitura cu ciocolata amaruie topita, iar deasupra presarati fulgi de ciocolata alba si amaruie, pe care ii obtineti razuind cu un cutit cubuletele de ciocolata. Lasati pana ziua urmatoare cand foile sunt moi si puteti taia prajitura felii.


joi, martie 01, 2012

Tocanita de cartofi cu carnati afumati de casa



La noi in Ardeal, in timpul iernii, dupa ce la tara gospodarii taie porcul, Tocanita de cartofi cu carnati afumati de casa, este un fel de mancare apreciat, satios, des intalnit pe masa ardeleanului.
Timp de preparare: aproximativ 1 ora.
Ingrediente: 500 g carnati de porc afumat (de casa ), 1 ceapa, 100 ml ulei,  2-3 lingurite boia de ardei dulce, 4-5 cartofi, sare, 1 lingura de faina alba, piper macinat.
Mod de preparare: daca doriti sa gatiti dupa reteta mea, incepeti cu fiertul carnatilor. Portionati carnatul, il spalati, apoi fierbeti bucatile de carnati in apa, timp de 30 minute. Apa cu gust de afumatura in care au fiert carnatii o pastrati si o folositi la tocanita.
In cele 30 minute cat fierb carnatii, curatati ceapa si cartofii, ii spalati si puneti deoparte intrun vas.
Intro cratita puneti uleiul la incins, adaugati ceapa taiata marunt, caliti pana devine sticloasa, adaugati boiaua, amestecati si imediat puneti carnatii. Peste carnati turnati o parte din apa in care i-ati fiert, fiindca are un gust placut de afumatura. Cartofii spalati si taiati cubulete, bucatele cum doriti, ii adaugati peste carnati si completati cu apa sa fie usor acoperiti. Fierbeti tocana la foc domol, pana sunt fierti cartofii, sarati daca e nevoie, adaugati piper negru macinat dupa gust si dregeti tocanita cu dresatura din faina si apa. Pentru cine e novice in bucatarie, dresatura se obtine amestecand faina cu putina apa sa nu se faca cocolase. Compozitia obtinuta de consistenta unei smantani totusi fluida, se toarna in cratita peste cartofi si carnati, se amesteca usor, se da un clocot la foc mic, apoi se stinge focul.
Acest fel de mancare se mananca cu mamaliga calda si cu gogonele murate, castraveti murati, varza murata sau moare de varza (zeama de varza acra).


joi, februarie 02, 2012

Salata cu avocado si telemea de vaca


Salata aceasta se serveste ca atare, e foarte satioasa si la fel de gustoasa. Despre preparare, trebuie sa stiti ca nu implica mare efort si e gata in 5 minute.
Timp de preparare: 5 minute
Ingrediente pt o portie generoasa: 1 fruct de avocado copt, 100 g telemea de vaca (pe care ati tinut-o in apa pt desarare), 1 mar mare, 4 nuci curatate, zeama de lamaie, ulei de masline.
Mod de preparare: se curata fructul de avocado de coaja, se scoate samburele, iar fructul se taie cubulete. Puneti cubuletele de avocado intrun castronas. Curatati marul, taiati-l in 4, scoateti samburii apoi taiati fructul cubulete. Taiati branza cubulete, la fel ca fructele. Adaugati cubuletele de branza peste cele de mar si avocado, nu uitati de samburii de nuca pe care ii rupeti bucatele, stropiti salata cu zeama de lamaie si putin ulei de masline.
Pofta buna!


marți, ianuarie 24, 2012

Ceafa de porc la tava cu broccoli si cartofi



Carnea de porc- ceafa este o carne moale, noua ne place si de aceea gatesc destul de des. De aceasta data, am ales sa gatesc ceafa la tava cu garnitura de broccoli si cartofi natur.
Timp de preparare: 1 ora.
Ingrediente: 800 g ceafa de porc taiata felii, sare, piper macinat, boia de ardei iute, vegeta, cativa catei de usturoi, 3 linguri de ulei, cartofi (cantitatea dupa preferita), broccoli (cantitatea dupa preferinta). Vreau sa specific ca pt 3 portii am avut 6 cartofiori si cam 1/2 kg broccoli.
Mod de preparare: feliile de ceafa se aseaza intrun vas rezistent la cuptor(eu am folosit o tava emailata), se condimenteaza, se adauga apa, ulei, cateii de usturoi (mai nou ii adaug necuratati), se acopera vasul cu folie de aluminu si se da la cuptorul preincalzit, unde se tine cam 1 ora. Inainte de incheierea procesului termic cu vreo 10 minute, daca doriti ca friptura sa se rumenesca, scoateti folia de aluminiu. In timp ce tineti friptura la cuptor, curatati cartofii ii taiati in 4 si ii fierbeti la foc mic in apa cu sare. Eu am folosit cartofi nu prea mari. Inainte de a servi mancarea, fierbeti broccoli (spalat si desfacut in buchetele mai mari) cam 5 minute in apa cu sare. Scurgeti cartofii si broccoli de apa. Seviti ceafa de porc alaturi de cartofi si broccoli.







sâmbătă, ianuarie 21, 2012

Rulada de cascaval cu somon afumat



Saptamana aceasta am preparat o Rulada de cascaval cu somon, dupa  reteta pe care am vazut-o AICI si care m-a tentat inca de la prima vedere, mai ales ca nu cere mult timp si nu e pretentioasa la preparat. Cu toate acestea, eu si ai mei, i-am apreciat gustul si aspectul, mie placandu-mi combinatia de cascaval si peste. Cu siguranta am sa mai gatesc rulada de cascaval.
Vreau sa-i multumesc respectuos Mihaelei pt reteta.
Timp de preparare: 20-25 minute.
Ingrediente: 300 g cascaval, 180 g somon afumat (atat a cantarit somonul meu afumat).
Mod de preparare: punem un vas cu apa la fiert. Cand apa da in clocot stingem focul si punem cascavalul pe care l-am invelit in folie alimentara (eu am avut staniol). Il lasam in apa vreo 15 minute, timp in care se va inmuia. Scoatem cascavalul din apa, il punem pe folie alimentara si intindem usor cu sucitorul pana obtinem o foaie de cca 1 cm grosime. Acoperim intreaga suprafata a cascavalului cu felii de somon afumat, apoi rulam cat mai strans posibil. Invelim rulada in folie alimentara sau de staniol si dam la frigider pana se intareste, apoi se portioneaza.