luni, iunie 21, 2010

Orez cu sunca si telemea la tigaie

Timp de preparare: 15 minute (complexitate redusa)
Ingrediente: 3 linguri de orez fiert, 3 linguri de branza telemea razuita, 3 linguri de sunca razuita, 1 legatura patrunjel verde tocat, cateva frunze de ceapa verde taiate marunt, piper macinat, 2 oua, 3 linguri de ulei.  
Mod de preparare: reteta pot sa o incadrez in randul retetelor de criza, sau in randul celor care care il asculta pe Lavoisier ,,nimic nu se pierde, totul se transforma,, Sa va spun cum s-a intamplat: pt ca imi ramasese orez fiert si nu voiam sa-l arunc, pt ca mai aveam in frigider branza si sunca pe care nimeni nu le mai dorea, m-am gandit sa le dau o utilizare si am purces la reteta de fata. Cum am procedat: intrun castron, am amestecat toate cele ingrediente, in afara de ulei si sunca, le-am lasat deoparte. Intro tigaie, am adaugat uleiul, l-am incins putin, am adaugat sunca razuita, am calit usor, am adaugat ingredientele din castron, am invartit in tigaie vreo 3 minute,sa nu se prinda, apoi amestecul obtinut, l-am portionat in niste castronase mici sa dau preparatului o forma. Se poate servi ca atare, sau ca garnitura langa ce doriti (ochiuri, costite prajite, carnat prajit).

Salata de portocale, indrazneata, racoritoare

Timp de preparare: 10 minute (complexitate redusa) Aceasta reteta, este o reteta foarte gustoasa, racoritoare si cu o combinare a ingredientelor cam indrazneata, sau cel putin neobisnuita. Reteta este pt o portie, insa fiecare goaspodina poate sa o adapteze la nr persoanelor din familia sa. Folositi portocale reci dupa ce au stat putin in frigider. Ingrediente: Pt prepararea acestei salate avem nevoie de: 1 portocala mare, 1 crenguta de patrunjel verde tocata, 1 lingurita ulei masline, un praf sare, un praf zahar. Optional, eu am adaugat 1 frunzulita menta uscata. Recomandari: se consuma la inceputul mesei. Mod de preparare: Se curata portocala de coaja, se taie in bucati, se adauga patrunjelul verde tocat, lingurita de ulei, un praf de sare si unul de zahar, se amesteca usor, se adauga menta, se serveste imediat.
vineri, iunie 11, 2010

Crochete din branza

Timp de preparare:
25 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
Pt ca sunt adepta legii lui Lovoisier, nimic nu se pierde, totul se transforma, in conditiile de criza o aplic tot mai des.
Pt ca am preparat pateuri cu branza si pt ca am pregatit prea multa umplutura, ceea ce mi-a ramas am folosit la crochete.
Avem nevoie de: 2 linguri pline cu branza telemea, 2 felii paine, 1/2 lingurita chimion, 1 ou, 1 mana ceapa verde, 1 mana patrunjel verde, 1 lingura gris, piper.
Pt prajit: ulei(am folosit de palmier, este mai sanatos pt prajeli, dar se poate folosi orice ulei), 2 linguri de faina, 2 linguri pesmet si inca 1 ou.

Mod de preparare: Am amestecat branza ramasa cu painea inmuiata si stoarsa bine, chimenul, piperul, grisul, oul, verdeata taiata marunt, le-am framantat bine, apoi cu mana in faiana, am format bilute mici, le-am tavalit prin faina, prin oul batut bine, apoi prin pesmet. Se pun crochetele la prajit un uleiul incins, le intoarceti cu o paleta sa se prajeasca pe toate partile, se scot pe servet absorbant. Aveti grija trebuiesc pazite sa nu se arda, se fac repede. Se servesc cu legume sau cu sos de iaurt racoros(iaurt+usturoi+patrunjel verde). Din aceasta compozitie mi-au rezultat 11 crochete mari.

