sâmbătă, septembrie 18, 2010

Salata de ardei gras si gogosar

Timp de preparare:
30 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
Ggogosari, ardei grasi, sare, otet, ulei, apa.

Mod de preparare: Toamna, cand nu mai vreau sa coc ardei si vreau o salata buna, prepar aceasta salata care se pastreaza la frigider 1-2 saptamani. Nu necesita o cantitate standard, pregatiti salata din cantitatea pe care o aveti la indemana sau in functie de nr membrilor din familie.
Ardeii si gogosarii spalati, se curata de samburi, se taie fasii sau bucati, se pun la fiert in apa clocotita cu sare(aveti grija sa fie acoperiti de apa, dar apa sa nu depaseasca cu mult stratul de legume) si se fierb cam 5-7 minute, amestecand usor, sa fie cuprinsa intreaga cantitate de ardei si gogosari. Inainte de expirarea timpului de fierbere, adaugati otet dupa gust, potriviti de sare daca mai este nevoie, dupa ce stingeti focul adaugati putin ulei. Fierbeti legumele al dente, lasati la racit, le asezati in borcan si  pastrati la frigider. Se consuma ca salata langa preparate cu carne(fripturi, tocanite, snitele, salam), cas, papara, slanina....


miercuri, septembrie 15, 2010

Castraveti dulci acrisori pentru iarna


Timp de preparare:
45 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
Castraveti, sare, ardei iute, cimbru, marar tare, apa, otet, zahar, hrean.
Sfat: castravetii puteti sa-i taiati bucati daca sunt mai mari( eu i-am cules mai tarziu de cum trebuia), de aceea i-am taiat bucati, dar au incheput si mai bine in borcan.

Mod de preparare: Castravetii sanatosi, se spala, se taie bucati, se aseaza in borcane, se mai adauga in borcan cimbru, marar, hrean curatat desigur, ardei iute. Masuram apa necesara pt toate muraturile astfel: peste castravetii dintrun borcan turnam apa, apoi o golim intrun vas(o oala), socotim cata apa avem in total in toate borcanele, apoi la 1 litru si jumatate de apa adaugam: 300 ml otet, 75 g zahar, 75 g sare neiodata. Punem apa la fiert impreuna cu aceste ingrediente, lasam sa fiarba 5-10 minute, apoi se toarna peste castravetii din borcane. Lasam sa se raceasca, legam borcanele si le asezam in camara. E foarte bine daca aveti capace cu filet, muratura nu va scadea deloc, chiar daca aveti o camara uscata.

marți, septembrie 14, 2010

Ciolomada (muratura asortata)


Timp de preparare:
24 ore (complexitate medie)

Ingrediente:
castraveti, gogosari, ardei, varza, gogonele, conopida (optioanal-eu nu am pus conopida ca nu ne place si gogonele nu am avut), marar, cimbru, foi de dafin, hrean, boabe de piper, otet, zahar, sare neiodata, salicilat,

Mod de preparare: Curatam gogosarii si ardeii de samburi, ii spalam, ii taiem bucatele, adaugam castravetii spalati, taiati bucatele, varza taiata bucatele mici, presaram piper boabe, adaugam cam 2 radacini de hrean potrivite(curatate, spalate si taiate bucati), apoi se adauga pt fiecare kg de leguma 100 ml otet, 100 g zahar, 1 lingura sare neiodata, ½ lingurita salicilat. Se amesteca totul bine, se lasa sa stea 24 h, dupa care se pune muratura in borcane, se toarna si zeama rezultata, se leaga sau se capacesc borcanele si se aseaza in camara.
Puteti sa pregatiti aceasta muratura din cate kg de legume aveti la indemana. Trebuie insa sa respectati cantitatile de sare, zahar, salicilat, raportate la cantitatea de legume pe care doriti sa o conservati. Eu am avut 1 kg castraveti, 1 kg gogosari, 1 kg ardei, 1 kg varza. A rezultat 1 borcan de 3 litri si un borcanel de 800 g.
Daca doriti o salata rapida, pe care nu o pastrati pt iarna, nu puneti salicilat.



luni, septembrie 13, 2010

Compot pt iarna din prune brune



Timp de preparare:
1 ora (complexitate medie)

Ingrediente:
2 kg prune brune, zahar(4 linguri la borcanul de 800 g), apa, vanilie, cuisoare macinate.

Mod de preparare: Prunele se spala se aseaza in borcane de 800 g. Ca sa stim cu aproximatie cata apa folosim pt un borcan de compot, procedam asa: turnam apa intrun borcan cu prune, golim apa intro cratita si masuram cantitatea respectiva. Pt fiecare borcan de compot folosim 4 linguri de zahar. Punem toata cantitatea de apa si zahar la foc, adaugam un varf de cutit cu cuisoare macinate, cateva vanilii (3-4 plicuri), amestecam pana la topirea completa a zaharului (nu fierbem siropul, doar il incalzim putin), apoi strecuram siropul in fiecare borcan peste prune. Capsam borcanele, apoi le asezam intro tava in care punem apa si le dam la cuptorul incins cam 30 minute, stingem focul si lasam borcanele sa se raceasca, apoi le asezam in camara.


duminică, septembrie 12, 2010

Legume si fructe in culori neobisnuite

E foarte interesant, sa intalnesti legume sau fructe nu prea des intalnite pe pietele noastre. Ma gandeam ca e la fel de interesant si pt altii care nu au avut ocazia sa pipaie aceste bunatati, doar sa le vada.



Zilele trecute am fost surprinsa sa gasesc vinete cu coaja alba, tare frumoase.  Curiozitatea a fost mare, sa gatesc cu acest soi de vinete, gustul insa mi s-a parut acelasi pt vinete cu coaja alba ca si pt cele cu coaja bruna. A mai aparut vanata mov, pe care nu am gasit-o in piata, care mi s-a parut o alta curiozitate, am vazut-o doar in pozele de pe internet.
Vanata mov.

Cartofi mov.
Conopida  mov sau portocalie.
Banane rosii.
Porumb rosu.

Ardei gras galben si mov.
Fasole mov.
Ceapa alba, alaturi de cepa galbena si rosie.
Ceapa alba, am testat-o este dulce si mai putin piscacioasa. Daca le gasiti la tarabe sa nu le ocoloiti, macar din curiozitate sa le cumparati, sa le testati.