vineri, iulie 27, 2012

Clatite cu finetti sau dulceata de caise cu inghetata in tigaia Fissler

Am participat la Clatidiada Bloggerilor Culinari, unde site-ul Gateste sanatos, oferea primilor 70 de inscrisi o tigaie marca Fissler.
Tigaia marca Fissler, este foarte buna pentru prepararea clatitelor, nu e nevoie sa folosesti mult ulei, se unge doar cu pensula, clatitele nu  se lipesc, sunt foarte multumita de aceasta tigaie. Asa cum am promis, va arat  clatitele preparate cu tigaia Fissler.
Timp de preparare: 25 minute
Ingrediente: 200 g faina alba cernuta, 600 ml lapte, 2 oua, 1 fiola esenta rom, coaja rasa de la o lamaie mica, 2 linguri de untdelemn, 1/2 lingurita sare.
Mod de preparare: intr-un bol de plastic de 1 litru, puneti ouale, untdelemnul, esenta de rom, coaja razuita de lamaie, sarea, 100 ml lapte si cu un tel sau mixerul amestecati bine. Adaugati faina cernuta, amestecati din nou bine pana cand compozitia nu mai are cocoloase, apoi treptat adaugati cantitatea de lapte si amestecati pana se obtine o compozitie fina, bine omogenizata. Incalziti tigaia, ungeti cu putin ulei si cu un polonic, turnati in tigaia incinsa din compozitia de clatite, coaceti fiecare clatita pe ambele parti. Clatitele obtinute le umpleti cu ce umplutura preferati. De data aceasta, clatitele mele au fost umplute cateva cu finetti si cateva cu dulceata de caise. Au fost delicioase.

marți, iulie 24, 2012

Premiu din partea blogului gastronomic Retetele lui Radu



Cei care citesc gastro blogul: Retetele lui Radu, un pasionat al bucatariei asiatice si un foarte bun cunoscator a acesteia, stiu ca de ceva vreme aici se desfasoara un concurs, prin care  cei ce citesc blogul, scriu comentarii, au sansa sa fie premiati prin tragere la sorti, cu random.
Premiul pe care l-am primit este o carte minunata de Super Salate, de care sunt foarte, foarte incantata. Cartea apartine editurii Reader’s Digest, este o carte mare, cartonată, foarte îngrijit editată şi frumos tipărită. Cuprinde informatii interesante despre salate, retete sanatoase, imagini sugestive. Pentru mine, cartea va fi o sursa importanta de inspiratie. Salut initiativa lui Radu si ii multumesc pentru premiu.


duminică, iulie 22, 2012

A patra intalnire a gustoaselor 2012-ziua a doua

Dragi cititori, niciodata nu am fost o buna povestitoare, ci mai degraba o buna ascultatoare. Incerc atat cat ma pricep, sa va povestesc ceva din cea de-a patra intalnire a gustoaselor, asa cum v-am obisnuit deja de patru ani incoace. Asadar in perioada 6-7-8 august , a avut loc cea de-a patra intalnire a gustoaselor. Regret nespus ca nu am ajuns sa petrec 3 zile cu prietenii mei dragi, din motive intemeiate si stiute deja de mai toata lumea, mama mea este bolnava de Alzhaimer, este dependenta de mine, desi nu stie aproape niciodata cine sunt. Insa, pentru cateva ore, asa cum am reusit sa fac in toti acesti ani, am stabilit sa ne intalnim cu prietenii nostrii dragi la frumoasa manastire a Rametului. Pentru cei ce nu stiu, vreau sa precizez ca Manastirea Ramet este situata in judetul Alba, la 34 km distanta de Alba-Iulia si 18 km distanta de Teius, pe valea Geoagiului. Tot pentru necunoscatori, precizez ca aici este o manastire de maicute. Peisajul ce inconjoara manastirea e minunat.




Sambata 7 iulie 2012 mai precis, la pranz, adicatelea orele 13, Cristiana nepotica noastra, Nelu adica sotul din dotare, Angela prietena mea de-o viata si eu, ne-am imbarcat in Bertuta, asta insemnand Dacia noastra dinainte de revolutie (cea din '89) si am pornit spre locul intalnirii, asta pe de-o parte.

