sâmbătă, aprilie 21, 2012

Ciorba de miel

Cred ca aproape tot crestinul roman, de Sfintele Pasti, pune pe masa si ciorba de miel. Mie, sincer nu-mi place carnea de miel, insa pt ceilalti membrii din familie la aceasta Sfanta Sarbatore gatesc preparate traditionale, printre care si ciorba de miel.
Timp de preparare: aprox. 1 ora si 20 minute.
Ingrediente: carne de miel-gat, 2 morcovi, 1 ceapa mica, 1 radacina patrunjel, 1/2 telina, 4-5 catei de usturoi, 2 galbenusuri, patrunjel verde, leustean verde, 2 lingurite condimente pt miel, 1/2 ardei gras rosu, 2 cartofi mici, 1 lingura de orez, otet sau sare de lamaie, sare, 2 l apa.
Mod de preparare: gatul de miel, bine spalat se pune la fiert intro oala cu apa rece, se spumeaza cand fierbe, daca este cazul. Dupa spumare, adaugati ceapa, morcovii, patrunjelul, telina, taiate cubulete. Fierbeti legumele vreo 30-40 minute, adaugati ardeiul, cartofii, taiati cubulete, orezul curatat de impuritati si spalat. Continuati fierberea pana sunt gata cartofii si orezul. Adaugati condimentele pt miel (2 lingurite), sarati dupa gustul dv.  Acriti ciorba cu otet sau sare de lamaie (1 sau 2 lingurite de sare de lamaie se dizolva intro cescuta cu apa calda, folositi doar cat e necesar si acreala e pe gustul dv), lasati ciorba sa clocoteasca 1 minut, stingeti focul si adaugati usturoiul zdrobit cu presa, dregeti ciorba cu cele 2 galbenusuri (galbenusurile se bat putin, se amesteca cu 2 linguri apa rece, apoi cu un polonic se ia ciorba fierbinte, se adauga peste galbenusuri, se amesteca sa nu se faca cocoloase si se goleste inapoi in oala cu ciorba). Se presara patrunjel si leustean verde tocat marunt, se decoreaza cu marar verde. Ciorba se serveste fierbinte cu smantana si  ardei iute proaspat.
joi, aprilie 19, 2012

Oua rosii vopsite natural


Mama vopsea ouale intotdeauna in mod natural, prin metoda bunicii, adica folosind foi de ceapa uscate si sfecla rosie. Erau asa frumoase, iar vopseaua nu se lua pe maini. Daca vreti vreodata sa vopsiti oua in mod natural, trebuie doar sa strangeti foi de cepa, sau sa le procurati de la tarabe. Eu am avut foi de ceapa galbena si rosie. Am zis foi de ceapa galbena, pt ca sunt si foi albe de ceapa, acelea nu sunt bune. Deci, cu 2 maini bune de foi de ceapa rosie si galbena, cu 3 sfecle rosii, m-am apucat de treaba. Intro cratita larga si inalta, am pus foile de ceapa, am adaugat sfecla rosie bine spalata si taiata bucatele, am pus apa, am adaugat ouale, insa nu oricum, le-am impodobit cu frunze de trifoi si alte buruieni, le-am invelit strans in ciorap de nylon (strampi), am legat la fel de strans cu ata. Am pus ouale la fiert in apa rece, am avut grija sa fie acoperite cu apa, am mai adaugat vreo 4 linguri de otet si am fiert ouale cam 25 minute, poate si mai mult (am uitat de ele), la foc potrivit,  pana am obtinut culoarea dorita. Am scos ouale pe un servet de hartie. Asa fierbinti, am taiat cu o foarfeca ciorapul acolo unde a fost legat cu ata, am curatat frunza de trifoi. Atentie, ouale trebuiesc desfacute din ciorap repede, pana nu se usuca frunza de decor, pt ca numai asa puteti dezlipi frunza. Dupa ce am desfacut toate ouale, dupa ce acestea s-au uscat le-am dat luciu cu o bucatica de slanina. Puteti sa le dati luciu si cu o bucata de servetel inmuiat in ulei. Am vopsit 15 ousoare si am fost tare multumita. Ouale au fost de casa, au fost asa gustoase ca cele pe care le vopsea mama si bunica. Incercati sa le vopsiti natural si precis nu veti mai dori sa folositi chimicale.



