duminică, august 15, 2010

Cu drag si cu emotii a doua intalnire a ,,gustoaselor,, la Alba-Iulia, 2010!




     In 13-14-15 august, mare sarbatoare mare, pt forumistele de pe ,,Gustos.ro,,  A avut loc a doua intalnire de la Alba-Iulia.
     Offffff, e tare greu cand nu ai talent de povestitor! In aceste zile s-a desfasurat un eveniment de mare importanta pt cele ce se intalnesc zilnic, virtual pe saitul ,,Gustos.ro,,  prieteniile incepute aici, au devenit realitate, consolidandu-se prin aceasta intalnire din orasul cu atata incarcatura istorica, prima editie fiind in 2009. Nu pot sa nu multumesc gazdei, simpatica si dragalasa Mariana-Anena si sotului ei d-nul Adi! Am avut fericita si placuta ocazie sa intalnesc persoane cu care conversez zilnic si pe care datorita acestei intalniri le-am cunoscut, persoane absolut simpatice alaturi de care am petrecut o zi de neuitat. Nu pot sa nu amintesc numele lui Sidy, moderatorea topicului ,,La o cafea pt toata ziua,, care a venit insotita de sotul ei d-nul Vali. M-a bucurat si m-a emotionat deopotriva intalnirea cu Medi si sotul ei d-nul George, Martagabriela cu sotul dumneaei, veniti tocmai din Sudan, pe care noi l-am dezmierdat ,,Mandela,, care ni s-a adresat intro moldovenesca din Bacau, simpatica si sufletista Menuca alaturi de colegul de camera (asa cum glumeste ea), la fel de simpatic (Menuca multam de placintele cu branza si varza pe lespede, ca tine nu le face nimeni in Romania!), Delia cu sotul si baiatul ei cuminte Mihai, scumpa de Mari Scarlat (prezente noi la aceasta a doua editie), Alina, Silvioara(dragi mie pe care le-am intalnit si in 2009), Doina si Nicu pe care m-am bucurat sa ii cunosc si sa ii intalnesc, Nicoleta Sandulache(draga mie, cu o experienta culinara interesanta traita anul acesta in Costa Rica), desigur nu pot sa ii uit pe buna mea prietena Angela si sponsorul acestei intalniri pt mine (scumpul meu sot).
     Dupa o emotinanta si palpitanta intamplare, Dacia noastra veche de la apusa epoca ceausista, care s-a incapatanat sa intre in Sancel( o comuna de pe valea Tarnavei), dar care amenintata cu ciocanul de catre sotul meu, spre amuzamentul meu si al Angelei (sincera mea prietena), care a vrut sa fie partasa alaturi de noi la cea de-a doua intalnire a ,,gustoaselor,, s-a speriat si la indemnul primarului de aici, amicul sotului meu,  care ne-a asigurat ca daca nu mai oprim pana la Alba, vom ajunge cu siguranta la destinatie, cetatea Marii Uniri, dar si a Marii Intalniri a Gustoaselor. S-a ales aceasta locatie pt ca e situata undeva la jumatatea drumului, participantele veneau majotitatea din capitala, dar si din Timisoara si Oradea.
     Am avut ocazia sa vedem  in Cetatea medievală din Alba Iulia  ceremonialul de schimbare a gărzii Cetăţii. Din câte ştim, acest ceremonial de schimbare a gărzilor este unic în România, şi reprezintă un câştig al Cetăţii Alba Carolina, o opţiune senină şi conştientă, provenită din dorinţa administraţiei locale de a plasa Alba Iulia în elita oraşelor turistice din România şi din Europa. Ceremonialul schimbării gărzii se desfăşoară în fiecare zi, la ora 12.00, pe un traseu bine stabilit.
     50 de soldaţi, îmbrăcaţi în uniforme ale armatei austriece medievale, compusă dintrun corp de artilerie, unul de infanterie şi un altul de cavalerie, participă la acest spectaculos eveniment de schimbare a gărzii Cetăţii din Alba Iulia. Corpul de artilerie este format din garda „Traseului celor Trei Fortificaţii”, care funcţionează deja de aproape doi ani, dar noutatea o reprezintă corpul de cavalerie şi cel de infanterie. Pentru cavalerie au fost cumpăraţi, din Olanda, şase cai, negri, cu coamă şi coadă lungă, cai frizieni, care sunt consideraţi o rasă cu sânge cald, extrem de agili şi docili. Soldaţii sunt îmbrăcaţi în uniforma habsburgică a primei jumătăţi a secolului al XVIII-lea, atunci când a fost construită fortificaţia din Alba Iulia.  La Poarta a III-a a Cetăţii a fost construită şi o replică a podului mobil existent în epoca medievală, care se ridică şi se coboară, în funcţie de evenimentele ce au loc în Cetate. Cetatea din Alba Iulia a fost ridicată între anii 1714 şi 1738, după un plan al arhitectului italian Giovanni Morando Visconti.
      La acest eveniment am participat cu aceeasi emotie si bucurie ca si anul trecut. Va invit sa fiti alaturi de noi si sa traiti aceleasi clipe memorabile!

