duminică, noiembrie 08, 2009

Ciorba de varza

Ingrediente: varza (cam 700 g), 4 morcovi, 1 ceapa, 2 linguri faina, 50 ml ulei, 200-300 ml bulion, o crenguta marar tare, 1 lingurita cimbru uscat, sare.
Mod de preparare: punem la fiert 2 litri si jumatate de apa. Cand fierbe adaugam ceapa taiata marunt, morcovii taiati rondele, varza taiata bucatele, mararul si cimbrul. Cand zarzavatul este fiert, potrivim ciorba de sare. Seaparat, intro tigaie mica sau intrun vas mic, preparam un rantas din ulei si faina pe care il stingem cu bulion si pe care il adaugam la ciorba. Lasam ciorba sa clocoteasca 1-2 minute, apoi stingem focul. Se mananca cu mamaliguta calda si ardei iute.
vineri, noiembrie 06, 2009

Varza calita cu paste

Timp de preparare: 40 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 1 punga paste fainoase(eu am folosit patratele mici), 1 varza cam de 1 kg, 1 ceapa alba, 50 ml ulei, piper, sare, 2 lingurite boia dulce, cateva rosii mici.
Mod de preparare: varza se taie fideluta. Intro cratita punem uleiul la incins, adaugam ceapa taiata marunt, calim usor, adaugam boiaua si la urma varza cu rosioarele. Calim varza la foc domol cam 20-30 minute, potrivim de sare si piper, stingem focul. Intre timp, fierbem pastele conform indicatiilor de pe ambalaj, le clatim cu apa rece, le scurgem, apoi le amestecam cu varza calita. Acest fel de mancare se poate consuma in post. Pt aspect, am folosit smantana. Se poate servi foarte bine langa un preparat afumat, de pilda carnat sau costita.

Spirale cu piept de pui si sos de legume

Timp de preparare: 30 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 2 bucati piept de pui, 1 punga paste fainoase spirale, 4 rosii mari, 1 ardei gras, 1 ceapa alba, busuioc, piper, sare, patrunjel verde, 2 catei de usturoi, 50 ml ulei (cam o cescuta pt cafea).
Mod de preparare: Intro tigaie, punem uleiul la incins, adaugam pieptul de pui taiat bucatele, il lasam 2-3 minute la prajit, dupa care adaugam legumele taiate corespunzator: ceapa pestisori, ardeiul gras fasii, rosiile felii subtiri, uaturoiul dat prin presa. Fierbem totul la foc potrivit cam 10-15 minute, potrivim de sare, piper, adaugam busuiocul si patrunjelul tocate. Intre timp, fierbem pastele conform indicatiilor de pe ambalaj. Asezam pe farfurie pastele si adaugam peste ele sosul cu pieptul de pui. Din aceste cantitati rezulta cam 4 portii.

Placinta cu cartofi

Timp de preparare: 20 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 2-3 cartofi mijlocii, 5 oua, piper, sare, vegeta, patrunjel verde tocat marunt, ulei.
Mod de preparare: cartofii curatati, spalati se razuiesc pe razatoarea cu gauri mici, ii stoarcem bine, bine de zeama, ii punem intrun vas, ii amestecam cu piper, sare, patrunjel tocat marunt, ouale batute bine. Totul se omogenizeaza bine, apoi se pun la foc, intro tigaie mai mare cu ulei incins, si se coace placinta pe ambele parti la foc mic, sa se patrunda cartofii. Se poate servi simpla sau cu carnati afumati si mujdei de usturoi.

Salata simpla de vinete

Timp de preparare: 1 ora si 10 minute (complexitate medie).
Ingrediente: 1 kg de vinete, ulei, ceapa. sare, gogosar si patrunjel verde pt ornat.
Mod de preparare: Vinetele se coc, se curata, se toaca, se pun intrun castron. Adaugam peste ele ulei , sare, ceapa razuita si se amesteca bine. Vara eu nu pun maioneza la vinete, sunt mai gustoase simple. Le consumam la dejun sau la cina, langa branza de casa din cas de oaie, sau langa un salam uscat, alaturi de rosii, ardei sau gogosari.

