Prajitura Noire, este o aparitie placuta pe multe bloguri culinare romanesti. Peste tot, prajitura este apetisanta, culinaresele destoinice. Reteta, eu am vazut-o prima data pe Bucataras, postata de doamna Licuta Marin, careia ii multumesc ca ne-a facut-o cunoscuta. Este un desert fin, delicios, care se prepara destul de repede. Eu am facut usoare modificari, adaugand in compozitie zahar vanilat si menta uscata. De ce menta? Ador combinatia ciocolata + menta, este racoritoare, aromata. Sa va spun reteta:
Timp de preparare: aprox 40 de minute.
Ingrediente: 150 gr unt, 160 gr biscuiti de cacao, 200 gr ciocolata amaruie, 2 linguri coniac, 250 frisca nebatuta(30-35% grasime), 15 gr gelatina, 1 lingurita menta uscata, 2 vanilii.
Pentru ornat: 50 gr ciocolata amaruie, 50 ml lapte, 1/2 ciocolata tot amaruie razuita.
Pentru ornat: 50 gr ciocolata amaruie, 50 ml lapte, 1/2 ciocolata tot amaruie razuita.
Mod de preparare: topiti
75 gr unt la temperatura mica. Zdrobiti biscuitii intrun robot de
bucatarie. Amestecati cu untul. Tapetati o tava de chec cu folie de plastic si adaugati amestecul de biscuiti, apasand cu
dosul unei linguri. Raciti compozitia la frigider.
Topiti 200 gr ciocolata amaruie intr-un castron deasupra unui vas cu apa
care fierbe, raciti usor apoi adaugati coniacul, frisca nebatuta, 2 vanilii si 1 lingurita menta uscata sfaramata bine. Va rezulta o
compozitie lichida in care veti adauga 75 gr unt, apoi omogenizati cu mixerul.(Eu nu am gasit frisca la magazinul de unde ma aprovizionez si am folosit frisca pt cafea. Parca ar fi trebuit sa mai adaug putin zahar, desi am omis acest amanunt, frisca folosita de mine fiind neindulcita. Dupa parerea mea ar fi fost suficient 1 lingura de zahar pudra. Daca aveti frisca vegetala, aceea este dulce si nu mai e necesar adaos de zahar).Puneti gelatina la inmuiat in 150 ml apa si dupa 10-15 minute o puneti pe foc la baie de abur pana se topeste bine, dar fara sa fiarba apoi o adaugati in compozitia de ciocolata.
Compozitia nou rezultata o puneti in tava peste biscuiti si o lasati la frigider pana a doua zi cand o rasturnati pe un platou, scoateti usor folia si o ornati cu sos de ciocalata(topiti 50 g ciocolata+ 50 ml lapte, tot pe baie de aburi) si deasupra presarati ciocolata razuita.
Asezati compozitia de biscuiti +unt intro tava de chec tapetata cu folie. |
Turnati amestecul peste compozitia de biscuiti +unt, dati la rece. |
Indepartati folia si intoarceti prajitura pe un platou. |
Decorati cu sos de ciocolata si ciocolata razuita. |