Urmarea: 2011!!!!!!


vineri, august 06, 2010

Prajitura cu caise vedeta verii!

-->

O prajitura cu un gust acrisor, numai buna pt cei ce prefera acest gust.
Timp de preparare: 50 minute
Ingrediente: 100 g unt, 3 oua, 200 zahar, 200 g iaurt natural danone, 300 g faina, 1 plic praf de copt, 2 plicuri vanilie, 250 g caise curatate de samburi si taiate bucati.
Mod de praparare: freci spuma untul cu zaharul + vaniliile, adaugi treptat ouale, iaurtul, faina cernuta+praful de copt. Torni compozitia obtinuta in tava tapetata cu hartie de copt (24x21,5 dimensiunea tavii, dar se poate folosi o tava cu dimensiuni apropiate de aceste dimensiuni), asezi deasupra fructele trecute prin faina, dai tava cu compozitia la cuptor pt  25-30 minute la foc mijlociu in cuptorul preincalzit. Cand prajitura este coapta, o scoti din cuptor, o lasi la racit, o asezi pe un platou, o pudrezi cu zahar pudra amestecat cu vanilie.


miercuri, august 04, 2010

Castraveti murati la soare




Timp de preparare: 30 minute. Aceasta muratura are nevoie de 3-4 zile pt a se acri, perioada in care se tine la soare.
Ingrediente: castraveti, cimbru, marar, ardei iute, usturoi. La un litru de apa se folosim 50 g sare neiodata.
Mod de preparare: castravetii spalati, se aseaza in borcane, dasupra se adauga cimbru, marar, ardei iute taiat. Umplem borcanul cu apa rece, golim apa intr-o oala, cantarim cantitatea de apa si stabilim raportul apa/sare. La fiecare litru  de apa adaugam 50 g sare neiodata. Amestecam bine in apa pana se dizolva sarea,  turnam apa peste castraveti in borcan. In fiecare seara, se intoarce moarea: golim apa de pe castraveti intr-o oala, apoi o turnam inapoi in borcan. Dupa 3 zile, gustam castravetii, daca s-au acrit pe  placul dumneavoastra ( in cazul in care considerati ca mai trebuie lasati la soare, prelungiti procesul cu o zi), ii scoateti din borcan ii puneti intr-un vas de plastic, ii acoperiti cu folie si ii pastrati la frigider pana ii consumati. Se pot pastra la frigider cam 1-2 saptamani. 



marți, august 03, 2010

Tocanita de ceapa



Aceasta tocanita de ceapa o facea bunica de cateva ori pe an. Prima data cand scotea recolta de ceapa, apoi in timpul posturilor de peste an. 
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente: 5-6 cepe, 2-3 rosii, 1 ardei gras mic, sare, piper, patrunjel verde, 150 ml ulei.
Mod de preparare: ceapa se curata, se spala, se taie pestisori. Intro cratita punem uleiul la incins, adaugam ceapa, rosiile taiate felii subtiri, ardeiul taiat bucatele (se curata de samburi). Se fierbe tocana la foc mic, se potriveste de sare si piper, cand ceapa s-a inmuiat se stinge focul, se presara verdeata. Se serveste cu mamaliga si salata de sfecla rosie, sau castraveti murati la soare.


duminică, august 01, 2010

Sos de rosii (cu bulion)


Timp de preparare: 15 minute
Ingrediente: 4 linguri ulei, 2 linguri faina, bulion, 1 frunza dafin, 1 lingurita piper macinat, sare, zahar (optional).
Mod de preparare: intro cratita, punem uleiul la incins, adaugam faina, rumenim usor, apoi stingem cu bulion de casa, amestecam sa nu se formeze cocoloase, adaugam frunza de dafin, piper macinat, lasam sa fiarba 1-2 minute.  Sosul trebuie sa aiba consistenta unei smantani curgatoare. Se potriveste de sare. Se serveste cu chiftele, cu pireu de cartofi si snitele, merge foarte bine si langa carne afumata.



Go to ImageShack® to Create your own Slideshow