marți, noiembrie 03, 2009

Dovlecel pane




Timp de preparare:
50 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 dovlecel mai mare, 3 oua, sare, ulei, faina.

Mod de preparare:
Dovlecelul curatat, spalat se taie rondele de 1 cm grosime, se sareaza si se lasa pe un platou 30 minute sa se inmoaie. Scurgem zeama pe care o lasa, apoi dam fiecare felie prin faina, apoi prin oule batute bine cu putina sare si prajim in ulei incins, pe ambele parti la foc mai domol. Se serveste cald sau rece cu mujdei de usturoi si rosii.

Bulion


Timp de preparare: 4 ore
Ingrediente: rosii, sare dupa gust, 1 ardei gras curatat de seminte, 2 fire telina verde.
Pt ca rosiile sunt din gradina noastra, nu le-am cantarit, cate s-au copt odata din atata am fiert bulion. Este o reteta la care nu trebuie cantitate, fierb atatea rosii cate am la indemana.
Mod de preparare: am folosit o oala de 10 litri unde am pus rosile spalate, curatate acolo unde este locul coditei. Am ales rosii coapte si sanatoase, le-am taiat bucati si le-am pus la fiert cu sare pt conserve(atentie, nu folositi la conserve sare iodata). Nu dau niciodata rosiile prin masina. Le-am fiert la foc potrivit cateva ore, pana s-au zdrobit, apoi le-am strecurat prin sita, dupa care le-am pus din nou la fiert cam o ora. Acum pt aroma am adaugat o jumatate de ardei gras si 2 fire de telina verde, pe care le scot afara inainte de a pune bulionul in sticle. In timpul fierberii eu am pregatit sticlele, pe care le-am spalat bine, apoi le-am sterilizat in cuptorul sobei, dupa care am turnat bulionul in sticle, le-am capacit si le-am pus la dunst uscat intre paturici, apoi le voi aseza in camara.

Salata de castraveti






Timp de preparare:
20 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
Cantitatea nu este stas, fiecare gospodina pregateste salata de castraveti in functie de numarul membrilor familiei sale.
Aveti nevoie de castraveti proaspeti, sare, otet, ceapa, cimbru, (rosii si frunzulite de patrunjel pt ornat).

Mod de preparare:
Se curata castravetii, ceapa. Taim castravetii rondele subtiri, ii punem intro salatiera, taiem si ceapa pestisori, foarte subtire, potrivim de sare, otet, apoi adugam cimbru proaspat sau uscat. Se orneaza cu trandafiri din rosii. Curatam o rosie de coaja, apoi rulam coaja sub forma unui trandafir. Este o salata potrivita langa orice fel de friptura, snitele, tocanite.

Snitele din piept de pui in pesmet

Timp de preparare: 30 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 2 bucati piept de pui dezosat, 2 oua, sare, piper, ulei pt prajit snitelele, faina, pesmet.
Mod de preparare: transam bucatile de piept, le batem cu batatorul de carne, le crestam pe margine in cateva locuri sa nu se adune la prajit, le pipera, le saram. Intro farfurie batem bine ouale cu putina sare. Carnea pregatita pt snitele asa cum am descris mai sus, se da prin faina, apoi prin ou si in final prin pesmet, dupa care se pune la prajit in ulei incins. Se prajeste pe ambele parti, apoi se scoate pe un servet absorbant de hartie. Aceste snitele, se servesc alaturi de cartofi natur, sau pireu langa o salata de castraveti.

Ciorba de burta







Timp de preparare:
1 ora si 10 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 kg burta de vita fideluta(congelata din comert), 3 morcovi, 2 radacini patrunjel, o ceapa intreaga(care dupa fierbere se scoate), 2 foi dafin, 10 boabe piper, 7 catei de usturoi, 2 linguri de otet sau mai mult, dupa gust, 3 galbenusuri, 250 g smantana, 1 lingura de sare(mai completati daca va place mai sarat) 4 l apa si patrunjel verde tocat marunt.

Mod de preparare:
Dezghetam burta, se pune la fiert in 4 l apa, se fierbe 30-45 minute, mai completam cu apa daca a scazut. Adaugam zarzavatul curatat, taiat marunt, continuam fierberea completa a zarzavatului, adaugam sare, otet si usturoiul pisat, apoi luam oala de pe foc. Separat, batem bine galbenusurile cu smantana si amestecam incet cu zeama din oala. Se serveste fierbinte cu patrunjel verde presarat in farfurie, alaturi de ardei iute.