marți, noiembrie 01, 2011

Compot de dovleac


Poate pentru unii nu pare prea interesant acest compot, insa nu e de aruncat. Acum e vremea dovleacului, ca deja a cazut bruma si se stie, el devine mai bun, mai dulce, daca e batut de bruma. Asadar pt ca am avut in gradina 3 dovleci si mi-era mila sa nu-i folosesc daca tot i-a facut Dumnezeu, m-am gandit sa fac compot si dulceata de dovleac.
Compotul se face usor, iata reteta:
 Timp de preparare: 25 minute.
Ingrediente: dovleac de tara, zahar tos, apa, zahar vanilat, scortisoara.
Mod de preparare: o bucata de dovleac se curata de samburi si coaja, se taie cubulete, se spala, se umple un borcan de 800 g spalat bine, se toarna apa pana la gatul borcanului. Goliti continutul borcanului intro cratita, adaugati 5 linguri de zahar 1 plic zahar vanilat si 1 lingurita mica de scortisoara. Adaugati in plus 100 ml apa, deorece scade la fiert. Ar fi bine sa folositi baton de scortisoara in loc de scortisoara praf, pt ca siropul din compot se inchide la culoare, la fel si cuburile de dovleac din cauza prafului. Eu nu am avut baton si am folosit scortisoara pulbere. Puneti cuburile de dovleac la fiert la foc mic impreuna cu apa, zaharul tos, vanilia si scortisoara. Fierbeti cuburile de dovleac pana se inmoaie dar nu se zdrobesc, apoi turnati-le in borcan impreuna cu siropul rezultat si sigilati borcanul. Compotul este bun si aromat, nu pare a fi dintrun banal dovleac!
In curand va voi prezenta 2 retete de dulceata din dovleac, asa ca fiti cu ochii in patru.



duminică, octombrie 30, 2011

Premiul de la concursul Bucatarului Maniac, oferit de Editura Litera



Poate va amintiti de concursul organizat de Bucatar Maniac, in luna octombrie, la care am participat si la care Editura Litera oferea drept premiu cate o carte interesanta, utila si frumos ilustrata, de retete cu sucuri naturale, benefice organismului.
Castigatorii au fost alesi prin tragere la sorti cu ajutorul random.org.


Ei bine, eu am fost una din persoanele norocoase, am avut comentariul nr 18. Premiul a ajuns deja la mine, multumesc foarte frumos Bucatar Maniac, multumesc frumos Editura Litera.

joi, octombrie 20, 2011

Piept de pui la gratar cu ceapa rumena si salata de varza rosie


 Va recomand o reteta rapida si gustoasa, mai din zilele noastre si nu tocmai de pe valea Tarnavelor, dar ar putea  deveni. Mama nu facea gratare din piept de pui, desi ,,curtea gainilor,, era plina de oratanii in fiecare an, insa nu-mi amintesc in copilaria mea, gratarele sa fi ocupat un loc important. Asadar ele ocupa un loc de cinste in zilele noastre, cand timpul se scurge rapid si parca nu mai dorim sa stam prea mult prin bucatarie, dar am vrea sa stim ca cei dragi sunt hraniti si multumiti. Iata reteta de Piept de pui la gratar cu ceapa rumena si salata de varza rosie.
Timp de preparare:  40 minute.
Ingrediente: 1 piept de pui dezosat de aprox 600 de grame, 4 cepe albe, 50-60 ml ulei, 1 varza rosie (a mea a cantarit vreo 700 g), 2 cepe rosii, otet balsamic, sare, piper, patrunjel verde.
Mod de preparare: se incepe cu prepararea salatei de varza. Puneti varza rosie taiata fideluta intrun castron sau cratita, adaugati 1 lingurita de sare grunjoasa (mai adaugati pe parcurs daca e nevoie), frecati varza cu sare, adaugati ceapa taiata pestisori sau o razuiti pe razatoarea cu gauri mari (eu asa am procedat), stropiti salata cu otet balsamic dupa gust, piperati, amestecati si salata e gata. Gasiti reteta salatei din varza rosie si  aici. Lasati deoparte salata de varza si treceti la prepararea gratarelor.
Pieptul de pui se taie felii, se bate cu ciocanul de carne, se sareaza, se pipereaza, se unge cu putin ulei, se pune pe gratar(eu am folosit gratarul pe aragaz).
Pana se fac gratarele, preparati ceapa alba in felul urmator: intro tigaie puneti cele 50 ml ulei la incins, taiati ceapa alba pestisori, o adaugati peste ulei si rumeniti cam 7-10 minute la foc potrivit, amestecand mereu. Cand ceapa este gata, asezati pe o farfurie cate 2 gratarele, 2 linguri de ceapa, alaturi de salata de varza rosie. Peste gratare, presarati patrunjel verde tocat marunt. Cantitatile sunt pt 3 portii.