In congelator am avut vreo 2 kilograme de strugurei (coacaze) si asa... la inceput de an am facut o dulceata deosebit de aromata.
Cantitati folosite: 2 kg strugurei, 2 kilograme zahar, zeama de la o lamaie.
Ciorchinii de coacaze (strugurei) se spala, se lasa la scurs, se desprind de pe ciorchine, se aseaza in pungi de plastic si se congeleaza. Eu procedez asa daca vreau sa-i combin cu alte fructe care apar mai tarziu. Anul acesta am vrut sa-i combin cu prune, insa am uitat de ei in acea perioada. Dulceata a iesit la fel de gustoasa ca si in perioada in care fructele erau proaspete.
Peste strugureii decongelati, am adaugat zaharul, i-am lasat asa de seara pana dimineata, am stors zeama de lamaie si am pus fructele la fiert. Dupa primul clocot am scurs o parte din siropul pe care l-au lasat fructele, am fiert dulceata pana cand bobitele s-au afundat in restul de sirop, semn ca dulceata este gata. Am turnat dulceata in borcane cu capace filetate, spalate, sterilizate, am pus borcanele la dunst uscat (am acoperit borcanele cu o patura groasa unde au ramas pana s-au racit), apoi le-am asezat in camara. Mie imi place dulceata de strugurei cu lapte rece.