Timp de preparare: 1 h si 45 minute.
Ingrediente: pentru aluat:1 kg cartofi rosii, 250-300 g faina,
alba, 2 oua, 1 lingura ulei, un praf de sare.
Pentru umplutura: 1 kg de prune, 2 linguri zahar, 2 lingurite
scortisoara macinata.
Pentru aspectul final: 100 g unt, 300 g pesmet, 6-7 linguri zahar, 3
vanilii.
Mod de preparare: se curata, se spala cartofii, se taie in 4 si se
pun la fiert in apa cu sare.
In timp ce fierb
cartofii, pregatiti prunele. Se spala si se scot samburii din prune, insa aveti
grija sa nu desfaceti prunele de tot. Umpleti fiecare pruna cu cate o lingurita
mica de zahar amestecat cu praf de scortisoara, le asezati cu grija pe o
farfurie, le lasati deoparte.
Dupa ce se fierb cartofii
se lasa putin sa se raceasca, se zdrobesc asa ca pt. pireu, se adauga ouale,
faina, praful de sare, se amesteca bine pana se obtine un aluat potrivit. La
inceput adaugati doar 250 g faina, apoi daca mai este necesar puneti si restul
putin cate putin. Aluatul se imparte in 2 bucati, formati 2 suluri, din care
taiati bucati de grosimea unui deget, apoi formati discuri, sau cerculete, pe
care asezati cate o pruna umpluta cu zahar si scortisoara, impachetati pruna in
aluat formand gombotul, il stringeti usor asa ca pe un bulgare de zapada, sa se
lipeasca aluatul de pruna, dar cu grija sa nu iasa pruna, apoi asezati gombotii formati intrun vas. Permanent
mainile sa fie pudrate cu faina. Cand ati format deja 8 gomboti, ii puneti la
fiert in apa clocotita cu sare. Lasati sa fiarba la foc potrivit, pana se
ridica la suprafata. Gombotii fierti, se scot din apa, se tavalesc printrun
amestec de pesmet, unt, zahar si vanilie. Acest amestec se pregateste asa:
intro tigaie, puneti untul la topit (puteti folosi ca grasime si ulei, iar in
loc de pesmet, puteti inlocui cu gris), adaugati pesmetul, zaharul si
vaniliile. Eu am facut si cu pesmet, dar si cu gris, pt ca asa a fost
,,comanda,,. Se pot consuma calzi, sau reci.
Au iesit 33 de gomboti.
|
|
|
Taiem rondele de grosimea unui deget, imbracam fiecare pruna in aluat. |