Cristiana fiind in vacanta, am luat-o cu noi.
Pe de alta parte, lumea sosita la Alba inca din amiaza zilei de 6 iulie, dupa o petrecere pe cinste pe la Conacul Secuiesc, a mers sa vada schimbarea garzii la cetate, foarte palpitant si interesant pt orice vizitator al Albei-Iulia. Toti prietenii nostri s-au cazat la pensiunea Perla Muresului, toate fiind puse la punct in detaliu de inimoasa Anena, sufletul acestor intalniri, alaturi de minunata ei familie.

 Dupa spectacolul de schimbare a garzii din cetate, toata lumea a trecut pe la moll, a luat pranzul in caserola si s-a indreptat spre manastirea Ramet unde urma sa ne intalnim. Din pacate nu ne-am intalnit cu Anena si sotul ei Adi, nici cu Menuca si sotul ei Sandu.
Primii care au coborat din masina au fost Sidy cu Valy, apoi emotiile au fost asa coplesitoare cu nu mai stiu in ce ordine ne-am vazut, ne-am imbratisat, ne-am pupat. Din grup mai faceau parte: Medi cu Bunica de pe Bucataras, Camelia verisoara lui Medi, Iuliana de la Craiova, Alina, Iuliana din Bucuresti, Mari si prietena ei Leontina, Gabi si sotul ei Mone din Sudan-romani pe perioada verii, Doina din Bucuresti, Doina si Nicu din Timisoara.
Toata lumea rupta de foame, infuleca pe unde poate.


Iulianooooo, se vad si picioarele!

Dupa ce prietenii nostri au mancat, am discutat foarte putin cu cativa dintre ei, unii au intrat in paraiasul ce trece pe langa manastire, apoi am intrat sa vizitam manstirea si sa luam apa de la izvorul tamaduirii. Dintr-o data s-a innorat, se arata o furtuna, pomii ce inconjurau manastirea au inceput sa fremete cu putere, toata lumea s-a speriat, s-a imbarcat in masini si intalnirea s-a terminat neasteptat de rapid.

 La ora 16 plecam spre Tarnaveniul nostru drag, unde am ajuns obositi de caldura drumului si de emotiile revederii. Asa a decurs pt noi Tarnavenenii cea de-a patra intalnire cu gustoasele.

sâmbătă, iulie 21, 2012

A sosit tigaia Fissler urmeaza si clatitele


In perioada 9-19 iulie 2012 am participat la Clatidiada bloggerilor culinari si am primit cadou o tigaie de calitate, marca Fissler. Multumesc mult sponsorilor. Urmeaza zilele urmatoare sa testam tigaia cu....ati ghicit: clatite.
joi, iulie 19, 2012

Premiul meu la Festivalul Blogurilor Gustoase editia 2012 - un frumos Toaster Braun

Cu foarte mare intarziere, vreau sa arat prietenilor premiul pe care l-am primit in urma participarii la Festivalul Blogurilor Gustoase editia 2012 la categoria Aperitive: un Toaster Braun minunat. Aceasta postare a fost programata automat la timpul ei, insa s-a ratacit, nu-mi dau seama din ce motive. Vreau inca o data sa multumesc site-ului Gustos.ro, sponsorilor din partea carora vine premiul si dragilor mei prieteni care m-au sustinut votandu-ma.
luni, iulie 16, 2012

Chiftelute din carne de porc cu menta


Eu sunt fascinata de gustul mentei, menta cu frunza creata imi place mai mult. In ultima vreme experimentez tot felul de retete in care pot adauga menta. Vreau sa va fac cunoascuta reteta mea de chiftelute cu menta.
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente: 200 g carne tocata de porc, 1 ou, 1 felie de paine fara coaja, 1 lingura faina alba de grau, 3-4 catei de usturoi, 3 crengute de patrunjel verde, sare, piper macinat, 1 lingurita boia dulce, 8-10 frunze de menta, ulei pt prajit chiftelutele.
Mod de preparare: inmuiati felia de paine in apa rece, o scurgeti, o puneti untr-un vas, adaugati carnea tocata, piper, sare dupa gust, boiaua, usturoiul razuit pe razatoarea cu gauri mici sau zdrobit cu presa de usturoi, patrunjelul si menta taiate marunt, oul si faina. Amestecati bine toate ingredientele pana obtineti o compozitie omogena, din care formati chiftelute de marimea dorita, pe care le frigeti in ulei pe ambele parti, la foc potrivit, sa nu se arda. Sunt foarte gustoase cu un sos de iaurt si menta racoritor.