Sos de perisoare cu taitei scurti

Timp de preparare: 45 minute (complexitate medie).
Ingrediente: 0,400-0,500 g carne tocata, 1 ou, 1 lingura faina, 2 lingurite gris, 1 legatura patrunjel verde, cateva crengute de marar verde, 1 mana de frunze ceapa verde, 50 ml ulei, 2 lingurite boia, sare, piper, 1 frunza dafin, apa. Pt diresatura: 1 lingura faina alba, 1 cana de bulion. Pt garnitura: 1/2 punga taitei scurti. Se obtin 4-5 portii.
Mod de preparare: pregatim pasta pt perisoare: intrun vas, amestecam carnea cu oul, piper, sare, marar(optional) si patrunjel verde taiat marunt, faina si grisul, omogenizam bine, dam deoparte. Separat intrun cratit punem uleiul la incins, adaugam ceapa verde taiata marunt, calim putin, adaugam boia si imediat 1 cana apa, lasam sa dea in clocot, apoi adaugam perisoarele formate din amestecul pregatit pt perisoare si frunza de dafin. Fierbem la foc potrivit cam 25 minute, potrivim de sare, piper si dregem cu 1 lingura de faina amestecata cu bulion(intrun castronas preparam o pasta din faina si  putin bulion sa fie de consistenta unei smantani) pe care o adaugam in cratita cu perisoare, lasam sa se ingroase putin, stingem focul si presaram verdeata tocata. Se serveste cu paste fainoase. Eu am folosit taitei scurti, fierti  conform indicatiilor de pe ambalaj. E un fel de mancare hranitor, care se prepara repede.

Ciorba de spanac cu arome de patrunjel verde


 
Timp de preparare:
40 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 kg spanac, o mana frunze ceapa verde, 50-75 ml ulei de palmier(se poate orice ulei), 2 oua, 2 linguri smantana, 1 legatura patrunjel verde, sare, otet, 4 catei de usturoi zdrobiti cu presa.

Mod de preparare: Se spala spanacul in cateva ape.
Intro oala de 4 litri, se pune uleiul la incins, se adauga ceapa verde taiata marunt, se caleste usor, apoi se adauga spanacul rupt sau taiat bucati(al meu a fost cu frunze f. mari), se caleste alaturi de ceapa pana se inchide la culoare, dar se amesteca continuu in oala sa nu se arda. Cand s-a calit tot spanacul, se adauga 2,5 litri apa si se fierbe 10-15 minute, se potriveste de sare, se adauga otet dupa gust, usturoiul zdrobit, clocotim putin si stingem focul. Imediat intrun castronas, spargem ouale, separand albusul de galbenus. Albusul il adaugam in oala fierbinte de ciorba unde se coaguleaza rapid, iar galbenusurile se bat cu 2-3 linguri de apa rece, adaugam 2 linguri mari de smantana, amestecam bine si din oala luam ciorba putin cate putin si o adaugam la aceasta diresatura, amestecam bine continutul din castron, apoi golim in oala. Se mai poate pune smantana in farfurie, presaram patrunjel verde tocat marunt si servim cu un bot de mamaliga si branza daca va place. Este mult mai gustoasa decat cea de salata si mai bine acceptata de copii, fiindca nu este amara ca salata.

Kinder Pingui




Timp de preparare:
50 minute (complexitate medie)

Aceasta reteta, este inspirata dupa reteta d-nei Laura Laurentiu, dar cu mici schimbari. Eu  nu am preparat foile, le-am cumparat, sunt foi pandispan, 4 la numar. La aceasta prajitura se folosesc doar 2.
Ingrediente:

Avem nevoie de: 2 foi de pandispan din comert.
Glazura 1: 120 g ciocolata menaj cu cacao, 70 g unt, 1 lingura sirop de menta presat la rece(se poate inlocui cu apa), 2 linguri ulei.
Glazura 2: 180 g ciocolata menaj cu cacao, 80 g unt, 2 linguri sirop menta, 2 linguri ulei.
Pt crema: 500 ml frisca lichida ,,el maestro,, 2 plicuri intaritor frisca, 2 linguri lapte, 2 linguri miere, 3 linguri zahar pudra, 4 plicuri zahar vanilat dr oetker.

Mod de preparare: Incepem cu prepararea primei glazuri: se pune la topit intrun craticior, ciocolata menaj, untul, siropul de menta, uleiul, amestecam continuu la foc mic pana la topirea ciocolatei, luam de pe foc dam deoparte. Continuam cu pregatirea cremei: Intrun vas mare, punem frisca lichida, adaugam intaritorul, zaharul vanilat si cel praf, mierea, laptele si mixam ingredientele la inceput la puterea minima, apoi dupa 1 minut, punem mixerul pe viteza maxima si mixam pana obtinem o crema foarte tare.
Pe o planseta de lemn( pe care va si ramane prajitura), se asaza prima foaie pandispan, adaugam jumatate din crema, nivelam uniform, apoi asezam glazura nr 1, care se niveleaza usor peste crema de frisca. Se da totul la rece in frigider, lasam cateva minute la rece, scoatem opera de arta culinara si continuam sa intindem glazura, dam iar la rece sa se intareasca.
Intre timp preparam glazura nr. 2 din ingredientele necesare, asa cum am preparat prima glazura.
Scoatem prajitura de la rece, intindem restul de crema, asezam a doua foaie de pandispan, apasam usor sa se lipeasca de crema, apoi glazuram prajitura cu a doua glazura astfel: intindem un strat de glazura, dam la rece cateva minute, scoatem prajitura, aplicam un alt strat de glazura, dam la rece si tot asa pana epuizam glazura nr 2. Eu am facut  forme cu furculita si a iesit ce se vede. Cand vrem sa taiem o felie de prajitura, cutitul f ascutit, trebuie inmuiat in apa f. calda. Prajitura este deosebit de delicioasa si apreciata de copilasi.

