sâmbătă, octombrie 28, 2023

Pireu de mazare


Cantitățile le alegeți după numărul de porții de care aveți nevoie.


Ingrediente și mod de preparare:

-mazăre congelată

-apă pt fiert mazărea 

-sare 

-unt sau ulei de masline

-pătrunjel verde

Într o oala puneți apa la fiert. Cand fierbe adăugați puțină sare, mazărea asa congelata și fierbeți. La mine a fiert repede, cam 15'. După fierbere, strecurați apa, adăugați puțin unt și blenduiti compoziția. Potriviți gustul de sare, la servire puteți presară pătrunjel verde. Eu am pus la fiert 2 căni de mazăre, pt 2 porții, am pus o lingura de unt.  Am servit cu chifteluțe.

miercuri, august 30, 2023

Ciorbă de ardei umpluți /2

Atât de buna!!! Vrei și tu sa încerci?

Ingrediente:


-750/800 g carne tocata de porc
-100 g orez bine spălat și scurs de apă
-sare și piper
-6 ardei grași mari(eu asa am găsit la piață) spălați și curățați de sâmburi (sau 10/12 ardei mai mici spălați și curățați de sâmburi
-2 oua
-4 morcovi medii
-2 rădăcini patrunjel
-o legătură pătrunjel verde
-2 cepe albe
-2 linguri orez spalat
- 200 ml bulion sau 3 roșii decojite
- 2 lingurițe boia dulce
-4 litri apă

 
Mod de preparare:


Începeți cu pregătirea arderilor, pe care ii spălați, ii curățați de sâmburi și ii umpleți cu compoziția de carne preparată astfel: într-un bol amestecați carnea cu orezul, cu sare, piper, boia, o ceapa tăiată mărunt, cele 2 oua, 2 sau 3 linguri apa rece în timp ce omogenizati aceasta compoziție. (Apa rece face compoziția pufoasă. Acest truc îl folosesc și la sarmale). Între timp puneți apă la fiert (cei 4 litri) într-o oala de vreo 6 litri, pt ca acolo se va adăuga zarzavatul, ardeii umpluti și bulionul. Urmează sa umpleți frumos ardeii dar lăsați cam o jumate de deget liber ca să permită orezului din ardei sa se umfle la fierbere. Când apa fierbe, adăugați zarzavatul curățat, spălat și tăiat cubulețe(o ceapa, morcovii, pătrunjelul) După vreo 10 minute puneți în oala de ciorbă și ardeii umpluti cu compoziția preparată ca mai sus), adăugați și cele 2 linguri de orez și fierbeți ciorba la foc potrivit spre domol cam 50 /60 minute. Spre sfârșit adăugați bulionul. Dacă folosiți roșii le adăugați cu vreo 20 de minute înainte de scurgerea timpului de preparare a ciorbei. Roșiile trebuie sa fie curățate de coaja și acest lucru e ușor de realizat. Crestati coaja  roșiei în 4 și o scufundați în apa clocotită, unde o țineți un minut, coaja se desface repede, scoateti roșia din apa, îndepărtați coaja cu grija după ce o lăsați puțin sa se răcorească, apoi o tocați mărunt și o adăugați în ciorbă. Asa procedați și cu celelalte roșii. Când ciorba este gata (după ce s a scurs timpul preparării, potriviți gustul de sare, stingeți focul și adăugați o legătură de pătrunjel verde tocat. Puteți servi ciorba cu smântână. 

marți, martie 28, 2023

Pasta de fasole roșie cu porumb


PASTA DE FASOLE ROȘIE CU PORUMB!!!

În post, mie mi plac pateurile vegetale/pastele tartinabile făcute de mine din ingrediente pe care le agreez. Le consum la dejun sau cină. Azi vin cu o astfel de rețetă. Am folosit în prepararea ei câteva ingrediente ușor de procurat. Am avut nevoie de:
-1 cutie fasole roșie scursa de zeamă
-3 linguri de porumb din conservă scurse de zeamă
-2 fire de ceapă verde tăiate mărunt (sau 1 ceapa uscata medie, pe care o tăiați marunt) 
-1 fir usturoi verde tăiat marunt(sau 3 căței de usturoi mărunțit putin)
-1 linguriță piper măcinat 
-1 lingură muștar iute (am avut eu)
-100 ml ulei floarea soarelui
-3 fire de pătrunjel verde maruntit
-sare după gust
-opțional câțiva sâmburi de nucă ce vor fi zdrobiți peste felia unsă. 
Toate ingredientele le am pus într-un vas din plastic (era bine dacă alegeam unul puțin mai încăpător), am folosit blenderul vertical și am zdrobit totul foarte bine, obținând o pastă consistentă și gustoasă. Opțional puteți adăuga putina zeama de lămâie. Cam asta a fost, rămâne sa încercați și voi și sa mi spuneți dacă v a plăcut. 😃