joi, iulie 12, 2012

Salata de vinete cu iaurt si patrunjel verde


Pentru ca mai am in congelator vinete si ar trebui sa fac loc celor din anul acesta, pentru ca afara e o caldura sufocanta si nu vreau sa coc vinete, am scos o punga din congelator, am lasat-o sa se dezghete si am facut o salata minunata de vinete, insa fara maioneza. Am vrut de data aceasta ceva usor racoritor. Va propun sa incercati reteta mea, cu siguranta o sa va placa si veti dori sa mai preparati aceasta salata de vinete, toata vara.
Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente: 500 g vinte coapte, 1 iaurt mic (150 g), 3 catei de usturoi, 50 ml ulei, patrunjel verde (eu am folosit fix o legatura), sare dupa gust, zeama de la 1/2 lamaie.
Mod de preparare: puneti vinetele intr-un vas, adaugi putin iaurt, amestecati, adaugati putin ulei si amestecati iar, procedati ca si la maioneza, pana incorporati tot iaurtul si uleiul, adaugati usturoiul zdrobit cu presa, patrunjelul tocat marunt, zeama de lamaie, potriviti gustul de sare, omogenizati bine salata si serviti cu rosii , ardei gras, ardei iute, dupa pofta inimii, dar musai cu pita proaspata.
luni, iulie 09, 2012

Clatidiada bloggerilor culinari



 "Drive test" cu tigaile de clatite marca Fissler.Siteul www.gatestesanatos.ro prin campania organizata numai pentru bloggeri culinari in perioada 9-19 iulie 2012, va invita sa testati tigaile de marca germana Fissler.
Primii 70 de inscrisi  la aceasta campanie, vor primi gratuit cate o tigaie marca Fissler.

luni, iulie 02, 2012

Frigarui din piept de pui si legume cu sos de iaurt si menta


Intr-una din aceste zile toride de vara, la pranz am gatit frigarui din piept de pui cu legume, alaturi de un sos racoritor de iaurt cu menta. In aproximativ 2o de minute eram deja la masa.
Timp de preparare: aprox. 20 minute.
Ingrediente pt frigarui: 1 piept de pui, 3-4 rosii mai mici, 1 ardei gras, cateva cepe verzi mici, cateva bete pt frigarui.
Pentru uns frigaruile: 50 ml ulei de masline, piper macinat, sare, zeama de la o lamaie mica, 4-5 frunze de menta. Amestecati toate ingredientele cu un mixer vertical, apoi ungeti frigaruile.
Pentru sosul de iaurt cu menta: 1 iaurt mic(150 g), 1 lingura ulei de masline, sare, piper macinat, zeama de la 1/2 lamaie mica, 2 catei de usturoi, 5-6 frunze de menta.
Mod de preparare: pieptul de pui spalat si scurs de apa, se taie cubulete, rosiile se taie in jumatati, ceapa se curata, se spala (folositi doar bulbul), ardeiul curatat de seminte si spalat se taie cubulete. Insirati toate aceste ingrediente pe bete de frigarui, le ungeti si le frigeti intr-o tigaie grill pana se rumenesc. In acest interval de timp preparati sosul. Intr-un vas mic, amestecati toate ingredientele cu ajutorul unui mixer vertical, pana se zdrobesc frunzele de menta si usturoiul si obtineti sosul. Serviti frigaruile cu sosul racoritor.


duminică, iunie 24, 2012

Strugurei sau coacaze rosii pentru deserturi


In gradina, printre alte bunatati avem o tufa de strugurei rosii. In alte parti ale tarii strugureii au denumirea de coacaze. In fiecare an fac fel de fel de bunatati din aceste minunate daruri ale naturii. Aproape in fiecare an prepar dulceata cu strugurei in diferite combinatii. Una din preferatele mele este Dulceata de strugurei, rabarbura si visine, o minunatie pt un dejun de rasfat. Anul acesta, tufa de strugurei nu a fost prea generoasa, in iarna a inghetat, iar roadele au fost putine, fata de anii trecuti, asa ca am mancat pe saturate si am congelat strugurei pt deserturile de peste an. Sa va spun cum am procedat ca sa obtin fructe frumos congelate. Dupa ce am spalat strugureii cu apa rece, i-am lasat la scurs pe un prosop de hartie cateva ore pana s-au uscat, apoi i-am asezat pe o tavita, intr-un singur strat, peste acel strat am asezat un servet de hartie, am intins frumos alt strat de fructe, dupa care am impachetat tavita cu cele 2 straturi de fructe intr-o folie de plastic si am pus fructele in congelator pana in urmatoarea zi. Fructele congelate, le-am asezat intr-o cutie de plastic cu capac (eu am avut o cutie de inghetata)  si am pus din nou fructele in congelator pana la prima ocazie cand voi decora un desert.


