marți, octombrie 18, 2011

Salata de varza rosie


Zilele trecute am preparat o salata din varza rosie, tare gustoasa si sanatoasa. Cine nu stie ca varza rosie contine foarte multa vitamina C si antioxidanti, ca e foarte satioasa consumata sub forma de salata? Tot varza rosie previne si combate degenerarea celulelor sistemului nervos central care determina aparitia bolii Alzheimer.
Azi va propun o reteta de salata, in care vedeta este varza rosie.
Timp de preparare: 10 minute.
Ingrediente: 1 varza rosie de vreo 700 g, 2 cepe rosii, sare grunjoasa, otet balsamic, optional piper.
Mod de preparare: puneti varza rosie taiata fideluta intrun castron sau cratita, adaugati 1 lingurita de sare grunjoasa (mai adaugati pe parcurs daca e nevoie), frecati varza cu sare, adaugati ceapa taiata pestisori sau o razuiti pe razatoarea cu gauri mari (eu asa am procedat), stropiti salata cu otet balsamic dupa gust, piperati, amestecati si puteti servi. Se potriveste cu gratare de pasare, porc.

vineri, octombrie 14, 2011

Dulcesarat la 2 anisori



S-a mai scurs un an si am ajuns la cea de-a doua aniversare a blogului Dulcesarat. Sunt mandra si bucuroasa ca am ajuns aici, vreau sa multumesc sincer tuturor vizitatorilor care mi-au trecut pragul  pt comentariile bune sau critice pe care le-au lasat. Daca li s-a parut cat de cat interesant acest blog, ii invit sa-mi treaca pragul cand raman in pana de idei, voi incerca sa nu-i dezamagesc, sa vin cu retete interesante si gustoase.
Dragii mei prieteni va astept in fiecare zi.
joi, septembrie 29, 2011

Compot de struguri albi, fara conservant


Pentru compotul de struguri am cumparat struguri cu boaba mare, pe la noi prin Ardeal se mai numesc si tata-caprei. Imi plac fiindca sunt carnosi si au samburi putini.
Eu am folosit borcane mari de 720 g, cu capace metalice cu filet.
Timp de preparare: 1 ora.
Ingrediente: 2 kg de struguri, 3 linguri zahar pt fiecare borcan de compot, zahar vanilat, apa.
Mod de preparare: spalati strugurii, rupeti bobitele de pe crenguta, ii asezati in borcane.
Intrun borcan in care ati pus fructe, adaugati apa, mai jos cu un deget de gura borcanului, rasturnati apa intrun vas, o masurati si aceea este cu aproximatie cantitatea de apa necesara pt un borcan de compot. Intrun vas incapator, puneti atatea masuri de apa, cate borcane de compot faceti si pt fiecare borcan adaugati 3 linguri de zahar, adaugati apoi zaharul de vanilie si puneti vasul pe foc, amastecand continuu pana se topeste zaharul si obtineti zeama pt compot. Aceasta zeama, se toarna in fiecare borcan peste fructe, infiletati capacul, apoi asezati borcanele intro tava cu apa, pe fundul careia puneti o carpa si puneti tava la cuptorul preincalzit. Sunt gata cand incep sa se ridice bule de aer de pe fundul borcanului spre capac si vedeti prima bobita  usor crapata. Acum puteti stinge focul la cuptor si lasati compotul sa se raceasca pana ziua urmatoare cand il asezati in camara. Puteti steriliza borcanele cu compot intro oala mare in care ati asezat borcanele, ati adaugat apa pana la gatul borcanelor, asezati oala pe aragaz, fierbeti borcanele 15 minute din momentul in care vedeti ca incepe sa fiarba apa din oala. Sterilizarea se face la foc mijlociu, apoi cand incepe sa fiarba apa, focul se reduce la mic. Mie imi place mai tare sterilizarea in cuptor, este mai comod.
Nu va temeti, compotul dumneavoastra se va pastra fara conservant, daca  fructele sunt perfect sanatoase, borcanele curate si bine capsate. Este foarte bun peste iarna ca atare, sau la salate de fructe.

Deprindeti bobitele de pe crengute.
Asezati fructele in borcane si pregatiti siropul.
Adaugati siropul peste fructe si capaciti borcanele.
Puneti apa in tava si puneti tava in cuptorul preincalzit cam 30 minute.