miercuri, august 22, 2012

Pulpe de pui dezosate la gratar cu garnitura de orez


Cu cateva saptamani in urma, din graba mare, la cumparaturi, in loc sa cumpar piept de pui dezosat, m-am trezit acasa cu o caserola de pulpe dezosate. Voiam sa prepar snitele in pesmet. A trebuit sa-mi schimb meniul si sa prepar gratare din pulpe dezosate. Mi-au placut tare mult, sunt moi si suculente, asa ca de atunci am mai facut.
Timp de preparare: 25-30 minute, cu garnitura si salata cu tot.
Ingrediente: pulpe de pui dezosate, sare, piper.
Garnitura: 1 cana pt ceai cu orez, sare, o bucatica de unt cat o nuca mai mare, 2-3 linguri de lapte, 2-3 crengute de patrunjel verde pt decor.
Mod de preparare: incepeti cu prepararea garniturii de orez. Orezul spalat si scurs de apa se pune la fiert cu apa rece. De obicei, la 1 cana orez, adaug 3 cani apa. Pana unde ajunge apa, cam pana acolo va creste orezul la fiert. Cand incepe sa fiarba orezul, adaugati sare, reduceti focul la minim si lasati sa fiarba linistit cam 15-20 minute, pana scade apa. Adaugati 2 sau 3 linguri de lapte ca sa obtineti un orez alb, lasati sa clocoteasca usor, stingeti focul, adaugati bucatica de unt, amestecati usor sa se topeasca untul si acoperiti cu un capac pana la servire. Orezul va fi cremos si gustos.
Intre timp incingeti gratarul (am folosit tigaia tip grill, nu gratarul grill pentru aragaz), adaugati pulpele de pui batute, sarate si piperate, le prajiti pe ambele parti, apoi le serviti cu orez peste care presarati putin patrunjel verde tocat si piper macinat. Este tare bun cu o salata de castraveti proaspeti.


marți, august 21, 2012

Premiul cel mare la Bucatarul stie tot din partea sit-ului Gustos.ro 2012


In aceasta vara, am participat la concursul anual organizat de site-ul Gustos.ro intitulat ,,Bucatarul stie tot,, editia I 2012 si am castigat marele premiu. M-am bucurat mult de tot, premiul cuprinde 3 volume GoodFood si revista GoodFood pe iulie-august. Retetele cuprinse in aceste volume sunt minunate, sanatoase, rapide, cu imagini deosebite, o adevarata sursa de inspiratie.
Multumesc frumos Gustos.ro, multumesc frumos GoodFood!


miercuri, august 15, 2012

Inghetata parfe in 2 culori


Pentru zilele toride ale acestei veri, am preparat o inghetata parfe (parfait cum vreti... daca traia G. Pruteanu, ne-ar fi obisniut pe toti sa scriem in limba noastra asa cum citim si mi se pare corect, chiar daca imprumutam cuvintelele de la altii, in cazul asta la fratii frantuji). Am folosit oua de casa si regret ca nu am gasit frisca naturala, pentru ca doream sa produc o inghetata naturala, fara E-uri. Am avut frisca Hu-la-la, am fost multumita, inghetata a fost foarte aromata, spumoasa si racoritoare, fara ace de gheata, deci numai buna pentru toata lumea: copiii, bunici si parinti. La decorat am avut topping de visine si fructe congelate. Un parfum discret de fructe a imbogatit gustul delicios al sferelor sau feliilor de inghetata. Pentru tinerele gospodine, vreau sa precizez ca orice parfe, trebuie sa aiba in comozitie in mod obligatoriu frisca.
Timp de preparare: 15 minute, timp de congelare: 4 ore.
Ingrediente: 300 ml frisca Hu-la-la, 3 oua, 3 linguri de zahar, 3 plicuri zahar vanilat dr. Oetker, 1 lingura cacao.
Mod de preparare: incepeti cu frisca, pe care o bateti spuma si o puneti deoparte. Spargeti ouale, separati albusurile de galbenusuri. Intr-un bol mai mare decat cel in care ati batut frisca, bateti spuma cele 3 albusuri, folosindu-va de mixer, adaugati treptat zaharul si zaharul vanilat, mixati pana la topirea zaharului, adaugati cele 3 galbenusuri si amestecati cu miscari blande, folosind o spatula pentru incorporarea acestora in spuma de albusuri. Adaugati aici si frisca batuta, amestecand tot asa bland, sa nu se lase spuma. Impartiti compozitia in 2 parti. Intr-una din ele adaugati cacao cernuta si omogenizati compozitia. Veti avea o parte de compozitie de culare galbena pal, iar cealalta cu cacao un maro deschis. Turnati cele 2 compozitii intr-o cutie de plastic, alternand culorile, sau daca doriti, compozitia galbena  intr-o jumatate de cutie, iar cea maro, in jumatatea ramasa, asta ramane la alegerea voastra. Se tine in congelator cam 4 ore. Eu am avut o cutie de inghetata din comert in care am congelat parfe-ul. Din cantitatea de ingrediente pe care am avut-o, mi-a iesit fix o cutie. Am servit inghetata taiata felii sau sub forma de globuri, pe care le-am obtinut cu ajutorul lingurii de inghetata, am decorat cu topping de visine si fructe congelate. Cam asta a fost!

