luni, iulie 25, 2011

Ciorba de perisoare cu tarhon


Timp de preparare: 50 minute
Ingrediente: 400 g carne tocata de porc, 3 linguri de orez, 2 linguri de gris, 2 oua, 3 morcovi, 1 ceapa, 1 radacina patrunjel, 1 cartof mare, 1 lingura tarhon proaspat sau in otet, 1 legatura patrunjel verde, 1 leg leustean, 2-3 rosii, 2 catei de usturoi, otet de mere cu miere, sare.
Mod de preparare: intro oala punem la fiert 3 litri de apa. Cand fierbe apa adaugam ceapa, morcovii si radacina de patrunjel, cartoful,  rosiile, curatate, spalate ( taiate cubulete, rondele, cum va place) si lasati sa fiarba 10-15 minute, timp in care pregatiti compozitia de perisoare. Pt compozitia de perisoare procedam astfel: intrun castron, amestecam carnea tocata cu orezul (curatat de impuritati spalat si scurs de apa), grisul, ouale si putina sare. Framantam bine compozitia, apoi cu mainile umezite in apa, formam perisoare, pe care le adaugam in oala in care fierbe zarzavatul. Fierbem ciorba la foc potrivit timp de 20-25 minute, pana fierbe orezul din perisoare, potrivim gustul ciorbei de sare, inacrim cu otet de mere dupa pofta inimii, adaugam usturoiul zdrobit, mai lasam ciorba in clocot 1 minut apoi stingem focul. Deasupra ciorbei presaram tarhonul, patrunjelul si leusteanul tocate. Daca doriti adaugati smantana si serviti cu ardei iute.




joi, iulie 21, 2011

Salata cu fructe si telemea de oaie


 Va recomand o salata gustoasa, satioasa, usor de preparat, in aceste zile toride de iulie.

Timp de preparare: 5 minute
Ingrediente: 1 nectarina, 2 caise, 2 fructe de kiwi, 3 ciorchine de coacaze rosii (noi le spunem strugurei), 50 g branza telemea de oaie de la tarani. Branza a fost foarte gustoasa, usor sarata.
Mod de preparare: curatam fructele de kiwi de coaja, le spalam, le taiem bucatele, scoatem samburii din caisele si nectarina spalate, taiem fructele bucati, le  punem pe un platou, adaugam strugureii spalati si branza taiata cubulete.
Sper sa va placa salata si sa dortiti sa o preparati foarte des.
luni, iulie 18, 2011

Compot de visine (fara conservanti)


Timp de preparare:
1 ora (complexitate ridicata)  
Ingrediente:
2 kg de visine, zahar(5 linguri pt un borcan de 800 g), 5 vanilii, apa.
Am avut nevoie de 8 borcane de 800 ml. cu capace filetate.
Mod de preparare:
Visinele sanatoase si tari, se curata de codite, se spala, se asaza in borcane de 800 g, spalate bine si sterilizate la cuptor. Eu nu am umplut borcanele cu fructe, puneti cate doriti, insa sa treaca de jumatatea borcanului. Peste un borcan in care ati pus visine, adaugati apa pana sus, cu un deget mai jos de gura borcanului, rasturnati apa intrun vas, o masurati si aceea este cu aproximatie cantitatea de apa necesara pt un borcan de compot. Intrun vas incapator, puneti atatea masuri de apa, cate borcane de compot faceti si pt fiecare borcan adaugati 5 linguri de zahar, adaugati apoi zaharul de vanilie si puneti vasul pe foc, amastecand continuu pana se topeste zaharul si obtineti zeama pt compot. Aceasta zeama, se toarna in fiecare borcan peste visine, infiletati capacul, apoi asezati borcanele intro tava cu apa, pe fundul careia puneti o carpa si puneti tava la cuptorul preincalzit. Sunt gata cand incep sa se ridice bule de aer de pe fundul borcanului spre capac si vedeti prima visina usor crapata. Acum puteti stinge focul la cuptor si lasati compotul sa se raceasca pana ziua urmatoare cand il asezati in camara. Nu va temeti, se va pastra fara conservant, daca ati adaugat suficient zahar, fructele sunt perfect sanatoase, borcanele curate si bine capsate. Este foarte bun peste iarna ca atare, visinele le puteti folosi la prajituri, sau salate de fructe.