marți, martie 29, 2011

Chiftelute cu trandafiri de paine


Preparati chiftelute din carne de porc, vita sau pasare, dupa aceasta reteta, cu sau fara susan, apoi le insirati pe bete de frigarui alaturi de trandafiri din coaja de paine rulata.


sâmbătă, martie 26, 2011

Salam de biscuiti, reteta de post



Timp de preparare: 25-30 minute.
Ingrediente: 500 g biscuiti simpli, 350-400 ml ceai de fructe, 3 linguri de zahar, 3 vanilii, 1 lingura miere, 125 g margarina Unirea, 4 cuburi de rahat colorat, 2 linguri de stafide, coaja rasa de la o lamaie mica, 3 linguri cacao.
Mod de preparare: la  400 ml apa fierbinte adaugam 2 plicuri de ceai, lasam la infuzat 8-10 minute, apoi indulcim cu 3 linguri de zahar. Punem stafidele in 100 ml ceai fierbinte sa se umfle.  Intre timp zdrobim biscuitii, taiem rahatul bucatele.  Intro cratita punem margarina la topit, adaugam stafidele si restul de ceai, cacaua, amestem bine sa nu se faca cocoloase praful de cacao, fierbem 1 minut la foc mic, stingem focul. Lasam putin sa se raceasca compozitia, apoi adaugam biscuitii rupti bucatele, rahatul taiat cuburi mici si coaja de lamaie. Se amesteca totul bine, apoi pe o foaie de celofan, sau folie de plastic, asezam compozitia si cu mainile umezite cu apa rulam sub forma unui salam. Se leaga folia la capete si se lasa salamul sa se raceasca, apoi se pune cateva ore in frigider, dupa care se taie felii de grosimea unui deget, sau mai subtiri.
Sfat: mie nu mi-a placut cu rahat. La feliere prajitura se rupe cand ajunge cutitul la bucati de rahat, insa gustul este foarte bun.

Pregatim ingredientele.
Margarina si mierea se topesc pe foc.
Adaugam stafidele si restul de ceai.
Adaugam praful de cacao.
....adaugam biscuitii maruntiti, rahatul, coaja de lamaie.
Amestecam totul bine, lasam sa se raceasca putin.
Rulam compozitia in folie de nylon, legam la capete, lasam sa se raceasca.
Ceaiul de fructe.
Taiem felii dupa ce a stat cateva ore in frigider.
Pofta buna!

vineri, martie 25, 2011

Salata de varza proaspata

Timp de preparare: 15 minute.
Ingrediente: 1 kg varza proaspata, 2 morcovi, sare, piper macinat, 2-3 linguri ulei, cimbru proaspat sau uscat (in general folosesc uscat, il am tot timpul la indemana), otet dupa gust.
Mod de preparare: pe un carpator sau planseta taiem  varza fideluta sau o razuim pe razatoarea cu gauri mari, sau pe ce razatoare aveti la indemana. Punem varza intro cratita incapatoare, o saram, o piperam, potrivim gustul de otet, adaugam uleiul, praful de cimbru, morcovii curatati, spalati si razuiti pe razatoarea cu gauri mari. Amestecam bine salata, apoi o decoram dupa imaginatie.
Din 1 kg de varza obtineti 3-4 portii de salata. Este foarte gustoasa langa preparate cu carne, dar se poate consuma ca atare.



