vineri, martie 11, 2022

Dulceață de portocale




De ceva vreme, voiam sa fac această Dulceață de portocale, care este cu adevarat delicioasă. Nu se face greu. Cel mai greu este curatarea portocalelor.
Ingrediente:
~8 portocale
~coaja portocalie de la 2 portocale, zeama de la o jumate de portocală si 2 linguri de zahar pe care le am blenduit
~300 grame zahar
~zeama de la o jumatate de lamaie
~2 plicuri de zahăr vanilinat 
 Mod de preparare:
Eu am avut 8 portocale. De pe 2 din ele am curatat coaja portocalie pe care am maruntit o si am adăugat o la dulceață. Am spălat foarte, foarte bine portocalele, apoi le am curatat cu un cuțit care taie bine. Am avut grija să curat partea albicioasa a portocalei, dupa care am tăiat fiecare fruct in 4  de a lungul, am curatat si de aici partea albicioasa si apoi am tăiat in bucatele fiecare sfert de portocală. Am presat putin fructele, am pus vasul cu fructele la foc, am amestecat des sa nu se prindă de vas si am fiert fructele cam 10 minute pana s au inmuiat. Intre timp, coaja portocalie curatata f subțire am amestecat o cu zeama de la o jumate de portocala si 2 linguri de zahăr si am blenduit o cu un blender vertical. Am adaugat cam 300 grame zahar (o cana si jumătate) si coaja blenduita. Am fiert dulceața pana a scăzut sucul lăsat de fructe, am adaugat zeama de la o jumatate de lamaie si am fiert pana am ajuns la consistenta dorită. La final am mai adăugat 2 plicuri de zahar vanilinat si am continuat fierberea inca vreo 2 minute, dupa care am turnat o in borcanele. Este foarte gustoasă, aromata, a fost un deliciu pe o felie de paine cu unt.

sâmbătă, februarie 19, 2022

Placintele cu carne




Ingrediente aluat:
* 450/500 g faina de grau
* 1 lingurita sare
* 100 g unt moale
* 300 g smantana fermentata cu grasime 30%
* 2 oua

   Mod de lucru aluat
Intrun vas mare amestecati untul, smantana, si cele doua oua. Se adauga sarea. Se  omogenizeaza. Se adauga faina pe rând. In functie de tipul fainii (eu folosesc Boromir) si marimea oualor, e posibil sa aveti nevoie de 450 gr sau chiar 500 gr). Se framanta bine aluatul pana devine omogen si fin. Aluatul se tine la rece cateva ore sau pana a doua zi. Eu am pregatit si aluatul si umplutura seara. Atentie sa nu puneti umplutura calda in aluat ca se va innmuia. 
Aluatul se imparte in 2 parti.  Lucrati o parte, iar cealalta o tineti la rece. Intindeti aluatul in strat subtire pe blatul infainat si  decupati discuri. Eu am folosit o  farfurioara de cafea cu diametrul de 10/12 cm. Am asezat farfurioara pe aluat si am decupat in jurul ei, folosind un cutit. In mijlocul fiecarui disc de aluat, puneti cam 1 lingura umplutura si impaturati in jumătate, formand placintele, apoi sigilati cu o furculița. Asazati placintelele intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se continua astfel pana la epuizarea aluatului, se ung cu ou batut si se coc in cuptorul preincalzit, la 180/200 grade C, cam 30 minute, pana placintelele au o culoare aurie, depinde de cuptor. 

Umplutura de carne    
* aprox. 750/800 g carne tocata de porc 
* 2 cepe potrivite 
* 25 ml ulei de floarea soarelui  
* 2 linguri gris 
* boia
* sare 
* piper (aceste 3 ingrediente dupa gustul fiecaruia).
Pentru uns placintelele 2 oua batute. 
Mod de preparare umplutura: Intr-o tigaie puneti uleiul si rumeniti ceapa. Se adauga carnea tocata si se rumeneste bine, adaugati grisul si se continua gatirea pana cand scade lichidul lasat de carne. Se potriveste gustul de sare si piper, adaugati boiaua, mai rumeniti un minut,  luati de pe foc si  lasati la racit. Am specificat mai sus ca eu am pregatit si aluatul si umplutura seara. Aluatul se lucreaza f usor, placintelele sunt tare gustoase si satioase, au un gust placut de unt. Le am apreciat gustul si modul usor de preparare. Cred ca voi folosi acest tip de aluat si la niste placintele cu branza sarata.
Multumesc Laura !








