duminică, ianuarie 10, 2021

Rulada cu cascaval

 


Un aperitiv apreciat, gustos și aspectuos, este aceasta ruladă cu cașcaval.

Pentru preparare avem nevoie de felii de cascaval (eu am avut hochland/8 felii), felii de șuncă Praga cât sa acopere feliile de cascaval, crema de brânză, piper măcinat, oua fierte tari (2 bucăți), câteva măsline fără sâmburi verzi și negre, o crenguța mărar verde, fâșii subțiri de ardei rosu sau galben, sau verde (ce aveți la îndemână), puțin unt moale. 

Mod de preparare: pe o foaie de copt, într-o tava potrivita pt cuptor așezați feliile de cascaval ușor suprapuse, apoi le introduceți în cuptorul preîncălzit 2 sau 3 minute pana când cașcavalul se topește ușor. Urmăriți acest lucru pe geamul cuptorului de la aragaz. Când feliile sunt unite, scoateți tava din cuptor și lăsați sa se răcească. Între timp, întrun castron amestecati crema de brânză cu 2 ouă fierte tari, piper măcinat după gust, mararul tăiat mărunt, măslinele tăiate rondele sau mărunt, cum doriți. Întindeți peste feliile de cascaval puțin unt moale la temperatura camerei sau crema de brânză înainte sa o amestecati cu celelalte ingrediente. Peste, așezați feliile de șuncă Praga una lângă alta, încât sa acopere toată suprafața feliilor de cascaval, ungeți feliile de șuncă cu amestecul de crema de brânză, peste care puneți fâșii subțiri de ardei rosu, galben sau verde (de care aveți la îndemână), apoi rulați cu ajutorul hârtiei de copt. Rulada obținută se învelește în folie de nylon, se leagă la capete și se păstrează la rece câteva ore, când se poate servi tăiată în felii de grosimea unui deget.



marți, ianuarie 05, 2021

Mosi Craciuni, Aperitive

 

Pentru masa de Craciun, am preparat Mosi Craciuni draguti si gustosi!

Sa va explic ce am folosit in realizarea lor: baza a fost confectionata din rosii prunisoara, capul mosului a fost realizat din branza de burduf (bilute de branza) ochii din bobite de piper, iar gulerul si parul din cascaval razuit amestecat cu crema de branza. Am pus acerasta compozitie in poche si am spritat gulerul si parul. Din rosie taiem partea de la baza incat rosia sa aiba stabilitate, iar partea de sus se taie si se foloseste la realizarea caciulii mosului. Nu e mare scofala, dar cu rabdare si amuzament, fiecare poate realiza acesti mosi, sa i puna pe platourile de sarbatoarea Craciunului. Eu am facut doar 4 mosi, pt fiecare cate unul. 

S aveti spor in imaginatii!

Sursa Mosi Craciuni: Internet

Platouri cu aperitive:




duminică, ianuarie 03, 2021

Prajitura cu mac, prajituri

  



Pentru aceasta prajitura folosesc o tava cu dimensiunea de 20x30 cm. Prajitura are 3 foi: 2 foi cu mac si 1 foaie bezea.

Pentru fiecare foaie cu mac aveti nevoie de: 3 albusuri, 3 linguri de zahar, 5 linguri de mac, 2 linguri de faina, 1/2 plic praf de copt, 1 plic zahar vanilinat.

Mod preparare foaie cu mac: mixam albusurile spuma cu 1 praf de sare, adaugam praful de copt, mixam putin sa incorporam praful de copt. Adaugam zaharul si zaharul vanilinat, mixam pana la topirea zaharului. Se adauga macul amestecat cu faina, omogenizam compozitia. Turnam compozitia intro tava cu dimensiunile de 20x30 cm tapatata cu hartie de copt. Nivelam compozitia din tava sa putem obtine o foaie frumoasa. Nu va speriati cantitatea este putina, dar iese o foaie subtire. Coaceti compozitia in cuptorul preincalzit la 180/190* Procedati exact la fel pt a doua foaie cu mac.

Pentru foaia bezea aveti nevoie de: 3 albusuri, 3 linguri de zahar, 3 linguri de faina, 2 linguri de ulei, 1/2 praf de copt, 1 plic zahar vanilinat.

Mod de preparare foaie bezea: mixam albusurile cu un praf de sare, adaugam praful de copt, omogenizam, apoi adaugam zaharul si zaharul vanilinat. Mixam pana la topirea zaharului, adugam cele 2 linguri de ulei, amestecam usor  cu o lingura de lemn pana la incorporarea acestuia, apoi adaugam faina cernuta si omogenizam pana la incorporarea acesteia. Compozitia obtinuta se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit la aceeasi temperatura la care ati copt cele 2 foi cu mac. Dupa ce am copt cele 3 foi (2 cu mac si foaia bezea) trecem la prepararea cremei.  

Ingrediente crema prajitura cu mac: 7 galbenusuri ( sincer eu le am pus pe toate 9 ramase de la toate cele 3 foi), 2 sau 3 plicuri de vanilie, 6 linguri de zahar, 500 ml lapte, 1 plic budinca vanilie (40 g), 250 g unt 80%.

Preparare crema prajitura cu mac: intro cratita cu fundul dublu mixam spuma galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilinat, adaugam praful de budinca, omogenizam foarte bine, adaugam laptele si punem compozitia la foc mic pana obtinem o budinca. Luam de pe foc, dupa ce se racoreste putin vasul acoperim budinca cu o folie de plastic si lasam sa se raceasca. Mixam untul la temperatura camerei apoi adaugam treptat budinca racita si mixam pana obtinem o crema omogena si catifelata. Impartim crema in 3 parti egale si asamblam prajitura. ati sesizat ca am folosit mult zahar vanilinat, mie imi place gustul vaniliei si am vrut sa fie parfumata prajitura. Voi folositi cum va place.

Asamblare prajitura cu mac:

1. Foaie cu mac, peste care intindem 1/3 din crema/

 2.Foaie bezea peste care intindem 1/3 crema.â

 3.Foaie cu mac peste care intindem 1/3 crema.

Inainte de ultima parte de crema presati putin cele 3 foi sa se lipeasca, abia apoi intindeti a treia parte de crema. Urmeaza decorarea prajiturii.

Decor prajitura cu mac: 50 grame ciocolata alba care se razuieste peste intreaga prajitura. Depozitati in camara invelita in hartie de copt sau staniol pana se va innmuia.