luni, august 13, 2012

Pasta din urda


Inca se gaseste pe piata alimantara urda, cei care se dau in vant dupa produse lactate, pot prepara rapid o pasta din urda, delicioasa pt micul dejun.
Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente: aprox. 300 g urda proaspata, 1 ceapa razuita pe razatoarea cu gauri mici, piper macinat si sare dupa gust, 1 lingurita boia dulce, o bucatica de unt cat o pruna, cateva crengute de patrunjel verde tocat .
Mod de preparare: intr-un bol de plastic puneti urda maruntita cu furculita, adaugati restul ingredientelor si omogenizati cu un mixer vertical, pana  obtineti o pasta fina. Serviti acest aperitiv la micul dejun cu rosii, ardei gras sau gogosari.

sâmbătă, august 11, 2012

Compot de caise fara conservant


A cam trecut vremea caiselor, dar am ratacit reteta si am gasit-o abia zilele trecute la retete nefinalizate, pentru ca inca nu erau prelucrate imaginile( nu erau reduse pozele si nici semnate). Puteti folosi reteta pt orice fel de compot, in locul caiselor sa folositi ce fructe aveti la indemana.
Timp de preparare:
1 ora (complexitate medie)
Ingrediente: 2 kg caise, zahar (4 linguri la borcanul de 800 g), apa, 2 sau 3 pliculete vanilie.
Mod de preparare: Caisele se spala se aseaza in borcane de 800 g.
Intr-un borcan in care ati pus fructe, adaugati apa, mai jos cu un deget de gura borcanului, rasturnati apa intr-un vas, o masurati si aceea este cu aproximatie cantitatea de apa necesara pt un borcan de compot. Intr-un vas incapator, puneti atatea masuri de apa, cate borcane de compot faceti si pt fiecare borcan adaugati 4 linguri de zahar, adaugati apoi zaharul de vanilie si puneti vasul pe foc, amastecand continuu pana se topeste zaharul si obtineti zeama pt compot. Aceasta zeama, se toarna in fiecare borcan peste fructe, infiletati capacul, apoi asezati borcanele intro tava cu apa, pe fundul careia puneti o carpa si puneti tava la cuptorul preincalzit. Sunt gata cand incep sa se ridice bule de aer de pe fundul borcanului.. Acum puteti stinge focul la cuptor si lasati compotul sa se raceasca pana ziua urmatoare cand il asezati in camara. Puteti steriliza borcanele cu compot intr-o oala mare in care ati asezat borcanele, ati adaugat apa pana la gatul borcanelor, asezati oala pe aragaz, fierbeti borcanele 15 minute din momentul in care vedeti ca incepe sa fiarba apa din oala. Sterilizarea se face la foc mijlociu, apoi cand incepe sa fiarba apa, focul se reduce la mic. Mie imi place mai tare sterilizarea in cuptor, este mai comod.
Nu va temeti, compotul dumneavoastra se va pastra fara conservant, daca  fructele sunt perfect sanatoase, borcanele curate si bine capsate. Este foarte bun peste iarna ca atare, sau la salate de fructe.