Tocanita de cartofi cu cabanos

Timp de preparare: 50 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 1 ceapa, 800 g cartofi rosii, 1 ardei gras verde, 1 rosie mare, 1 cescuta de ulei, 2 lingurite boia, 1 lingurita vegeta, sare, piper, 1 ramurica de frunze telina, o leg. patrunjel verde, 1 lingurita faina pt diresatura, cateva fire de cabanos.
Mod de preparare: Intro cratita, punem uleiul la incins, adaugam ceapa taiata marunt, calim pana devine sticloasa, adaugam boiaua, cartofii curatati, spalati, taiati cubulete. Acoperim cartofii cu apa, lasam sa dea cateva clocote. Adaugam ardeiul gras taiat cubulete mici si rosia taiata marunt, lingurita de vegeata, crenguta de telina. Cand sunt fierti cartofii potrivim de sare si piper, adaugam o diresatura dintro lingurita de faina si apa, mai dam un clocot. Stingem focul, presaram patrunjel verde tocat marunt. Se serveste cu cabanos prajit, pe care il crestam la capete sa fie mai apetisant. Se serveste cu muratura.
marți, noiembrie 03, 2009

Zacusca de vinete







Timp de preparare:
8 ore (complexitate ridicata)

Ingrediente:

10 kg vinete, 5 kg gogosari, 1 l ulei, 2 kg ceapa, 1 kg bulion, sare, piper boabe, 2 frunze dafin.
Este foarte mult de lucru, avand in vedere ca se coc si se curata vinetele si gogosarul, apoi si pt curatatul si macinatul cepei trebuie timp si rabdare. Dar pt cine adora gustul acestui preparat, merita tot efortul.

Mod de preparare:

Vinetele se coc, se curata, se lasa la scurs, se toaca marunt, se pun deoparte.
Gogosarii se coc, se curata de pielita, se dau prin masina de carne, se pun deoparte.
Ceapa, se curata, se da prin masina de carne, se pune la calit intro oala mare cu 1 litru de ulei la foc mic. Se fierbe in ulei pana se inmoaie (cam 2 ore), se adauga gogosarul si vinetele coapte si tocate. Amestecam des in zacusca sa nu se prinda de oala, adaugam bulionul, piperul, frunzele de dafin. Fierbem zacusca de acum incolo inca 1 ora, dupa care se pune in borcane cu capac, bine spalate si sterilizate in cuptor. Tinem borcanele in paturi, la dunst uscat pana se racesc. Pt siguranta, se pot dunstuli in cuptor. Eu procedez asa: pun borcanele intro tava de prajitura mai inalta, pun apa in tava si intruduc tava cu borcanele in cuptor la foc potrivit, pana fierbe apa din tava. De acum, reduc focul mic si las la cuptor 30 minute. Se inchide focul si se lasa zacusca in cuptor pana se raceste, dupa care se scot borcanele se sterg frumos si se pun la pastrat in camara.
Din aceste cantitati, au rezultat 25 de borcane cu zacusca.

Dovlecel pane




Timp de preparare:
50 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 dovlecel mai mare, 3 oua, sare, ulei, faina.

Mod de preparare:
Dovlecelul curatat, spalat se taie rondele de 1 cm grosime, se sareaza si se lasa pe un platou 30 minute sa se inmoaie. Scurgem zeama pe care o lasa, apoi dam fiecare felie prin faina, apoi prin oule batute bine cu putina sare si prajim in ulei incins, pe ambele parti la foc mai domol. Se serveste cald sau rece cu mujdei de usturoi si rosii.

Bulion


Timp de preparare: 4 ore
Ingrediente: rosii, sare dupa gust, 1 ardei gras curatat de seminte, 2 fire telina verde.
Pt ca rosiile sunt din gradina noastra, nu le-am cantarit, cate s-au copt odata din atata am fiert bulion. Este o reteta la care nu trebuie cantitate, fierb atatea rosii cate am la indemana.
Mod de preparare: am folosit o oala de 10 litri unde am pus rosile spalate, curatate acolo unde este locul coditei. Am ales rosii coapte si sanatoase, le-am taiat bucati si le-am pus la fiert cu sare pt conserve(atentie, nu folositi la conserve sare iodata). Nu dau niciodata rosiile prin masina. Le-am fiert la foc potrivit cateva ore, pana s-au zdrobit, apoi le-am strecurat prin sita, dupa care le-am pus din nou la fiert cam o ora. Acum pt aroma am adaugat o jumatate de ardei gras si 2 fire de telina verde, pe care le scot afara inainte de a pune bulionul in sticle. In timpul fierberii eu am pregatit sticlele, pe care le-am spalat bine, apoi le-am sterilizat in cuptorul sobei, dupa care am turnat bulionul in sticle, le-am capacit si le-am pus la dunst uscat intre paturici, apoi le voi aseza in camara.

