marți, octombrie 09, 2012

Picarella

 Pasta aceasta de legume, mie imi place mult cu afumatura. Cel mai tare imi place cu slanina afumata. Picarella este piscacioasa, ideala pentru cei ce adora picanteriile. Daca aveti rabdarea sa pregatiti ingredientele care va iau 30 de minute din viata, sunteti ca si gata cu treaba, nesocotind timpul necesar spalarii celor 5 borcanele care se spala cat ai zice peste, se sterilizeza in cuptor 10 minute, ca mai apoi sa le umpleti cu picarella.  Cel mai mult dureaza procesarea termica a pastei, sa tot fie 45-50 de minute. Asadar, sa va fac cunoscuta reteta:
Timp de preparare: 1 ora si 25 minute.
Ingrediente: 14 gogosari rosii, 9 ardei iuti, 9 cepe rosii (eu am avut in camara mai multe cepe albe decat rosii, asa ca am folosit ce am avut), 1 radacina de telina de marimea unui mar mare, 1 radacina patrunjel, 1/4 litru otet pt muraturi (250 ml), 1/4 litru bulion, 1 cana zahar(cam 200 g), sare pt muraturi dupa gust (eu am pus fix 2 lingurite).
Mod de preparare: legumele curatate, spalate, se dau prin masina de carne, se pun la fiert cu otetul, bulionul, zaharul, sarea si se fierb 45 minute la foc domol, amestecand din cand in cand. Turnati picarella in borcane cu capace, spalate, sterilizate in cuptor. Capaciti borcanele, apoi le tineti la dunst uscat sub o patura groasa, pana a doua zi, cand le asezati intr-o tava pt cuptor, in care ati pus un prosop de bucatarie, adaugati apa in tava si dati tava la cuptorul preincalzit, vreme de 30-45 minute. Stingeti focul cuptorului si lasati borcanele sa se raceasca in cuptor, apoi le depozitati in camara.

joi, octombrie 04, 2012

Zacusca cu ciuperci si vinete


Desi a fost seceta anul acesta, mai sunt gogosari pe piata si la un pret bun (2,50 lei/kg, ca acum o luna pt zacusca cu vinete i-am cumparat cu 4 lei kg), asa ca m-am gandit sa fac zacusca cu ciuperci, care mie imi place mai mult decat cea cu vinete. Nu am facut acest fel de zacusca de foarte multi ani. Sa va spun cum fac eu zacusca cu ciuperci si vinete.
Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente: 2 kg ciuperci champignon, 1,5 kg ceapa alba, 3 kg gogosari, 1 kg de vinete coapte, curatate de coaja si tocate (eu am avut vinetele la congelator), 1 l ulei, 800 ml bulion, 1 legatura patrunjel verde, boabe de piper, frunze de dafin, sare neiodata (pt conserve), acid acetilsalicilic (de la farmacie).
Mod de preparare: spalati borcanele, apoi le sterilizati in cuptorul aragazului 15 minute. Ceapa curatata, spalata, se razuieste pe razatoarea cu gauri mari (eu asa am procedat) sau se macina prin masina de carne, se pune la calit in ulei, la foc mic vreme de 30 minute, dupa care adaugati vinetele. In acest timp, curatati gogosarii de samburi, taiati-i cubulete, opariti-i intr-o oala cu apa fierbinte cateva minute pana se inmoaie coaja, apoi strecurati-i de apa si  lasati-i deoparte. Mai nou eu oparesc gogosarii sa scurtez timpul de preparare a acestei conserve. Spalati ciupercile si fara sa le curatati, le razuiti pe razatoarea cu gauri mari, le puneti intr-o oala la fiert cu foarte putina apa (ele lasa apa dupa cateva minute). Ciupercile mai mici le taiati felii ca sa arate bine zacusca, sau daca doriti le puteti taia toate, depinde cum va este mai usor. Fierbeti ciupercile pana scade apa, sau pana cand considerati ca sunt fierte. Le scurgeti de apa daca mai au apa, le adaugati peste ceapa, adaugati vinetele, fierbeti ingredientele 20-30 minute. Acum e momentul sa puneti bulionul, gogosarii, boabele de piper, foile de dafin, sare dupa gust. Fierbeti zacusca in continuare vreo 15 minute, dar nu uitati sa amestecati mereu, adaugati patrunjelul verde spalat si taiat marunt, continuati fierberea alte 15 minute. Luati oala de foc, turnati zacusca in borcane cu  capac curate si sterilizate. In fiecare borcan, scuturati un varf de cutit de acid acetilsalicilic si infiletati capacul. Tineti borcanele cu zacusca la dunst uscat acoperite cu o  patura groasa. Ziua urmatoare asezati borcanele intr-o tava pe fundul careia puneti un prosop de bucatarie, puneti apa si dati borcanele la cuptor la foc potrivit 30-45 minute. Stingeti focul, lasati-le sa se raceasca in cuptor, iar ziua urmatoare le depozitati in camara. Pentru cantitatile inscrise in reteta sunt necesare cam 18-20 borcane de 330 g.

Se presara patrunjelul, fierbem 15 minute.
Punem zacusca in borcane.
Pentru testul gastronomic.
Pofta buna!

duminică, septembrie 30, 2012

Dulceata aromata de prune


Dulceata de prune, nu lipseste in nici o toamna din camara mea. Pe langa faptul ca este delicioasa, apreciez calitatile ei usor laxative. Nici anul acesta nu am renuntat la miraculosul ,,gelfix extra,, Pentru ca s-a nimerit a fi o zi caniculara ziua in care am preparat dulceata, folosind gelfix, am terminat foarte repede. Am avut 2 soiuri de prune, unele mari si mai acrisoare, iar celalalt mai mic si dulce. Dulceata din anul acesta am aromat-o cu vanilie si scortisoara. Sa va povestesc cum am lucrat.
Timp de preparare: 1 ora si 20 minute
Ingrediente: 3 kg prune curatate de  samburi, 3 plicuri gelfix extra 2:l, 2 kg zahar(am folosit mai mult zahar decat scria pe plic pt ca o parte din prune au fost mai acre), 4 vanilii, 3 lingurite scortisoara macinata.
Mod de preparare: 3 kg de prune, fara samburi se taie in 4, se pun intr-o oala mare. Separat intr-un vas (un bol de exemplu) amestecati cele 3 plicuri de gelfix cu 6 linguri de zahar din cele 2 kg, turnati amestecul peste fructele din oala, amestecati bine si puneti oala la foc moderat, amestecand continuu pana la fierbere. Adaugati si restul de zahar, scortisoara macinata si vanilia si amestecati pana cand compozitia ajunge din nou la fierbere. Din acest moment fierbeti dulceata vreo 5 minute, luati oala de pe foc si turnati dulceata in borcane cu capac, spalate si sterilizate in cuptor. Tineti borcanele cu dulceata la dunst uscat, acoperite cu o patura groasa, pana ziua urmatoare, cand le asezati in camara.