miercuri, martie 23, 2011

Mancare de soia, ciuperci, cartofi


Timp de preparare: 40 minute
Ingrediente: 1 ceapa, 50 ml ulei, 2 lingurite boia dulce, 2 cartofi mari, 250 g ciuperci (nu conteaza ce fel), 50 g cuburi  de soia, 1 cub Maggi cu legume, sare, patrunjel verde.
Mod de preparare: punem cuburile de soia sa fiarba 20 minute in apa clocotita si sarata. Separat intro cratita incingem uleiul, punem ceapa taiata marunt, calim usor, adaugam boia, cartofii curatati, spalati si taiati cuburi. Adaugam ciupercile spalate si taiate bucati, saram si amestecam sa nu se lipeasca mancarea de cratita. Dupa 2 minute, acoperim cu apa si lasam sa fiarba la foc domol cam 20-25 minute, pana se fierb cartofii si se formeaza un fel de sos. Scurgem cuburile de soia de apa, le presam usor sa iasa apa din ele, le adaugam peste cartofi si ciuperci, adaugam cubul de legume, potrivim de sare, lasam sa clocoteasca impreuna 1  minut. Se consuma cu patrunjel tocat marunt si muratura, langa mamaliga fierbinte.
Sfat: eu am folosit cartofi albi si mancarea s-a ingrosat de la sine. Daca aveti cartofi rosii, care nu se sfarama, s-ar putea sa trebuiasca sa ingrosati mancarea cu diresatura ( 1-2 lingurite cu varf de faina alba, inmuiata cu putina apa rece, sa aiba consistenta unei smantani pe care o adaugati la mancare si clocotiti 1 minut).

Calim ceapa in ulei, adaugam boia, cartofi, ciuperci.
Adaugam apa si fierbem, in timp ce cuburile de soia le fierbem separat.
Presaram verdeata.
 Azi, 23 martie 2011, este ultima zi in care puteti sa-mi acordati un vot!!!!!!
Dragi prieteni, sunt bucuroasa si multumesc tuturor care m-au sprijinit cu votul lor in competitia roblogfest editia 2011, pt ca am fost admisa in etapa a doua de votare, clasandu-ma printre cele 10 bloguri din finala. 
Rog vizitatorii blogului meu sa-mi acorde un vot daca sunt convinsi ca merit sustinerea lor. 
Ca sa votezi, intri Aici ai nevoie de cont, se face repede, daca ai cont te loghezi, apoi poti vota blogul meu ,,dulcesarat,,. 
Se poate vota si din butonul situat pe coloana din mijloc, unde scrie ,,Votezi roblogfest 2011,,
Va multumesc tuturor celor care sunteti decisi sa ma sustineti!
luni, martie 21, 2011

Concurs la Bucatar Maniac


Au mai ramas 3 zile in care va puteti inscrie in concurs pentru a castiga o carte de de bucate oferita de @Meteor Press. Trebuie doar sa lasati un comentariu pe blogul Bucatarului Maniac, gasiti detalii aici:

Ciorba de fasole boabe de post


Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente: 300 g fasole boabe alba, 3-4 morcovi, 1 telina mica, 1 ceapa, 1 ardei gras, 1 legatura patrunjel verde, 1 lingura tarhon, 1 crenguta leustean, 3 catei de usturoi, 250 ml bulion, otet, sare, 2 linguri de faina alba, 100 ml ulei.
Mod de preparare: fasolea curatata de impuritati se spala, se pune la fiert intrun litru de apa. Cand fierbe, aruncam prima apa galbena, o spalam cu apa rece si o punem iar la fiert in 3 litri de apa rece. Dupa aprox 1 ora, adaugam ceapa taiata marunt, marcovii, telina si ardeiul curatate, spalate si taiate cubulete, sau cum doriti. Cand zarzavatul este fiert, separat intro tigaie, puneti uleiul la incins, apoi adaugati faina, pregatiti un rantas auriu, la foc mic, apoi stingeti cu bulion, amestecati bine sa nu se formeze cocoloase si adaugati in oala cu ciorba, potriviti de sare, adaugati otet dupa gust, lasati sa clocoteasca 1-2 minute. Stingeti focul, adaugati usturoiul zbrobit cu presa de usturoi, apoi presarati patrunjel, leustean si tarhon, taiate marunt.
Dragi prieteni, sunt bucuroasa si multumesc tuturor care m-au sprijinit cu votul lor in competitia roblogfest editia 2011, pt ca am fost admisa in etapa a doua de votare, clasandu-ma printre cele 10 bloguri din finala. 
Urmeaza a doua perioda de votare, intre 18 martie -23 martie 2011. Rog vizitatorii blogului meu sa-mi acorde un vot daca sunt convinsi ca merit sustinerea lor. Ca sa votezi, intri Aici ai nevoie de cont, se face repede, daca ai cont te loghezi, apoi poti vota blogul meu ,,dulcesarat,,. 
Se poate vota si din butonul situat pe coloana din mijloc, unde scrie ,,Votezi roblogfest 2011,,
Va multumesc tuturor celor care sunteti decisi sa ma sustineti!
joi, martie 17, 2011

