In ultima perioada, cateva din retetele mele le-ati putut citi in publicatia ,,Retete de buzunar,, Acest lucru m-a bucurat desigur, vreau sa multumesc celor care au avut incredere in mine, mi-au ales retetele si le-au publicat, dar mai ales celor care mi le-au citit si poate au gasit o sursa de inspiratie in pregatirea bucatelor ce le pun zilnic pe masa celor dragi din familile dumnealor.
luni, martie 07, 2011
In ultima perioada, cateva din retetele mele le-ati putut citi in publicatia ,,Retete de buzunar,, Acest lucru m-a bucurat desigur, vreau sa multumesc celor care au avut incredere in mine, mi-au ales retetele si le-au publicat, dar mai ales celor care mi le-au citit si poate au gasit o sursa de inspiratie in pregatirea bucatelor ce le pun zilnic pe masa celor dragi din familile dumnealor.
Cateva retete aparute in publicatia Retete de buzunar
dulcesarat
maria elena
at
07 martie
retete,culinar
Cateva retete aparute in publicatia Retete de buzunar,
Retetele mele in publicatii
In ultima perioada, cateva din retetele mele le-ati putut citi in publicatia ,,Retete de buzunar,, Acest lucru m-a bucurat desigur, vreau sa multumesc celor care au avut incredere in mine, mi-au ales retetele si le-au publicat, dar mai ales celor care mi le-au citit si poate au gasit o sursa de inspiratie in pregatirea bucatelor ce le pun zilnic pe masa celor dragi din familile dumnealor.
sâmbătă, martie 05, 2011
Iahnie de fasole boabe- albe
dulcesarat
maria elena
at
05 martie
retete,culinar
Iahnie de fasole boabe- albe,
Preparate fara carne,
Retete de post
Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente: 1 litra de fasole autentica de la tarani (cam 600 g), 3 catei de usturoi, 1 cana de bulion, 2 linguri de faina alba, 50 ml ulei, verdeata tocata marunt (patrunjel verde si marar verde), cateva bobite de piper, 2 frunze de dafin.
Mod de preparare: fasolea curatata de impuritati, spalata se pune la fiert in apa rece. Cand fierbe fasolea si apa se coloreaza in galben, aruncati apa, clatiti fasolea cu apa rece pana ce apa este curata, puneti fasolea iar la fiert cu apa rece. Se fierbe la foc normal, intre timp adaugam piperul boabe si foile de dafin. Cand fasolea e fiarta si e doar acoperita de apa, facem focul mic. Separat intro tigaie pregatim un rantas din ulei incins la care adaugam faina (lucram la foc mic), lasam la rumenit apoi stingem cu o cana de bulion, amestecam sa nu ramana cocoloase si turnam rantasul peste fasolea fiarta, potrivim de sare, clocotim iahnia 1-3 minute sa se lege rantasul si sa ingroase iahnia. Stingem focul, adaugam usturoiul zdrobit in presa.
Se serveste cu slanina fripta, carnati si verdeata presarata deasupra, cu mamaliga si muratura de varza din butoi, ori zeama de varza(cum am avut noi) sau castraveti murati.
Sfat: puteti pregati acest fel de mancare pt zilele de post dar atunci fara slanina sau carnati.
Ingrediente: 1 litra de fasole autentica de la tarani (cam 600 g), 3 catei de usturoi, 1 cana de bulion, 2 linguri de faina alba, 50 ml ulei, verdeata tocata marunt (patrunjel verde si marar verde), cateva bobite de piper, 2 frunze de dafin.
Mod de preparare: fasolea curatata de impuritati, spalata se pune la fiert in apa rece. Cand fierbe fasolea si apa se coloreaza in galben, aruncati apa, clatiti fasolea cu apa rece pana ce apa este curata, puneti fasolea iar la fiert cu apa rece. Se fierbe la foc normal, intre timp adaugam piperul boabe si foile de dafin. Cand fasolea e fiarta si e doar acoperita de apa, facem focul mic. Separat intro tigaie pregatim un rantas din ulei incins la care adaugam faina (lucram la foc mic), lasam la rumenit apoi stingem cu o cana de bulion, amestecam sa nu ramana cocoloase si turnam rantasul peste fasolea fiarta, potrivim de sare, clocotim iahnia 1-3 minute sa se lege rantasul si sa ingroase iahnia. Stingem focul, adaugam usturoiul zdrobit in presa.
Se serveste cu slanina fripta, carnati si verdeata presarata deasupra, cu mamaliga si muratura de varza din butoi, ori zeama de varza(cum am avut noi) sau castraveti murati.
