miercuri, aprilie 13, 2011

Ciorba de urzici


Timp de preparare: 30 minute.
Ingrediente: 1/2 kg urzici, 1 galbenus de ou, otet, 5 catei de usturoi, 4 linguri ulei, sare, leustean, 200 ml lapte.
Mod de preparare: urzicile se spala in 3 ape. Intro oala punem uleiul la incis, calim urzicile spalate si scurse de apa pana cand scad si se inmoaie putin, adaugam 1 litru si jumatate de apa, fierbem urzicile, potrivim gustul ciorbei  de sare si otet, lasam sa clocoteasca inca 1 minut. Dupa ce stingem focul adaugam usturoiul zdrobit cu presa si din galbenusul de ou si lapte rece pregatim o diresatura pe care o adaugam putin cate putin peste ciorba. Adaugam leustean tocat marunt. Se consuma ca atare, sau cu adaos de smantana si ceapa verde.






duminică, aprilie 10, 2011

Trandafiri din coaja de paine


Un ornament comestibil usor de realizat, rapid pt diferite situatii sunt acesti trandafiri din coaja de paine. De fapt e o bucata de coaja de paine prinsa cu scobitoare pe care eu am asemuit-o cu un trandafir si i-am dat aceasta denumire. Daca vi se pare interesant, putei sa realizati acesti trandafirasi foarte repede, aveti nevoie de coji de paine proaspata si scobitori.



joi, aprilie 07, 2011

Mamarute comestibile


Daca vreti sa incantati copilasii mofturosi, sa-i faceti sa manance rosioare, puteti incerca cu rosii cherry. Taiati o rosioara in jumatate, despicati jumatatea in doua, dar nu de tot, sa ramana putin netaiata. In partea netaiata  puneti o gurita dintro bucatica de maslina, prinsa cu o bucata de scobitoare, iar bulinele le faceti din cuisoare.


marți, aprilie 05, 2011

Mancare de orez cu soia

Timp de preparare: 35 minute.
Ingrediente: 1 cana pt ceai cu orez, un pumn de ardei gras(eu am avut provizii la congelat), 5 rosii cherry, 1 ceapa mica, 2 lingurite boia, condimente ( am avut condimente pt carne de porc), 50 ml ulei, sare, 50 g cuburi soia (cam un pumn bun), 2 catei de usturoi, patrunjel si marar verde.
Intotdeauna primavara cum apare patrunjelul si mararul nu ma mai despart de ele prin bucatarie. Imi place sa dau aroma mancarurilor folosind aceste verdeturi. E foarte important ca ne plac tuturor, nimeni nu face nazuri si le pot folosi fara probleme.
Mod de preparare: incepem cu  soia, pe care o punem la fiert in apa clocotita si sare, in care adaugam cateva crengute de patrunjel verde. Fierbem cuburile de soia cam 20 minute. Punem orezul curatat de impuritati si spalat la fiert in apa cu sare. Cand este fiert al dente, il luam de pe foc, il clatim in apa rece, dupa care il punem iar la fiert adaugand peste el doar o cescuta de apa. Adaugam rosiile curatate de pielita si ardeiul gras, lasam mancarea la foc mic. Intre timp intro tigaie incingem uleiul, adaugam ceapa taiata foarte marunt, calim usor 1 minut, adaugam boiaua, amestecam si turnam peste orez. Fierbem la foc mic nu mai mult de 10 minute, amestecand din cand in cand. Soia care a fiert vreo 20 minute se scurge de apa, se preseaza usor si se aduga la orez. Tot acum adaugam usturoiul taiat marunt, condimentam, lasam mancarea pe foc 1-2 minute, amestecam sa nu se prinda. Mancarea trebuie sa arate ca un pilaf. Se consuma fierbinte, cu verdeata taiata marunt, presarata in farfurie, doar inainte de servire. Se potriveste bine cu muratura, sau salata de varza proaspata.


luni, aprilie 04, 2011

Chiftelute din peste



 
Pe vremurile de mult apuse, cand sloganul ,,nicio masa fara peste,, era trambitat zilnic, chiftelutele de peste se dadeau obligatoriu langa alte preparate culinare. Eu lucram la un combinat chimic si in incinta intreprinderii era un chiosculet de unde in pauza de masa ne cumparam mancare. Aceste chiftelute insoteau chiar si produsele de patiserie, le cumparam conditionat, in functie de cate prajituri sau alte bunatati voiam sa cumparam. Zilele trecute mi s-a facut o pofta teribila de nelipsitele chiftele de peste din acea perioada si am trecut la ,,confectionat,,.
Timp de preparare: 30-40 minute.
Ingrediente: 350 g- 450 g  file de cod, 2 felii de paine, 1 ou, patrunjel si marara verde, 2 linguri pesmet, 1-2 lingurite condiment de peste, 1 lingurita vegeta, 2 lingurite piper, 1 lingurita boia, 4-5 catei de usturoi, sare, ulei pt prajit chiftelutele.
Mod de preparare: punem painea la inmuiat in apa rece, o stoarcem bine, o punem intrun vas pt blender
 Taiem bucatile de file, la fel si usturoiul, verdeata o tocam marunt. Punem in vasul  de plastic peste paine pestele, usturoiul, oul si le blenduim. Adaugam peste pasta obtinuta pesmetul, condimentele si verdeata, omogenizam bine de data aceasta cu o lingura de lemn, potrivim de sare daca mai este nevoie. Din compozitia rezultata, formam chiftelute de marimea nucilor, pe care le prajim in ulei incins. Scoatem chiftelutele pe servetel absorbant.
Se consuma cu cruditati sau mustar, merg foarte bine langa un pahar de bere rece sau vin.




