sâmbătă, octombrie 23, 2010

Costite afumate cu varza calita si cartofi aurii


Timp de preparare: 2 ore (complexitate medie)  
Ingrediente: Costita de porc afumata, varza, ulei, ceapa, boia, piper macinat, cimbru uscat, marar uscat, cartofi, sare, marar proaspat, ardei iute, 1 ardei gras.  
Mod de preparare: Incepem cu costita: se spala se cresteaza pe langa os, se aseaza intro tava pt cuptor, se piperaza, se adauga boia, vegeta, apa, ulei, se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor cam 1 ora si jumatate, sa intre usor furculita in ea. Cand este gata, scoateti folia si mai lasati asa vreo 10 minute sa faca o crusta.
Cartofii: 6 cartofi se curata, se spala, se taie in 8, se aseaza intro tava de cuptor tapetata cu hartie de copt, se stropesc cu ulei, se sareaza, adaugam un ardei gras taiat in 3, se dau la cuptor cam 50-60 minute. De vreo 2 ori, ii intoarceti usor, sa se rumeneasca.
Stropim cartofii cu ulei, ii saram, ii dam la cuptor pt 50-60 minute.
Cartofii sunt gata.
Varza calita: eu am avut o varzuca de vreun kg, pe care am taiat-o fideluta. Intro cratita, punem 100 ml ulei la incins, adaugam o ceapa taiata marunt, putina boia, apoi punem varza taiata si frecata cu putina sare. Calim varza la foc mic, sa nu se arda, se adauga cimbru si marar uscat, cateva feliute de ardei iute, piper macinat. Noua ne place varza calita, picanta. Cand este gata si varza, serviti costita alaturi de varza si cartofi.
Varza condimentata, e gata imediat.
Pofta buna!



marți, octombrie 19, 2010

Premiu special de la Decorix

In luna septembrie am participat pe Decorix.ro la concursul lunii septembrie cu reteta ,,Zacusca de vinete cu gogosari copti ca pe Tarnave,, (aici puteti gasi reteta) si am fost foarte fericita sa fiu rasplatita cu un premiu special-pentru revenirea la traditie, prin reteta mea.  Multumesc mult organizatorilor, sponsorilor si doamnelor din juriu care m-au sustinut, dar si celor care m-au votat. Premiul meu a fost un aparat de scos samburii din visine si cirese:

Am primit un catalog de prezentare si un pliant.
Aparatul de scos samburii pt visine si cirese.



sâmbătă, octombrie 09, 2010

Chisatura ardeleneasca sau pasta de slanina, ceapa si patrunjel



Timp de preparare:
10 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
150-200 g slanina afumata, mai moale, 1 legatura patrunjel verde, 1 ceapa, sare.

Chisatura, imi aduce aminte de copilarie, de vacantele de vara petrecute la bunica dinspre mama, intrun sat de pe valea Tarnavei Mari, aproape de Blaj, mica Roma a Ardealului. Pe vremea aceea chisatura se facea din osanza, care era pastrata tot timpul anului pt a imbunatati gustul ciorbelor. Osanza se presara cu sare, se rula si se cosea, arata asa ca un sul de parizer, dar era alba. Din bucata aceea de osanza, se taiau felii mai groase  si se facea chisatura pt ciorbe, sau se intindea pe paine. Veti zice, cum sa mananci asa ceva? Eu zic si acum ca era mult mai sanatoasa, decat mezelul cu o sumedenie de E-uri. Dar sa va spun cum se face chisatura:
Mod de preparare: pe un dog de lemn, sau carpator, se marunteste patrunjelul, slanina, se amesteca bine, se adauga ceapa taiata marunt, se sareaza si gata! Se mananca asa cum vedeti intinsa pe paine cu rosii de gradina.

Avem nevoie de slanina afumata mai moale, patrunjel verde si ceapa.
Maruntim patrunjelul, slanina, ceapa.
Amestecam totul bine.
Se serveste cu paine si rosii.