Supa buna de taitei


Timp de preparare:
1 ora si 20 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
Spate si aripi de pasare, 5 morcovi, 1 radacina patrunjel, 1 radacina telina, piper boabe, 1 ceapa mica, 3 catei usturoi, cateva seminte de chimen, vegeta, sare, 1 legatura patrunjel verde.
Taitei de casa, sau o punga de taitei subtiri ,,monte banato,,(eu pe acestia ii folosesc).

Mod de preparare: Se opareste carnea, se spala bine, se pune la fiert in 4 litri apa. Se spumeaza daca e nevoie. Cand incepe sa fiarba supa, se adauga zarzavatul, curatat, spalat, fierbem la foc domol, agaugam vegeta spre sfarsitul procesului de fierbere. Cand carnea si zarzavatul sunt fierte(la pasare din comert cam 1 ora, la cea de casa mai mult), se ia oala de pe foc, se lasa 10 minute sa se aseze supa, apoi se strecoara in oala curata.
Separat, in apa cu sare fierbem taiteii de casa sau din comert, respectand timpul de fierbere(se stie ca acestia nu se fierb mult), se clatesc cu apa rece, se strecoara, apoi se pun in supa. Astfel supa va fi limpede. Presaram patrunjel verde tocat in farfurie cand servim. Zarzavatul se poate folosi la salata de boeuf.
miercuri, iunie 09, 2010

