sâmbătă, septembrie 22, 2012

Guacamole cu ceapa si patrunjel verde


Ador Guacamole, preparat in orice fel. De data aceasta am ales o reteta cu ceapa si patrunjel verde.
Timp de preparare: max 10 minute.
Ingrediente: 1 avocado, 1 ceapa rosie, 1 catel de usturoi, 1 ardei iute pitic, zeama de la o jumate de limeta, 1 lingura de ulei de masline, sare, piper, cateva crengute de patrunjel verde, paine prajita, rosii.
Mod de preparare: taiati avocado in 2, scoateti samburele, curatati coaja(daca este foarte copt, coaja se ia cu usurinta). Intr-un bol pasati pulpa fructului cu furculita, adaugati uleiul, amestecati bine, adaugati ardeiasul taiat marunt, ceapa (curatata, spalata, razuita pe razatoare), usturoiul zdrobit(sau razuit), sare, piper dupa gust, zeama de limeta, patrunjelul verde tocat marunt. Omogenizati bine compozitia. Taiati rosiile cubulete mici. Intindeti guacamole pe paine prajita si presarati rosiile taiate.


duminică, septembrie 16, 2012

Tocana de legume cu gogosari si ardei opariti pentru iarna


M-am gandit ca aceasta reteta va fi pe placul gospodinelor care nu prea au timp la dispozitie pt proviziile din camara. Se stie ca unele conserve iau mult timp pt preparare, exemplu, o alta reteta de Tocana de legume pentru iarna, la care am lucrat cam 3 ore. Doream sa am in camara aceasta conserva gustoasa, insa transformarea legumelor in preparat final imi lua cateva ore bune. Sa scurtez timpul de preparare, m-am gandit sa oparesc gogosarii si ardeii si abia dupa aceea sa-i pun la calit. Intr-adevar am castigat aproape o ora. Sa va spun cum am procedat.
Timp de preparare: aproximativ 2 ore.
Ingrediente: 3 kg gogosari, 1,5 kg ardei gras, 0,750 grame ceapa alba, 2 kg rosii, 0,750 ml ulei, 1,5 kg morcovi, 0,375 grame orez (eu am folosit orez Scotti-bob cu bob colosal), sare pt conserve( neiodata), piper negru boabe, foi de dafin, 1 legatura patrunjel verde, acid acetilsalicilic din farmacie.
Mod de preparare: se curata morcovii, se spala se pun la fiert in apa cam 20-25 minute. Intre timp fierbeti orezul cam 15 minute, il clatiti cu apa rece, il strecurati, il dati deoparte. Se spala si se curata gogosarii si
ardeii de seminte, se taie bucatele mici. Ceapa se curata, se spala, se razuieste pe razatoarea cu gauri mari.
Puneti uleiul la incins, adaugati ceapa, lasati la calit la foc mic 30 minute. In acest timp opariti gogosarii taiati bucatele mici, in apa clocotita cu putina sare de conserva, timp de 2-3 minute cat sa se inmoaie putin coaja. Nu am pus toti gogosarii odata i-am impartit in 3 parti si i-am oparit pe rand. Gogosarii opariti ii puneti la scurs intr-o sita. La fel procedati si cu ardeii. Daca ceapa s-a calit adaugati  gogosarii si ardeii opariti si scursi de apa, rosiile zdrobite cu blenderul, piperul, dafinul, sare dupa gust, continuati fierberea pana iese uleiul la suprafata(cam 1 ora), dar nu uitati sa amestecati mereu sa nu se lipeasca de oala. Adaugati morcovii fierti, scursi de apa deja si razuiti, apoi orezul fiert si clatit cu apa rece(scurgeti si orezul de apa dupa clatire), patrunjelul verde tocat, mai adaugati putina sare daca este nevoie. Fierbeti inca 10-15 minute, stingeti focul si puneti tocana in borcane cu capace filetate spalate intre timp si sterilizate in cuptorul preincalzit vreme de 10 minute, pana se usuca apa de pe ele. In fiecare borcan plin cu tocana de legume puneti un varf de cutit de acid-acetil-salicilic. Pt siguranta conservei, eu pun borcanele in tava de la aragaz, pun apa calda in tava, apoi cand fierbe apa din tava, las borcanele la cuptor la foc mic inca 30 minute, dupa care stingem focul si lasam borcanele acolo sa se raceasca.
A doua zi se depoziteaza in
camara. Pentru cantitatile din reteta aveti nevoie de 10-11 borcane de 720 grame.
Cu aceasta reteta particip la Provocarea Dulce Romanie-septembrie 2012, gazduita de Nicol-All day cooking.
marți, septembrie 04, 2012

