miercuri, februarie 23, 2011

Buzunare cu ciuperci


Timp de preparare: 40 minute
Ingrediente: 1 piept de pasare, 150 g branza de burduf, 150 g cascaval, busuioc, patrunjel verde, marar verde, 500-600 g ciuperci, 150 ml suc de rosii, 50 ml ulei (sau unt), sare, piper.
Mod de preparare: incepem cu ciupercile pe care le curatam le spalam. Razuim cateva ciuperci pt umplutura pe razatoarea cu gauri mari, restul ciupercilor le taiem bucati, le punem intrun bol si le dam deoparte. Pieptul de pasare se deprinde de pe os, se bate cu ciocanul de carne, se sareaza, se pipereaza, punem pe fiecare bucata de carne 1 lingura de ciuperci razuite, branza de burduf, cascaval razuit pe razatoarea cu gauri mici, busuioc, verdeata tocata marunt, invelim ingredientele in carne sub forma unui buzunar, prindem cu scobitori. Buzunarele astfel formate se soteaza in unt, le asezam apoi intro tava de cuptor. Punem restul ciupercilor in tigaie, se sareaza, se pipereaza, se soteaza 1-2 minute, adaugam sucul de rosii, lasam cateva minute, apoi asezam ciupercile in tava alaturi de buzunare, acoperim tava cu folie de staniol sau hartie de copt si dam tava la cuptorul preincalzit timp de 15 minute, dupa care scoatem tava, luam folia si mai lasam inca 5 minute sa se rumeneasca. Ar fi trebuit sa servim buzunarele alaturi de ciuperci, asezate pe frunze de salata verde, ornate cu gogosari rosii, iar deasupra presarate cu cascaval razuit, patrunjel si marar verde, busuioc(eu am pus busuioc uscat). Nu am avut salata, nici gogosari, au rezultat 3 portii si au fost foarte apreciate, o sa mai reluam experienta.
Pregatim ingredientele.
O parte din ciuperci le razuim pt umplutura, o parte le taiem bucati.
Pe fiecare bucata de carne punem ciuperci razuite, branza de burduf, cascaval, verdeata.
Formam ,,buzunarele,, si le prindem cu scobitori.
Au rezultat 3 ,,buzunare,,

Sotam ,,buzunarele,, alaturi de ciupercilor razuite ramase de la umplutura.
Asezam ,,buzunarele,, in tava.
Adaugam ciupercile. apoi dam tava la cuptor pt 15 minute.
Se aseaza cate un buzunar pe farfurie, cateva ciuperci, se presara cascaval si verdeata.
O sectiune, pofta buna!

duminică, februarie 20, 2011

Chiftelute cu susan



De multa vreme voiam sa gatesc chiftelute cu susan, mie imi plac foarte mult.
Timp de preparare: 35 minute.
Ingrediente: 1/2 kg carne de porc tocata, 1 ceapa, 2 cartofi, 1-2 oua (eu am avut 1 ou intreg si 1 albus), 7-8 catei de usturoi, patrunjel verde, sare, piper macinat, boia, susan, 1 felie de paine inmuiata si bine stoarsa, ulei pt prajit.
Mod de preparare: amestecam bine carnea cu oul, sarea, piperul, boiaua, adaugam ceapa razuita, cartofii (curatati, spalati, dati prin razatoarea cu gauri mici si storsi), painea (inmuiata in apa rece si stoarsa), usturoiul zdrobit cu presa de usturoi, patrunjelul verde tocat marunt. Din amestecul obtinut formam in palmele umezite cu apa, bile mai mari ca o nuca, le tavalim prin susan si le prajim in ulei incins pana se rumenesc. Se scot pe un servetel de hartie sa se absoarba grasimea, se aseaza pe platou, se servesc calde sau reci cu mustar, rosii, ardei sau alaturi de alte aperitive.
Pregatim ingredientele.
Compozitia de chiftele.
Se prajesc in ulei incins, la foc potrivit.

Sarmalute cu ciuperci in varza murata

Timp de preparare: 3 h.
Ingrediente: 600-700 g ciuperci, 250 g orez, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 telina mica, 2 cepe, boia, piper, 1 ou, 1 cartof mare, 100 ml ulei, varza murata, 2-3 frunze de dafin, 1 lingurita cimbru uscat, cateva boabe de piper, 1 cub maggie.
Mod de preparare: curatam zarzavatul, il spalam, spalam ciupercile, razuim tot zarzavatul. Intro tigaie, mare, sau intro cratita incapatoare punem uleiul la incins, adaugam ceapa, calim pana devine sticloasa, adaugam orezul cu boiaua, restul zarzavatului,  lasam la foc mic pana scade apa din ciuperci. Stingem focul, lasam compozitia sa se raceasca, timp in care pregatim varza: desprindem frunzele, le desaram daca e cazul, taiem partea groasa de nervura. Compozitia racita, se amesteca bine cu un ou, se potriveste de sare, apoi luam cate o frunza de varza, asezam o lingura de compozitie pe frunza de varza si formam sarmalute, exact asa ca la sarmalele cu carne. Sarmalutele formate (au iesit 24 de sarmalute), se aseaza intro oala: la inceput, tapetam oala cu un strat de varza taiata fideluta, asezam un rand de sarmale, apoi iar un strat de varza fideluta, iar sarmale pana terminam, punem frunzele de dafin, boabele de piper, adaugam apa sa acopere putin stratul de sarmale si lasam sa fiarba vreo 2 ore pana fierbe varza. Se servesc cu smantana si mamaliguta calda.
Observatie: puteti sa folositi 350- 400 g orez.
Pregatim ingredientele.
Zarzavatul razuit.
Ciupercile razuite.
Calim ciupercile si restul zarzavaturilor.