100 de alimente fara calorii

Pentru persoanele interesate, poate uneori de un real folos, in unele situatii, nestiind de unde sa le aduni pe toate, aceste informatii in legatura cu 100 de alimente fara calorii:
1. Afine - normalizeaza glicemia si au calorii negative.
2. Agar - este un gel extras dintr-o alga sub forma de pulbere. Ajuns in organism, absoarbe lichidele si isi mareste volumul, captand grasimile si zaharurile. Nu e digerat de organism, ci eliminat cu tot cu grasimi si zaharuri. Cantitatea optima este de 3 g pe zi. Se poate folosi la supe si sosuri.
3. Alge marine - contin multe fibre.
4. Ananas - contine enzime care dizolva grasimile.
5. Anason - degreseaza organismul.
6. Andive - au calorii negative, stimuleaza secretia biliara.
7. Anghinare - diuretic, scade colesterolul.
8. Ardei iute - intensifica metabolismul.
9. Avocado - are proteine vegetale usor digerabile.
10. Broccoli - are calorii negative.
11. Busuioc - degreseaza organismul, are calorii negative.
12. Caise - laxative, ajuta digestia.
13. Cardamonul - este un condiment traditional arab numit si "hell". Cateva seminte luate inainte de masa cu 10 minute, stimuleaza digestia, iar puse in cafea neutralizeaza toxicitatea ei.
14. Carne de curcan - are putine calorii si putine grasimi.
15. Cartofi - se consuma fara grasimi si doar cu alte legume.
16. Castane - ard grasimile.
17. Castravete - are calorii negative, elimina toxinele.
18. Capsune - elimina toxine din organism, au calorii negative.
19. Ceapa - degreseaza organismul, are calorii negative.
20. Chimen - regleaza secretia de enzime.
21. Cicoare - stimuleaza digestia.
22. Cimbru - degreseaza organismul.
23. Cirese - sunt depurative.
24. Coacaze negre - reechilibreaza metabolismul.
25. Coada-calului - mareste procesele de eliminare a toxinelor.
26. Conopida - are calorii negative.
27. Coriandru - reduce balonarea.
28. Cresonul - se poate consuma ca salata, suc, supa sau pentru condimentarea carnii si a legumelor. Are efect antibiotic fara a afecta flora stomacala, intareste sistemul imunitar, e un bun diuretic si detoxifiant si ajuta la eliminarea grasimii. Ceaiul e bun si contra tusei. Atentie, planta uscata isi pierde puterile curative!
29. Cuisoare - au calorii negative.
30. Dafinul - are marea proprietate de a dizolva si elimina grasimile, iar pentru asta nu trebuie consumat in cantitati mari, cateva frunze puse in mancare sunt suficiente, insa trebuie folosite frecvent pentru ca efectul sa fie vizibil.
31. Dovlecel - are calorii negative.
32. Fasole patata - este purgativa.
33. Fasole verde - are calorii negative.
34. Ghimbir - intensifica metabolismul.
35. Ginseng - elimina toxinele.
36. Graham - are multe fibre.
37. Grepfrut - contine enzime care dizolva grasimile.
38. Gulie - regleaza nivelul glucozei.
39. Hrean - degreseaza organismul.
40. Kiwi - este puternic antioxidant.
41. Lamaie - degreseaza organismul, are calorii negative.
42. Lemn dulce - stimuleaza ficatul si secretia vezicii biliare si imbunatateste digestia. Se foloseste radacina si se consuma ca ceai, infuzie: 2 lingurite la o cana. Se bea dupa masa. Atentie, mareste fertilitatea, iar consumul pe o perioada mai mare de cateva saptamani poate duce la hipertensiune sau edeme!
43. Izma - are efect racoritor.
44. Mandarine - reduce indigestia.
45. Mango - are calorii negative
46. Macese - alunga oboseala.
47. Macris - este detoxifiant.
48. Marar - degreseaza organismul, are calorii negative.
49. Mei - are multe fibre.
50. Menta - are calorii negative, este diuretica.
51. Mere - au calorii negative.
52. Miere - scade pofta de mancare.
53. Migdale - scad colesterolul.
54. Morcovi - au calorii negative.
55. Mure - sunt laxative.
56. Musetel - usureaza digestia.
57. Napi - diuretic, purifica sangele.
58. Nectarine - au putine calorii.
59. Oregano - intensifica functiile hepatice.
60. Orez basmati - intensifica digestia, racoritor.
61. Orez brun - intensifica digestia.
62. Orz - intensifica functiile hepatice.
63. Papaya - regleaza glicemia.
64. Paducel - reduce aciditatea gastrica.
65. Papadia - intensifica arderile.
66. Pastarnac - este diuretic.
67. Patrunjel - are calorii negative, elimina grasimea.
68. Pepene rosu - este diuretic.
69. Peste - reduce colesterolul, are grasimi bune.
70. Piper - degreseaza organismul.
71. Portocale - au calorii negative.
72. Ridichi - au calorii negative.
73. Rodii - scad colesterolul.
74. Rosmarin - este diuretic.
75. Rosii - degreseaza organismul
76. Salata verde - stimuleaza metabolismul.
77. Salvia - are calorii negative.
78. Schinduf - se consuma semintele sau frunzele, pisate si amestecate cu mancare. Ajuta la digestie si scade nivelul colestrolului. Sub forma de ceai: 2 lingurite la o cana cu apa; are efect antitusiv si laxativ, se bea caldut dupa 3 ore de infuzare.
79. Scoici - regleaza functia tiroidiana.
80. Scortisoara - degreseaza organismul.
81. Secara - grabeste digestia intestinala.
82. Seminte de dovleac - au efect de purificator intestinal.
83. Seminte de floarea-soarelui - au grasimi bune, nu ingrasa.
84. Seminte de in - dreneaza intestinul.
85. Seminte de susan - previn osteoporoza.
86. Sfecla - are calorii negative.
87. Sovarf - este tonic gastric.
88. Spanac - are calorii negative si multe fibre.
89. Sparanghel - are calorii negative.
90. Sofran - accelereaza metabolismul.
91. Tapioca - este un fel de faina obtinuta din tuberculii maniocului, care ajuta la scaderea colestrolului si reducerea stratului adipos.
92. Tarhon - dizolva grasimile.
93. Tofu - contine fibre.
94. Telina - are calorii negative.
95. Urzica - e detoxifianta si laxativa.
96. Usturoi - degreseaza organismul, are calorii negative.
97. Varza - este diuretica si purgativa.
98. Varza chinezeasca - are calorii negative, este foarte satioasa.
99. Varza de Bruxelles - are calorii negative.
100. Vinete - contin multe fibre.

Sursa: internet
luni, iunie 07, 2010

Trandafirul rosu







Timp de preparare:
5 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 rosie, frunze verzi de patrunjel, leustean sau telina(ce aveti la indemana)

Mod de preparare: Rosia spalata, se curata circular de coaja, incercand sa nu rupem coaja. Rulam coaja rosiei dand forma unui trandafir pe care il folosim la decoratul salatelor sau altor preparate. Rularea se poate face pe orice parte a cojii(cea lucioasa sau cealalta). Din verdeata punem frunze. Asa arata trandafirul rosu.