miercuri, august 08, 2012

Felii cu frisca si fructe


Un desert mai simplu ca aceaste felii cu frisca si fructe nu exista! Chiar si cea mai nepriceputa gospodina poate sa-l prepare. Daca ati mesterit macar o data in viata un pandispan, sunteti aproape de reusita. Nu mai aveti decat sa bateti frica, sa decupati feliile si sa decorati cu fructe. Pentru neinitiate, iata reteta mea:
Timp de preparare: 50 minute
Ingrediente: 6 oua, 6 linguri de zahar, 1/2 pliculet praf de copt, 6 linguri de faina,1 vanilie.
Pentru decorat: 400-500 ml frisca Hu-la-la, 2 vanilii, fructe(coacaze rosii, zmeura, sau ce fel doriti).
Mod de preparare: separati albusurile de galbenusuri, bateti albusurile spuma tare, adaugati praful de copt, continuati sa bateti spuma, adaugati treptat zaharul + 1 plic zahar vanilat, bateti pana se topeste zaharul, incorporati galbenusurile, adaugati si incorporati cu miscari blande, faina cernuta. Preincalziti cuptorul, coaceti pandispanul intr-o tava tapetata cu hartie de copt, timp de 25-30 minute la temperatura moderata. Pandispanul este copt cand trece testul cu scobitoarea (intepati pandispanul cu o scobitoare, daca aceasta ramane curata pandispanul este copt). Lasati prajitura sa se raceasca si intre timp bateti frisca spuma impreuna cu cele 2 vanilii. Intindeti frisca pe pandispan, portionati pandispanul in felii dupa placul vostru si decorati cu fructe.
vineri, iulie 27, 2012

Clatite cu finetti sau dulceata de caise cu inghetata in tigaia Fissler

Am participat la Clatidiada Bloggerilor Culinari, unde site-ul Gateste sanatos, oferea primilor 70 de inscrisi o tigaie marca Fissler.
Tigaia marca Fissler, este foarte buna pentru prepararea clatitelor, nu e nevoie sa folosesti mult ulei, se unge doar cu pensula, clatitele nu  se lipesc, sunt foarte multumita de aceasta tigaie. Asa cum am promis, va arat  clatitele preparate cu tigaia Fissler.
Timp de preparare: 25 minute
Ingrediente: 200 g faina alba cernuta, 600 ml lapte, 2 oua, 1 fiola esenta rom, coaja rasa de la o lamaie mica, 2 linguri de untdelemn, 1/2 lingurita sare.
Mod de preparare: intr-un bol de plastic de 1 litru, puneti ouale, untdelemnul, esenta de rom, coaja razuita de lamaie, sarea, 100 ml lapte si cu un tel sau mixerul amestecati bine. Adaugati faina cernuta, amestecati din nou bine pana cand compozitia nu mai are cocoloase, apoi treptat adaugati cantitatea de lapte si amestecati pana se obtine o compozitie fina, bine omogenizata. Incalziti tigaia, ungeti cu putin ulei si cu un polonic, turnati in tigaia incinsa din compozitia de clatite, coaceti fiecare clatita pe ambele parti. Clatitele obtinute le umpleti cu ce umplutura preferati. De data aceasta, clatitele mele au fost umplute cateva cu finetti si cateva cu dulceata de caise. Au fost delicioase.

marți, iulie 24, 2012

Premiu din partea blogului gastronomic Retetele lui Radu



Cei care citesc gastro blogul: Retetele lui Radu, un pasionat al bucatariei asiatice si un foarte bun cunoscator a acesteia, stiu ca de ceva vreme aici se desfasoara un concurs, prin care  cei ce citesc blogul, scriu comentarii, au sansa sa fie premiati prin tragere la sorti, cu random.
Premiul pe care l-am primit este o carte minunata de Super Salate, de care sunt foarte, foarte incantata. Cartea apartine editurii Reader’s Digest, este o carte mare, cartonată, foarte îngrijit editată şi frumos tipărită. Cuprinde informatii interesante despre salate, retete sanatoase, imagini sugestive. Pentru mine, cartea va fi o sursa importanta de inspiratie. Salut initiativa lui Radu si ii multumesc pentru premiu.