Supa crema de brocoli

Inrudita cu varza si conopida, broccolli este o sursa de vitamina A si C, fier si calciu, bogata in fibre si f important pt doamnele care tin la silueta: saraca in calorii. Este o leguma care ofera o nutritie de exceptie si ajuta la mentinerea unei vieti sanatoase si longevive, fiind o sursa excelenta de vitamina A, B2, acid folic si vitamina C (de 2 ori mai multa vitamina C decat intro portocala) si bogata in potasiu. Este de retinut ca aceasta leguma minunata are un continut crescut de calciu, aproape un echivalent al laptelui in alimentatie. Contine seleniu si compusi cu sulf, cu importante efecte antioxidante. Deci, nu ezitati sa gatiti mereu cu brocolli. 
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente: 500 g brocolli, 1 ceapa mica, 2 cartofi, telina (eu am pus 2 rondele dintro telina mare), 1 legatura patrunjel verde, 2 catei de usturoi, 2 cuburi cu legume, 2 lingurite condiment pt carne de porc (cu continut de chimen, coriandru, maghiran, cimbru, rozmarin, boia, chili, ienibahar, cuisoare, dafin -cumparat din magazin alimentar), 1 lingura ulei de masline, sare dupa gust.
Mod de preparare: punem la fiert 2 l apa, adaugam ceapa, cartofii, telina curatate, spalate, taiate bucati, lasam sa fiarba 15 minute. Adaugam brocolli spalat si desfacut in buchetele, condimentul pt carne de porc, legatura de patrunjel, cei 2 catei de usturoi intregi dar curatati, cuburile cu legume, fierbem inca 10 minute, potrivim de sare. Cand au trecut cele 10 minute, strcuram supa. Partea lichida o pastram intrun vas pt ca avem nevoie la subtiat si blenduim legumele, dupa care adaugam supa strecurata la legumele blenduite, dand supei consistenta dorita. Daca va place mai cremoasa, atunci nu adaugati tot lichidul. Eu l-am folosit pe tot. Deasupra adaugati 1 lingura ulei de masline(optional).
Sfat: consumati supa cu smantana, sau cu crutoane de paine prajita unse cu crema de branza cu smantana.  Daca doriti sa gatiti pt zilele de post, aceasta supa-crema este delicioasa cu crutoane de paine prajita unsa cu ulei de masline.
Pregatim legumele.
Telina si ceapa se taie bucati.
La fel si cartofii...
Dupa ce punem brocoli la fiert, adaugam si 2 cuburi cu legume.
Urmeaza blenduirea legumelor dupa ce scurgem zeama intrun vas.
Pofta buna!
Cu crutoane unse cu crema de branza cu smantana.
Cu crutoane unse cu ulei de masline, pt o amiaza de post.


marți, martie 15, 2011

Supa crema cu sfecla, cartofi, mere

Timp de preparare: 50 minute.
Ingrediente: 1 sfecla rosie, 2 morcovi, 1 ceapa mica, 2 cartofi, 1 mar, sare, 2 lingurite condimente pt carne de porc, zeama de la 1/2 lamaie, verdeata (patrunjel si marar de care eu nu ma despart primavara, mai ales ca sunt la indemana oricui), paine prajita, sare, branza topita cu smantana.
Acum in perioada de post, gustul mancarurilor mele este imbunatatit cu condimente pt carne de porc si multa verdeata. Condimentul de porc contine: usturoi, chimen, coriandru, maghiran, chili, cimbru, rozmarin, il gasiti in magazinele alimentare.
Mod de preparare: intro oala punem la fiert 1,5 litri apa. Cand fierbe apa, adaugam curatate, spalate, taiaite bucati subtiri sfecla(care fierbe mai greu, de aceea se taie subtire), ceapa, cartofii si marul, stropim cu zeama de lamaie sa nu se schimbe culoarea sfeclei. In timpul fierberii completati apa daca mai scade. Cand ingredientele sunt fierte, potrivim supa de sare, stingem focul. Spre sfarsit cand ingredientele sunt fierte adaugati condimentul pt carne de porc. Scurgem din zeama intrun bol, sau cana, apoi blenduim ingredientele, dupa care subtiem cu restul de supa. Intre timp punem la prajit paine, o rumenim pe ambele parti, o ungem cu crema de branza cu smantana, presaram verdeata tocata, taiem felia in cubulete si asezati cubuletele peste supa crema in farfurie. Daca doriti si va place, puteti adauga mai multa verdeata. Aceasta supa-crema se poate consuma si in post, fara crema de branza doar cu crutoane de paine prajita. Daca nu postiti este foarte gustoasa si cu adaos de smantana.

