miercuri, decembrie 29, 2010

Tort cu crema de ciocolata si mandarine



Timp de preparare: 1 ora
Ingrediente: 
Pt blat: 3 oua, 3 linguri de zahar, 3 linguri faina, 1/2 plic praf de copt dr oetker, 1 vanilie
Pt crema: 1 plic crema pentru prajituri cu gust de ciocolata+250 ml lapte rece+ 4 linguri zahar pudra, 250 ml frisca lichida ,,el maestro,, + 1 plic vanilie + 1 plic intaritor de frisca (sau orice alt fel de frisca lichida).
Pt insiropat: 200 ml apa in care am topit 4 linguri de zahar + 1/2 sticluta esenta migdale.
Pt decor: 3 mandarine, ciocolata menaj(cam 2 cuburi mari).
Mod de preparare: batem ouale spuma cu mixerul, adaugam praful de copt, vanilia si apoi zaharul in ploaie, se bate spuma pana se topeste zaharul, adaugam galbenusurile, amestecam usor, adaugam faina cernuta, incorporam usor faina, amestecand bland sa nu se lase spuma. Turnam compozitia obtinuta intro forma de tarta unsa si tapetata cu diametrul de 27 cm. Coacem blatul la foc potrivit in cuptorul preincalzit cam 15-20 minute. Pana se coace blatul pregatim pe aragaz un sirop din 200 ml apa si 4 linguri de zahar, pe care il racim si la care adaugam 1/2 flacon esenta de migdale. Asezam blatul pe un platou, il insiropam apoi imbracam blatul cu o crema preparata dintrun plic de crema cu gust de ciocolata care se bate spuma cu 4 linguri de zahar si 250 ml lapte rece. Peste aceasta crema intindem un strat de frisca obtinut prin mixarea cantitatii de 250 ml frisca ,,el maestro,, la care adaugam o vanilie si un plic inataritor de frisca dr oetker. Deasupra razuim cu cutitul ciocolata menaj pe care am tinut-o in congelator 30 minute si ornam cu jumatati de felii de mandarine.


Figurine de Craciun


De multa vreme ma obsedau stelutele Laurei Laurentiu si pentru ca voiam de Craciun sa fac niste figurine, am incercat reteta ei.  Am pregatit aceste figurine, foarte aromate si crocante, care mie personal  mi-au placut in mod special. Draga Laura multumesc mult pt reteta. Gasiti reteta si aici.
Timp de preparare: 1 ora
Ingrediente: 150 de grame de untura de porc alba, nesarata
200 de grame de zahar
1 lamaie
1 albus
330-350 g faina (in functie de marimea lamaiei, eu am avut o lamaie mare)
 2 plicuri de zahar vanilat,
Pt ornat: ciocolata  alba si ciocolata neagra, perlute de zahar argintii, nuca de cocos colorata.
Mod de preparare: untura, zaharul si vanila se bat spuma, adaugam apoi albusul, iar dupa omogenizarea acestuia,  adaugam zeama si coaja de lamaie, mixand bine. Adaugam faina si amestecam pana la obtinerea unui aluat mai moale. Aluatul se pune intrun bol si se da la frigider pentru o jumatate de ora, dupa care, se aprinde cuptorul, la 180 de grade Celsius.
Pe o hartie de copt presarata cu faina, se intinde aluatul in grosime de aproximativ 3 milimetri, decupandu-se cu diferite forme pentru prajituri. Figurinele se transfera cu ajutorul unui cutit in tava tapetata cu hartie de copt si se coc in cuptor aproximativ 10 minute sau mai putin, in asa fel sa ramana albe(eu le-am cam inegrit). Pentru ornat se topeste separat ciocolata cu 1-2 linguri de apa, se trec figurinele prin ciocolata, apoi prin nuca de cocos si se aseaza pe un platou sa se usuce. La braduti si stelute am mai pus cate o perluta argintie.
Adaugam albusul si mixam bine.
Se adauga zeama de lamaie dupa care mixam din nou.
Gata framantat de mixer.

Punem aluatul la rece.

Intindem aluatul pe foaie de copt, apoi decupam figurine.
Gata de copt, asezate in tava.
Alte figurine.
Gata coptul!
marți, decembrie 28, 2010

Covrigei


Timp de preparare: aprox 2 ore si 30 minute.
Ingrediente pt aluat: 1 kg faina alba de grau, 3 oua (un ou in aluat, celelalte 2 pt uns covrigeii), 1 pachet margarina, 250 g untura de porc, 1 lingurita de drojdie proaspata, sare dupa gust, 1 cutie smantana mica (170 g cu 20% grasime), 2-3 lingurite chimion..
Pentru uns covrigeii: 2 oua, cascaval uscat si razuit.
Mod de preparare: se incalzesc smantana, sarea, drojdia. Se amesteca bine cu mana faina,oul, untura si margarina, apoi adaugam smantana, sarea si drojdia incalzite, se omogenizeaza toata compozitia, se framanta bine si se lasa la dospit 1/2 ora. Aluatul dospit se imparte in 2 sau 3 bucati ( impartim aluatul sa lucram mai usor). Se intinde fiecare bucata cu sucitorul pe o planseta pudrata cu faina, deasupra presaram chimion pe care il presam usor cu sucitorul in aluat. Eu am intins aluatul pe masa de bucatarie pe o hartie de copt pudrata cu faina. Cu forma decupam covrigei pe care ii dam prin ouale batute, apoi prin cascaval razuit, asezam covrigeii cu partea unsa si pudrata cu cascaval in sus, intro tava tapetata cu hartie de copt si coacem la foc potrivit pana se rumenesc usor. Am copt 6 tavi, aprox 120 de covrigei. Cascavalul pe care il folositi e bine sa fie uscat. In caz contrar acesta se va cocolosi cand il razuiti si va trebui sa il amestecati cu putina faina sa il puteti pune pe covrigei. Eu am framantat cu mixerul, folosind dispozitivele pt framantat.


 
Aluatul dospit deja(nu trebuie sa creasca f. mult)

O bucata de aluat

Pe alutul intins presaram chimen, decupam cu forma covrigeii.

Imagine cu grosimea covrigeilor

Covrigeii se dau prin ou, prin cascaval si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt.