marți, februarie 27, 2018

Nuci prajituri de casa







Reteta este una veche de peste 20 de ani, aluatul se coace in presa de nuci, e multa munca, ai nevoie de rabdare, dar in final nucile sunt tare frumoase si foarte bune. Daca doriti sa va rasfatati cu un astfel de de desert aveti nevoie de:
Aluat: 1 margarina, 650 grame faina alba, 250 grame zahar, 3 oua, zeama si coaja de la o lamaie, 1 praf de copt stins cu zeama de lamaie, 3 linguri de smantana.
Crema: 250 grame nuca macinata, 100 mililitri (ml) esenta rom, 200 grame unt, 200 grame zahar pudra, 1 lingura cacao.
Mod de lucru pt prepararea aluatului:
Intrun bol frecam zaharul cu ouale si smantana pana la topirea zaharului. Adaugam coaja de lamaie, praful de copt stins cu zeama de lamaie, amestecam bine, adaugam faina alba cernuta, framantam pana obtinem un aluat, pe care il rupem in bilute mici care sa incapa in presa speciala de nuci. Am vazut ca intre timp lucrurile au avansat si au aparut prese mai mari pt 16 jumatati de nuci, sau niste capacele speciale de nuci in care se coace aluatul. Eu am presa veche, de vreo 30 de ani, cam inainte de anul 2000. Deci coacem bilutele de aluat in presa, pe aragaz. Se curata marginea cojilor de nuca, astfel incat atunci cand le lipim cu crema sa imite bine forma nucilor.
Mod de lucru pt prepararea cremei:
Intrun bol frecam untul spuma, adaugam zaharul, nucile macinate, esenta de rom, cantitatea de cacao indicata in reteta, le amestecam bine si cu crema obtinuta lipim cojile de nuca coapte, sau capacelele, cum vreti sa le numiti, cate doua. Le puteti pudra cu zahar pudra. Daca rabdarea va perimte, merita sa incercati reteta, este in general bucuria celor mici si un desert care infrumuseteaza un platou la sarbatori, in plus, puteti coace din timp cojile, iar umplutura nu va ia mult timp.

joi, februarie 02, 2017

Secrete mici, efecte mari 1

Sunt convinsa ca toate gospodinele cu experinta detin aceste secrete, pe care eu vreau sa le fac cunoscute tinerelor incepatoare sau fara experienta in gatit. Indiferent de pregatirea profesionala, orice femeie care are in grija o familie, e bine sa cunoasca aceste secrete. Asadar am gasit de cuviinta ca gospodinele interesate vor tine seama de sfaturile mele.
Atunci cand vreti sa preparati ceva dulce e bine sa stiti ca:
-toate ingredientele pe care le folositi ar trebui sa aiba aceeasi temperatura, se indica intotdeauna sa fie la temperatura camerei;
-sa fie proaspete;
-sa fie cantarite sau masurate corespunzator;
-tava sa fie unsa, tapetata cu faina sau hartie de copt;
-praful de copt se amesteca bine de tot cu faina si se cerne de 2 sau 3 ori;
-bicarbonatul se stinge intotdeauna cu zeama de lamaie sau otet;
-amoniacul se stinge intotdeauna cu 2 sau 3 linguri de lapte fierbinte;
-faina se masoara intotdeauna dupa ce se cerne.
Prajitura iese uscata si aspra daca: are mai multa faina decat scrie in reteta.
Prajitura se lasa daca: se pune mai putina faina, daca nu se coace destul, daca nu are destul zahar, daca nu are suficient praf de copt sau bicarbonat.
Prajitua se coace in tava de tabla unsa cu unt, untura, margarina sau ulei.
La prajiturile mai fine, tava se unge cu unt.
Tineti seama de aceste sfaturi si reusita va fi deplina!
duminică, august 28, 2016

Ciorba de varza 2


Reteta este de post.
Avem nevoie de: 500 grame varza alba proaspata, 3 morcovi, 1 radacina patrunjel, 1 ceapa, un gogosar, 1 ardei gras, frunze de telina, frunze de patrunjel, rosii sau bulion, sare, putin otet.
Mod de preparare: puneti la fiert 3 litri apa. Dupa ce incepe sa fiarba, adaugati legumele curatate, spalate, taiate marunt in apa. Incepeti cu ceapa, radacinoasele, gogosar, ardei, varza, rosiile decojite, frunzele verzi spalate si maruntite, fara tije. Cand toate cele au fiert, potriviti gustul de sare, otet. Stingeti focul. Pastrati verdeata sa presarati in farfurii la servire. Cine nu posteste poate sa si puna din plin smantana cu continut mare de grasime pt ca ciorba nu are nimic gras.