miercuri, noiembrie 10, 2021

Gomboți cu prune 2




Un desert vechi, gustos, consistent si usor de preparat, as clasifica acest deliciu culinar de pe vreamea bunicii!
Pentru prepararea gomboțului avem nevoie în primul rând de cartofi fierti. Să explic cum facem gomboții cu prune.
Avem nevoie pentru aluat de: 
- 300 g cartofi fierți (eu îi fierb curățați de coajă) 
- 30 ml ulei
- 50 g făină albă 
- 30 g griș 
- 1 ou
- 1 praf de sare
- un sfert kg prune proaspete din care scoatem sâmburii (mie im place sa aleg prune mai mici pt ca se învelesc mai usor în aluat) 
- scorțișoară măcinată, dupa gust, care se adauga peste prunele curatate de samburi (mie imi place gustul scortisoarei si am pus 3 lingurițe. 

Gomboțul cu prune e foarte gustos în crusta aceea aurie de pesmet aromatizata cu vanilie. 
 Pentru realizarea acestui decor avem nevoie de: 
- 50 ml ulei
- 50 g pesmet 
- 3 sau 4 linguri de zahar tos
- 3 plicuri zahar vanilinat 
Mod de preparare:
Cartofii curățați de coajă se fierb în apă cu sare. Dupa fierbere se scurg de apa si se zdrobesc cat sunt fierbinti cu zdrobitorul/pasatorul de pireu, se adaugă uleiul (30 ml). Cand s au răcit adăugăm oul bătut puțin cu furculița, presaram un praf de sare si omogenizam compoziția. Adăugăm faina amestecata cu grisul si framantam compoziția. In timp ce lasam cartofii la racit, spalam prunele, scoatem samburii si presaram prunele cu scorțișoară măcinată. Pasul urmator ar fi:
Prepararea decorului din pesmet:
Într-o tigaie adâncă prăjim pesmetul pana are o culoare aurie, stingem focul si adăugăm peste pesmet 50 ml ulei, omogenizam pana compozitia devine nisipoasa, punem zaharul si aroma de zahar vanilinat si omogenizam compozitia. 
Pasul urmator: punem la fiert într-o cratiță adanca vreo 3 l   apă in care adaugam sare. 
Acum urmează sa formam gombotii.
Mod de preparare gomboti cu prune:
Aluatul se pune pe masa de lucru înaintată și se modelează un sul din care rupem cate o  bucatăo modelam intrun disc mic în care invelim cate o prună. Se adună aluatul in jurul prunei și se formează o bilă care se dă prin făină. Procedam asa mai departe pana terminam aluatul. Cand apa din cratiță clocotește adăugăm câțiva gomboți, (să nu fie înghesuiți să nu se suprapună ) trecem spumiera usor pe sub ei să nu se lipsească de fundul cratiței și se fierb până se ridică la suprafață. Gomboții fierți se tăvălesc prin pesmet și se așează pe platou. Se servesc calzi dar sunt buni și reci. 


joi, noiembrie 04, 2021

Plăcintă cu urdă ( lichiu)

 



Aluatul pentru această plăcintă se pregătește destul de ușor și repede, se poate folosi ca umplutură si varza. Eu am optat pt o umplutură din urdă pe care am cumparat o de la Lidl (in bidonas de 500 g). Diferența la compoziție dintre aluatul pt placinta cu varza si cel pt placinta cu urdă este o lingurita de 
zahăr in plus la aluatul de plăcintă cu urdă.

 Compoziție aluat plăcintă cu urdă:

- 600 g făină albă
- 100 g unt, margarină sau untdelemn (eu am folosit ulei 100 ml)
- 350 ml lapte
- 1 lingurita rasă sare
- 25 g drojdie proaspătă sau aproximativ 9 g drojdie uscată dr Oetker
- 1 ou
- 2 lingurițe zahăr
- albusul de la un ou pt uns placinta.

