vineri, martie 05, 2010

Ficatei de pasare cu mamaliguta

Timp de preparare: 20 minute.
Ingrediente: 1 kg de ficatei de pasare, 2 lingurite boia, 1 lingurita, piper, 1 lingurita vegeta, 1 legatura patrunjel verde, 3 catei de usturoi, 1 lingurita cimbru uscat, 200 ml ulei.
Mod de preparare: Ficateii se curata sa nu aiba fiere care poate sa amareasca mancarea, se spala, se lasa la scurs. Intrun craticior, punem uleiul la incins, adaugam boiaua si imediat ficateii. Acum adaugam usturoiul, piperul si cimbrul, lasam la foc potrivit 10 minute, adaugam vegeta si sare daca mai e nevoie, amestecam usor si imediat stingem focul. Deasupra presaram patrunjel verde tocat. Am servit cu mamaliguta pe care am modelat-o asa cum o vedeti! La timpul necesar curatarii si spalarii ficateilor(cam 10 minute) se adauga cel al prepararii pe foc. Timpul total este de 20 minute.

Pulpe superioare de pui cu cartofi natur si smantana

Timp de preparare: 50 minute.
Ingrediente: 1 caserola de pulpe de pui superioare, sare, 1 kg cartofi rosii, smantana, verdeata.
Mod de preparare: Aceasta mancare este o mancare usoara pt organism, o prepar dupa sarbatorile cu mese imbelsugate. Intro oala punem la fiert in apa cu sare, carnea oparita si spalata. Dupa ce fierbe se strecoara, se pune deoparte. Intre timp fierbem cartofii in coaja, strecuram apa, curatamcartofii, ii taiem rondele sau cubulete. Asezam cartofii pe farfurie alaturi de carnea fiarta, punem smantana, presaram verdeata si servim cu muratura (eu am avut gogosari murati).

Salata de vinete cu usturoi

Timp de preparare: 10 minute.
Ingrediente: 500 g vinete(din congelator), 1 ceapa, 159 ml ulei, 3 catei usturoi, sare. Pt decor: cipsuri, ketchup iute.
Mod de preparare: Punem vinetele(dupa decongelare) intrun vas de plastic, adaugam ulei, mixam cu robotul pana incorporam tot uleiul, adaugam ceapa si usturoiul razuite, potrivim de sare, decoram dupa inaginatie. Eu am decorat cu cipsuri si ketchap iute. Acum in perioada postului sunt foarte bune.

Tocanita de ciuperci Pleurotus




Timp de preparare: 30 minute.
Ingrediente: 500 g ciuperci, 1 ceapa, 150 ml ulei, 2 lingurite boia, 1 lingurita piper, 1 lingurita vegeta, 2 catei usturoi, sare, 1 legatura patrunjel verde.
Mod de preparare: Intrun cratit punem uleiul la incins, adaugam ceapa curatata, spalata, taiata marunt. Calim ceapa cateva minute la foc mic pana devine sticloasa, adaugam boiaua si imediat ciupercile spalate si taiate bucati, se adauga putina apa(foarte putina deoarece ciupercile mai lasa apa), punem usturoiul taiat marunt. Fierbem 15 minute la foc potrivit, adaugam vegeta, potrivim de sare. Se adauga patrunjel verde tocat dupa ce se stinge focul. Se serveste cu mamaliguta fierbinte si muratura. Este o mancare de post buna si hranitoare. Timp total de preparare: 25-30 minute.


miercuri, februarie 24, 2010

Tort de Dragobete, inimioara





In Ardeal, nu se sarbatoreste Dragobetele, dar eu totusi am pregatit un tortulet.
Timp de preparare: 55 minute.
Ingrediente pt blat: 3 oua, 3 linguri zahar, 3 linguri faina(pe care o cernem), vanilie, 1/2 praf de copt dr Oetker.
Pentru crema: 1 plic crema de vanilie dr. Oetker, 250 ml lapte, 1 pliculet tort gelee rosu, 1 vanilie, visine, compot de ananas.
Pentru ornat: struguri negri, nuca de cocos verde, felii de portocale si cateva bombonele argintii.
Mod de preparare: Pregatim un pandispan astfel: batem cele 3 albusuri spuma tare, adaugam zaharul, vanilia si praful de copt, continuam sa batem spuma pana se topeste zaharul, adaugam galbenusurile, amestecam usor, la sfarsit adaugam faina in ploaie, omogenizam cu grija, apoi turnam compozitia in forma si coacem cam 20-25 minute la foc potrivit. Incercam blatul cu scobitoarea, cand nu se lipeste de aceasta este copt.
Preparam crema: praful de gelee se amesteca cu zahar si apa sau suc din compot si se fierbe conform instructiunilor de pe ambalaj. Batem praful de crema cu 250 ml lapte rece asa cum cer indicatiile de pe ambalaj apoi adaugam: fructe de ananas din compot, visine din congelator fara samburi si praful gelee fiert, batem mai departe crema, care isi dubleaza volumul, imbracam pandispanul insiropat cu sirop din compot si ornam dupa imaginatie. Figurinele cu nuca de cocos, le-am realizat, asezand in crema forme de fursecuri apoi am presarat nuca de cocos, dupa care am scos cu grija formele si a iesit ce se vede. Am ornat marginile tortului cu boabe de struguri negri. A fost foarte gustos, crema a avut un gust placut, usor acrisor de la visine.