joi, iunie 21, 2012

Dulceata de rubarba (rabarbura) cu nuci si menta


Rabarbura este o planta ce se gaseste mai des in Ardeal, din care gospodinele prepara compot sau dulceata. Rubarba, rabarbura sau reventul este cunoscuta pentru calitatile sale nutritive, fiind bogata in vitaminele A, B, C, minerale: fier, calciu, potasiu, seleniu si fosfor, are un gust acrisor, racoritor in stare naturala. Vreau sa va fac cunoscuta reteta mea de dulceata din rabarbar apreciata de familia mea. In zona in care locuiesc eu, denumirea populara a plantei este rabarbar.
Timp de preparare: aproximativ 1 ora.
Ingrediente: 1 kg tulpini de rabarbar, 500 g zahar, 100 ml apa, 150 g miez de nuca rupt mai mare, 2 frunze uscate de menta, 2 vanilii. Daca nu aveti menta, puteti renunta, nu e obligatoriu, insa, menta da o aroma deosebita dulcetii.
Mod de preparare: tijele de rabarbar se spala, se curata de pielita, se taie in cubulete de 1,5 cm. si se lasa deoparte intrun vas. Intr-o cratita se pune 100 ml apa, se adauga zaharul si se fierbe un sirop la foc domol. Cand siropul se ingroasa si devine de consistenta dorita, se adauga cubuletele de rabarbar si nucile zdrobite, cele 2 vanilii si menta sfaramitata intre degete. Se fierbe dulceata la foc domol pana se inmoaie rubarba, dupa care se toarna in borcane cu capac filetat, bine spalate si sterilizate in cuptor. Borcanele cu dulceata se pun la dunst uscat invelite intr-o paturica pana se racesc, dupa care se pot depozita in camara. Este o dulceata delicioasa, apreciata mai mult peste granitele tarii, in Germania si in Anglia se stie, printul Charles o prefera.


miercuri, mai 30, 2012

Ciorba de peste


Am cumparat din supermarket un somon Alaska congelat, de aproape 3 kg. Acasa l-am transat, astfel ca o parte din el a sfarsit in tigaie, capul si coada le-am folosit la ciorba, dar fiind foarte mare, bucata ce a mai ramas am pus-o mai departe la congelat. Magazinul e foarte aproape de casa, iar pestele nu s-a dezghetat, de aceea am indraznit sa pastram in congelator ceea ce a mai ramas.
Timp de preparare: 1 ora
Ingrediente: carne de peste (am folosit cap si coada de somon Alaska), 2 morcovi, 1 ceapa mica, 1 cartof, 1 lingura orez, otet, frunze verzi de patrunjel, leustean si marar, sare, smantana, 1 galbenus de ou, felii de lamaie, optioanal usturoi.
Mod de preparare: morcovii si ceapa, se curata, se spala, se taie cubulete, sau cum doriti, se pun la fiert in 2 l apa. Dupa 15 minute de fiert, adaugati orezul spalat, cartoful curatat, spalat si taiat cubulete, continuati fierberea. Intre timp, separat in putina apa fierbeti carnea de peste, nu dureaza mult, cam 10 minute. Cand carnea de peste este fiarta, luati vasul deoparte, scoateti carnea si eliminati oasele. Zeama rezultata se strecoara in oala cu zarzavatul deja fiert, unde adaugati si bucatile de peste. Acriti ciorba cu otet, potriviti gustul de sare, clocotiti ciorba 1 minut, dupa care stingeti focul. Dregeti mancarea cu galbenusul de ou frecat cu 1-2 linguri de smantana. Deasupra presarati verdeata tocata marunt. Serviti cu felii de lamaie.