sâmbătă, iulie 09, 2011

Zama de loboda rosie cu orez reteta de post


Pt ca e inca sezonul lobodei si noua ne place mult, dar ne si face bine, stiind ca loboba este bogata in vitamine si minerale, indicata in afectiuni hepatice si renale, vrem sa profitam de caltatile ei cat mai mult. Pt azi va propun ,,Zama de loboda rosie cu orez,, o ciorbica racoritoare, recomandata in zilele incinse de vara, se poate manca chiar si rece. Este o reteta de post, doritorii pot adauga smantana in cazul in care nu vor sa posteasca. Iata reteta:
Timp de preparare: 35 minute (complexitate medie)  
Ingrediente: 1/2 kg loboda rosie, 100 ml ulei, 1 ceapa, 3 catei de usturoi, 5 linguri de orez, otet, sare, leustean verde.
Mod de preparare: Incepem cu orezul. 5 linguri cu orez se spala, se pun la fiert 15-20 minute. Cand s-a fiert, il clatim cu apa rece, il scurgem de apa si il lasam deoparte.
Intro oala punem uleiul la incins, adaugam ceapa pe care o calim usor, sa fie sticloasa, apoi adaugam frunzele de loboda rosie, spalate in cateva ape, le calim alaturi de ceapa pana se inmoaie, apoi adaugam vreo 3 litri de apa. Lasam zama la fiert, este suficient 10 minute, loboda fierbe repede. Peste loboda fiarta adaugam orezul, lasam ciorba sa clocoteasca, potrivim gustul de sare, inacrim cu otet si dupa 2 clocote stingem focul. Adaugam usturoiul zdrobit cu presa si o legatura generoasa de leustean verde tocat. Aceasta ciorbica este usoara, racoritoare. 
Puteti servi cu ardei iute, merge de minune langa mamaliga calda si ceapa verde.
Spalam loboda.
Pregatim orezul si ceapa.
Orezul fiert il clatim cu apa rece, il scurgem si il lasam deoparte.
Peste ceapa calita adaugam loboda rosie, completam cu 3 l apa, fierbem zama, adaugam orezul,  si continuam conform retetei .
Este buna, buna, cu ardei iute!

vineri, iulie 08, 2011

Fasole scazuta cu pastai proaspete (reteta de post)


Timp de preparare: 50 minute (complexitate medie)  
Ingrediente: 1/2 kg fasole proaspata pastai, 3 morcovi, 1 ceapa, 2 lingurite boia dulce, 100 ml ulei, 2 catei de usturoi, cimbru, piper macinat, sare, otet de mere cu miere, 4 lingurite amidon alimentar, 1 legatura patrunjel verde.  
Mod de preparare: curatam, spalam si taiem sau rupem pastaile bucatele, curatam si spalam ceapa si morcovii.
Intro cratita cu capacitate de 1 litru, punem uleiul la incins, adaugam ceapa taiata marunt si morcovii taiati rondele, calim usor pana ceapa devine sticloasa, adaugam cele 2 lingurite de boia dulce, adaugam fasolea, acoperim cu apa si lasam sa fiarba la foc potrivit pana se inmoaie fasolea si morcovii. Intre timp completati apa care scade, legumele sa fie usor acoperite de apa. Presaram piper macinat proaspat, adaugam 1 lingurita cimbru uscat(puteti sa puneti si proaspat), adaugam sare dupa gust, inacrim usor mancarea cu otet de mere, care ii va da un gust placut. Pregatim imediat o diresatura din 4 lingurite de amidon si putina apa pe care o desertam peste fasole, amestecam sa nu se faca cocoloase, la foc mic, clocotim 1 minut, pana se ingroasa mancarea, apoi stingem focul. Adaugam, usturoiul zdrobit cu presa si patrunjelul verde tocat marunt. Este o mancare de post hranitoare si usoara. 
Taiem ceapa marunt.
Calim ceapa i morcovii, adaugam boia, fasolea si acoperim cu apa, fierbem, adaugam condimentele.
Amestecam amidonul cu putin apa rece, apoi turnam peste mancare.
La sfarsit adaugam usturoiul si verdeata.
Pofta buna!
marți, iulie 05, 2011