vineri, aprilie 01, 2011

Rulouri din piept de pasare cu morcov si ou


Timp de preparare: 25-30 minute.
Ingrediente: 1/2 piept de pasare dezosat, 1 ou fiert tare, 1 morcov, patrunjel si marar verde, piper, sare.
Mod de preparare: incepem prin a pune la fiert un morcov subtire si lung timp de 10 minute. Punem la fiert separat, un ou, pe care il fierbem tare.
O jumatate de piept mare se taie in doua, insa nu de tot, in asa fel incat sa obtinem o bucata mare de carne,  il desfacem, il batem cu ciocanul de carne, il piperam, il saram, apoi asezam morcovul fiert, oul curatat si taiat in 4 pe lungime. Punem verdeata tocata marunt de-a lungul morcovelui si oului. Rulam carnea si o invelim in staniol pe care il sucim la capete si punem pieptul astfel rulat intrun vas cu apa care fierbe. Lasam la fiert cam 10-15 minute la foc potrivit. Aveti grija ca ruloul sa fie acoperit cu apa. Dupa 10-15 minute scoatem carnea de la fiert, indepartam staniolul, lasam sa se racoreasca putin apoi taiem felii de grosimea degetului. Se consuma cald sau rece. Dintrun rulou rezulta 8 felioare.
Voi reveni cu imagini din timpul prepararii.








joi, martie 31, 2011

Tocanita de vitel


Timp de preparare: 1 ora si 30 minute.
Ingrediente: 600 g carne de vitel, 1 ceapa, 2 lingurite boia, 2 foi dafin, 1 cub Knorr de vita, boabe de piper, 2 catei usturoi,  1 lingura faina alba, patrunjel verde tocat, sare, 50-60 ml ulei, 1 cana cu bulion, 2 lingurite de zahar.
Mod de preparare: puneti carnea la fiert in apa cu sare, luati spuma, fierbeti carnea cam 30 minute, scoateti-o sa se raceasca, dar nu aruncati apa in care a fiert, o folositi la tocanita. Dupa ce s-a racit putin carnea, o taiati cubulete mici, o lasati deoparte. Intro cratita puneti uleiul la incins, adaugati ceapa taiata marunt, caliti, adaugati boia si imediat cuburile de carne, sarati, lasati la foc 3 minute amestecand mereu dupa care stingeti cu apa in care ati fiert carnea, adaugati cubul Knorr si foile de dafin, boabele de piper. Lasati tocanita sa fiarba cam 1 ora, apoi dregeti cu faina inmuiata cu bulion, adaugati 2 lingurite de zahar si usturoiul taiat marunt, fierbeti 1-2 minute la foc mic sa se ingroase mancarea, potriviti de sare daca e necesar. Se mananca cu paste fainoase, verdeata tocata marunt si piper macinat proaspat.

Se poate consuma ca atare....
...sau cu taitei subtiri.

Pasta de peste


Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente: 2 cutii hering in ulei, 1 pachet margarina/unt (1/2 pachet unt si 1/2 pachet margarina-untul da pastei un gust mai bun), 2 ceape albe/ rosii (aceste ingrediente raman la alegerea dumneavoastra, la ce aveti prin camara), 2 catei usturoi, zeama de la 1/2 de lamaie (de aceasta data eu nu am avut nici bucatica de lamaie prin casa), condimente pt peste.
Mod de preparare: punem toate ingredientele intrun vas pt blender si le blenduim pana obtinem o pasta omogena. Pasta de peste este foarte buna la dejun sau cina, ori alaturi de alte aperitive la diferite ocazii. Am ornat tartinele dupa cum vedeti. Desi pare neobisnuita, este foarte potrivita combinatia cu bucatele de minole (puteti pune chiar felii mai mari), acestea fiind dulci-acrisoare se potrivesc tare bine la gust cu pasta de peste.

Pregatim ingredientele.
Adaugam peste ceapa si usturoi pestele si condimentele, apoi blenduim.
Gata pasta de peste!


miercuri, martie 30, 2011

Crantanele cu masline


Aceasta reteta este insirata dupa o reteta a Sandrei Lee.

Timp de preparare: 35-40 minute.
Ingrediente: 1 pachet aluat foitaj Linco, 200-250 g masline negre si verzi, 2-3 linguri pasta de tomate, piper, 100 g cascaval razuit pe razatoarea cu gauri mari, 1 ou.
Mod de preparare: lasati sa se decongeleze aluatul, desfaceti foaia, intindeti pasta de tomate, presarati bucatele de masline negre si verzi fara samburi, piperati, presarat cascaval razuit, rulati foaia strans si taiati felii de grosimea degetului cu ajutorul unui cutit zimtat. Ungeti fiecare felie cu ou batut amestecat cu putina apa rece. Asezati feliile unse intro tava, pe hartie de copt si dati tava la cuptorul pe care l-ati incins dinainte, timp de 25-30 minute. Urmariti crantanelele dupa 15-20 minute sa nu se arda. La mine coptul a durat cam 25-30 minute. Dupa acest timp scoateti tava din cuptor lasati sa se raceasca, apoi asezati crantanelele pe servetel absorbant sa se raceasc putin. Sunt foarte gustoase atat calde cat si reci, se potrivesc bine cu bere sau vin.

Dupa ce ati presarat cascavalul, rulati foaia.
Aluatul rulat.
Ungem crantanelele cu ou si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt.
Se aseaza pe servetel absorbant.
Pofta buna!