Dulceata de lebenita sau pepene verde


Am cumparat intr-o zi o lebenita de vreo 2 kg, care parca nu avea dulceata la care ma asteptam. Am gustat din ea cate o felie toti cei din casa (3 persoane), apoi nu a mai vrut-o nimeni. M-am incapatanat sa o arunc la gunoi, asa ca am transformat-o intr-o delicioasa dulceata.
Timp de preparare: 2 ore si 30 minute
Ingrediente: pepene verde fara coaja, apa, otet (la 1 litru de apa se adauga 100 ml otet), zahar (1 kg de zahar la 1 kg de bucatele de pepene fiert in apa cu otet, clatit apoi scurs si cantarit), zeama de la o lamaie mare, 3 plicuri de zahar vanilat.
Mod de preparare: se taie pepenele felii, se curata coaja verde a pepenelui si se arunca, se indeparteaza samburii, se taie bucatele feliile de pepene. Intr-o oala de 3 litri se adauga apa si otet in proportie de 100 ml de otet la litru de apa. Eu am pus la fiert 2 litri de apa la care am adaugat 200 ml otet. Cand fierbe apa, se adauga pepenele taiat bucati mici si se fierbe cam 1 ora pana bucatelele de pepene devin translucide. Se scurg apoi de apa si se spala la jet de apa rece, se clatesc bine si se lasa din nou la scurs intr-o sita. Bucatelele de pepene au un gust acrisor placut. Dupa ce lasati bucatelele fierte si clatite la scurs in sita, le cantariti, apoi intr-o alta oala, puneti 50 ml apa, adaugati zaharul si vanilia, fierbeti la foc domol amestecand mereu sa nu se caramelizeze, pana obtineti un sirop bine legat. Adaugati bucatelele de pepene fierte, clatite in apa rece, scurse bine, continuati fierberea, (adunati spuma daca se formeaza), pana cand dulceata are consistenta dorita. Adaugati zeama de lamaie, mai fierbeti 2-3 clocote, stingeti focul si turnati dulceata in borcane cu capac, spalate, sterilizate in cuptor. Tineti borcanele bine sigilate acoperite cu o paturica pana ziua urmatoare cand se racesc apoi le puteti depozita in camara.

Bucatele de lebenita fierte in apa cu otet, clatite si scurse.
Adaugati bucatelele de lebenita in siropul legat si fierbeti dulceata pana la consistenta dorita.
Turnati dulceata in borcane cu capac, spalate, sterilizate.
Cu aceasta reteta particip la Provocarea Dulce Romanie- septembrie 2012, gazduita de Nicol-All day cooking.
miercuri, august 22, 2012

Pulpe de pui dezosate la gratar cu garnitura de orez


Cu cateva saptamani in urma, din graba mare, la cumparaturi, in loc sa cumpar piept de pui dezosat, m-am trezit acasa cu o caserola de pulpe dezosate. Voiam sa prepar snitele in pesmet. A trebuit sa-mi schimb meniul si sa prepar gratare din pulpe dezosate. Mi-au placut tare mult, sunt moi si suculente, asa ca de atunci am mai facut.
Timp de preparare: 25-30 minute, cu garnitura si salata cu tot.
Ingrediente: pulpe de pui dezosate, sare, piper.
Garnitura: 1 cana pt ceai cu orez, sare, o bucatica de unt cat o nuca mai mare, 2-3 linguri de lapte, 2-3 crengute de patrunjel verde pt decor.
Mod de preparare: incepeti cu prepararea garniturii de orez. Orezul spalat si scurs de apa se pune la fiert cu apa rece. De obicei, la 1 cana orez, adaug 3 cani apa. Pana unde ajunge apa, cam pana acolo va creste orezul la fiert. Cand incepe sa fiarba orezul, adaugati sare, reduceti focul la minim si lasati sa fiarba linistit cam 15-20 minute, pana scade apa. Adaugati 2 sau 3 linguri de lapte ca sa obtineti un orez alb, lasati sa clocoteasca usor, stingeti focul, adaugati bucatica de unt, amestecati usor sa se topeasca untul si acoperiti cu un capac pana la servire. Orezul va fi cremos si gustos.
Intre timp incingeti gratarul (am folosit tigaia tip grill, nu gratarul grill pentru aragaz), adaugati pulpele de pui batute, sarate si piperate, le prajiti pe ambele parti, apoi le serviti cu orez peste care presarati putin patrunjel verde tocat si piper macinat. Este tare bun cu o salata de castraveti proaspeti.


