vineri, iunie 11, 2010

Ciorba de spanac cu arome de patrunjel verde


 
Timp de preparare:
40 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 kg spanac, o mana frunze ceapa verde, 50-75 ml ulei de palmier(se poate orice ulei), 2 oua, 2 linguri smantana, 1 legatura patrunjel verde, sare, otet, 4 catei de usturoi zdrobiti cu presa.

Mod de preparare: Se spala spanacul in cateva ape.
Intro oala de 4 litri, se pune uleiul la incins, se adauga ceapa verde taiata marunt, se caleste usor, apoi se adauga spanacul rupt sau taiat bucati(al meu a fost cu frunze f. mari), se caleste alaturi de ceapa pana se inchide la culoare, dar se amesteca continuu in oala sa nu se arda. Cand s-a calit tot spanacul, se adauga 2,5 litri apa si se fierbe 10-15 minute, se potriveste de sare, se adauga otet dupa gust, usturoiul zdrobit, clocotim putin si stingem focul. Imediat intrun castronas, spargem ouale, separand albusul de galbenus. Albusul il adaugam in oala fierbinte de ciorba unde se coaguleaza rapid, iar galbenusurile se bat cu 2-3 linguri de apa rece, adaugam 2 linguri mari de smantana, amestecam bine si din oala luam ciorba putin cate putin si o adaugam la aceasta diresatura, amestecam bine continutul din castron, apoi golim in oala. Se mai poate pune smantana in farfurie, presaram patrunjel verde tocat marunt si servim cu un bot de mamaliga si branza daca va place. Este mult mai gustoasa decat cea de salata si mai bine acceptata de copii, fiindca nu este amara ca salata.

Kinder Pingui




Timp de preparare:
50 minute (complexitate medie)

Aceasta reteta, este inspirata dupa reteta d-nei Laura Laurentiu, dar cu mici schimbari. Eu  nu am preparat foile, le-am cumparat, sunt foi pandispan, 4 la numar. La aceasta prajitura se folosesc doar 2.
Ingrediente:

Avem nevoie de: 2 foi de pandispan din comert.
Glazura 1: 120 g ciocolata menaj cu cacao, 70 g unt, 1 lingura sirop de menta presat la rece(se poate inlocui cu apa), 2 linguri ulei.
Glazura 2: 180 g ciocolata menaj cu cacao, 80 g unt, 2 linguri sirop menta, 2 linguri ulei.
Pt crema: 500 ml frisca lichida ,,el maestro,, 2 plicuri intaritor frisca, 2 linguri lapte, 2 linguri miere, 3 linguri zahar pudra, 4 plicuri zahar vanilat dr oetker.

Mod de preparare: Incepem cu prepararea primei glazuri: se pune la topit intrun craticior, ciocolata menaj, untul, siropul de menta, uleiul, amestecam continuu la foc mic pana la topirea ciocolatei, luam de pe foc dam deoparte. Continuam cu pregatirea cremei: Intrun vas mare, punem frisca lichida, adaugam intaritorul, zaharul vanilat si cel praf, mierea, laptele si mixam ingredientele la inceput la puterea minima, apoi dupa 1 minut, punem mixerul pe viteza maxima si mixam pana obtinem o crema foarte tare.
Pe o planseta de lemn( pe care va si ramane prajitura), se asaza prima foaie pandispan, adaugam jumatate din crema, nivelam uniform, apoi asezam glazura nr 1, care se niveleaza usor peste crema de frisca. Se da totul la rece in frigider, lasam cateva minute la rece, scoatem opera de arta culinara si continuam sa intindem glazura, dam iar la rece sa se intareasca.
Intre timp preparam glazura nr. 2 din ingredientele necesare, asa cum am preparat prima glazura.
Scoatem prajitura de la rece, intindem restul de crema, asezam a doua foaie de pandispan, apasam usor sa se lipeasca de crema, apoi glazuram prajitura cu a doua glazura astfel: intindem un strat de glazura, dam la rece cateva minute, scoatem prajitura, aplicam un alt strat de glazura, dam la rece si tot asa pana epuizam glazura nr 2. Eu am facut  forme cu furculita si a iesit ce se vede. Cand vrem sa taiem o felie de prajitura, cutitul f ascutit, trebuie inmuiat in apa f. calda. Prajitura este deosebit de delicioasa si apreciata de copilasi.