Sfat: puteti pregati acest fel de mancare pt zilele de post dar atunci fara slanina sau carnati.
vineri, martie 04, 2011
Timp de preparare: 1 ora si 10 minute (complexitate redusa)
Prajitura cu rabarbura, budinca, tort-gelee si frisca
dulcesarat
maria elena
at
04 martie
retete,culinar
Prajitura cu rabarbura budinca tort-gelee si frisca,
Prajituri
Timp de preparare: 1 ora si 10 minute (complexitate redusa)
Ingrediente: pentru blat: 4 oua, 4 linguri zahar, 2 linguri de apa, 4 linguri cu varf de faina, un praf de sare, 1/2 praf de copt, tije de rabarbura.
Pt budinca (se intinde pe blatul copt deja): 1 plic budinca de vanilie cu capsuni Dr Oetker, lapte, zahar.
Pt ornat: 1 plic tort-gelee rosu, 2 maini de loboda rosie, fiarta in 200 ml apa, 1 plic praf frisca , 4 vanilii.
Mod de preparare: se bat albusurile spuma tare cu un praf de sare, adaugam praful de copt si mai batem 1 minut. Din zahar si apa se face un sirop fierbinte care se pune peste albusuri batand in continuare. Se adauga galbenusurile dupa care se pune faina, amestecand usor pt omogenizare.
Pt ornat: 1 plic tort-gelee rosu, 2 maini de loboda rosie, fiarta in 200 ml apa, 1 plic praf frisca , 4 vanilii.
Mod de preparare: se bat albusurile spuma tare cu un praf de sare, adaugam praful de copt si mai batem 1 minut. Din zahar si apa se face un sirop fierbinte care se pune peste albusuri batand in continuare. Se adauga galbenusurile dupa care se pune faina, amestecand usor pt omogenizare.
Se toarna compozitia intro tava tapetata cu hartie pentru copt (dimensiunea tavii:41x26,5 cm).
Rabarbura curatata de pielite si taiata in bucati mici amestecata cu putin zahar si gris, se adauga la blat, se introduce blatul in cuptorul incalzit si se coace la foc potrivit 25-30 de minute. Dupa ce se coace prajitura ( se incerca cu scobitoare, daca intepati prajitura si scobitoarea iese curata, prajitura e coapta), scoatem din cuptor lasam deoparte.
Intre timp puneti la fiert 200 ml apa, adaugati loboda spalata, fierbeti pana ce se coloreaza bine apa in rosu, dar sa va ramana cam 150 ml pt a umecta praful de frisca. Lasati sa se raceasca f. bine.
Preparam budinca, asa cum sunt indicatiile de pe plic si o intindem peste blatul racit.
Din plicul de tort- gelee rosu, respectand instructiunile de pe plic, pregatiti o glazura, pe care o turnati peste budinca si intindeti pe toata suprafata blatului.
Din 150 ml fiertura de loboda in care am adaugat cele 4 vanilii si praful de frisca, batem o spuma de frisca, pe care o folosim la ornatul prajiturii folosindu-ne de un poche si o forma pt ornat. Acesta e rezultatul final.
Rabarbura curatata de pielite si taiata in bucati mici amestecata cu putin zahar si gris, se adauga la blat, se introduce blatul in cuptorul incalzit si se coace la foc potrivit 25-30 de minute. Dupa ce se coace prajitura ( se incerca cu scobitoare, daca intepati prajitura si scobitoarea iese curata, prajitura e coapta), scoatem din cuptor lasam deoparte.
Intre timp puneti la fiert 200 ml apa, adaugati loboda spalata, fierbeti pana ce se coloreaza bine apa in rosu, dar sa va ramana cam 150 ml pt a umecta praful de frisca. Lasati sa se raceasca f. bine.
Preparam budinca, asa cum sunt indicatiile de pe plic si o intindem peste blatul racit.
Din plicul de tort- gelee rosu, respectand instructiunile de pe plic, pregatiti o glazura, pe care o turnati peste budinca si intindeti pe toata suprafata blatului.
Din 150 ml fiertura de loboda in care am adaugat cele 4 vanilii si praful de frisca, batem o spuma de frisca, pe care o folosim la ornatul prajiturii folosindu-ne de un poche si o forma pt ornat. Acesta e rezultatul final.
O parte din ingrediente. |
Blatul copt. |
Peste blat am intins budinca de vanilie. |
Peste stratul de budinca, aplicam un strat de tort-gelee rosu. |
Ornam cu frisca colorata cu fiertura de loboda. |
Abonați-vă la:
Postări (Atom)