luni, august 13, 2012

Pasta din urda


Inca se gaseste pe piata alimantara urda, cei care se dau in vant dupa produse lactate, pot prepara rapid o pasta din urda, delicioasa pt micul dejun.
Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente: aprox. 300 g urda proaspata, 1 ceapa razuita pe razatoarea cu gauri mici, piper macinat si sare dupa gust, 1 lingurita boia dulce, o bucatica de unt cat o pruna, cateva crengute de patrunjel verde tocat .
Mod de preparare: intr-un bol de plastic puneti urda maruntita cu furculita, adaugati restul ingredientelor si omogenizati cu un mixer vertical, pana  obtineti o pasta fina. Serviti acest aperitiv la micul dejun cu rosii, ardei gras sau gogosari.

sâmbătă, august 11, 2012

Compot de caise fara conservant


A cam trecut vremea caiselor, dar am ratacit reteta si am gasit-o abia zilele trecute la retete nefinalizate, pentru ca inca nu erau prelucrate imaginile( nu erau reduse pozele si nici semnate). Puteti folosi reteta pt orice fel de compot, in locul caiselor sa folositi ce fructe aveti la indemana.
Timp de preparare:
1 ora (complexitate medie)
Ingrediente: 2 kg caise, zahar (4 linguri la borcanul de 800 g), apa, 2 sau 3 pliculete vanilie.
Mod de preparare: Caisele se spala se aseaza in borcane de 800 g.
Intr-un borcan in care ati pus fructe, adaugati apa, mai jos cu un deget de gura borcanului, rasturnati apa intr-un vas, o masurati si aceea este cu aproximatie cantitatea de apa necesara pt un borcan de compot. Intr-un vas incapator, puneti atatea masuri de apa, cate borcane de compot faceti si pt fiecare borcan adaugati 4 linguri de zahar, adaugati apoi zaharul de vanilie si puneti vasul pe foc, amastecand continuu pana se topeste zaharul si obtineti zeama pt compot. Aceasta zeama, se toarna in fiecare borcan peste fructe, infiletati capacul, apoi asezati borcanele intro tava cu apa, pe fundul careia puneti o carpa si puneti tava la cuptorul preincalzit. Sunt gata cand incep sa se ridice bule de aer de pe fundul borcanului.. Acum puteti stinge focul la cuptor si lasati compotul sa se raceasca pana ziua urmatoare cand il asezati in camara. Puteti steriliza borcanele cu compot intr-o oala mare in care ati asezat borcanele, ati adaugat apa pana la gatul borcanelor, asezati oala pe aragaz, fierbeti borcanele 15 minute din momentul in care vedeti ca incepe sa fiarba apa din oala. Sterilizarea se face la foc mijlociu, apoi cand incepe sa fiarba apa, focul se reduce la mic. Mie imi place mai tare sterilizarea in cuptor, este mai comod.
Nu va temeti, compotul dumneavoastra se va pastra fara conservant, daca  fructele sunt perfect sanatoase, borcanele curate si bine capsate. Este foarte bun peste iarna ca atare, sau la salate de fructe.


miercuri, august 08, 2012

Felii cu frisca si fructe


Un desert mai simplu ca aceaste felii cu frisca si fructe nu exista! Chiar si cea mai nepriceputa gospodina poate sa-l prepare. Daca ati mesterit macar o data in viata un pandispan, sunteti aproape de reusita. Nu mai aveti decat sa bateti frica, sa decupati feliile si sa decorati cu fructe. Pentru neinitiate, iata reteta mea:
Timp de preparare: 50 minute
Ingrediente: 6 oua, 6 linguri de zahar, 1/2 pliculet praf de copt, 6 linguri de faina,1 vanilie.
Pentru decorat: 400-500 ml frisca Hu-la-la, 2 vanilii, fructe(coacaze rosii, zmeura, sau ce fel doriti).
Mod de preparare: separati albusurile de galbenusuri, bateti albusurile spuma tare, adaugati praful de copt, continuati sa bateti spuma, adaugati treptat zaharul + 1 plic zahar vanilat, bateti pana se topeste zaharul, incorporati galbenusurile, adaugati si incorporati cu miscari blande, faina cernuta. Preincalziti cuptorul, coaceti pandispanul intr-o tava tapetata cu hartie de copt, timp de 25-30 minute la temperatura moderata. Pandispanul este copt cand trece testul cu scobitoarea (intepati pandispanul cu o scobitoare, daca aceasta ramane curata pandispanul este copt). Lasati prajitura sa se raceasca si intre timp bateti frisca spuma impreuna cu cele 2 vanilii. Intindeti frisca pe pandispan, portionati pandispanul in felii dupa placul vostru si decorati cu fructe.
vineri, iulie 27, 2012

Clatite cu finetti sau dulceata de caise cu inghetata in tigaia Fissler

Am participat la Clatidiada Bloggerilor Culinari, unde site-ul Gateste sanatos, oferea primilor 70 de inscrisi o tigaie marca Fissler.
Tigaia marca Fissler, este foarte buna pentru prepararea clatitelor, nu e nevoie sa folosesti mult ulei, se unge doar cu pensula, clatitele nu  se lipesc, sunt foarte multumita de aceasta tigaie. Asa cum am promis, va arat  clatitele preparate cu tigaia Fissler.
Timp de preparare: 25 minute
Ingrediente: 200 g faina alba cernuta, 600 ml lapte, 2 oua, 1 fiola esenta rom, coaja rasa de la o lamaie mica, 2 linguri de untdelemn, 1/2 lingurita sare.
Mod de preparare: intr-un bol de plastic de 1 litru, puneti ouale, untdelemnul, esenta de rom, coaja razuita de lamaie, sarea, 100 ml lapte si cu un tel sau mixerul amestecati bine. Adaugati faina cernuta, amestecati din nou bine pana cand compozitia nu mai are cocoloase, apoi treptat adaugati cantitatea de lapte si amestecati pana se obtine o compozitie fina, bine omogenizata. Incalziti tigaia, ungeti cu putin ulei si cu un polonic, turnati in tigaia incinsa din compozitia de clatite, coaceti fiecare clatita pe ambele parti. Clatitele obtinute le umpleti cu ce umplutura preferati. De data aceasta, clatitele mele au fost umplute cateva cu finetti si cateva cu dulceata de caise. Au fost delicioase.

marți, iulie 24, 2012

Premiu din partea blogului gastronomic Retetele lui Radu



Cei care citesc gastro blogul: Retetele lui Radu, un pasionat al bucatariei asiatice si un foarte bun cunoscator a acesteia, stiu ca de ceva vreme aici se desfasoara un concurs, prin care  cei ce citesc blogul, scriu comentarii, au sansa sa fie premiati prin tragere la sorti, cu random.
Premiul pe care l-am primit este o carte minunata de Super Salate, de care sunt foarte, foarte incantata. Cartea apartine editurii Reader’s Digest, este o carte mare, cartonată, foarte îngrijit editată şi frumos tipărită. Cuprinde informatii interesante despre salate, retete sanatoase, imagini sugestive. Pentru mine, cartea va fi o sursa importanta de inspiratie. Salut initiativa lui Radu si ii multumesc pentru premiu.