joi, aprilie 19, 2012

Oua rosii vopsite natural


Mama vopsea ouale intotdeauna in mod natural, prin metoda bunicii, adica folosind foi de ceapa uscate si sfecla rosie. Erau asa frumoase, iar vopseaua nu se lua pe maini. Daca vreti vreodata sa vopsiti oua in mod natural, trebuie doar sa strangeti foi de cepa, sau sa le procurati de la tarabe. Eu am avut foi de ceapa galbena si rosie. Am zis foi de ceapa galbena, pt ca sunt si foi albe de ceapa, acelea nu sunt bune. Deci, cu 2 maini bune de foi de ceapa rosie si galbena, cu 3 sfecle rosii, m-am apucat de treaba. Intro cratita larga si inalta, am pus foile de ceapa, am adaugat sfecla rosie bine spalata si taiata bucatele, am pus apa, am adaugat ouale, insa nu oricum, le-am impodobit cu frunze de trifoi si alte buruieni, le-am invelit strans in ciorap de nylon (strampi), am legat la fel de strans cu ata. Am pus ouale la fiert in apa rece, am avut grija sa fie acoperite cu apa, am mai adaugat vreo 4 linguri de otet si am fiert ouale cam 25 minute, poate si mai mult (am uitat de ele), la foc potrivit,  pana am obtinut culoarea dorita. Am scos ouale pe un servet de hartie. Asa fierbinti, am taiat cu o foarfeca ciorapul acolo unde a fost legat cu ata, am curatat frunza de trifoi. Atentie, ouale trebuiesc desfacute din ciorap repede, pana nu se usuca frunza de decor, pt ca numai asa puteti dezlipi frunza. Dupa ce am desfacut toate ouale, dupa ce acestea s-au uscat le-am dat luciu cu o bucatica de slanina. Puteti sa le dati luciu si cu o bucata de servetel inmuiat in ulei. Am vopsit 15 ousoare si am fost tare multumita. Ouale au fost de casa, au fost asa gustoase ca cele pe care le vopsea mama si bunica. Incercati sa le vopsiti natural si precis nu veti mai dori sa folositi chimicale.



miercuri, aprilie 18, 2012

Pate de ficat de pasare


Timp de preparare: aprox. 25 minute
Ingrediente: 1 kg ficatei de pasare, 3 cepe albe, 150 g unt, 4 lingurite piper macinat, sare, cimbru uscat, 5 catei de usturoi.
Mod de preparare: ficateii se verifica sa nu aiba fiere, care ar putea da gust amar, neplacut, pateului. Ficatelul se spala, se lasa la scurs intro sita. Intro cratita punem untul la topit, se aduga ceapa taiata pestisori, usturoiul maruntit, se calesc pana devin sticloase, se adauga ficatul, se lasa la foc potrivit 10 minute, amestecand din cand in cand, se pipereaza, se adauga cimbrul uscat. Dupa ce adugam condimentele, mai lasam cratita pe foc 1 minut, stingem focul, potrivim de sare, lasam sa se racoreasca cateva minute. Cu mixerul vertical, mixam compozitia si obtinem o pasta fina de pate. Eu l-am pus in cutii de margarina si l-am pastrat la frigider, dar l-am terminat intro saptamana. Noua ne place cu ceapa sau cu rosii, e delicios!


joi, martie 15, 2012

Tocanita de ceapa cu pasta de gogosari in blid de mamaliga


In perioadele de post, in criza de timp, sau orice altfel de criza, una din mancarurile salvatoare este Tocanita de ceapa in diferite variante. Ori ca gatesc acest fel de mancare cu rosii si il numesc simplu Tocanita de ceapa, sau cu mai multe ingrediente sub numele de Tocanita de ceapa cu ardei copt, tot gustos este. Pentru azi va propun o reteta la fel de simpla in care principalul ingredient este, dupa cum sugereaza titlul postarii, tot ceapa. Reteta de azi se numeste: Tocanita de ceapa cu gogosari in blid de mamaliga. Ingredientul care ii confera mancarii un gust deosebit, este pasta de gogosari.
Toacana de ceapa, este o reteta traditionala ardeleneasca, in varianta ei clasica. Intotdeauna se mananca cu mamaliguta calda si muratura dupa preferinta.
Iata reteta:
Timp de preparare: 20 minute
Ingrediente: 7-8 cepe albe, 150-200 ml ulei floarea soarelui, 4 linguri pasta de gogosari, sare, piper macinat, patrunjel verde.
Mode de preparare: cepele se curata, se spala, se taie pestisori, se adauga la uleiul incins, se calesc la foc moale 5 minute, adaugam pasta de gogosari, continuam calirea alte 5 minute. La servire, presaram piper proaspat macinat si patrunjel verde tocat. Asa cum am specificat, se servesc intotdeauna cu mamaliguta calda.