Supa buna de taitei


Timp de preparare:
1 ora si 20 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
Spate si aripi de pasare, 5 morcovi, 1 radacina patrunjel, 1 radacina telina, piper boabe, 1 ceapa mica, 3 catei usturoi, cateva seminte de chimen, vegeta, sare, 1 legatura patrunjel verde.
Taitei de casa, sau o punga de taitei subtiri ,,monte banato,,(eu pe acestia ii folosesc).

Mod de preparare: Se opareste carnea, se spala bine, se pune la fiert in 4 litri apa. Se spumeaza daca e nevoie. Cand incepe sa fiarba supa, se adauga zarzavatul, curatat, spalat, fierbem la foc domol, agaugam vegeta spre sfarsitul procesului de fierbere. Cand carnea si zarzavatul sunt fierte(la pasare din comert cam 1 ora, la cea de casa mai mult), se ia oala de pe foc, se lasa 10 minute sa se aseze supa, apoi se strecoara in oala curata.
Separat, in apa cu sare fierbem taiteii de casa sau din comert, respectand timpul de fierbere(se stie ca acestia nu se fierb mult), se clatesc cu apa rece, se strecoara, apoi se pun in supa. Astfel supa va fi limpede. Presaram patrunjel verde tocat in farfurie cand servim. Zarzavatul se poate folosi la salata de boeuf.
miercuri, iunie 09, 2010