duminică, iulie 22, 2012

A patra intalnire a gustoaselor 2012-ziua a doua

Dragi cititori, niciodata nu am fost o buna povestitoare, ci mai degraba o buna ascultatoare. Incerc atat cat ma pricep, sa va povestesc ceva din cea de-a patra intalnire a gustoaselor, asa cum v-am obisnuit deja de patru ani incoace. Asadar in perioada 6-7-8 august , a avut loc cea de-a patra intalnire a gustoaselor. Regret nespus ca nu am ajuns sa petrec 3 zile cu prietenii mei dragi, din motive intemeiate si stiute deja de mai toata lumea, mama mea este bolnava de Alzhaimer, este dependenta de mine, desi nu stie aproape niciodata cine sunt. Insa, pentru cateva ore, asa cum am reusit sa fac in toti acesti ani, am stabilit sa ne intalnim cu prietenii nostrii dragi la frumoasa manastire a Rametului. Pentru cei ce nu stiu, vreau sa precizez ca Manastirea Ramet este situata in judetul Alba, la 34 km distanta de Alba-Iulia si 18 km distanta de Teius, pe valea Geoagiului. Tot pentru necunoscatori, precizez ca aici este o manastire de maicute. Peisajul ce inconjoara manastirea e minunat.




Sambata 7 iulie 2012 mai precis, la pranz, adicatelea orele 13, Cristiana nepotica noastra, Nelu adica sotul din dotare, Angela prietena mea de-o viata si eu, ne-am imbarcat in Bertuta, asta insemnand Dacia noastra dinainte de revolutie (cea din '89) si am pornit spre locul intalnirii, asta pe de-o parte.

Cristiana fiind in vacanta, am luat-o cu noi.
Pe de alta parte, lumea sosita la Alba inca din amiaza zilei de 6 iulie, dupa o petrecere pe cinste pe la Conacul Secuiesc, a mers sa vada schimbarea garzii la cetate, foarte palpitant si interesant pt orice vizitator al Albei-Iulia. Toti prietenii nostri s-au cazat la pensiunea Perla Muresului, toate fiind puse la punct in detaliu de inimoasa Anena, sufletul acestor intalniri, alaturi de minunata ei familie.

 Dupa spectacolul de schimbare a garzii din cetate, toata lumea a trecut pe la moll, a luat pranzul in caserola si s-a indreptat spre manastirea Ramet unde urma sa ne intalnim. Din pacate nu ne-am intalnit cu Anena si sotul ei Adi, nici cu Menuca si sotul ei Sandu.
Primii care au coborat din masina au fost Sidy cu Valy, apoi emotiile au fost asa coplesitoare cu nu mai stiu in ce ordine ne-am vazut, ne-am imbratisat, ne-am pupat. Din grup mai faceau parte: Medi cu Bunica de pe Bucataras, Camelia verisoara lui Medi, Iuliana de la Craiova, Alina, Iuliana din Bucuresti, Mari si prietena ei Leontina, Gabi si sotul ei Mone din Sudan-romani pe perioada verii, Doina din Bucuresti, Doina si Nicu din Timisoara.
Toata lumea rupta de foame, infuleca pe unde poate.


Iulianooooo, se vad si picioarele!

Dupa ce prietenii nostri au mancat, am discutat foarte putin cu cativa dintre ei, unii au intrat in paraiasul ce trece pe langa manastire, apoi am intrat sa vizitam manstirea si sa luam apa de la izvorul tamaduirii. Dintr-o data s-a innorat, se arata o furtuna, pomii ce inconjurau manastirea au inceput sa fremete cu putere, toata lumea s-a speriat, s-a imbarcat in masini si intalnirea s-a terminat neasteptat de rapid.

 La ora 16 plecam spre Tarnaveniul nostru drag, unde am ajuns obositi de caldura drumului si de emotiile revederii. Asa a decurs pt noi Tarnavenenii cea de-a patra intalnire cu gustoasele.