 Compozitie umplutură cu urdă:
- 500 g urda
- 2 ouă
- 3 vanilii
- 100 g zahar aprox. sau după gustul fiecaruia
- coaja rasă de la o lamaie
- jumatati de piersici din conserva compot  scurse de sirop si tăiate felii adăugate peste stratul de umplutură (optional, sau puteți adauga stafide).

Mod de preparare aluat:
Eu am folosit robotul. Am pus in bolul robotului ingredientele umede (laptele sa fie călduț, ouale usor batute), peste care am adaugat ingredientele uscate, am amestecat usor cu o lingura, apoi am pornit robotul la inceput la viteză mică, apoi am marit viteza robotului la mediu si am lăsat la frământat cam 7 minute. Aluatul frământat se presară cu puțină făină, se acopera cu o folie de plastic peste care punem un prosop si lăsăm la loc călduț să dospească. Știm că un aluat bine pregatit, la dospit își dublează volumul. După dospire împărțim aluatul in două parti egale. Dacă doriți să fie exact egale, folosiți cântarul de bucătărie. Până dospește aluatul pregătiți umplutura. 

Cum pregătim umplutura:
Intrun bol încăpător punem urda pe care o zdrobim cu furculița si la care adăugăm cele 2 ouă bătute, zaharul vanilinat, zaharul, coaja de lămâie . 
Pentru copt folosiți tava mare de la aragaz tapetată cu hartie de copt. 
Pe masa de lucru infainată întindeți cu ajutorul făcălețului o jumătate din cantitatea de aluat dospită de marimea tavii. Așezați foaia de aluat in tava tapetată cu hartia de copt. Peste foaia de aluat întindeți umplutura de urdă, nivelați sa fie repartizată uniform pe toata suprafața. Lăsați cam un deget de aluat gol pe fiecare latură a tăvii ca să puteți uni cu foaia de aluat de deasupra. Întindeți apoi cealaltă jumătate de aluat și o așezați peste umplutura de urdă. Presați aluatul de jur imprejurul  tavii cu degetul să lipiți cele doua foi de aluat, înțepați placinta cu furculita din loc in loc apoi ungeți cu albușul unui ou batut puțin cu furculița. Coaceti placinta in cuptorul preincalzit la la foc mijlociu cam 40 /50 minute sau până placinta este coapta si a trecut testul scobitorii. Nu deschideti cuptorul în primele 20 de minute. După coacere ungeți placinta cu puțin unt, va fi mult mai gustoasă. Puteti servi placinta caldă sau rece, pudrată sau nu cu zahăr! 


joi, iunie 10, 2021

Sirop de soc






Anul acesta am facut socată dar si Sirop de soc. Avantajul siropului este ca se poate păstra mai mult timp față de socată care trebuie consumată in cateva zile.

Pt Siropul de soc avem nevoie de:

-flori de soc proaspete (eu am folosit cam 42 de flori sanatoase si mari cat o palmă)

-2 kg zahăr

-4 plicuri zahăr vanilinat

-5 lămâi , zeamă și coajă

-2 litri apă

-opțional 1 lingură salicilat pt conserve dacă vreți sa țineți sucul pt iarnă. 

Mod de preparare: întrun vas încăpător (am folosit un vas cu capacitate de 4 litri fiindca trebuie să încapă florile si lămâile) punem apa, zahărul și zahărul vanilinat pe foc și amestecăm să se topească zaharul, dar nu trebuie să fiarbă, să fie ușor călduț încât să permită topirea mai rapidă a cristalelor de zahăr. Adăugăm florile în siropul călduț, zeama de lămâie dar și cojile lămâilor stoarse. Acoperim vasul și când conținutul s a răcit punem vasul în frigider cam 5 zile, timp în care florile de soc si lămâile își vor lăsa aromele. Dupa 5 zile strecurați siropul în sticle de sticlă. Țineți la rece și consumați cu apă minerală sau plată cu cuburi de gheață. Daca vreți sa păstrați siropul pt iarnă adăugați o lingură de salicilat și sigilați sticla cu un dop bun.