marți, august 21, 2012

Premiul cel mare la Bucatarul stie tot din partea sit-ului Gustos.ro 2012


In aceasta vara, am participat la concursul anual organizat de site-ul Gustos.ro intitulat ,,Bucatarul stie tot,, editia I 2012 si am castigat marele premiu. M-am bucurat mult de tot, premiul cuprinde 3 volume GoodFood si revista GoodFood pe iulie-august. Retetele cuprinse in aceste volume sunt minunate, sanatoase, rapide, cu imagini deosebite, o adevarata sursa de inspiratie.
Multumesc frumos Gustos.ro, multumesc frumos GoodFood!


miercuri, august 15, 2012

Inghetata parfe in 2 culori


Pentru zilele toride ale acestei veri, am preparat o inghetata parfe (parfait cum vreti... daca traia G. Pruteanu, ne-ar fi obisniut pe toti sa scriem in limba noastra asa cum citim si mi se pare corect, chiar daca imprumutam cuvintelele de la altii, in cazul asta la fratii frantuji). Am folosit oua de casa si regret ca nu am gasit frisca naturala, pentru ca doream sa produc o inghetata naturala, fara E-uri. Am avut frisca Hu-la-la, am fost multumita, inghetata a fost foarte aromata, spumoasa si racoritoare, fara ace de gheata, deci numai buna pentru toata lumea: copiii, bunici si parinti. La decorat am avut topping de visine si fructe congelate. Un parfum discret de fructe a imbogatit gustul delicios al sferelor sau feliilor de inghetata. Pentru tinerele gospodine, vreau sa precizez ca orice parfe, trebuie sa aiba in comozitie in mod obligatoriu frisca.
Timp de preparare: 15 minute, timp de congelare: 4 ore.
Ingrediente: 300 ml frisca Hu-la-la, 3 oua, 3 linguri de zahar, 3 plicuri zahar vanilat dr. Oetker, 1 lingura cacao.
Mod de preparare: incepeti cu frisca, pe care o bateti spuma si o puneti deoparte. Spargeti ouale, separati albusurile de galbenusuri. Intr-un bol mai mare decat cel in care ati batut frisca, bateti spuma cele 3 albusuri, folosindu-va de mixer, adaugati treptat zaharul si zaharul vanilat, mixati pana la topirea zaharului, adaugati cele 3 galbenusuri si amestecati cu miscari blande, folosind o spatula pentru incorporarea acestora in spuma de albusuri. Adaugati aici si frisca batuta, amestecand tot asa bland, sa nu se lase spuma. Impartiti compozitia in 2 parti. Intr-una din ele adaugati cacao cernuta si omogenizati compozitia. Veti avea o parte de compozitie de culare galbena pal, iar cealalta cu cacao un maro deschis. Turnati cele 2 compozitii intr-o cutie de plastic, alternand culorile, sau daca doriti, compozitia galbena  intr-o jumatate de cutie, iar cea maro, in jumatatea ramasa, asta ramane la alegerea voastra. Se tine in congelator cam 4 ore. Eu am avut o cutie de inghetata din comert in care am congelat parfe-ul. Din cantitatea de ingrediente pe care am avut-o, mi-a iesit fix o cutie. Am servit inghetata taiata felii sau sub forma de globuri, pe care le-am obtinut cu ajutorul lingurii de inghetata, am decorat cu topping de visine si fructe congelate. Cam asta a fost!

luni, august 13, 2012

Pasta din urda


Inca se gaseste pe piata alimantara urda, cei care se dau in vant dupa produse lactate, pot prepara rapid o pasta din urda, delicioasa pt micul dejun.
Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente: aprox. 300 g urda proaspata, 1 ceapa razuita pe razatoarea cu gauri mici, piper macinat si sare dupa gust, 1 lingurita boia dulce, o bucatica de unt cat o pruna, cateva crengute de patrunjel verde tocat .
Mod de preparare: intr-un bol de plastic puneti urda maruntita cu furculita, adaugati restul ingredientelor si omogenizati cu un mixer vertical, pana  obtineti o pasta fina. Serviti acest aperitiv la micul dejun cu rosii, ardei gras sau gogosari.