Salata de castraveti






Timp de preparare:
20 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
Cantitatea nu este stas, fiecare gospodina pregateste salata de castraveti in functie de numarul membrilor familiei sale.
Aveti nevoie de castraveti proaspeti, sare, otet, ceapa, cimbru, (rosii si frunzulite de patrunjel pt ornat).

Mod de preparare:
Se curata castravetii, ceapa. Taim castravetii rondele subtiri, ii punem intro salatiera, taiem si ceapa pestisori, foarte subtire, potrivim de sare, otet, apoi adugam cimbru proaspat sau uscat. Se orneaza cu trandafiri din rosii. Curatam o rosie de coaja, apoi rulam coaja sub forma unui trandafir. Este o salata potrivita langa orice fel de friptura, snitele, tocanite.

Snitele din piept de pui in pesmet

Timp de preparare: 30 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 2 bucati piept de pui dezosat, 2 oua, sare, piper, ulei pt prajit snitelele, faina, pesmet.
Mod de preparare: transam bucatile de piept, le batem cu batatorul de carne, le crestam pe margine in cateva locuri sa nu se adune la prajit, le pipera, le saram. Intro farfurie batem bine ouale cu putina sare. Carnea pregatita pt snitele asa cum am descris mai sus, se da prin faina, apoi prin ou si in final prin pesmet, dupa care se pune la prajit in ulei incins. Se prajeste pe ambele parti, apoi se scoate pe un servet absorbant de hartie. Aceste snitele, se servesc alaturi de cartofi natur, sau pireu langa o salata de castraveti.

Ciorba de burta







Timp de preparare:
1 ora si 10 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 kg burta de vita fideluta(congelata din comert), 3 morcovi, 2 radacini patrunjel, o ceapa intreaga(care dupa fierbere se scoate), 2 foi dafin, 10 boabe piper, 7 catei de usturoi, 2 linguri de otet sau mai mult, dupa gust, 3 galbenusuri, 250 g smantana, 1 lingura de sare(mai completati daca va place mai sarat) 4 l apa si patrunjel verde tocat marunt.

Mod de preparare:
Dezghetam burta, se pune la fiert in 4 l apa, se fierbe 30-45 minute, mai completam cu apa daca a scazut. Adaugam zarzavatul curatat, taiat marunt, continuam fierberea completa a zarzavatului, adaugam sare, otet si usturoiul pisat, apoi luam oala de pe foc. Separat, batem bine galbenusurile cu smantana si amestecam incet cu zeama din oala. Se serveste fierbinte cu patrunjel verde presarat in farfurie, alaturi de ardei iute.

Tarhon la borcan pt iarna






Timp de preparare:
4 ore (complexitate redusa)

Ingrediente:
Un manunchi de tarhon, sare neiodata, otet.

Mod de preparare:
Se spala tarhonul se lasa la scurs, apoi se desface de pe crengute si se pune intrun vas. Saram bine, bine frunzele de tarhon cu sare grunjoasa fara iod, lasam vreo 3-4 ore sa se mai lase putin frunzele, apoi asezam tarhonul in borcan si punem otet. In acest mod, se pastreaza ani de zile tarhonul, un condiment excelent pt ciorbe cu carne afumata, sau ciorba de fasole uscata.

Sarmale


Timp de preparare: 4 ore si 50 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 800 grame carne tocata, o cescuta de cafea cu orez, sare, piper(dupa gust), 1 lingurita boia, 1-2 lingurite vegeta, 1 ceapa, 2 cartofi(sarmalele nu vor fi gretoase), 1 ou, frunze de varza murata(20 frunze varza murata de la congelat), varza proaspata, rosii, marar, cimbru pulbere(l-am preparat din cimbru proaspat pus la uscat), bucati de costita afumata.
Mod de preparare: Intrun vas, punem carnea tocata, adaugam oul, orezul bine spalat si scurs de apa, ceapa taiata marunt, cartofii razuiti pe razatoarea cu gauri mari, sare, piper, boia, vegeta si omogenizam bine, Impachetam sarmale(mie mi-au iesit din aceasta cantitate 20 de sarmale mari)pe care le asezam intro oala mai mare, pe fundul careia am pus varza proaspata taiata marunt. Dupa un rand de sarmale, presaram iarasi un rand de varza taiata marunt si asezam din nou sarmale pana le terminam. Deasupra punem afumatura, pe care o acoperim cu varza marunta, peste care taiem rosii felii si asezam si niste marar frunze si un praf de cimbru. Punem sarmalele la fiert domol 3 sau 4 ore, dupa care se servesc cu smantana, langa bere rece sau vin. La preparare se iroseste cam 40-50 minute si la fiert 3-4 ore.