vineri, octombrie 16, 2015

Ciorba de varza cu perisoare


O potrivire de nota 10 intre varza si carnea de porc proaspata sau afumata, se stie nu de ieri de azi, de aceea mi-a venit ideea acestei gustoase ciorbe.
Timp de preparare: 1 ora si 30 minute.
Aveti nevoie de: o varza, 2 sau 3 morcovi, patrunjel radacina si frunze, 1 ceapa potrivita ca marime (de marimea unui ou) marar, cimbru, 150 sau 100 ml bulion, sare, putin otet.
Pentru perisoare: 1/2 kg carne tocata de porc, 2 linguri de orez fara impuritati si spalat, 2 oua intregi, 1 lingura gris, putina sare, 1 lingurita piper macinat.
Mod de preparare: puneti la fiert intr-o oala 3 litri si jumatate de apa. Cand fierbe apa, adaugati ceapa morcovii, patrunjelul, toate curatate, spalate, taiate cubulete. In timp ce fierbe zarzavatul, preparati perisoarele din ingredientele pt perisoare (amestecati bine toate ingredientele pt perisoare, apoi cu mainile usor umezite luati putina compozitie si formati perisoare). Puneti perisoarele la fiert in oala cu zarzavat, fierbeti putin sa se prinda perisoarele(cam 5 minute) si adaugati varza taiata patratele sau cum doriti. Adaugati sare dupa gust, o crenguta de marar si 1 lingurita cimbru uscat. Fierbeti ciorba la foc potrivit. Cand perisoarele sunt fierte adaugati bulionul, gustati ciorba si daca va place mai acra adaugati putin otet. Mai clocotiti ciorba 2 minute, stingeti focul si presarati in oala putin patrunjel verde tocat. Daca doriti puteti consuma cu smantana, adaugand direct in farfurie.


vineri, octombrie 09, 2015

Gogonele

Reteta simpla si buna! La reteta cu Pikant Fix, nu conteaza cate gogonele aveti, atat cat conteaza solutia cu pikant fix care se calculeaza pt volumul borcanului.
Ca sa aveti in camara aceasta conserva, procedati astfel: gogonelele sanatoase si spalate se aseaza in borcane spalate si sterilizate cu capac filetat. Daca doriti puneti in borcan bucati de hrean curatat, foi de dafin. La 1,750 l apa, se adauga 300 ml otet alimentar de 9 grade si 150 grame zahar (eu  am folosit doar 100 grame zahar), 1 plic de Pikant Iute Fix, se fierbe 3-5 minute din momentul inceperii fierberii, apoi solutia se toarna peste legumele din borcan. Se fileteaza capacul si gata gogonelele.
joi, octombrie 08, 2015

Gogosari in otet


Tare buni acesti gogosari in otet, iar reteta e mai mult decat simpla. Aveti grija doar sa sterilizati borcanele, sa folositi gogosari sanatosi iar reusita va fi garantata.
Timp de preparare: cam 40 minute.
Aveti nevoie de: 500 grame de gogosari, 550 mililitri otet alb pt muraturi, cateva boabe de mustar, 20 grame zahar,1 lingurita sare grunjoasa pt muraturi, 1 lingurita de chimen (de mentionat la aceasta reteta ca semintele de chimen dau un gust deosebit, fin, acestui fel de conserva).
Mod de preparare: se curata gogosarii de cotoare, se spala, se taie fasii, se pun in borcan. Pt cantitatea mentionata in reteta, aveti nevoie de un borcan de un kg, de preferat cu capac filetat.
Intr-o oala puneti otetul la fiert, adaugati boabele de mustar, zaharul, sarea, chimenul. Se fierbe 5 minute de la primul clocot. Solutia aceasta o turnati peste gogosarii din borcan, filetati capacul si gata. Gospodinelor tinere, cu mai putina experienta, vreau sa le dau un sfat: ar fi bine sa aseze borcanul pe o suprafata metalica, intr-o cratita, sau farfurie de tabla, inox...sa nu crape borcanul. Va recomand reteta si astept sincere impresii.