joi, iulie 02, 2015

Dulceata de strugurei, cirese si zmeura



Aromele verii pastrate pentru iarna in borcanele din camara! De data aceasta am facut o dulceata gustoasa si parfumata din strugurei rosii, cirese carnoase si zmeura. Strugureii pt cine nu stie, la noi in Ardeal sunt coacazele. Noi avem in gradina o tufa batrana de cand eram noi copii. Anul acesta nu a fost prea mare rodul, de aceea am combinat strugureii cu cirese si zmeura. Nu conteaza cantitatea pt fiecare fruct in parte, eu niciodata nu am tinut cont de acest lucru. Am combinat fructele in cantitatile pe care le-am avut.
Aveti nevoie de: 1 kg de fructe, 500 grame zahar, 1 plic de Gelfix Extra 2x1. Eu scriu reteta pt un kg de fructe, voi puteti folosi cate vreti, doar sa respectati proportia la ingrediente.
Intotdeauna pregatesc borcane cu capac, pe care le spal bine cu detergent de vase, le clatesc cu multa apa. Borcanele scurse de apa le pun in cuptorul aragazului la foc mediu cam 15 minute, iar capacele le sterg bine cu prosop de bucatarie curat si uscat. Aceste reguli le respect de fiecare data la conservele pt iarna.
Mod de preparare: fructele se spala. Strugureii se desprind de pe ciorchine, cireselor li se scot samburii, zmeura se separa de receptacul. Punem toate fructele intr-o cratita curata de care nu se lipeste nimic. Continutul unui plic de gelfix extra 2x1 se amesteca cu 2 linguri de zahar, se adauga peste fructe, se   amesteca bine cu fructele si punem cratita la foc moderat. Nu uitati sa amestecati continuu fructele cu o lingura de lemn sa nu se lipeasca de cratita. Cand fructele incep sa fiarba, reducem focul, adaugam restul de zahar si fierbem la foc mediu inca 3 sau 5 minute. Luam cratita de pe foc, lasam dulceata sa se racoreasca putin, apoi o turnam in borcane, infiletam capacele, intoarcem borcanele cu gura in jos si le lasam asa timp de 5 minute. Asezam borcanele cu dulceata intr-un cos pe care il acoperim cu o patura (dunst uscat). A doua zi asezam borcanele in camara.



duminică, iunie 28, 2015

Conopida cu maioneza


Buna, ieftina, usor de gatit, prezenta pe mai toate mesele din piata, vedeta retetei de azi este conopida.
Aveti nevoie de: conopida, maioneza, ceapa verde, sare.
Conopida pe care am avut-o a cantarit aprox. 800 grame.
Cum am procedat: curatata de frunze, spalata si desfacuta in buchetele, am pus conopida la fiert in apa cu sare. Intre timp am preparat maioneza din: 2 oua intregi nefierte, 200 mililitri ulei de floarea soarelui, 1 lingura otet, sare. Cu un mixer vertical in cateva secunde se prepara maioneza. Conopida fiarta se raceste, se scurge de apa. Intr-un vas de plastic mai inalt, am adaugat conopida, ceapa verde (destul de crescuta) taiata marunt si le-am amestecat cu mixerul vertical pana am obtinut o crema fina de culoare verde deschis, la care am adaugat maioneza am amestecat delicat, am mai adaugat putina sare. Aceasta a fost toata munca. Va indemn sa incercati reteta daca va place conopida.

duminică, iunie 07, 2015

Pulpa de miel cu rozmarin cimbru si cartofi


Ca oricarei gospodine imi plac retetele usor de gatit. Un exemplu ar fi aceasta friptura din pulpa de miel cu rozmarin si cimbru. Sa nu pierd mult timp prin bucatarie am ales 2 condimente aromate care se potrivesc foarte bine cu mielul: rozmarinul si cimbrul. Nu aveti nevoie de  prea mult timp pt pregatirea carnii insa trebuie sa aveti rabdare in timp ce friptura sta la cuptor..Sa va spun reteta:
Timp de preparare: aprox 2 ore
Avem nevoie de: 1 pulpa miel, 200 ml vin rosu, 1 cana apa ( 250 ml), 1 lingurita cimbru uscat, 1 crenguta rozmarin (eu am avut la congelat, se pastreaza foarte bine), sare, piper macinat, 2 catei de usturoi, 5 cartofi, putin ulei, 1 lingurita boia dulce.
Mod de preparare: pulpa de miel spalata se sareaza, se pipereaza, se pudreaza cu boia si cimbru, se adauga uleiul si se unge bine. Aseazam carnea astfel pregatita in tava de friptura, adaugam apa, usturoiul, stropim cu vin. Se acopera tava cu o folie de aluminiu si se pune in cuptorul deja incalzit. Se lasa cam 30 minute, dupa care se scoate tava se intoarce carnea pe partea cealalta, se acopera tava din nou cu folie si se lasa la cuptor pt inca 30 minute. Se scoate tava din cuptor, adaugam cartofii curatati si taiati in jumatati, crenguta de rozmarin si punem tava descoperita pt inca 30 minute in cuptor. Din cand in cand, stropim carnea si cartofii cu sosul din tava pana se rumenesc. Se servesc cu salata de cruditati.