miercuri, aprilie 18, 2012

Pate de ficat de pasare


Timp de preparare: aprox. 25 minute
Ingrediente: 1 kg ficatei de pasare, 3 cepe albe, 150 g unt, 4 lingurite piper macinat, sare, cimbru uscat, 5 catei de usturoi.
Mod de preparare: ficateii se verifica sa nu aiba fiere, care ar putea da gust amar, neplacut, pateului. Ficatelul se spala, se lasa la scurs intro sita. Intro cratita punem untul la topit, se aduga ceapa taiata pestisori, usturoiul maruntit, se calesc pana devin sticloase, se adauga ficatul, se lasa la foc potrivit 10 minute, amestecand din cand in cand, se pipereaza, se adauga cimbrul uscat. Dupa ce adugam condimentele, mai lasam cratita pe foc 1 minut, stingem focul, potrivim de sare, lasam sa se racoreasca cateva minute. Cu mixerul vertical, mixam compozitia si obtinem o pasta fina de pate. Eu l-am pus in cutii de margarina si l-am pastrat la frigider, dar l-am terminat intro saptamana. Noua ne place cu ceapa sau cu rosii, e delicios!


joi, martie 15, 2012

Tocanita de ceapa cu pasta de gogosari in blid de mamaliga


In perioadele de post, in criza de timp, sau orice altfel de criza, una din mancarurile salvatoare este Tocanita de ceapa in diferite variante. Ori ca gatesc acest fel de mancare cu rosii si il numesc simplu Tocanita de ceapa, sau cu mai multe ingrediente sub numele de Tocanita de ceapa cu ardei copt, tot gustos este. Pentru azi va propun o reteta la fel de simpla in care principalul ingredient este, dupa cum sugereaza titlul postarii, tot ceapa. Reteta de azi se numeste: Tocanita de ceapa cu gogosari in blid de mamaliga. Ingredientul care ii confera mancarii un gust deosebit, este pasta de gogosari.
Toacana de ceapa, este o reteta traditionala ardeleneasca, in varianta ei clasica. Intotdeauna se mananca cu mamaliguta calda si muratura dupa preferinta.
Iata reteta:
Timp de preparare: 20 minute
Ingrediente: 7-8 cepe albe, 150-200 ml ulei floarea soarelui, 4 linguri pasta de gogosari, sare, piper macinat, patrunjel verde.
Mode de preparare: cepele se curata, se spala, se taie pestisori, se adauga la uleiul incins, se calesc la foc moale 5 minute, adaugam pasta de gogosari, continuam calirea alte 5 minute. La servire, presaram piper proaspat macinat si patrunjel verde tocat. Asa cum am specificat, se servesc intotdeauna cu mamaliguta calda.


marți, martie 13, 2012

Mancare de orez cu sfecla rosie


Saptamana trecuta, la unul dintre pranzuri am avut Mancare de orez cu sfecla rosie
Ingrediente: 1 cana de orez, 1 sfecla rosie coapta sau fiarta, 50 ml ulei, 1 ceapa alba, sare, piper, apa, cascaval razuit.
Mod de preparare: incepeti cu sfecla, pe care o fierbeti sau o coaceti in cuptor. Eu am ales varianta-fiert:  sfecla curatata de coaja, spalata, taiata cubulete mici, o fierbeti in apa cu sare timp de 30 minute. Scurgeti de apa, o dati deoparte.
Intro cratita, puneti uleiul la incins, adaugati ceapa taiata marunt, caliti pana devine sticloasa, adaugati orezul spalat si scurs de apa, adaugati cubuletele de sfecla, acoperiti cu apa si fierbeti mancarea la foc mic, adaugati sare, putina zeama de lamaie. Daca scade apa mai adaugati, insa in momentul in care orezul s-a fiert, mancarea sa aiba consistenta unui pilaf. Se serveste fierbinte, cu cascaval razuit deasupra, piper macinat proaspat si patrunjel verde tocat marunt. Cum la noi ceafa de porc e la rang de cinste, mancarea de orez cu sfecla rosie a stat mandra langa o felie de ceafa fripta la tigaie.
Este o mancare satioasa, nu trebuie acompaniata de niciun fel de salata, pentru ca aceasta reteta aduna garnitura si salata pe aceeasi farfurie. Zeama de lamaie se potriveste tare bine cu dulcele sfeclei pe care o transforma  in salata, sfecla coloreaza imbietor orezul si ii intregeste aroma.
Va dau o sugestie: daca postiti, puteti gati acest fel de mancare, insa fara sa presarati cascaval si sa uitati de ceafa de porc.