Pateu vegetal de ciuperci și seminte
Ciorba de ardei umplut 2
Atât de buna!!! Vrei și tu sa încerci?
Ingrediente:
-750/800 g carne tocata de porc
-100 g orez bine spălat și scurs de apă
-sare și piper
-6 ardei grași mari(eu asa am găsit la piață) spălați și curățați de sâmburi (sau 10/12 ardei mai mici spălați și curățați de sâmburi
-2 oua
-4 morcovi medii
-2 rădăcini patrunjel
-o legătură pătrunjel verde
-2 cepe albe
-2 linguri orez spalat
- 200 ml bulion sau 3 roșii decojite
- 2 lingurițe boia dulce
-4 litri apă
Mod de preparare:
Începeți cu pregătirea arderilor, pe care ii spălați, ii curățați de sâmburi și ii umpleți cu compoziția de carne preparată astfel: într-un bol amestecați carnea cu orezul, cu sare, piper, boia, o ceapa tăiată mărunt, cele 2 oua, 2 sau 3 linguri apa rece în timp ce omogenizati aceasta compoziție. (Apa rece face compoziția pufoasă. Acest truc îl folosesc și la sarmale). Între timp puneți apă la fiert (cei 4 litri) într-o oala de vreo 6 litri, pt ca acolo se va adăuga zarzavatul, ardeii umpluti și bulionul. Urmează sa umpleți frumos ardeii dar lăsați cam o jumate de deget liber ca să permită orezului din ardei sa se umfle la fierbere. Când apa fierbe, adăugați zarzavatul curățat, spălat și tăiat cubulețe(o ceapa, morcovii, pătrunjelul) După vreo 10 minute puneți în oala de ciorbă și ardeii umpluti cu compoziția preparată ca mai sus), adăugați și cele 2 linguri de orez și fierbeți ciorba la foc potrivit spre domol cam 50 /60 minute. Spre sfârșit adăugați bulionul. Dacă folosiți roșii le adăugați cu vreo 20 de minute înainte de scurgerea timpului de preparare a ciorbei. Roșiile trebuie sa fie curățate de coaja și acest lucru e ușor de realizat. Crestati coaja roșiei în 4 și o scufundați în apa clocotită, unde o țineți un minut, coaja se desface repede, scoateti roșia din apa, îndepărtați coaja cu grija după ce o lăsați puțin sa se răcorească, apoi o tocați mărunt și o adăugați în ciorbă. Asa procedați și cu celelalte roșii. Când ciorba este gata (după ce s a scurs timpul preparării, potriviți gustul de sare, stingeți focul și adăugați o legătură de pătrunjel verde tocat. Puteți servi ciorba cu smântână.
Chifle din linte rosie
Am experimentat acest gen de chifle care mie îmi plac. Se știe ca bobul de linte nu contine gluten, așadar aceste chifle sunt potrivite pt persoanele cu sensibilitate la gluten, în plus, nu e mare scofala sa le prepari. Mai jos voi scrie ingredientele necesare și modul de preparare.
Ingrediente:
-300 g linte rosie hidratata de seara pana dimineața
-40 g tarate de psylium
-100 ml apă caldă
- 6 sau 7 g praf de copt
- sare celtica, sau sare neiodata după gust
- 2 linguri ulei de masline
- seminte dupa preferinta( am adaugat de susan alb si negrilica).
Mod de preparare:
Lintea hidratata în apa rece de seara pana dimineața se spala bine în multe ape, pana nu mai face spuma. După spălare, se scurge de apa, se pune intr un blender impreuna cu celelalte ingrediente, adăugați cele 100 ml apă caldă și blendati totul bine. Cu mâinile umezite în apa, modelați bile din compoziție pe care le așezați intr o tava tapetata cu hârtie de copt și coaceți în cuptorul preîncălzit la 190° cam 35'/ 40' cu încălzire superioara/ inferioara, cam asa a durat la mine.