sâmbătă, august 20, 2011

Tocanita de ceapa cu ardei copt, un deliciu!


Inca o reteta simpla, gustoasa, hranitoare, pe care bunica dinspre mama, de pe valea Tarnavei Mari,  o gatea, dar pe care am inceput sa o apreciez, mai tarziu, in cele 4 posturile din timpul anului.
Timp de preparare: 30 minute.
Ingrediente: 150 ml ulei, 6 cepe rosii sau albe, 4 rosii, 5 ardei copti (sunt buni, chiar foarte buni, ardeii copti din congelator), sare, piper, 1 legatura patrunjel verde.
Mod de preparare: curatam ceapa, o spalam, o taiem pestisori. Intro craticioara punem uleiul la incins, adaugam ceapa, calim pana devine sticloasa, adaugam rosiile, apoi ardeiul copt, lasam sa fiarba cam 20 minute la foc domol, saram, piperam, stingem focul. La servire presaram verdeata tocata marunt. Se potriveste de minune cu mamaliguta calda.

luni, august 15, 2011

Pasta de corcoduse albe



Inca mai e vremea corcoduselor si poate cei ce au cate-un corcodus prin curte, gasesc binevenita aceasta reteta, careia nu am stiut ce denumire sa-i dau. Ma gandeam ca daca produsul finit este de consistenta mierii sa-i zic pasta de corcoduse. Pentru cine doreste, iata reteta:
Timp de preparare: aproximativ 1 ora.
Ingrediente: 2 kg corcoduse si cam tot atata zahar- adica 2 kg, 50 ml apa, 4 plicuri de zahar vanilat.
Mod de preparare: peste fructele spalate si scurse de apa, adaugam 50 ml apa apoi le punem la fiert la foc mic, amestecand mereu. Fructele fierb relativ repede, cam in 10-15 minute, iar coaja si pulpa se desprinde de sambure. Dupa ce se racoresc putin, trecem fructele printro sita pt a le separa de samburi. Pasta obtinuta se blenduieste si se pune la fiert intrun vas incapator, se fierbe cam 30 minute, adaugam zaharul si vanilia, mai fierbem inca 20 minute(nu uitati sa amestecati mereu in oala), apoi turnam pasta obtinuta in borcane cu capac, bine spalate si sterilizate in cuptor. Borcanele cu pasta se pun la dunst uscat pana ziua urmatoare cand se depoziteaza in camara pt iarna. Pasta se poate aromatiza cu vanilie, asa cum am procedat eu, sau cu scortisoara macinata. Este foarte gustoasa pe paine unsa cu unt pt dejun, sau la clatite. Mentionez ca nu am adaugat conservant.
Fierbem corcodusele.
Printro sita, separam pasta de samburi.
Dupa ce blenduim pasta, o fierbem 30 minute, adaugam zaharul si mai fierbem 20 minute.

luni, august 08, 2011

Impresii si imagini de la cea de-a treia intalnire a gustoaselor la Alba Iulia 2011

 Ufffffff, cam greu de descris cat a fost de minunat sa petrecem impreuna (eu si Nelu) cu gustoasele si gustosii gustoaselor, ziua de 6 august, adica a doua zi din agenda intalnirii.
Regret ca buna mea prietena Angela nu ne-a insotit, parca presimteam ca nu ne va onora cu prezenta, insa alte probleme importante au impiedicat-o sa ne fie alaturi.
Deci: sambata diminata, ora 8,30 dupa ce am lasat toate grijile casei (adica mamicuta batrana, batrana, bolnava de Alzhaimer) pe maini bune, vecinei Ani, am urcat in invechita noastra Dacia, dar care a mers parca mancand jaratec, am ajuns in batrana si totusi tanara Alba-Iulia, sa ne intalnim cu prietenii gustosi. Emotiile au fost asa mari, incat eu ca un copil nerabdator, nu am dormit aproape de loc vineri noaptea, apoi m-a necajit o nemernica durere de coloana, care m-a insotit tot timpul pana azi, cand cu doftoricelile medicului de familie ma declar multumita ca durerea a mai cedat.
Prietenele mele au fost cazate la Steaua Nordului, o pensiune cocheta iar musafirii s-au declarat multumiti de conditiile existente.
In apropiere de Alba, am luat legatura cu Anena, sufletul intalnirii noastre, sa ne spuna unde sa ne intalnim. Anena cu Menuca, alaturi de sotii lor, Adrian si Sandu, sunt niste gazde perfecte, oameni prietenosi, care de fiecare data au pus suflet ca toata familia gustoasa sa petreaca frumos si sa plece cu amintiri dintre cele mai placute.
Primii prieteni cu care ne-am imbratisat, au fost Sidy si Valy, apoi au aparut tot cate unul, pana ne-am strans cu totii. Prezenti la aceasta frumoasa intalnire au fost gazdele: Anena-Adrian, Menuca-Sandu, alaturi de: Sidy-Valy, Gabi-Mone, Daniela-Ion, Medi-cu nepoata Roxana, Alina, Delia-Fernando si Mihai fiul lor, fam. Ivan Cristina -Stefan, fratele Anenei, Victor cu Diana si fiica lor. Cam acestia au fost cei prezenti. Am reusit sa gust si eu o placinta cu varza de-a Menucai, tare dor mi-a fost sa mananc macar una.
Noi am vizitat din nou cetatea, ne-am minunat de lucrarile de renovare, care inca sunt in desfasurare, apoi spre orele 14,30 am pornit spre casa. Imi pare rau ca nu am putut ramane pana la sfarsitul zilei, sa ne distram  alaturi de prietenii nostri.
Frumoasa fantana.
Gustosii gustoaselor antrenati in discutii.

Sidy, parca suntem la conferinta de presa.
Anena sufletul intalnirii si eu.
Cu Alina si Anena.
Nelu si Sandu.
Omul de fier, modelul dupa care a fost creat, alturi de Nelu.
Eu, omul de fier, Alina.

 



Spre cetate, Alina si Menuca se racoresc cu inghetata.

Diana, Gabi, Delia
La intrarea in cetate.
Ceremonialul din cetate.
Eu si Medi.
Venind spre Tarnaveni, am intalnit o casa veche, care m-a dus cu gandul la copilarie, amintindu-mi  de casa bunicii dinspre mama, cu pridvor spre curte, cu 2 geamuri cu obloane la strada si varuita cu albastru (nieriu), pe valea Tarnavei, dincoace de Blaj.

  Regret ca Mariana Scarlat gustoasa din Bucuresti, din motive de sanatate nu a ajuns la intalnire, desi si-a dorit cu ardoare. La fel prietenele noastre gustoase: Nico Sandulache si Silvia Varodi din Bucuresti, Doina si Nicu Varga din Timisoara, Mariana Bondoc din Galati, anul acesta au absentat din motive bine intemeiate, insa la anul nu admitem absente, ce ziceti???????
Desigur, de acum incolo, ne vom hrani cu frumoasele amintiri si imagini legate de intalnirile gustosilor de la Alba-Iulia, si asteptam cu nerabdare cea de-a patra intalnire, care va fi in 2012!