Pregatiti zarzavatul.
Taiati zarzavatul.

Supa-crema blenduita.
Pofta buna!
Azi, 15 martie 2011, maine si poimaine, continua votarea la competitia roblogfest editia2011, persoanele care vor sa ma sustina acordandu-mi votul lor o pot face Aici, daca au, ori isi creaza un cont, sau de pe butonul din drapta paginii de blog, unde scrie votezi roblogfest 2011.

miercuri, martie 09, 2011

Ciupeci Pleurotus in blid de mamaliga

Eu ador ciupercile, in special Pleurotus, care sunt carnoase si in perioda de post sunt hranitoare, prin continutul mare in proteine si amino-acizi, motiv pentru care au fost denumite “carnea padurii”. Este foarte important sa stim ca ele pot fi consumate si de diabetici prin aportul scazut de zaharuri. S-a demonstrat ca ciupercile au proprietati anticancerigene, antivirale, imunostimulatoare, ajuta la scaderea colesterolului, sunt o sursa naturala de vanadiu (cu rol in procesele de crestere si reproducere, reducerea glicemiei si formatiunilor tumorale). Deci o sumedenie de calitati care ne indeamna sa le consumam cat mai des. Sa nu uitam ca faraonii le considerau plante nemuritoare iar chinezii considera ca ciupercile intaresc nu numai organismul ci si sufletul, asadar va propun sa gatiti dupa reteta mea: ,,Ciuperci Pleurotus in blid de mamaliga,,. 

Timp de preparare: 20 minute
Ingrediente: 1/2 kg ciuperci Pleurotus, 50-60 ml ulei, 2 lingurite boia rosie, 1 ceapa alba mica, sare, 1 lingurita vegeta, 1-2 lingurite condiment pt carne de porc, 2-3 crengute patrunjel verde, cateva crengute marar verde, 2 catei usturoi, 1 lingura faina alba.
Pt mamaliga: faina de porumb grisata, sare, apa.
Mod de preparare: intro cratita punem uleiul la incins, adaugam ceapa taita marunt, calim usor ceapa, adaugam 2 lingurite boia rosie, amestecam, lasam 1 minut dupa care adaugam cupercile spalate si taiate bucati. Imi place sa folosesc ciuperci pleurotus pt ca nu se arunca nimic din ele, nu trebuiesc curatate de pielita, doar putin taiat din piciorus. Adaugam apa,  nu prea multa pt ca mai lasa si ciupercile, punem vegeta si condimentul pt carnea de porc (acesta contine rozmarin, boia, praf de chimion, asa l-am cumparat in acest amestec), fierbem mancarea cam 15 minute, potrivim de sare si dregem cu o lingura de faina amestecata cu putina apa rece (diresatura sa iasa de consistenta unei smantani nu foarte groase). Stingem focul si adaugam usturoiul taiat marunt, verdeata de patrunjel si marar tocate. Intre timp, pregatim o mamaliga vartoasa, din care adaugam intre doua vase unse cu ulei, tasam ca sa ii dam forma unui ,,blid,,(in Ardeal blid inseamna farfurie pt cei care nu stiu). Dupa vreo 2-3 minute scoatem mamaliga din forme, apoi in blidul de mamaliga format punem mancare de ciuperci, care se potriveste de minune cu castraveti murati.  Este o reteta de post, hranitoare si gustoasa.

Cam asa realizati ,,blidul,, de mamaliga.
Taiti marginile ce depasesc formele, intoarceti cu gura in jos si scoateti mai inatai forma mare.

Puneti si piper proaspat macinat pt aroma.
S-a potrivit foarte bine cu castraveti murati.