duminică, decembrie 27, 2009

Prajitura Amandina

      Timp de preparare: 3 ore.
      Ingrediente: Blatul: 7 oua, 5 linguri apa, 12 linguri faina, 12 linguri zahar, 2 linguri cacao, 1 praf de copt, un praf sare.  
      Crema: 1 cana zahar(250 g), 3 oua, 2 linguri cacao, 200g unt.
      Pt insiropat: 250 ml cafea tare si dulce(eu am folosit jakobs).
      Pt glazura: 5 patratele ciocolata menaj, 5 linguri cafea, 2 linguri zahar pudra.
      Mod de preparare: preparam blatul asa: batem albusurile spuma (adaugam praful de sare sa se bata mai usor) adaugam 1 praf de copt si continuam sa batem spuma tare. Acum adaugam 5 linguri de apa si cele 12 linguri zahar si batem pana se topeste zaharul. Adaugam cele 2 linguri de cacao (cerneti cacaua), cele 7 galbenusuri si amestecam usor, apoi se adauga cele 12 linguri faina. Se amesteca cu mixerul pt omomgenizare, se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt (folosesc tava cu dimensiuni 26/36 cm). Se coace in cuptorul preincalzit cam 15-20 minute la cuptorul meu (incercati cu scobitoarea, cand nu se lipeste de scobitoare, blatul este copt).
      Preparam crema asa: se freaca 1 cana de zahar cu cele 3 oua si cele 2 linguri cacao ( cerneti cacaoa sa lucrati mai usor) se pun la fiert la foc minim intro cratita buna de care nu se prinde. Fierbeti pana incepe sa se caramelizeze apoi luati de foc si lasati sa se raceasca. Separat bateti bine untul spuma, apoi adaugati treptat crema racita si mixati pana la omogenizare. Blatul se taie in doua pe orizontala, se insiropeaza cu o cana mare de cafea tare si f. dulce.  
      Preparam glazura asa: se topeste ciocolata cu zaharul in 5 linguri cafea (pt fiecare cub de ciocolata se pune 1 lingura cafea).
      Prajitura se asambleaza asa: Blatul taiat in doua pe orizontala se insiropeaza, se umple cu crema rezultata, iar deasupra intindem glazura de ciocolata. Se da prajitura la rece. Eu am glazurat toata prajitura, dar era mai bine daca o portionam si glazuram fiecare bucata separat, cred ca era mai aspectoasa. Va asigur insa ca a fost f. gustoasa si a avut mare succes.Dulcesarat
sâmbătă, decembrie 26, 2009

Prajitura Lamaita



Timp de preparare:  2 ore si 10 minute.
Pt aceasta prajitura, folosesc tava mare de la aragaz cu dimensiuni 28/40cm.  
 Ingrediente:
 Pt foi: avem nevoie de: 3 oua intregi, 8 linguri ulei, 8 linguri zahar, 6 linguri lapte fierbinte in care se dizolva 1 lingurita amoniu pt prajituri, faina cata cuprinde(aproximativ 550 - 600 grame, in functie de marimea oualor).
 Pt crema: avem nevoie de: 4 linguri faina, 2 linguri gris, 1/2 litru lapte, 250 grame zahar, 250 g unt, 1 lamaie (coaja razuita si zeama).
Pt pudrat: 2-3 linguri zahar pudra si o vanilie.
Mod de preparare:    
Preparam foile asa: amestecam intrun castron ingredientele pt foi, framantam bine pana ce aluatul se dezlipeste de pe maini. Impartim aluatul obtinut in 4 si coacem 4 foi pe dosul tavii.Dupa ce intindem foia o intepam din loc in loc cu furculita sa nu se umfle. (Atentie, foile se coc destul de repede, cam 10 minute pt o foaie la cuptorul meu).
Preparam crema asa: 4 linguri faina + 2 linguri de gris + o parte din zahar(se procedeaza asa sa nu se faca cocolase amestecul inainte de a fi fiert) se amesteca bine apoi se inmoaie cu putin lapte rece. Totul se amesteca bine sa nu se faca cocoloase. Restul de lapte se fierbe cu restul de zahar, peste care adaugam amestecul de mai sus. Se fierbe totul la foc mic intrun vas bun, amestecand continuu sa nu se prinda creama. Fierberea se incheie cand crema se ingroasa bine. Lasam crema sa se raceasca, apoi se amesteca cu untul, coaja si zeama de lamaie si ungem cele 4 foi. Prajitura se lasa sa se inmoaie si inainte de a sa servi se pudreaza cu zahar pudra amestecat cu vanilie, apoi o taiem romburi sau dreptunghiuri. Cand pregatesc aceasta prajitura incep cu crema, pt ca imediat ce am copt foile acestea se si ung. Intrun an, le-am lasat pana ziua urmatoare si a trebuit sa dau foilor o alta destintie ca au crapat.



 

Prajitura Maria-Elena


Timp de preparare: 2 ore si 30 minute
 Ingrediente: Eu folosesc tava mare de la aragaz- 28/40 cm.
 Blatul 1: 6 albusuri, 6 linguri zahar, 6 galbenusuri, o jumatate praf de copt, 6 linguri de faina.
 Blatul 2: alte 6 albusuri, 6 linguri de zahar, 250 grame nuca macinata, o jumatate praf de copt, 2 linguri de faina. Crema: 6 galbenusuri (ramase de la blatul 2), 250 grame zahar pudra, 2 sau 3 vanilii, 2 linguri de faina si 250 ml lapte, 2 pachete de unt.
Mod de preparare: Se procedeaza asa:
Preparam blatul 1: 6 albusuri se bat spuma cu 6 linguri zahar, 6 galbenusuri, o jumatate praf de copt, 6 linguri de faina. Se coace in tava unsa si tapetata cu faina, la foc potrivit. 
Preparam blatul 2: alte 6 albusuri se bat spuma cu 6 linguri de zahar, se adauga 250 grame nuca macinata, o jumatate praf de copt, 2 linguri de faina. Se coace in tava unsa si tapetata cu faina, la foc potrivit.
Preparam crema: 6 galbenusuri (ramase de la blatul 2) se freaca cu 250 grame zahar pudra, 2 sau 3 vanilii, 2 linguri de faina si 250 ml lapte,apoi se fierbe de preferat pe abur ( dar se poate si la foc mic intrun vas bun de care nu se lipeste ) pana se ingroasa bine. Lasam crema sa se raceasca, apoi cele 2 pachete de unt se freaca bine (sa iasa apa daca contine) apoi se amesteca cu compozitia de mai sus, racita. Crema obtinuta se imparte in 2 parti. Intruna punem 2 linguri de cacao si se pune intre foi, iar crema galbena se pune deasupra si se razuieste ciocolata.
Prajitura se asambleaza astfel: blat galben uns cu crema cu cacao peste care asezam blatul cu nuca pe care il ungem cu crema galbena, iar deasupra razuim ciocolata.