Salata de fructe in cosulet de pepene galben


Timp de preparare: 20 minute
Ingrediente: 1 pepene galben cu greutate de 1 kg si jumatate, 150 g cirese, 100 g strugurei (coacaze rosii), 2 caise, 1 nectarina, 1 kiwi, 1 mandarina, 1 esenta de rom, 1 vanilie, 3 linguri de zahar, menta uscata sau proaspata.  
Mod de preparare: spalam fructele si le lasam la scurs. Spalam pepenele, taiem o calota putin mai sus de jumatate. Scoatem samburii, apoi cu lingura de inghetata, scoatem cu grija bulgarasi de miez pe care ii folosim la salata alaturi de celelalte fructe. Curatam kiwi, il spalam si il taiem cubulete, scoatem samburii din caise si nectarina, taiem fructele bucatele, decojim mandarina si o desfacem in felii. Ciresele raman cu codite. In pepenele golit de miez, asezam un rand de fructe amestecate, le stropim cu esenta de rom, le pudram cu zahar tos si vanilie, asezam alt rand de fructe pe care le stropim cu rom si le pudram cu zahar, pana umplem pepenele. Deasupra punem bulgarasii de pepene, cateva cirese, strugurei si presaram menta uscata. Din cealalta jumatate de pepene taiem o felie subtire pe care o curatam de miez si adaugam cosuletului o tortita pe care o prindem cu 2 scobitori. Daca doriti, puteti bate 100 g de frisca vegetala si o asezati in cosulet, apoi puneti fructele. Eu am renuntat la frisca. Salata a fost deosebit de aromata!


luni, iunie 27, 2011

S-a incheiat prima saptamana a concursului ,,Bucatarul stie tot,, pe saitul Gustos


Cine viziteaza saitul gastronomic romanesc Gustos.ro stie desigur ca aici are loc un interesant concurs anual, Bucatarul stie tot, la care sunt inscrisi o sumedenie de participanti. Particip si eu, iar azi cand am deschis PC, aveam in cutiuta postala electronica un mesaj ca as fi castigatoarea primei etape. Sunt foarte fericita, trebuie sa recunosc si nu m-am putut abtine, vreau sa impartasesc tuturor cititorilor blogului meu, aceasta bucurie. Multumesc echipei Gustos, pt premiul acordat prin organizarea acestui concurs, la care am decis sa particip si care tine 1 luna.


joi, iunie 16, 2011

Dulceata de capsuni cu gel fix 3x1


Este sezonul dulceturilor de tot felul. Zilele astea am preparat dulceata de capsuni, a iesit foarte gustoasa, aromata, racoroasa, datorita mentei uscate pe care am adaugat-o la compozitia de capsuni. De o vreme prepar dulceata cu gel fix, mie personal, imi place mult, iar timpul necesar este mult mai scurt. Cel mai mult mi-a luat spalatul si sterilizatul borcanelor si curatul capsunilor de codite. Intotdeuna incep cu pregatirea borcanelor, pe care dupa ce le spal bine cu detergent de vase, le clatesc cu apa din abundenta, le las sa se scurga putin si le sterilizez in cuptorul de la aragaz cam 10 minute, la foc minim, pana se usuca. Folosesc intotdeauna borcane cu capace filetate. Am facut aceste precizari pt gospodinele incepatoare, sper sa le fie de folos. Aceste manevre au durat vreo 30 de minute. Iata reteta:
Timp de preparare: aproximativ 1 ora, fara sa socotim pregatirea borcanelor.
Ingrediente: 3 kg  capsuni, 1 kg zahar, 2 vanilii, 2 lingurite menta uscata, 3 pliculete gel fix 3x1. Avantajul folosirii gel fix-ului 3x1 este ca nu aveti nevoie de prea mult zahar. Pt 1 kg de fructe e necesar doar 350 g zahar.
Mod de preparare: capsunii spalati, se curata de codite, cei mari se taie bucati, se pun intro oala incapatoare, se amesteca zaharul cu praful gel fix, se adauga peste capsuni, tot acum se adauga vanilia si menta uscata maruntita, se amesteca bine si se pune dulceata la fiert, la foc potrivit, amestecand continuu. Din momentul inceperii fierberii, este necesar sa fierbeti dulceata cam 3 sau 4 minute, amestecand continuu. Precizez ca eu nu am luat spuma, in rest am respectat instructiunile de pe plicul gel fix. Dupa trecerea timpului de fierbere, luati oala de pe foc si cu ajutorul unui polonic, umpleti borcanele, infiletati capacul apoi puneti borcanele cu gura in jos cateva minute. Asezati toate borcanele intro tava, de data aceasta cu capacul in sus, le acoperiti cu o patura groasa, asigurandu-le in acest mod un dunst uscat. Dupa ce se racesc, ziua urmatoare, le luati din tava, le curatati daca este nevoie, in cazul in care ati picat dulceata pe peretii exteriori ai borcanului, le etichetati si le depozitati in camara. Am obtinut 9 borcanele.

Taiati capsunii mai mari.
Zaharul si gel fixul.
Amestecati zaharul cu cele 3 plicuri de gel fix.
Adaugati peste capsuni, nu uitati vanilia si menta.
Amestecati cu cantitatea de capsuni.
Dulceata e gata de pus in borcane!
Intoarceti borcanele cu capacul in jos pt 5 minute.
Dupa racire la testul degustarii.
Un deliciu!
Etichetate pt camara.