100 de alimente fara calorii

Pentru persoanele interesate, poate uneori de un real folos, in unele situatii, nestiind de unde sa le aduni pe toate, aceste informatii in legatura cu 100 de alimente fara calorii:
1. Afine - normalizeaza glicemia si au calorii negative.
2. Agar - este un gel extras dintr-o alga sub forma de pulbere. Ajuns in organism, absoarbe lichidele si isi mareste volumul, captand grasimile si zaharurile. Nu e digerat de organism, ci eliminat cu tot cu grasimi si zaharuri. Cantitatea optima este de 3 g pe zi. Se poate folosi la supe si sosuri.
3. Alge marine - contin multe fibre.
4. Ananas - contine enzime care dizolva grasimile.
5. Anason - degreseaza organismul.
6. Andive - au calorii negative, stimuleaza secretia biliara.
7. Anghinare - diuretic, scade colesterolul.
8. Ardei iute - intensifica metabolismul.
9. Avocado - are proteine vegetale usor digerabile.
10. Broccoli - are calorii negative.
11. Busuioc - degreseaza organismul, are calorii negative.
12. Caise - laxative, ajuta digestia.
13. Cardamonul - este un condiment traditional arab numit si "hell". Cateva seminte luate inainte de masa cu 10 minute, stimuleaza digestia, iar puse in cafea neutralizeaza toxicitatea ei.
14. Carne de curcan - are putine calorii si putine grasimi.
15. Cartofi - se consuma fara grasimi si doar cu alte legume.
16. Castane - ard grasimile.
17. Castravete - are calorii negative, elimina toxinele.
18. Capsune - elimina toxine din organism, au calorii negative.
19. Ceapa - degreseaza organismul, are calorii negative.
20. Chimen - regleaza secretia de enzime.
21. Cicoare - stimuleaza digestia.
22. Cimbru - degreseaza organismul.
23. Cirese - sunt depurative.
24. Coacaze negre - reechilibreaza metabolismul.
25. Coada-calului - mareste procesele de eliminare a toxinelor.
26. Conopida - are calorii negative.
27. Coriandru - reduce balonarea.
28. Cresonul - se poate consuma ca salata, suc, supa sau pentru condimentarea carnii si a legumelor. Are efect antibiotic fara a afecta flora stomacala, intareste sistemul imunitar, e un bun diuretic si detoxifiant si ajuta la eliminarea grasimii. Ceaiul e bun si contra tusei. Atentie, planta uscata isi pierde puterile curative!
29. Cuisoare - au calorii negative.
30. Dafinul - are marea proprietate de a dizolva si elimina grasimile, iar pentru asta nu trebuie consumat in cantitati mari, cateva frunze puse in mancare sunt suficiente, insa trebuie folosite frecvent pentru ca efectul sa fie vizibil.
31. Dovlecel - are calorii negative.
32. Fasole patata - este purgativa.
33. Fasole verde - are calorii negative.
34. Ghimbir - intensifica metabolismul.
35. Ginseng - elimina toxinele.
36. Graham - are multe fibre.
37. Grepfrut - contine enzime care dizolva grasimile.
38. Gulie - regleaza nivelul glucozei.
39. Hrean - degreseaza organismul.
40. Kiwi - este puternic antioxidant.
41. Lamaie - degreseaza organismul, are calorii negative.
42. Lemn dulce - stimuleaza ficatul si secretia vezicii biliare si imbunatateste digestia. Se foloseste radacina si se consuma ca ceai, infuzie: 2 lingurite la o cana. Se bea dupa masa. Atentie, mareste fertilitatea, iar consumul pe o perioada mai mare de cateva saptamani poate duce la hipertensiune sau edeme!
43. Izma - are efect racoritor.
44. Mandarine - reduce indigestia.
45. Mango - are calorii negative
46. Macese - alunga oboseala.
47. Macris - este detoxifiant.
48. Marar - degreseaza organismul, are calorii negative.
49. Mei - are multe fibre.
50. Menta - are calorii negative, este diuretica.
51. Mere - au calorii negative.
52. Miere - scade pofta de mancare.
53. Migdale - scad colesterolul.
54. Morcovi - au calorii negative.
55. Mure - sunt laxative.
56. Musetel - usureaza digestia.
57. Napi - diuretic, purifica sangele.
58. Nectarine - au putine calorii.
59. Oregano - intensifica functiile hepatice.
60. Orez basmati - intensifica digestia, racoritor.
61. Orez brun - intensifica digestia.
62. Orz - intensifica functiile hepatice.
63. Papaya - regleaza glicemia.
64. Paducel - reduce aciditatea gastrica.
65. Papadia - intensifica arderile.
66. Pastarnac - este diuretic.
67. Patrunjel - are calorii negative, elimina grasimea.
68. Pepene rosu - este diuretic.
69. Peste - reduce colesterolul, are grasimi bune.
70. Piper - degreseaza organismul.
71. Portocale - au calorii negative.
72. Ridichi - au calorii negative.
73. Rodii - scad colesterolul.
74. Rosmarin - este diuretic.
75. Rosii - degreseaza organismul
76. Salata verde - stimuleaza metabolismul.
77. Salvia - are calorii negative.
78. Schinduf - se consuma semintele sau frunzele, pisate si amestecate cu mancare. Ajuta la digestie si scade nivelul colestrolului. Sub forma de ceai: 2 lingurite la o cana cu apa; are efect antitusiv si laxativ, se bea caldut dupa 3 ore de infuzare.
79. Scoici - regleaza functia tiroidiana.
80. Scortisoara - degreseaza organismul.
81. Secara - grabeste digestia intestinala.
82. Seminte de dovleac - au efect de purificator intestinal.
83. Seminte de floarea-soarelui - au grasimi bune, nu ingrasa.
84. Seminte de in - dreneaza intestinul.
85. Seminte de susan - previn osteoporoza.
86. Sfecla - are calorii negative.
87. Sovarf - este tonic gastric.
88. Spanac - are calorii negative si multe fibre.
89. Sparanghel - are calorii negative.
90. Sofran - accelereaza metabolismul.
91. Tapioca - este un fel de faina obtinuta din tuberculii maniocului, care ajuta la scaderea colestrolului si reducerea stratului adipos.
92. Tarhon - dizolva grasimile.
93. Tofu - contine fibre.
94. Telina - are calorii negative.
95. Urzica - e detoxifianta si laxativa.
96. Usturoi - degreseaza organismul, are calorii negative.
97. Varza - este diuretica si purgativa.
98. Varza chinezeasca - are calorii negative, este foarte satioasa.
99. Varza de Bruxelles - are calorii negative.
100. Vinete - contin multe fibre.

Sursa: internet
luni, iunie 07, 2010

Trandafirul rosu







Timp de preparare:
5 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 rosie, frunze verzi de patrunjel, leustean sau telina(ce aveti la indemana)

Mod de preparare: Rosia spalata, se curata circular de coaja, incercand sa nu rupem coaja. Rulam coaja rosiei dand forma unui trandafir pe care il folosim la decoratul salatelor sau altor preparate. Rularea se poate face pe orice parte a cojii(cea lucioasa sau cealalta). Din verdeata punem frunze. Asa arata trandafirul rosu.