sâmbătă, august 11, 2012

Compot de caise fara conservant


A cam trecut vremea caiselor, dar am ratacit reteta si am gasit-o abia zilele trecute la retete nefinalizate, pentru ca inca nu erau prelucrate imaginile( nu erau reduse pozele si nici semnate). Puteti folosi reteta pt orice fel de compot, in locul caiselor sa folositi ce fructe aveti la indemana.
Timp de preparare:
1 ora (complexitate medie)
Ingrediente: 2 kg caise, zahar (4 linguri la borcanul de 800 g), apa, 2 sau 3 pliculete vanilie.
Mod de preparare: Caisele se spala se aseaza in borcane de 800 g.
Intr-un borcan in care ati pus fructe, adaugati apa, mai jos cu un deget de gura borcanului, rasturnati apa intr-un vas, o masurati si aceea este cu aproximatie cantitatea de apa necesara pt un borcan de compot. Intr-un vas incapator, puneti atatea masuri de apa, cate borcane de compot faceti si pt fiecare borcan adaugati 4 linguri de zahar, adaugati apoi zaharul de vanilie si puneti vasul pe foc, amastecand continuu pana se topeste zaharul si obtineti zeama pt compot. Aceasta zeama, se toarna in fiecare borcan peste fructe, infiletati capacul, apoi asezati borcanele intro tava cu apa, pe fundul careia puneti o carpa si puneti tava la cuptorul preincalzit. Sunt gata cand incep sa se ridice bule de aer de pe fundul borcanului.. Acum puteti stinge focul la cuptor si lasati compotul sa se raceasca pana ziua urmatoare cand il asezati in camara. Puteti steriliza borcanele cu compot intr-o oala mare in care ati asezat borcanele, ati adaugat apa pana la gatul borcanelor, asezati oala pe aragaz, fierbeti borcanele 15 minute din momentul in care vedeti ca incepe sa fiarba apa din oala. Sterilizarea se face la foc mijlociu, apoi cand incepe sa fiarba apa, focul se reduce la mic. Mie imi place mai tare sterilizarea in cuptor, este mai comod.
Nu va temeti, compotul dumneavoastra se va pastra fara conservant, daca  fructele sunt perfect sanatoase, borcanele curate si bine capsate. Este foarte bun peste iarna ca atare, sau la salate de fructe.


miercuri, august 08, 2012

Felii cu frisca si fructe


Un desert mai simplu ca aceaste felii cu frisca si fructe nu exista! Chiar si cea mai nepriceputa gospodina poate sa-l prepare. Daca ati mesterit macar o data in viata un pandispan, sunteti aproape de reusita. Nu mai aveti decat sa bateti frica, sa decupati feliile si sa decorati cu fructe. Pentru neinitiate, iata reteta mea:
Timp de preparare: 50 minute
Ingrediente: 6 oua, 6 linguri de zahar, 1/2 pliculet praf de copt, 6 linguri de faina,1 vanilie.
Pentru decorat: 400-500 ml frisca Hu-la-la, 2 vanilii, fructe(coacaze rosii, zmeura, sau ce fel doriti).
Mod de preparare: separati albusurile de galbenusuri, bateti albusurile spuma tare, adaugati praful de copt, continuati sa bateti spuma, adaugati treptat zaharul + 1 plic zahar vanilat, bateti pana se topeste zaharul, incorporati galbenusurile, adaugati si incorporati cu miscari blande, faina cernuta. Preincalziti cuptorul, coaceti pandispanul intr-o tava tapetata cu hartie de copt, timp de 25-30 minute la temperatura moderata. Pandispanul este copt cand trece testul cu scobitoarea (intepati pandispanul cu o scobitoare, daca aceasta ramane curata pandispanul este copt). Lasati prajitura sa se raceasca si intre timp bateti frisca spuma impreuna cu cele 2 vanilii. Intindeti frisca pe pandispan, portionati pandispanul in felii dupa placul vostru si decorati cu fructe.