Foarte gustoase cu smantana!


miercuri, februarie 16, 2011

Icre de crap

Icrele se pot prepara in diferite moduri: ba frecate cu zeama de lamaie si adaos de ulei, ba cu gris fiert si adaos de ulei, ba cu franzela inmuiata in apa, sau adaugand la prepararea lor un ou intreg. Veti vedea ca folosind oul, ele devin spumoase si foarte gustoase. Eu am avut icre de crap sarate din comert.
Timp de preparare: 15 minute
 Ingrediente: 100 g icre de crap, 1 ou, 400 ml ulei,  2 linguri zeama de lamaie, 1 ceapa, 200 ml apa, 3 linguri gris.
Mod de preparare: incepem cu prepararea grisului. Intro craticioara, punem la foc 200 ml apa rece amestecata cu 3 linguri de gris, preparam un gris mai tare, pe care il lasam sa se raceasca. Punem icrele intrun vas de plastic, adaugam 2 linguri zeama de lamaie, amestecam energic cu furculita pana ce incorporam zeama de lamaie. Folosim in continuare  mixerul, adaugam cate putin ulei si mixam asa ca la maioneza. Dupa ce am adaugat 100 ml ulei (atentie putin cate putin nu dintro data), adaugam oul intreg, continuam sa mixam compozitia pana ce aceasta devine usor spumoasa datorita oului. Adaugam grisul racit, putin cate putin, mixam in timp ce adaugam restul de ulei in suvite subtiri pana la epuizarea acestuia. Se adauga  ceapa curatata, spalata si razuita pe razatoarea cu gauri mici. Incorporam ceapa in compozitie. Icrele se servesc intinse pe paine, sau in combinatii cu diferite legume (felii de gogosari umplute cu icre, felii de ardei gras umplute cu icre, rosii umplute cu icre), sau lamai umplute cu icre.
Icre de crap.
Frecam icrele cu zeama de lamaie.
Salata de icre inainte de a adauga ceapa.
Adaugam ceapa razuita.
Ungem felii de franzela cu icre si decoram cu felioare de lamaie si patrunjel verde.
Floricele din paine unse cu icre.
luni, februarie 14, 2011

Tort cu inimioare glazurate cu ciocolata


Timp de preparare: 50 minute
Ingrediente: pt blat: 5 albusuri, 5 linguri de zahar, 1/2 plic praf de copt dr oetker, 5 linguri faina, 2 linguri de stafide inmuiate in 2 linguri esenta de rom.
Crema: 1 plic de crema cu gust de  ciocolata la  rece, 250  ml lapte rece, 3 linguri zahar pudra, 1 vanilie.
Pt insiropat blatul: 1 cana pt ceai cu cafea foarte tare si f. dulce (aproximativ 250 ml cafea).
Pt decor: cateva wafe din comert, bombonele gumate, 2 cuburi mari de ciocolata menaj la care am adaugat 2 linguri de apa, 1 lingura zahar pudra, o bucatica de unt cat o nuca, 3 picaturi de otet, frunze de menta uscate.
Mod de preparare:
Pt acest tort am folosit doar albusuri, pe care le-am strans intro cutiuta de plastic si le-am pastrat congelate. Albusurile au provenit de la ouale la care am folosit doar galbenusurile. Asadar, pregatim un pandispan din 5 albusuri batute spuma cu 5 linguri de zahar, 1 vanilie, 5 linguri de faina alba cernuta si 1/2 plic praf de copt. Coacem blatul in cuptorul preincalzit vreo 15-20 minute. Blatul racit se insiropeaza cu 1 cana cafea. Pregatim crema respectand indicatiile de pe plic, ungem tortul apoi il ornam cu inimioare decupate din wafe si trase in glazura de ciocolata. Deasupra tortului presaram menta uscata bine maruntita.

Pregatim ingredientele.
Asezam blatul in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Decupam cateva inimioare din wafe.
Insiropam blatul cu cafea.
Preparam o crema la rece.

Ungem blatul cu crema.
Decoram cu wafe glazurate cu ciocolata si bombonele gumate.